Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Απεργία-Αποχή από την «αξιολόγηση» στο Δημόσιο

Της Κατερίνας Γιαννούλια

Με μαζική συμμετοχή συνεχίζεται η απεργία-αποχή από την «αξιολόγηση», που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία κι ομοσπονδίες.
Βαίνει προς λήξη και η νέα προθεσμία που δόθηκε από κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δανειστές (!), το τέλος Ιουνίου και ούτε κι αυτή η «αξιολόγηση» ευνοεί την κυβέρνηση. Θα χρειαστεί επαγρύπνηση γιατί είναι πιθανό να δοθεί και νέα παράταση από το υπουργείο, για να εκμεταλλευτούν το καλοκαίρι.
Η δύναμη και η αξία των σωματείων και συνδικάτων που υπάρχουν, παρά τα προβλήματά τους, αποδεικνύεται στο ζήτημα της απεργίας-αποχής. Όπου οργανώνεται η συμμετοχή με περιοδείες, συνελεύσεις, συζητήσεις, λύνονται τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, εφοδιάζονται με επιχειρήματα, κάμπτονται οι αμφιβολίες κι ενισχύεται η συνειδητή δράση και μαζική στήριξη στην απεργιακή αυτή μορφή. Κι αυτό αποτελεί παρακαταθήκη και για τους επόμενους αγώνες που θα μας χρειαστούν στο πολύ άμεσο μέλλον ή ακριβέστερα στο παρόν (οργανογράμματα, κινητικότητα, ιδιωτικοποιήσεις, ελαστικοποίηση σχέσεων εργασίας).
Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης (Γεροβασίλη, Σκουρλέτη, Βερναρδάκη) και των κυβερνητικών συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεπικουρούνται συνειδητά και διάσπαρτα από ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΚΕ) & ΔΑΚΕ (στα κεντρικά συνδικαλιστικά όργανα, επίσημα δηλαδή, δεν αποκαλύπτεται η θέση τους υπέρ της «αξιολόγησης»), η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων δεν ενδίδει στις πιέσεις για να «αξιολογηθεί». Παρά τα ζιζάνια που σπέρνουν όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του συστήματος, καλλιεργώντας ερωτηματικά για τη μονιμοποίηση των υπό δοκιμή εργαζομένων, για παρανομία αν δίνονται τα φύλλα «αξιολόγησης» στα σωματεία κλπ, παρά το ότι ψάχνουν επίμονα να βρουν κατηγορίες εργαζομένων που «δικαιούνται» εξαίρεση από την απεργία-αποχή, για να δημιουργηθούν ρωγμές στο συμπαγές μέτωπο απόρριψης αυτής της σκόπιμα άδικης «αξιολόγησης» , ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι αν υποκύψει σε αυτό, έρχονται και πολλά άλλα μαζί, που διαλύουν το δημόσιο όπως το ξέραμε, για να το κάνουν τρισχειρότερο, για να το κάνουν το δημόσιο των…ιδιωτών.
Η συνδικαλιστική αριστερά σε αυτήν τη δράση έχει κινηθεί ενιαία και αυτό έχει δείξει τα ευεργετικά του αποτελέσματα. Στην ΟΛΜΕ, χαρακτηριστικά, παρότι μειοψηφεί στο σύνολό της η αριστερά (ΠΑΜΕ, ΜΕΤΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ), με την κοινή της στάση εμπόδισε τουλάχιστον να παρθεί θέση υπέρ της «αξιολόγησης» για την επιλογή διευθυντών στα σχολεία που ήθελε η πλειοψηφία ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ)-ΔΑΚΕ.
Το συμπέρασμα είναι σαφές και από πλευράς μας θα επιμείνουμε σε αυτό: η ενότητα της αριστεράς σε όλα τα επίπεδα μπορεί να εξασφαλίσει και μαζική και ριζοσπαστική πολιτική και να φέρει θετικά και πρακτικά αποτελέσματα για τον κόσμο της δουλειάς.

 

Κινητοποιήσεις νοσοκομειακών γιατρών
Με αρχή την Τετάρτη 14 Ιούνη και την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στο υπουργείο υγείας η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), οι γιατροί που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία αντέδρασαν στο σχέδιο νόμου «για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών ΕΣΥ».
Η κυβέρνηση, για να αποφύγει τη μόνη λύση που θα δώσει ανάσα στα δημόσια νοσοκομεία, την αύξηση δηλαδή της κρατικής χρηματοδότησης, προχωράει στην κάλυψη των εφημεριών με λιγότερους γιατρούς, αυξάνοντας τις ώρες και τις μέρες εργασίας και μειώνοντας το χρόνο ανάπαυσής τους. Και για να καλυφθούν οι εφημερίες, δίνει τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς.
Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο να καθορίζει αυτό τα προγράμματα εφημεριών, καταργώντας επί της ουσίας τη δυνατότητα του τμήματος και του επιστημονικού συμβουλίου κάθε νοσοκομείου, που γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες τους, να βγάζουν προγράμματα που δεν εξοντώνουν το ιατρικό προσωπικό και που μπορούν να είναι πιο επαρκή και ασφαλή για τους ασθενείς. Η εντατικοποίηση της δουλειάς σε συνδυασμό με τις ελλείψεις υλικών, προσωπικού και τεχνολογικού εξοπλισμού (και συντήρησης του υπάρχοντος), που έχει φέρει η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων από τις μνημονιακές πολιτικές, μόνο σε περισσότερα «λάθη» θα οδηγήσει. Λάθη που με την «ατομική δήλωση ευθύνης», που καλούνται να υπογράφουν οι γιατροί με το παρόν σχέδιο νόμου, θα φορτώνονται μόνο σε αυτούς.
Ο τρόπος για να ξεριζωθούν τα προβλήματα από τα δημόσια νοσοκομεία είναι απλός. Αύξηση της χρηματοδότησής τους και καθιέρωση 5θήμερου 6ωρου 30ωρου τακτικού πρωινού ωραρίου για γιατρούς και νοσηλευτές και με μία εφημερία την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς ειδικευόμενους και ειδικευμένους, στην οποία εφημερία θα υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος ανάπαυσης. Και φυσικά να γίνουν άμεσα μαζικές  προσλήψεις μόνιμων επιμελητών γιατρών και νοσηλευτών. Το πρόστιμο των 150.000.000 ευρώ ανά έτος για την παραβίαση του ελάχιστου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας (48ωρο) που επικαλείται η κυβέρνηση ισοδυναμεί με τις προσλήψεις πάνω από 5.000 επιμελητών Β. Πολύ περισσότερο που υπάρχει και ένας αριθμός συμβασιούχων επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών που έχει αποκτήσει και σχετική εμπειρία, οι οποίοι αντί να απολυθούν, όταν λήξουν οι συμβάσεις τους, πρέπει να μονιμοποιηθούν.

 

Η Χρυσή Αυγή σε ρόλο απεργοσπάστη

Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής δικαίωσαν ακόμη μια φορά το ρόλο τους, που δεν είναι άλλος από τη στήριξη των εργοδοτών και μάλιστα των πιο «σαρκοβόρων» εξ αυτών, των εφοπλιστών. Είναι ένας ρόλος που οι νεοναζί τον έχουν αναλάβει όσα χρόνια εκλέγονται στο κοινοβούλιο με πάρα πολλές ερωτήσεις και προτάσεις για περισσότερες φοροαπαλλαγές υπέρ των εφοπλιστών κ.ά.
Αυτή τη φορά προσπάθησαν να παίξουν ρόλο απεργοσπάστη στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγελθεί από τους εργαζόμενους στις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις για την Πέμπτη 22 Ιουνίου. Καλώντας τους εργαζόμενους να μην απεργήσουν και στην ουσία εκμεταλλευόμενοι τις σχέσεις τους με την εργοδοσία, τρομοκρατούν τους εργαζόμενους με επιχειρήματα ότι οι απεργίες κλείνουν τα ναυπηγεία και άλλα τέτοια, που στόχο έχουν να διασπάσουν τον αγώνα τους.
Η προσπάθεια αυτή ευτυχώς έγινε έγκαιρα αντιληπτή, καθώς είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που έχουν προσελκύσει στις τάξεις τους. Έτσι την Πέμπτη 22 Ιούνη αναμένεται μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και στη συγκέντρωση, που έχουν προγραμματίσει το πρωί στα Ναυπηγεία Χαλκίτη και το απόγευμα στη γενική τους συνέλευση στο Πέραμα.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να υπογραφεί άμεσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, επαναφέροντας σε ισχύ την τελευταία υποχρεωτική ΣΣΕ (όπως αυτές κηρύχθηκαν υποχρεωτικές με υπουργική απόφαση, ανά ειδικότητα) των ετών 2009-2010. Με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας –μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και με ανθρώπινα ωράρια και μεροκάματα που να εξασφαλίζουν την κάλυψη των αναγκών τους.

 

Διότι δεν συνεμορφώθη…
Εργαζόμενος στη European Dynamics απολύθηκε την Παρασκευή 16 Ιούνη, γιατί δεν συμμορφώθηκε με την απαίτηση της εργοδοσίας να δουλέψει υπερωρία χωρίς να πληρωθεί. Μάλιστα η εργοδοσία, για να μη φανούν οι πραγματικοί λόγοι της απόλυσης, αναφέρει στην καταγγελία της σύμβασης ως αιτία τη χαμηλή αποδοτικότητα του εργαζόμενου.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για συνδικαλιστική δίωξη, καθώς ο εργαζόμενος είναι μέλος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και έχει πλούσια συνδικαλιστική δράση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ασυδοσία της εργοδοσίας δεν σταμάτησε εκεί, αλλά επεκτάθηκε με απειλές απόλυσης σε όσους εργαζόμενους ρωτούσαν να μάθουν την αιτία της απόλυσης του συναδέλφους τους.
Το σωματείο αντέδρασε άμεσα και μέλη του συγκεντρώθηκαν τόσο την Παρασκευή στην εταιρεία, διεκδικώντας την ανάκληση της απόλυσης, όσο και τη Δευτέρα 19 Ιουνίου πιο μαζικά. Η παράταξη Radicalit που συμμετέχει στο ΣΕΤΗΠ, με ανακοίνωσή της διεκδικεί την ανάκληση της απόλυσης και την τήρηση του 8ωρου σε όλες τις εταιρείες του κλάδου. Η εταιρεία European Dynamics είναι γνωστή για την καταστρατήγηση της 8ωρης εργασίας, ενώ και σε πολλά από τα υπόλοιπα κάτεργα του κλάδου που κερδοφορούν τα τελευταία χρόνια, πριν καν αρχίσει κάποιος να δουλεύει εκεί, του λένε ότι δουλεύουν ακατέβατο 8ωρο.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία