Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Με… παρόντα τα μεγάλα συμφέροντα, ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα

Τ α μνημόνια σημαίνουν πάρτι για τα μεγάλα αρπακτικά της αγοράς και συνεχίζεται και στον αγροτικό τομέα. Το πάρτι αυτό φέρνει υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και κίνδυνο προφανώς για όσους εργαζόμενους δουλεύουν σε αυτές. Αντιγράφουμε από την ανακοίνωση της παράταξης ΑΚΙΓΔΥ-Συσπειρώσεις, που ολόκληρη θα τη βρείτε στο Rproject.gr .
Με μια τελείως φωτογραφική πρόταση ανοίγει το δρόμο για «αναγκαστικές» συνδρομητικές υπηρεσίες στους αγρότες από συγκεκριμένη εταιρεία και μάλιστα με κρατική επιχορήγηση. Από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (Ν. Παππά) σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας ανέβηκε για διαβούλευση Διακήρυξη Ανοιχτού Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου «Ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα», συνολικού προϋπολογισμού 31.000.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την πρόταση, η αναθέτουσα αρχή του έργου είναι η ανώνυμη εταιρία του Δημοσίου ΕΔΕΤ ΑΕ (Εθνικό Δίκτυο Έρευνας Τεχνολογίας Α Ε) φορέας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων. 
Το έργο αυτό βάζει εξ αρχής τον πήχη πολύ ψηλά, ζητά να δημιουργηθούν υποδομές πρωτοποριακές ακόμα και για την Ευρώπη (δεν υπάρχουν πουθενά τέτοιες, σε κανένα κράτος). «Το έργο αφορά στη δημιουργία μίας τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του γεωργικού τομέα, η οποία θα επιτρέπει την παροχή εξατομικευμένων περιβαλλοντικών δεδομένων και ενημερώσεων για τα αγροτεμάχια ανοικτών καλλιεργειών με αξιοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών. Ουσιαστικά η πλατφόρμα αυτή θα αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα για την εφαρμογή πολιτικών ψηφιακού μετασχηματισμού σε Ελληνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο».
 «Για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά θα πρέπει να γίνει η προμήθεια και εγκατάσταση 6.500 τηλεμετρικών σταθμών εντός καλλιεργήσιμης έκτασης, μέσω των οποίων θα πραγματοποιείται η μέτρηση και καταγραφή εδαφικών και ατμοσφαιρικών παραμέτρων και οι οποίοι θα καλύψουν και τις 13 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τους υφιστάμενους μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ».
Πού θα τοποθετηθούν αυτοί οι σταθμοί, κανένας δεν ξέρει, μιας και το νούμερο προήλθε από κάποιον που είχε «κληρονομικό χάρισμα». Καμία μελέτη δεν υπάρχει που να αναφέρει τον αριθμό και το είδος των σταθμών που είναι απαραίτητοι. Αυτό πρέπει να το αποδείξει ο μειοδότης. Και παρά τη διεθνή πρακτική, θέλει τους σταθμούς μέσα σε καλλιεργήσιμη έκταση. 
Το συμπέρασμα είναι ότι με άχρηστες και χωρίς μελέτη υποδομές, θα διασυνδεθούν ψηφιακά οι ανάδοχοι για να προσφέρουν υποβαθμισμένες και με αντίτιμο ψηφιακές υπηρεσίες. 
«Τα δεδομένα των παραπάνω υποσυστημάτων θα τηρούνται σε κεντρική βάση δεδομένων, η οποία θα φιλοξενείται στις υποδομές υπολογιστικού νέφους του Αναδόχου, ενώ λειτουργίες που άπτονται στη διαχείριση χρηστών (διαχείριση χρηστών/ομάδων χρηστών, διαχείριση ρόλων και δικαιωμάτων πρόσβασης, διαχείριση και έλεγχος συνεδριών χρήστη, κλπ.) θα υλοποιούνται μέσω κεντρικού μηχανισμού διαχείρισης χρηστών και ενιαίας πρόσβασης». Άρα παραδίδονται στον μειοδότη και οι υφιστάμενες βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούν οι Υπηρεσίες και οι αγρότες.
Τα θέματα που ανοίγουν από το συγκεκριμένο έργο είναι πάρα πολλά, αναδεικνύεται ότι εκχωρείται χώρος του Δημοσίου σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα με τρόπο που αποκτά ο ιδιώτης πλήρη έλεγχο και διαχείριση σε όλες τις βάσεις δεδομένων του Δημοσίου, ενώ οι Υπηρεσίες δεν γνωρίζουμε ποια και πόση πρόσβαση θα τους επιτρέψουν να αποκτήσουν. Για τις Δημόσιες υπηρεσίες θα αποτελέσει μια ακόμα υποβάθμιση και θα τις θέσει στο περιθώριο. Πάνω από αυτές, ανεξάρτητα από αυτές, η γνώση που θα παράγουν θα βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών, που θα την παρέχουν με τρόπο που δεν αναφέρεται.
Καλούμε τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα, καλούμε την ΠΕΓΔΥ να πάρει θέση, το χάιδεμα των οικονομικών συμφερόντων από την Κυβέρνηση και η διάλυση των υπηρεσιών μας δεν θα δώσουν τίποτα καλό στην κοινωνία και τους αγρότες. Οι τοποθετήσεις του ΓΕΩΤΕΕ και η αφωνία των Συλλόγων μας για το θέμα των Γεωργικών συμβούλων, που καταγγείλαμε το προηγούμενο διάστημα, αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο.

 

Εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής:
Παράλληλα καθήκοντα

Τ ους νέους παράνομους και αντεργατικούς τρόπους, με τους οποίους οι κυβερνητικοί μνημονιακοί υποστηρικτές προσπαθούν να «αντιμετωπίσουν» την υποστελέχωση στο δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση, φέρνει στο φως ο ΣΥΠΑ (Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής). 
Όπως ενημερώνει σε ανακοίνωσή του το σωματείο ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα, ζητάει από τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού να τοποθετήσει έναν εργαζόμενο ως οδηγό σε 2 υπηρεσίες, μέχρι το 2020(!), προκειμένου να εκτελεί καθήκοντα και στις 2(!): στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, που υπηρετεί, και στη Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου.  
Ο Αντιπεριφερειάρχης βέβαια δεν μπορεί να καλύψει την απόφαση της μνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μη χρηματοδοτεί το δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση και να έχει επί της ουσίας υποστελεχωμένες όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου. Οπότε για να μην τα βάλλει με την κυβέρνηση που στηρίζει, αποφάσισε να παρανομήσει και να αψηφήσει τους περιορισμούς και το πλαίσιο του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Στην Περιφέρεια Αττικής έχει γίνει γεγονός η μετακίνηση όσων δουλεύουν σε εξωτερική υπηρεσία με τα ΙΧ αυτοκίνητά τους.
Αντί λοιπόν η Δούρου και η Περιφερειακή της Αρχή να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και χρηματοδότηση από το κράτος για να καλύψουν τα έξοδα κίνησης των εργαζομένων, προτιμούν και προσπαθούν να πιέσουν όλο και περισσότερο τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια Αττικής. Έτσι εξηγείται σύμφωνα με το ΣΥΠΑ και η απόφαση ανάθεσης του έργου της εποπτείας του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών σε μια μόνο επιτροπή για όλο τον Βόρειο Τομέα, αντί της παρακολούθησης από όλους τους τομείς ευθύνης των Εποπτών Δημόσιας Υγείας, όπως εξάλλου γινόταν εδώ και χρόνια, ώστε να μοιράζονται οι αποστάσεις και να μην έχουμε το φαινόμενο να πηγαίνουν στην ίδια περιοχή ταυτόχρονα 4 υπάλληλοι.

 

Συμμαχία διώξεων σε βάρος 
των εργαζομένων και της Αριστεράς

Ο εργοδότης της εταιρείας vresNET αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο σε τι είδους κοινωνική συμμαχία με τους εργοδότες καλούν τους εργαζόμενους η ΓΣΕΕ και η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ. Συμμαχία που θέλει εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και χωρίς φωνή. Συμμαχία με εργαζόμενους που θα δουλεύουν με σκυμμένο το κεφάλι και, όταν απολύονται, θα λένε κι ευχαριστώ. Συμμαχία που, αν την ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι, θα οδηγήσει στην κατάργηση του συνδικαλισμού και στην απώλεια όσων εργατικών δικαιωμάτων επί χρόνια κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες.
Η εργοδοσία λοιπόν της εταιρείας κατέθεσε νέες μηνύσεις σε βάρος της απολυμένης εργαζόμενης (4 συνολικά οι μηνύσεις σε βάρος της) και κατά 2 μελών της παράταξης Radical IT και κατά των συντακτών κάθε ανακοίνωσης αλληλεγγύης στην εργαζόμενη και τους διωκόμενους συνδικαλιστές, των γραφιστών κάθε αφίσας αλληλεγγύης, όσων τις δημοσίευσαν, όσων τις αναπαρήγαγαν και παντός ετέρου υπευθύνου. Στη μηνυτήρια αναφορά, εκτός από τους παραπάνω αναφέρονται και το κλαδικό σωματείο ΣΕΤΗΠ (Συνδικάτο Εργατουπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής), καθώς και τα εξής ονόματα συλλογικοτήτων: Attack, Generation 400, Εργατική Λέσχη Καλλιθέας, και οι ιστοσελίδες: www.kallitheapress.gr και www.ergasianet.gr.
Ο εργοδότης, ενώ έχει όλη την ευθύνη καθώς απέλυσε έγκυο εργαζόμενη και της καθυστερούσε και τη μισθοδοσία, δεν έχει ακόμη καταβάλλει την αποζημίωση που της οφείλει και ζητάει και το... βόδι, απαιτώντας την τιμωρία των ανωτέρω για... συκοφαντική δυσφήμιση. Πάνω στη φόρα του να δικαιωθεί δικαστικά, ξέχασε να μηνύσει και το δικαστήριο που δικαίωσε την εργαζόμενη. Αποδεικνύει με τις ενέργειές του ότι βασικός εχθρός των εργοδοτών είναι η συλλογική συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων και όσοι στηρίζουν, όσοι συμπαραστέκονται σε αυτή τη δραστηριότητα, όσοι κάνουν γνωστά τα αίσχη των εργοδοτών στα κάτεργα που έχουν στήσει με όπλο τα μνημόνια. Σε βάρος δηλαδή κάθε Αριστερής συλλογικότητας.
Από την άλλη, η επιμονή των εργαζομένων στον κλάδο δείχνει ότι ο μόνος τρόπος να προασπίσουν τα δικαιώματά τους οι εργαζόμενοι είναι η συλλογική δράση μέσα από τα σωματεία τους. Η συλλογική δράση με τη συμπαράσταση της Αριστεράς, που μπορεί πραγματικά να μεταφέρει αυτή τη στήριξη από έναν εργατικό χώρο σε όλη την κοινωνία, αναδεικνύοντας και βοηθώντας να σταματήσει η προσπάθεια των εργοδοτών να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και με την ανοχή της εκάστοτε μνημονιακής κυβέρνησης να ποινικοποιούν τους αγώνες τους.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία