Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Κινητοποίηση για τα ΒΑΕ

Η Συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) καλεί σε 24ωρη απεργία μια σειρά ομοσπονδίες του Δημοσίου την Τετάρτη 3 Οκτώβρη και συγκέντρωση στο κτίριο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην Αθήνα. Η κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιείται για 12 Ομοσπονδίες: ΠΟΕΔΗΝ (εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, που τελικά θα συμμετέχουν με 24ωρη Παναττική στάση εργασίας), ΠΟΕ-ΟΤΑ (δήμοι), ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, ΠΟΕ-ΥΕΘΑ, ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ, ΠΟΣΥΠ (υπουργεία Πολιτισμού, Εθνικής Άμυνας και Παιδείας), ΠΟΕ-ΠΦΥ (πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας), ΟΣΕΑΔΕ και ΟΣΥΑΠΕ (εργαζόμενοι στην αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση και τις Περιφέρειες), ΠΟΕΥΠΣ (πυροσβέστες) και ΠΟΓΕΔΥ (γεωτεχνικοί δημοσίου).
Η απεργία πραγματοποιείται με αίτημα να μην υπάρξουν περικοπές στο ανθυγιεινό επίδομα και αντίθετα να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες και ειδικότητες που το δικαιούνται και έχουν εξαιρεθεί. Επίσης να δοθεί στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, που δουλεύουν σε αντίστοιχες θέσεις με τους μόνιμους εργαζόμενους που το παίρνουν. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να προσμετρούνται τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, ώστε να μειώνεται ο χρόνος συνταξιοδότησης και να μη βλέπουμε την τρέλα να φτάνουν να δουλεύουν ως τα 67 τους χρόνια οι νοσηλεύτριες και οι εργάτες καθαριότητας των δήμων.
Τέλος η ΑΔΕΔΥ απαιτεί πλήρη κάλυψη των εργασιακών χώρων του ελληνικού δημοσίου με τους απαραίτητους γιατρούς εργασίας, καθώς και τη λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται για την ασφάλεια των εργαζομένων.

 

Σε τροχιά κινητοποιήσεων οι αναπληρωτές

Σ τις 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) συνέλευση του Συντονιστικού Αναπληρωτών – Αδιόριστων Εκπαιδευτικών. Από τη συνέλευση αυτή αποφασίστηκε πανελλαδική μέρα δράσης την Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη, με συγκέντρωση στις 13.30 στο Υπουργείο Παιδείας.
Στη συνέλευση συμμετείχαν αναπληρωτές όλων των ειδικοτήτων από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μόνιμοι εκπαιδευτικοί και μέλη συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ. Δυστυχώς, μέχρι την ώρα που η εφημερίδα μας πήγαινε στο τυπογραφείο, οι δύο ομοσπονδίες του κλάδου, η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης), δεν είχαν βγάλει ανακοίνωση στήριξης και κυρίως ούτε καν στάση εργασίας για να στηρίξουν τον αγώνα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Τουλάχιστον η ΔΟΕ έχει προγραμματίσει ένα γύρο συνελεύσεων σε όλους τους συλλόγους μέλη της, που ξεκίνησε στις 24 Σεπτέμβρη και θα ολοκληρωθεί στις 12 Οκτώβρη, με σκοπό να παρθούν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Είναι δεδομένο ότι οι χιλιάδες προσλήψεις που γίνανε φέτος πιο έγκαιρα, πρώτον δεν έχουν καλύψει πλήρως τα κενά και δεύτερον αποδεικνύουν ότι κακώς υπάρχει το καθεστώς των αναπληρωτών. Όλοι αυτοί οι εκπαιδευτικοί καλύπτουν μόνιμες ανάγκες των σχολείων και θα έπρεπε να είχαν μονιμοποιηθεί. Το συντονιστικό μάλιστα καταγγέλλει μαγείρεμα των κενών. Προφανώς ο στόχος είναι από τη μια να μη βγουν τα υπαρκτά κενά και από την άλλη να μην τοποθετηθούν οι εκπαιδευτικοί σε αυτά με βάση τις αιτήσεις προτίμησής τους.
Ταυτόχρονα οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θέλουν με την κινητοποίησή τους να αναδείξουν τις ψεύτικες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ειδικά όσον αφορά το μεγαλειώδες ψέμα για άμεσες προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η συζήτηση για τον τρόπο διορισμού, που θα αποτελέσει και σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών, με την εφαρμογή προσοντολογίου, σύμφωνα με τις υποδείξεις ΕΕ-ΟΟΣΑ. Στην Ειδική Αγωγή υπάρχει ήδη μια ισχνή εφαρμογή του (μοριοδότηση πτυχίου-μεταπτυχιακού-σεμινάρια-μοριοδότηση στο μισό της προϋπηρεσίας).
Μαζί με τις εξαγγελίες του υπουργού που κάνουν ακόμα πιο ταξική την εκπαίδευση (άνοιγμα στις 9, αύξηση των ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων κατεύθυνσης, δήλωση μόνο 10 τμημάτων προτίμησης κ.λπ.), είναι επιπλέον αναγκαία η σύνδεση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών, για να υπάρξει κοινή δράση για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και κάλυψη όλων των κενών. Οι δυνάμεις της Αριστεράς στις συνελεύσεις των δασκάλων και στις τοπικές ΕΛΜΕ οφείλουν να πάρουν άμεσα τέτοιας κατεύθυνσης ενωτικές πρωτοβουλίες.

 

Κινητοποιήσεις ξανά στο ΙΓΜΕ

Η προσπάθεια απαξίωσης του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) και των εργαζομένων σε αυτό από την κυβέρνηση συνεχίζεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δυναμική κινητοποίηση που κάνανε οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ, με τη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας Μετάλλου την Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη στο υπουργείο Ενέργειας (ΥΠΕΝ), αντιμετωπίστηκαν ως άνθρωποι κατώτερης κατηγορίας. 
Οι κ.κ. Σταθάκης και Χουλιαράκης έστησαν σκηνικό δραπέτευσης για να μη συναντηθούν με τους εργαζόμενους. Με μία αόριστη πληροφορία μιας γραμματέας του Υπουργείου, που ενημέρωνε το Συνδικάτο Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ για άμεση συνάντηση Σταθάκη-Χουλιαράκη με σκοπό να τους καλέσει ο Υπουργός τη Δευτέρα και ενώ γνώριζαν ότι οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο θα ήταν στις 13.00 μμ μπροστά από το ΥΠΕΝ, έστησαν επί δύο ώρες τους εργαζόμενους και στη συνέχεια τους συνάντησε ο Διευθυντής του Γραφείου του Σταθάκη κ. Νικολακάκης, που τους αναίρεσε όλες τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Δεσμεύσεις που είχαν δοθεί σε προηγούμενες συναντήσεις για σχετική νομοθετική ρύθμιση, που θα κρατήσει το ΙΓΜΕ ζωντανό και σε λειτουργία. 
Στόχος της Διοίκησης του ΙΓΜΕ και της ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι να δίνονται πόροι λίγοι και καθόλου προσωπικό στο ΙΓΜΕ, ώστε οι τομείς με τους οποίους ασχολείται, να μεταφερθούν μέσα από την πλήρη αδυναμία λειτουργίας του σε ιδιώτες. Ενώ σε όσα έργα γίνονται από το ΙΓΜΕ, η πρόθεσή τους είναι να πάρουν εργαζόμενους με ευέλικτη σχέση εργασίας. Οι κινητοποιήσεις και οι δράσεις του Συνδικάτου χρειάζεται να πληθύνουν, αν δεν θέλουν οι εργαζόμενοι να δουν μπροστά τους αιφνιδιαστικές εξελίξεις για το ΙΓΜΕ.

 

Παιχνίδια της ΔΕΗ σε βάρος των συμβασιούχων
Γ ια δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο η διοίκηση της ΔΕΗ εμπαίζει τους συμβασιούχους με σύμβαση ορισμένου χρόνου (8μηνο). Μετά την προσπάθεια να μην καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων το Δεκέμβρη του 2017, τώρα ήδη έχει καθυστερήσει την πληρωμή του επιδόματος αδείας, το οποίο σύμφωνα με το νόμο έπρεπε να είχε καταβληθεί ως τις 20 Ιουλίου.
Για να μην υπάρχουν μπερδέματα, να ξεκαθαρίσουμε ότι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου έχουν προσληφθεί στη ΔΕΗ AE με σχέση ιδιωτικού δικαίου και άρα ισχύει γι’ αυτούς ό,τι ισχύει και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Υπόκεινται δηλαδή στη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση και μη έχοντας συνδικαλιστική κάλυψη, ορισμένοι από τους συμβασιούχους έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της ΔΕΗ ΑΕ, που ισχυρίζεται ότι έχει το δικαίωμα να τους καταβάλει το επίδομα αδείας στο τέλος της οκτάμηνης σύμβασης, κάτι το οποίο δεν ισχύει.
Η ΔΕΗ, όπως και όλες οι κοινωφελείς επιχειρήσεις, ακολουθεί το μοντέλο ελαστικής εργασίας που τα μνημόνια έχουν κάνει καθεστώς όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή καταστήματα της ΔΕΗ, όπως το κεντρικό της στην Αθήνα, δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες της, αν δεν δούλευαν οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ΔΕΗ, με το που τελειώνουν οι συμβάσεις, την επόμενη μέρα κιόλας προσλαμβάνει τους επόμενους. 
Δυστυχώς οι συνθήκες εργασίας και τα χτυπήματα που κάνει η διοίκηση της ΔΕΗ θα γίνονται όλο και πιο δυνατά, καθώς από τη μια συνεχίζεται η προσπάθεια για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και από την άλλη τα σωματεία των μονίμων και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ παρακολουθούν αμέτοχοι τις επιθέσεις στους συμβασιούχους. Το μοντέλο των ευέλικτων εργαζομένων είναι το μοντέλο που επιθυμούν οι επίδοξοι αγοραστές των φιλέτων και όχι μόνο της ΔΕΗ. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση τα σωματεία των μονίμων επιδεικνύουν πρωτοφανή ολιγωρία και αντιδρούν μόνο σε επίπεδο ανακοινώσεων, αντί να εντάξουν αυτούς τους εργαζόμενους στο δυναμικό τους και να οργανώσουν κινητοποιήσεις για τη μονιμοποίησή τους και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία