Νέα από τους εργατικούς χώρους

εργασία / Θοδωρής Πατσατζής / 20.02.2019

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Στο δρόμο του αγώνα οι συνταξιούχοι!

Ο ι συνταξιούχοι επιμένουν να αγωνίζονται. Επιμένουν να αντιστέκονται στη μείωση των συντάξεών τους που προβλέπεται από το νόμο Κατρούγκαλου, τουλάχιστον για τους νέους συνταξιούχους, επιμένουν να αγωνίζονται διεκδικώντας αυξήσεις στις συντάξεις, για να πάρουν πίσω όλα όσα χάσανε από την έναρξη των μνημονιακών πολιτικών το 2010.
Οι συνταξιουχικές οργανώσεις και τα συνδικάτα των συνταξιούχων καλούν σε πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο 15 Δεκέμβρη. Το πανελλαδικό συλλαλητήριο θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος στις 12.30 το μεσημέρι και θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος του συλλαλητηρίου είναι η προσπάθεια να σπάσει η αδράνεια, να σπάσει το ΤΙΝΑ που έχει προσπαθήσει να επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να δείξει ότι οι αγώνες μπορούν να ασκούν πιέσεις και είναι ο μόνος δρόμος για να αντισταθούν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι νέοι στη λιτότητα που προσπαθούν να επιβάλλουν με μνημόνια ή και χωρίς μνημόνια.
Στα αιτήματα, εκτός από τις αυξήσεις στις συντάξεις, συμπεριλαμβάνονται ο ορισμός της κατώτερης σύνταξης στα 600 ευρώ από 360 που είναι σήμερα. Η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου με ό,τι προβλέπει (μειώσεις σε νέες συντάξεις και μειώσεις με την προσωπική διαφορά σε κύριες και επικουρικές συντάξεις), να μην περικοπούν άλλο οι συντάξεις χηρείας, το ΕΚΑΣ και τα οικογενειακά επιδόματα, να μη μειωθεί το αφορολόγητο και να επανέλθουν ο 13ος και 14ος μισθός, το δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και να κατοχυρωθεί η δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.

Είναι δίκαιες οι κινητοποιήσεις των εξεταστών οδήγησης;

Σ ε συνεχείς κινητοποιήσεις, που φτάνουν σχεδόν το δίμηνο, βρίσκονται οι εργαζόμενοι ως εξεταστές οδήγησης, οι οποίοι πραγματοποιούν πενθήμερες αποχές από τις εξετάσεις υποψήφιων οδηγών. Τη νέα αποχή (3-7/12) κήρυξε το ΔΣ της ΟΣΥΑΠΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας), με εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.
Οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες εξεταστές διεκδικούν την καταβολή της αποζημίωσής τους για τις εξετάσεις που διενήργησαν εκτός του ωραρίου εργασίας τους από την 1 Μάη 2018 ως και τις 28 Σεπτέμβρη 2018. Οι εργαζόμενοι που, μετά και τις μειώσεις προσωπικού στο δημόσιο από τους μνημονιακούς νόμους, κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους απασχολούνται σε άλλες εργασίες για να καλύψουν τα κενά, υποχρεώθηκαν να εκτελούν εργασία εκτός ωραρίου χωρίς αποζημίωση.
Οι Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών δεν αποτέλεσαν εξαίρεση στον μνημονιακό κανόνα της μείωσης προσωπικού, ενώ και το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το μόνο που βλέπει μέχρι σήμερα ως λύση είναι το να επιβάλλει αυξημένα παράβολα στους υποψήφιους οδηγούς, για να καλυφθούν οι αποζημιώσεις των εξεταστών. 
Είναι αλήθεια ότι ο αγώνας αυτός είναι καταρχήν δίκαιος, καθώς είναι απαράδεκτο να απασχολούνται εργαζόμενοι εκτός του ωραρίου τους χωρίς αποζημίωση. Βέβαια είναι επίσης αλήθεια ότι όλος ο κόσμος ξέρει ότι αρκετοί εργαζόμενοι ως εξεταστές έχουν πλουτίσει τα τελευταία 30 χρόνια τουλάχιστον, καθώς το μότο «λάδωσε για να μη σε κόψουν» είναι σλόγκαν σε όλες τις σχολές οδήγησης. Είτε τα λεφτά αυτά τα παίρνουν τελικά οι εξεταστές, είτε τα μοιράζονται με τους ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης, είτε τα παίρνουν μόνο οι ιδιοκτήτες σχολών, το γεγονός της αντιπάθειας, που δικαιολογημένα υπάρχει από τον κόσμο, δεν αλλάζει. Γι’ αυτό το γεγονός φταίει και η αδράνεια των σωματείων του χώρου.
Ακόμη και σήμερα η Ομοσπονδία βγάζει αποχές για τους εξεταστές και δεν προχωράει σε κινητοποιήσεις για προσλήψεις προσωπικού και διεκδίκηση ενός πλήρους δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψήφιων οδηγών, αφήνοντας έτσι την κυβέρνηση να δημιουργεί κοινωνικό αυτοματισμό και τον αγώνα των εξεταστών αβοήθητο. Διαχωρίζει δηλαδή ένα πρόβλημα που αφορά όλους τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες και το δημόσιο από την ουσία του που είναι οι μαζικές προσλήψεις και η αύξηση της χρηματοδότησης του δημόσιου τομέα και κρίσιμων υπηρεσιών όπως οι μεταφορές. Το παλιό σύστημα έχει σαπίσει. Ο πλουτισμός ιδιοκτητών σχολών οδήγησης και εξεταστών πρέπει να φτάσει στο τέλος του μαζί με τις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης, οι οποίες μόνο προσωρινές ανάσες δίνουν σ’ αυτό το σύστημα με την ελπίδα να ξαναγεννηθεί. Αυτοί που μπορούν να το τελειώσουν μια και καλή είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους.

Ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος εργαζόμενου

Α στυνομικοί του τμήματος Αλεξανδρούπολης επέδειξαν επανειλημμένα ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος εργάτη μετανάστη των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συμφερόντων «Ζούρα», όπως καταγγέλλει το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στις Συνεργαζόμενες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα».
Ο εργαζόμενος μετανάστης, μέλος του ΔΣ του παραρτήματος Έβρου του Σωματείου, πήγε στο αστυνομικό τμήμα της Αλεξανδρούπολης για να καταγγείλει βανδαλισμό του χώρου όπου μένει και αντιμετώπισε άρνηση από τα «όργανα της τάξης» να ασχοληθούν με αυτό. Αντίστοιχη ρατσιστική συμπεριφορά με άρνηση καταγραφής συμβάντων έχουν επιδείξει και σε παλαιότερες καταγγελίες του ίδιου εργαζόμενου. Αντίθετα βέβαια, όταν ο εργοδότης του συγκεκριμένου εργαζόμενου έχει ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας σε κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οι αστυνομικοί έδειξαν υπέρμετρο ζήλο, προχωρώντας ακόμη και σε συλλήψεις εργαζομένων.
Στις εγκαταστάσεις της Αλεξανδρούπολης «έχει συχνή παρουσία ο πρώην προϊστάμενος του τοπικού ΣΕΠΕ (Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας), που συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά. Ενώ σήμερα η παραγωγή της επιχείρησης έχει ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο, την ίδια στιγμή η εταιρεία δηλώνει αδυναμία πληρωμών και τα δεδουλευμένα, που οφείλει στους εργαζόμενους, αυξάνονται συνεχώς», καταγγέλλει το σωματείο. Είναι σαφές ότι κρατικοί μηχανισμοί (αστυνομία και ΣΕΠΕ), με την ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζουν τους εργοδότες. Μάλιστα από ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση ανέχεται ακόμη και τη ρατσιστική συμπεριφορά του αστυνομικού τμήματος Αλεξανδρούπολης.

Παρόντες ακόμη
οι εργολάβοι στην 
καθαριότητα!

Ό σο και αν η κυβέρνηση πανηγυρίζει κατά καιρούς ότι έχει διώξει τους εργολάβους από το δημόσιο, στενό και ευρύτερο, η πραγματικότητα τη διαψεύδει. Και τη διαψεύδει γιατί ο στόχος για μείωση του προσωπικού στο δημόσιο παραμένει. Αυτό σημαίνει και περαιτέρω προσπάθεια για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων μέσα από πρακτικές όπως οι ατομικές συμβάσεις και οι εργολαβίες.
Δεν είναι λοιπόν μόνο οι εργολάβοι που έχουν κερδίσει προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα και ακόμη είναι ενεργοί στα νοσοκομεία, ακολουθώντας και τώρα μεσαιωνικές πρακτικές απέναντι στους εργαζόμενους σε αυτά.
Οι εργολάβοι «φεύγουν» και ξαναέρχονται και σε άλλους τομείς και οργανισμούς του δημοσίου όπως η ΕΥΔΑΠ (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης). Ειδικά για την ΕΥΔΑΠ, η προσπάθεια να μείνει όλο και λιγότερο προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας σχετίζεται και με την προσπάθεια να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίησή της. 
Ήταν λίγο παραπάνω από ένας χρόνος, Οκτώβρης του 2017, που ακόμη και σωματεία του χώρου με δημόσιες ανακοινώσεις τους θριαμβολογούσαν και πανηγύριζαν για το τέλος των εργολάβων καθαριότητας στην ΕΥΔΑΠ. Και μάλιστα μέσα στους πανηγυρισμούς τους ξέχασαν να καυτηριάσουν το γεγονός ότι, αντί να καλυφθούν αυτές οι θέσεις εργασίας από τους εργαζόμενους στον εργολάβο με μόνιμη σχέση εργασίας στην ΕΥΔΑΠ, καλύφθηκαν με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Πρακτική που είχε εφαρμοστεί νωρίτερα και στο στενό δημόσιο τομέα (νοσοκομεία κ.α.).
Όλοι λοιπόν όσοι τότε προσλήφθηκαν με ατομικές συμβάσεις σήμερα απολύονται και στη θέση τους θα προσληφθούν άλλοι πάλι με ατομικές συμβάσεις, καθώς η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δεν πρόκειται να χαλάσει τη σούπα που προσπαθεί να σερβίρει η κυβέρνηση ως ζεστή, κάνοντας «προσλήψεις» που είναι και πάλι προσωρινές και το μόνο που κάνουν είναι να ανακυκλώνουν την ανεργία και να κρατούν ανθρώπους σε ομηρία, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή μπορεί να μονιμοποιηθούν.
Το παράδοξο βέβαια στην ΕΥΔΑΠ είναι ότι μαζί με τις νέες προσωρινές προσλήψεις φαίνεται να επανέρχονται και οι εργολάβοι. Όπως αποκαλύπτει με ανακοίνωσή της η παράταξη ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ (Συμμετοχικό Ενωτικό Κίνημα Εργαζομένων και Συνταξιούχων για δημόσια ΕΥΔΑΠ στην υπηρεσία της κοινωνίας), έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός «Προκήρυξη ανοιχτού δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού άνω των ορίων (Δ6127)» για την:« παροχή υπηρεσιών καθαρισμού εγκαταστάσεων-κτιρίων της Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε.» ύψους 4.480.870,46 ευρώ.