Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Ένα ένα τα βήματα προς την ιδιωτικοποίηση του νερού

Β ήμα βήμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι διοικήσεις των δύο μεγάλων εταιρειών ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) προχωρούν προς την ιδιωτικοποίηση του πιο απαραίτητου για τη ζωή δημόσιου αγαθού, του νερού.
Πιο συγκεκριμένα: η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ μέσα στο καλοκαίρι προσπάθησε να περάσει 23 απολύσεις υδρονομέων, οι οποίοι μάλιστα είχαν αξιολογηθεί θετικά από την υπηρεσία. Βασικός λόγος της θετικής αξιολόγησής τους είναι ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μάλιστα για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες της ΕΥΔΑΠ χρειάζεται να προσληφθούν τουλάχιστον 300 ακόμη μόνιμοι εργαζόμενοι. Οι απολύσεις λόγω και των αντιδράσεων-κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην ΕΥΠΑΠ έχουν μείνει στον αέρα. Αν οι υδρονομείς απολυθούν, θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα για την υδροδότηση και την ασφάλειά της στην Αθήνα.
Από εκεί και πέρα, από τις 11 Απριλίου 2017 που προκηρύχθηκε, εκκρεμεί και η πώληση του 11% της ΕΥΔΑΠ. Ήδη στο πλαίσιο της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα έγιναν επαφές με τη SUEZ, ενώ βάσει συμφωνιών που προβλέπονται από τα μνημόνια η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ πρέπει να ενταχθούν στο υπερταμείο. Το τρίτο βήμα είναι η παραχώρηση του ΚΕΛ (Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων) Μεταμόρφωσης. Συμπληρωματικό βήμα η καθιέρωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Αποκορύφωμα αυτών η τελευταία απόφαση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, οι ατομικές συμβάσεις με τις καθαρίστριες. 
Βήμα πέμπτο για να αποδομηθεί η αναγκαιότητα το νερό να είναι δημόσιο αγαθό και οι εταιρείες ύδρευσης επίσης, θυμήθηκαν ύστερα από πολλά χρόνια και πολλές καταγγελίες και του Συλλόγου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ να προχωρήσουν εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις για τα έργα-φαντάσματα της ΕΥΑΘ το 2005-2006. Υπόθεση η οποία θα έπρεπε να είχε επιφέρει ποινές εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τώρα θα χρησιμοποιηθεί για να κατασυκοφαντηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΑΘ και οι εργαζόμενοι σε αυτήν. 
Οι εργαζόμενοι στους δύο δημόσιους οργανισμούς δεν πρέπει ούτε λεπτό να λησμονούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη, με το 98% του λαού να ψηφίζει ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Χρειάζεται από τώρα με συσκέψεις και στις δύο πόλεις και καλέσματα σε όλη την κοινωνία αλλά και προετοιμάζοντας δυναμικές κινητοποιήσεις να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

 

Το ΕΚΑ υπερασπίζεται την Eldorado Gold

Μια ακόμη μαύρη σελίδα στην ιστορία του συνδικαλισμού πρόσθεσε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) με την ανακοίνωση που έβγαλε τρέχοντας να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους μεταλλωρύχους της Eldorado Gold που πρόσφατα πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην Αθήνα. Προφανώς και κανείς δεν θέλει να δει εργαζόμενους να προστίθενται στη μαύρη λίστα της ανεργίας που σπάει κάθε ρεκόρ τα μνημονιακά χρόνια στη χώρα.
Αυτό που περιμένει όμως είναι τα συνδικάτα να μη δείχνουν μόνο άκρατο οικονομισμό αποδεικνύοντας ότι δεν τους νοιάζει το συνολικό καλό αλλά μόνο κάποια «συντεχνιακά» συμφέροντα. Αυτό που περιμένει είναι τα συνδικάτα να απαιτούν οι μεταλλωρύχοι να προστατευθούν προσλαμβανόμενοι από το κράτος για να αναπτυχθεί ξανά οικολογικά η περιοχή των Σκουριών και όχι για να διατηρήσουν τη θέση τους σε μια «επένδυση» που έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει το περιβάλλον. Θα περίμενε πιο σκληρή στάση απέναντι στην εταιρεία και όχι μόνο απέναντι στην κυβέρνηση που υποκύπτει στους εκβιασμούς της εταιρείας γιατί αυτό της επιτάσσει το γεγονός της πρόσδεσης στο άρμα των μνημονίων. Αλήθεια, ποιος είναι ο αντικυβερνητικός απολογισμός της διοίκησης του ΕΚΑ απέναντι στα μνημόνια και τη λιτότητα; Απέναντι στην κυβέρνηση που τα εφαρμόζει; Σχεδόν μηδενική η αντίσταση.
Αλλά πότε το ΕΚΑ κατήγγειλε αλήθεια την Ελληνικός Χρυσός (Εldorado) όπου το 80% του προσωπικού της δουλεύει με voucher; Η αλήθεια είναι ότι η διοίκηση του ΕΚΑ πάνω σε αυτό το ζήτημα δεν έχει πει λέξη. Αντίθετα η διοίκηση του ΕΚΑ στην ίδια εξευτελιστική ανακοίνωση εξαίρει την καλή αυτή επένδυση που θα ωφελήσει την εθνική οικονομία και την τοπική κοινωνία. Ξεχνώντας ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν έλαβε χρήματα από τη μεταβίβαση των μεταλλείων και η σύμβαση παραχώρησης απαλλάσσει την εταιρεία από οποιονδήποτε φόρο μεταβίβασης και την αμνηστεύει προκαταβολικά για οποιεσδήποτε οικονομικές υποχρεώσεις από τη λειτουργία των μεταλλείων.
Το μόνο που αποδεικνύει η διοίκηση του ΕΚΑ είναι ότι είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και γενναιόδωρη προς τους μεγαλοεργοδότες και τους καπιταλιστές. Αλλά και το πόσο διατεθειμένη είναι να ακολουθήσει τις προσταγές του νέου δόγματος της κυβέρνησης «όλα στους επενδυτές», που πρόσφατα από τη ΔΕΘ εκφώνησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Κινητοποιήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Την Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί καλούν κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας στις 13:30. Έχει προηγηθεί άλλη μια δυναμική κινητοποίησή τους τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στο Αιγάλεω κατά τη διάρκεια ομιλίας του υπουργού Παιδείας. Η κυβέρνηση άρχισε τη νέα χρονιά πανηγυρίζοντας για τις έγκαιρες και «μαζικές» προσλήψεις των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Διαλαλώντας την κάλυψη των κενών στο 100%. Απ’ ό,τι φαίνεται, κυβέρνηση από τη μια και εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές από την άλλη βιώνουμε διαφορετική πραγματικότητα.
Στη δική μας πραγματικότητα τα κενά είναι ακόμη τεράστια.
Οι δομές της ειδικής αγωγής υπολειτουργούν και χιλιάδες μαθητές τους περιμένουν τον εκπαιδευτικό που θα καλύψει τις ανάγκες και τον οποίο το υπουργείο δεν στέλνει.
Εκτός από τα παχιά λόγια για προσλήψεις, οι κυβερνώντες ξαναέψελναν το γνωστό τροπάρι για την αναβάθμιση του ολοήμερου σχολείου μέσω της επέκτασής του στα ολιγοθέσια σχολεία. Στην πραγματικότητα το ολοήμερο σχολείο έχει γίνει απλή φύλαξη των παιδιών που παρακολουθούνται από εκπαιδευτικούς που υποτίθεται ότι πλεονάζουν.
Όλους τους παραπάνω πανηγυρισμούς ακολούθησαν τα γνωστά περί αναβάθμισης, ανάγκης της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων ως μέσου βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου. Σταθερά προσανατολισμένη η κυβέρνηση στα όσα ζητάνε οι νεοφιλελεύθεροι, έχουν ευθυγραμμίσει την προσπάθειά τους για να χτιστούν σχολεία-επιχειρήσεις, σχολεία που θα παράγουν φθηνό εργατικό δυναμικό για τις ανάγκες των καπιταλιστών.
Αυτό που χρειάζεται η παιδεία είναι αύξηση της χρηματοδότησης και μαζικές προσλήψεις προσωπικού, και αυτά θα έρθουν μόνο με τους αγώνες μας.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Όχι στην τρομοκρατία των διώξεων

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017, οδηγούνται και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου τα μέλη του 35μελούς Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ του 2011. Η δίκη των μελών του ΓΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει ήδη πάρει 7 αναβολές. 
Γιατί όμως κατηγορούνται στην πραγματικότητα τα μέλη του τότε ΓΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ; Η κατηγορία που τους αποδίδεται είναι η ρύπανση του περιβάλλοντος που προήλθε σύμφωνα με το κατηγορητήριο από την πολυήμερη μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων το 2011. Μια κινητοποίηση-σταθμός στις μάχες ενάντια στην εφαρμογή των μνημονίων. Μία από τις κινητοποιήσεις που τσάκισε την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. 
Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στους δήμους καλεί την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης τα συνδικαλιστικά στελέχη της στην Περιφέρεια Αττικής αλλά και κάθε πολίτη που αισθάνεται αλληλέγγυος στον αγώνα ενάντια στα μνημόνια και στις ολέθριες συνέπειές τους να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης, που θα γίνει στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων – Α’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών - Κτίριο 9.
Η προσπάθεια της μνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ίδια με όλων των προηγούμενων μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων. Συντήρηση των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων σε βάρος συνδικαλιστικών στελεχών. Για να εκφοβίζει και να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση. Για τα νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται.
Μετά τις δύο προειδοποιητικές στάσεις εργασίας θα αποφασίσουν για το πώς θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

 

 

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία