Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

46ο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ:
Απόντες οι πρωταγωνιστές

Έ κλεισαν την Πέμπτη 26 Απρίλη οι διαδικασίες του 46ου Τακτικού Συνεδρίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης) με τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη νέου Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (το οποίο με τη σειρά του θα εκλέξει και τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή), καθώς επίσης και με τις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην ΑΔΕΔΥ.
Δυστυχώς το συνέδριο έγινε ξανά με απόντες τους συμβασιούχους, καθώς οι παρατάξεις ΣΥΝΑΝ (πρώην ΠΑΣΚΕ) και ΔΑΚΕ-ΟΤΑ αρνούνται να αλλάξουν το καταστατικό της Ομοσπονδίας. Ειδικά φέτος, με τον τρόπο αυτόν αποκλείστηκαν οι παρατασιούχοι συμβασιούχοι που έδωσαν τον μεγάλο αγώνα το περασμένο καλοκαίρι, οι εργαζόμενοι που μετράνε αρκετούς νεκρούς τον τελευταίο χρόνο πάνω στο καθήκον. Οι μοναδικοί ίσως εργαζόμενοι που αντιλήφθηκαν ότι μόνο με τους αγώνες τους μπορούν να τα καταφέρουν.
Με αυτό το δεδομένο, καταγράφεται, δυστυχώς, μικρή άνοδος των παρατάξεων ΣΥΝΑΝ και ΔΑΚΕ-ΟΤΑ. Άνοδο καταγράφουν και οι δυνάμεις του ΚΚΕ (ΔΑΣ-ΟΤΑ). Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ (ΛΑΕ και ανένταχτοι αριστεροί αγωνιστές) κατορθώνει να ξεπεράσει τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, χωρίς όμως να καταγράφει ιδιαίτερη δυναμική, ενώ στασιμότητα παρουσιάζει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μάλιστα με το ψηφοδέλτιο των Αγωνιστικών Κινήσεων Συσπειρώσεων να διασπάται και να συμμετέχει στις εκλογές το ψηφοδέλτιο Δίκτυο Εργαζομένων. Κάτι αρνητικό καθώς το επόμενο διάστημα στον κλάδο είναι απαραίτητη η κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς και ιδιαίτερα της ριζοσπαστικής Αριστεράς (με δεδομένη τη θέση της ΔΑΣ-ΟΤΑ να μη συνεργάζεται). 
Πολύ περισσότερο όταν, όπως τόνισε στην ομιλία του στο 46ο Συνέδριο ο γραμματέας του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ Γιώργος Χαρίσης, εκτός από τα κλαδικά ζητήματα, οι εργαζόμενοι στους δήμους χρειάζεται, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, να παλέψουν για αυξήσεις στους μισθούς, για να ανατρέψουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας αλλά και για να συνδράμουν στο να αναπτυχθεί ένα «αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα, διότι τα παιδιά της εργατικής τάξης θα κληθούν να πολεμήσουν και να γίνουν το “κρέας” των μηχανών και των όπλων των ιμπεριαλιστών».

 

Ψήφισαν «ναι» στο ξεπούλημα 
των μονάδων της ΔΕΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να γράφει με μελανά γράμματα την κυβερνητική του ιστορία. Με 151 ψήφους υπέρ, αποφάσισε να ξεπουλήσει λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και στη Φλώρινα. Το έγκλημα παράδοσης της ΔΕΗ στα χέρια ιδιωτών συνεχίζεται, καθώς έχει προηγηθεί η παράδοση του δημόσιου συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στους ιδιώτες με τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και την παραχώρηση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε κινεζική εταιρεία.
Την ίδια ώρα που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εγκληματούσαν μέσα στη Βουλή, εργαζόμενοι της ΔΕΗ με τη συμπαράσταση κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς διαδήλωναν έξω από το Κοινοβούλιο. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων κυρίως από τη Μεγαλόπολη και κόσμου από τη σχετική επιτροπή αγώνα που έχει φτιαχτεί εκεί. Πολύ σημαντική η στιγμή που η συγκέντρωση των εργαζομένων της ΔΕΗ συναντήθηκε με αυτήν των υγειονομικών. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία απηύθυναν αγωνιστικό χαιρετισμό στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, οι οποίοι απάντησαν με χειροκροτήματα και συνθήματα.
Δυστυχώς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αποφάσισαν να σταματήσουν τις κυλιόμενες 48ωρες απεργίες που είχαν ξεκινήσει από τη Δευτέρα 23 Απρίλη. Και αυτό παρότι μία μέρα πριν από την κινητοποίηση στη Βουλή ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης είχε προαναγγείλει, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που συζητούσε το νομοσχέδιο, ότι αυτό δεν εξασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων της ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι το προσωπικό των ιδιωτικοποιημένων μονάδων θα αλλάξει εργοδότη, δηλαδή θα έχει εργοδότη όχι τη ΔΕΗ αλλά τον ιδιώτη που θα τις αγοράσει, και αυτό θα ακολουθήσει μια σειρά απολύσεων, στις περισσότερες περιπτώσεις με εθελουσία έξοδο.
Αποκαλυπτικός ήταν και για όσους από αυτούς τους εργαζόμενους παραμείνουν στη ΔΕΗ. «Το εάν θα απασχοληθεί σε άλλες μονάδες της ΔΕΗ ή σε θυγατρικές της, όπως για παράδειγμα τον ΔΕΔΔΗΕ, θα γίνει με όρους οικονομίας. Να χρειάζονται. Δεν θα έχουμε υπεράριθμο προσωπικό» είπε.
Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων γίνεται με όρους ξεπουλήματος, καθώς οι νέοι ιδιοκτήτες εκτός του ότι θα κάνουν ό,τι θέλουν με το προσωπικό δεν θα επιβαρυνθούν και με τις δανειακές υποχρεώσεις που βαρύνουν τις υπό πώληση μονάδες. Αυτά θα τα πληρώσει η ΔΕΗ και οι καταναλωτές για να επιβαρυνθούν περισσότερο και να σπρωχτούν σε νέους ιδιωτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Παρόχους που το παρελθόν τους και διεθνώς και στην Ελλάδα είναι πολύ βεβαρυμένο, με σκάνδαλα και κυρίως με υπέρογκες ανατιμήσεις στα τιμολόγια, έπειτα από ένα πρώτο διάστημα ευφορίας. 

 

Δυναμική κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ

Δ υναμικό και πιο μαζικό σε συμμετοχή από τα προηγούμενα του κλάδου ήταν το συλλαλητήριο που οργάνωσε την Τετάρτη 25 Απρίλη η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία), στο πλαίσιο της απεργίας που είχε εξαγγείλει (5ωρη στάση εργασίας για τα νοσοκομεία της Αττικής και 24ωρη για την περιφέρεια). 
Ξεχώρισε η συμμετοχή των εργαζομένων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο νόμου για την ψυχική υγεία που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση, αλλά και άλλων όπως το Σωματείο Εργαζομένων και η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στο Ασκληπιείο, που έχουν πάρει πρωτοβουλία και προχωρούν σε μια σειρά δραστηριοτήτων για τους συμβασιούχους και τους επικουρικούς στα νοσοκομεία. Πολύ σημαντικό επίσης το γεγονός ότι ακούστηκαν αντιπολεμικά συνθήματα, δείχνοντας ότι οι εργαζόμενοι μπορούν μέσα στη συλλογική δράση και τους αγώνες να κατανοήσουν καλύτερα το ποιος και ποιοι θα έχουν κέρδος από πολέμους και αυξήσεις εξοπλισμών. 
Προφανώς το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση συνεχίζουν να έχουν κλειστά αυτιά, προσηλωμένοι στο στόχο της εξυπηρέτησης του χρέους και της διάλυσης της δημόσιας υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ με τον υπουργό Υγείας ανακοινώθηκε ότι μέσα στο Μάιο θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα αλλάζει το ενιαίο πλαίσιο οργάνωσης των νοσοκομείων (ισχύει από το 1986), που πιστό στα μνημόνια θα οδηγεί σε ιδιωτικοποιήσεις. Και βέβαια αυτό το πλαίσιο θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2018 με την έκδοση νέων οργανισμών. Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με ευκαιρία τις κινητοποιήσεις της 16ης και της 30ής Μάη σε κάθε νοσοκομείο, με συνελεύσεις και δράσεις ενημέρωσης όλων των εργαζομένων.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία