Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Παιχνίδι με τους ειδικευόμενους σε βάρος των ασθενών!

Επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος των ασθενών, των ειδικευόμενων γιατρών και της δημόσιας υγείας παίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου υγείας προς τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία ότι, επί αλλαγών σε σχέση με την ιατρική εκπαίδευση, τα σωματεία θα ενημερώνονταν πρώτα για να εκφέρουν άποψη, έγινε το ακριβώς αντίθετο.
Επί της ουσίας η κυβέρνηση προχωράει αιφνιδιαστικά σε μέτρα χωρίς διάλογο με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, μέτρα που διέρρευσαν μόνο σε επιλεγμένους δημοσιογράφους, που ασχολούνται με θέματα υγείας, και ιατροπατέρες, όπως καταγγέλλει σχετικά η ΕΝΚΙΑ (Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή). Τα μέτρα αυτά προβλέπουν αλλαγές σε ειδικότητες και εξειδικεύσεις σε αρκετές ειδικότητες, αλλαγές που ανεβάζουν τα έτη τα οποία χρειάζεται ένας ειδικευόμενος γιατρός για να αποκτήσει εξειδίκευση. 
Έτσι αυξάνεται ο χρόνος ειδικότητας στην Ακτινοθεραπευτική (5 έτη από 4), στην Αλλεργιολογία (6 έτη από 5), στη Γενική Ιατρική (5 έτη από 4), στη Δερματολογία (5 έτη από 4), στην Ιατροδικαστική (5 έτη από 3), στην Κοινωνική Ιατρική (5 έτη από 4), στη Νευροχειρουργική (7 έτη από 6), στην Παιδιατρική (5 έτη από 4), στην Παιδοψυχιατρική (5 έτη από 4,5), στην Πνευμονολογία (6 έτη από 5). Η Θωρακοχειρουργική ενοποιείται με την Καρδιοχειρουργική και γίνεται μία ειδικότητα, ενώ καθιερώνεται και ειδικότητα Ιατρικής Γενετικής. 
Η κυβέρνηση με το κολπάκι της αύξησης σε πολλές από τις παραπάνω ειδικότητες θα προσπαθήσει προσωρινά να καλύψει κενά στα νοσοκομεία και να μην προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμων γιατρών. Στέλνει τους ειδικευόμενους να κάνουν τη λάντζα σε μια σειρά τμημάτων, κλινικών και μονάδων, όπου υπάρχουν τεράστια κενά. Αυτό είναι εμφανές σε περιπτώσεις ειδικοτήτων όπως η Παιδιατρική. Σε τέτοιες περιπτώσεις πάντως είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση θα φέρει ακέραια την ευθύνη για τυχόν ιατρικά λάθη, που θα προκύπτουν, καθώς οι ειδικευόμενοι γιατροί θα καλύπτουν κενά χωρίς να έχουν δίπλα τους, όπως θα έπρεπε, ειδικευμένο γιατρό. 
Ακόμη πιο εμφανές είναι το ότι η αύξηση στη Γενική Ιατρική αποσκοπεί στο να καλυφθούν τα κενά στα ΤΟΜΥ, όπου αρνούνται να εργαστούν οι ειδικευμένοι γιατροί. Τα παραπάνω αυξάνουν τις πιθανότητες να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών, ενώ ταυτόχρονα οι ειδικευόμενοι γιατροί απλά θα καθυστερούν στην επιστημονική και εργασιακή τους προοπτική.

 

Νέες δράσεις των εργαζομένων στο ΨΝΑ-Δαφνί
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μεγαλύτερο ψυχιατρικό νοσοκομείο της χώρας, το ΨΝΑ-Δαφνί. Οι εργαζόμενοι καλούν με απόφαση που πήραν στη γενική τους συνέλευση σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου, την Τετάρτη 16 Μάη στις 11.00 το πρωί. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην επίμονη στάση και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ακολουθεί τα χνάρια των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων και προχωράει προς το κλείσιμο των μεγάλων ψυχιατρικών νοσοκομείων (Δαφνί, Δρομοκαΐτειο και ΨΝΘ).
Η κινητοποίηση στηρίζεται από το σύνολο των υγειονομικών με κάλεσμα από τη σύσκεψη συντονισμού υγειονομικών της Αθήνας που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και εκ μέρους του Δήμου Χαϊδαρίου καθώς και από κόμματα και συλλογικότητες της Αριστεράς, όπως η ΛΑΕ Δυτικής Αθήνας.
Ο αγώνας των εργαζομένων του νοσοκομείου είναι αγώνας όχι μόνο για να μη χάσουν οι εργαζόμενοι τις θέσεις εργασίας τους αλλά και για να μη χαθεί το δικαίωμα στη θεραπεία και στην περίθαλψη των χρηστών ψυχικής υγείας, καθώς σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι δομές που θα μεταφερθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες είτε θα κλείσουν είτε θα δοθούν σε ιδιώτες και ΜΚΟ, με αποτέλεσμα οι άποροι και οι μη έχοντες δυνατό πορτοφόλι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν. Ειδικά με την οικονομική κρίση να συνεχίζεται, το πιο πιθανό είναι να δούμε ασθενείς να πετιούνται στην κυριολεξία σε πάρκα και πλατείες!

 

Συνταξιούχοι: Τεράστιες μειώσεις και κινητοποιήσεις

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κοροϊδέψει τους συνταξιούχους για να μη φανούν οι τεράστιες μειώσεις που θα έχουν, κυρίως λόγω της προσωπικής διαφοράς. Από μία ως τρεις συντάξεις θα χάσει το 2018 κάθε συνταξιούχος. Καταρχήν αναμένεται να εμφανιστούν οι μειώσεις στα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων και μάλιστα με ισχύ από το Γενάρη του 2018. Η περικοπή θα ανέρχεται σε 18% και από αυτό το «τσεκούρι» δεν θα γλιτώσουν ούτε οι μικροσυνταξιούχοι.
Χαρακτηριστικά, μια μητέρα ανηλίκου με ασφάλιση 20 ετών στο ΙΚΑ και 695 ευρώ κύρια και επικουρική σύνταξη θα έχει 100 ευρώ μείωση στην κύρια σύνταξη και 30 ευρώ στην επικουρική. Το σύνολο της απώλειάς που θα έχει μέσα στο έτος θα είναι 1560 ευρώ, σχεδόν 3 συντάξεις της. Αυτή την τραγική πραγματικότητα που αναμένεται να εκμηδενίσει, μαζί με την αύξηση της φορολογίας, τα εισοδήματα πολλών συνταξιούχων, η κυβέρνηση κάνει ότι δεν τη βλέπει και πανηγυρίζει πρόωρα την «έξοδο από τα μνημόνια».
Είναι εξίσου τραγικό ότι ενώ οι συντάξεις έχουν ήδη μειωθεί, το υπουργείο Εργασίας δεν έχει καν αναπροσαρμόσει την εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ και συνεχίζει να παρακρατεί παράνομα τα αρχικά υπέρογκα ποσά. Από αυτή την παρανομία υπάρχουν συνταξιούχοι που παίρνουν 350 ευρώ το μήνα και μπορεί να χάσουν ως και 262 ευρώ τον χρόνο.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, τα σωματεία των συνταξιούχων έχουν μέσα στο έτος προχωρήσει σε σειρά κινητοποιήσεων με τελευταίο σταθμό την Τρίτη 15 Μάη και μια ακόμη μαζική κινητοποίηση που έκαναν με αφετηρία την πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα. Είχαν προηγηθεί συγκεντρώσεις σε αρκετές πόλεις της περιφέρειας, ενώ και τις επόμενες μέρες είναι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις. Καλό είναι από τώρα τα σωματεία των συνταξιούχων να καλέσουν σε μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία της 30ής Μάη, κάνοντας παγκινητοποίηση στην Αθήνα.

 

Ίσα δικαιώματα στις καθαρίστριες των σχολείων

Της Π. Δ., καθαρίστριας σχολικής μονάδας
 

Κίνδυνο να βρεθούμε στην ανεργία διατρέχουμε περίπου 9.500 καθαριστές και καθαρίστριες δημόσιων σχολείων με σύμβαση έργου. Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα καμία δέσμευση δεν έχουμε πάρει από την κυβέρνηση για ανανέωση των συμβάσεών μας. Πολλοί από μας εργαζόμαστε για πάνω από δέκα χρόνια, καλύπτοντας έτσι πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων. Ζούμε με την αγωνία της απόλυσης και της επερχόμενης ανεργίας, αφού πολλοί από μας είμαστε σε ηλικία που κανείς δεν μας προσλαμβάνει στη δουλειά, εάν φυσικά προκύψει. Διεκδικούμε τη μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μονιμοποίησή μας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά όλου του κλάδου στα Βαριά Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).
Πρόσφατα άλλωστε το αρμόδιο υπουργείο μερίμνησε, ώστε να χορηγηθούν στους καθαριστές-καθαρίστριες δημόσιων σχολείων με σύμβαση έργου τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Αυτό γίνεται για λόγους ίσης μεταχείρισης προσωπικού που απασχολείται στους ίδιους χώρους εργασίας, με την ίδια ιδιότητα και ίδια καθήκοντα με τους εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Εύλογο είναι λοιπόν το ερώτημα. Γιατί δεν επιστρέφουν στο καθεστώς των ΒΑΕ και οι συμβασιούχοι καθαριστές-καθαρίστριες δημόσιων σχολείων; Πώς πρόσφατα ορθώς έδωσαν λύση στο πρόβλημα ομάδας εργαζομένων (βλέπε πυροσβέστες) και για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα δημόσιων σχολείων κωλύονται;
Περιμένουμε από την κυβέρνηση, που δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, και από τους αρμόδιους υπουργούς να σκύψουν με ευαισθησία στα προβλήματά μας (στα προβλήματα της γ΄ κατηγορίας πολιτών, όπως μας θεωρούν) και να βρεθεί άμεσα μια λύση.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία