Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Επιτροπή αγώνα συμβασιούχων στον ΟΑΕΔ

Οι εργαζόμενες συμβασιούχες καθαρίστριες στον Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) προχώρησαν στη δημιουργία επιτροπής αγώνα. Ο κύριος στόχος τους είναι να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει ο ΟΑΕΔ και να παραμείνουν στην εργασία τους, καθώς καλύπτουν πάγιες ανάγκες του Οργανισμού. Είναι πραγματικά ντροπή για την κυβέρνηση και τον ΟΑΕΔ να παραμένουν απλήρωτες εργαζόμενες, που δουλεύουν με τον εξευτελιστικό μισθό των 330 ευρώ, εδώ και 5 μήνες και κανείς να μην τους ενημερώνει για το πότε και αν θα πληρωθούν. Απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες είναι οι εργαζόμενοι σε Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Ορεστιάδα, Πειραιά, Ελευθερούπολη και για λιγότερους μήνες στην υπόλοιπη χώρα.
Και όλα αυτά γιατί και η συγκεκριμένη μισθοδοσία έμπλεξε στα γρανάζια των επιτρόπων και της γραφειοκρατίας, που αρνούνται εδώ και μήνες τις πληρωμές συμβασιούχων ακριβώς με το σκεπτικό ότι καλύπτουν θέσεις μονίμων. Οι κατά τα άλλα λαλίστατοι υπουργοί Αχτσιόγλου και Τσακαλώτος αποδεικνύουν για μια φορά ακόμη ότι έχουν γραμμένους στα πολυτελή παπούτσια τους εργαζόμενους των 300 ευρώ όπως οι καθαρίστριες του ΟΑΕΔ.
Η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Καθαριστριών στον ΟΑΕΔ απαιτεί επίσης να υπάρξει σταθερή και συγκεκριμένη ημερομηνία στην καταβολή του μισθού ανά μήνα, να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των καθαριστριών και μετά τις 31/12/2018 που λήγουν και να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρες ωράριο (8ωρο).

Η διακλαδική απεργία στη 1 Νοέμβρη

Την Πέμπτη 1 Νοέμβρη εργαζόμενοι από σωματεία του ιδιωτικού τομέα καλούν σε διακλαδική απεργία με κύρια αιτήματα τις αυξήσεις στους μισθούς και την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων. 
Αυτή τη στιγμή στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία συμμετέχουν: ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου και Ψηφιακών Μέσων Αττικής, ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών, το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ, το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού, το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας και το Σωματείο Εργαζομένων ΝΟΚΙΑ Ελλάδας. Θετική είναι και η ανταπόκριση με στάσεις εργασίας από σωματεία του δημόσιου τομέα.
Μέχρι τώρα επίσης στάσεις εργασίας και συμμετοχής στη συγκέντρωση (12.00 Χαυτεία) έχουν πάρει τα σωματεία Αττικού Νοσοκομείου, οι σύλλογοι εκπαιδευτικών  Π.Ε. Αριστοτέλης και Κ. Σωτηρίου και οι ΕΛΜΕ Α-Γ Β΄Αθήνας, Ε΄Αθήνας, Ελευσίνας και Ε΄Θεσσαλονίκης. Νωρίτερα θα υπάρξουν και περιφρουρήσεις των χώρων από σωματεία του ιδιωτικού τομέα.
Η πρωτοβουλία είναι σημαντική, καθώς στους χώρους του ιδιωτικού τομέα το μνημονιακό καθεστώς οργιάζει. Μισθοί της πείνας, ελαστικά ωράρια, απολύσεις για κάθε λόγο, εκ περιτροπής και μερική απασχόληση είναι πια η καθημερινότητα για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Κι όλα αυτά χωρίς να εφαρμόζονται ή να υπογράφονται συλλογικές συμβάσεις. Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια είναι απαραίτητη κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να συντονίσει τη δράση μεταξύ εργαζομένων σε σωματεία για να βάλλουν τις πιέσεις ώστε να κηρυχθούν πιο ευρείες κινητοποιήσεις από τα Εργατικά Κέντρα και τη ΓΣΕΕ.
Είναι πολύ χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ που δηλώνει τη συμμετοχή της «στη Γενική Απεργία που απαιτούμε να προκηρυχθεί μέσα στο Νοέμβρη» (δεν είχε βγει ακόμη η απόφαση του ΕΚΑ για τις 14/11). Η απεργία δεν έχει μόνο αιτήματα για τους εργοδότες, όπως η υπογραφή συμβάσεων και το σταμάτημα των απολύσεων, αλλά και απαιτεί σωστά από την κυβέρνηση να καταργήσει το μνημονιακό νόμο για τον κατώτατο μισθό, να επαναφέρει τις ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα προ μνημονίου επίπεδα, να καταργήσει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και να σταματήσει τους πλειστηριασμούς και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η Αριστερά οφείλει να συμπαρασταθεί στον αγώνα των εργαζομένων αυτών των σωματείων όχι για να αναδείξει το πόσο γραφειοκρατική πρακτική εφαρμόζει η ηγεσία της ΓΣΕΕ, αυτό άλλωστε το βλέπουν οι εργαζόμενοι στην καθημερινότητα και στους αγώνες, αλλά προσπαθώντας να συμβάλλει στο συντονισμό των μαχών με κέντρο την απεργία στις 14/11 και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για την ανατροπή της μνημονιακής λιτότητας και το τσάκισμα του μνημονιακού καθεστώτος.

Κυβέρνηση και αστυνομία στο πλευρό των εργοδοτών!
Ν έες πρακτικές επιβολής των απολύσεων εφαρμόζουν οι εργοδότες με τη συνεργασία της αστυνομίας και προφανώς εν γνώσει της κυβέρνησης. Το ότι η κυβέρνηση έχει γνώση αυτών των νέων πρακτικών προκύπτει από το ότι για δεύτερη φορά τον τελευταίο μήνα εργαζόμενος, που αρνήθηκε την απόλυσή του και πήγε κανονικά στη δουλειά του, συλλαμβάνεται από την αστυνομία.
Και τα δύο περιστατικά έγιναν μάλιστα σε σούπερ μάρκετ της ίδιας πόλης, στα Γιάννενα. Πρώτα στο Express και τώρα στο «Smart Market». Η εργαζόμενη στο Smart Market ενημερώθηκε ότι απολύεται, γιατί δεν ταιριάζει στο οικογενειακό κλίμα της επιχείρησης. Προφανώς για την εργοδοσία το να είσαι εργαζόμενη με παιδιά είναι εγκληματικό λάθος ακόμη και τώρα που οι μνημονιακοί νόμοι έχουν συρρικνώσει μισθούς και δικαιώματα. Η εργαζόμενη λοιπόν δεν υπέγραψε την απόλυση και πήγε κανονικά στη βάρδιά της. Εκεί εμφανίστηκαν ασφαλίτες και τη συνέλαβαν. Οι αστυνομικοί μάλιστα προχώρησαν στη σύλληψή της χωρίς να δώσουν τα στοιχεία τους και να αναφέρουν το λόγο της σύλληψης.
Η εργαζόμενη αφέθηκε ελεύθερη υπό την πίεση της άμεσης κινητοποίησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, που έκανε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το αστυνομικό τμήμα και, μετά την απελευθέρωσή της, έξω από το σούπερ μάρκετ. Η κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, όμως το μνημονιακό καθεστώς, το οποίο και η ίδια επέβαλλε με τους νόμους της, είναι εδώ και δίνει το δικαίωμα σε εργοδότες και κρατικούς μηχανισμούς να οργιάζουν σε βάρος των εργαζομένων.

ΒΙΟΜΕ: Οι πλειστηριασμοί δεν θα περάσουν!

Οι εργαζόμενοι στη συνεργατική επιχείρηση ΒΙΟΜΕ συνεχίζουν τον αγώνα τους για να παραμείνει ανοιχτό το εγχείρημα που κάνουν τα τελευταία εφτά χρόνια. Συνεχίζουν δηλαδή να αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, για την επιβίωση των οικογενειών τους. Στον αγώνα αυτό χρειάζεται να βρεθούν στο πλευρό τους όλοι οι εργαζόμενοι, όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Η προσπάθεια να κλείσει το συνεργατικό εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ φαίνεται ότι συνεχίζεται και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ουδεμία νομοθετική πρωτοβουλία κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων δεν έχει πάρει. Αντίθετα τους αφήνει εκτεθειμένους στους πλειστηριασμούς, που το επόμενο δίμηνο δεν θα είναι λίγοι. Με αφετηρία την Πέμπτη 25 Οκτώβρη η προσπάθεια να μη γίνει ούτε ένας πλειστηριασμός σε βάρος της ΒΙΟΜΕ θα συνεχιστεί και στις 1/11, 8/11, 15/11 και 13/12.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι χρειάζεται να στηριχθούν με ψηφίσματα και κινητοποιήσεις από σωματεία εργαζομένων, εργατικές παρατάξεις και συλλογικότητες. Από φοιτητικούς συλλόγους και παρατάξεις, από την Αριστερά και από κοινωνικές οργανώσεις και συλλογικότητες. Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης χρειάζεται να καλέσει σε απεργίες συμπαράστασης και κινητοποιήσεις στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης για όλες τις παραπάνω ημερομηνίες. 
Η Αριστερά χρειάζεται να μεταφέρει σε κάθε γειτονιά της χώρας το μήνυμα ότι οι πλειστηριασμοί δεν θα περάσουν, ότι το εργοστάσιο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και ότι οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν τη δουλειά τους.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία