Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

«Αξιολόγηση» δημοσίων υπαλλήλων: ΣΥΡΙΖΑ, όπως ΝΔ!

Της Κατερίνας Γιαννούλια

Για άλλη μία χρονιά η «αξιολόγηση» του ΣΥΡΙΖΑ είχε την τύχη της «αξιολόγησης» του Μητσοτάκη, δηλαδή, έχει κερδίσει την ίδια απαξίωση από πολύ μεγάλο τμήμα των Δημοσίων Υπαλλήλων, γι’ αυτό και το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναγκάστηκε να δώσει παράταση των προθεσμιών. 
Ακόμα και οι υπάλληλοι που συμμετέχουν, έχουν εξαναγκαστεί και εκβιαστεί από την «τροπολογία Γεροβασίλη», που υπενθυμίζουμε ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Νέα Δημοκρατία μαζί. Αυτή η τροπολογία αποκλείει εργαζόμενους που απεργούν από τις κρίσεις για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη! Είναι άλλη μία ψηφίδα από το... φιλεργατικό προφίλ που επιχειρεί να οικοδομήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές. 
Επιπλέον, τα δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας κωλυσιεργούν χαρακτηριστικά και αναβάλλουν διαρκώς τις αποφάσεις για την τροπολογία και για την ουσία της «αξιολόγησης», όπως αυτή εννοείται στο Νόμο 4369/2016. 
Χιλιάδες Δημόσιοι Υπάλληλοι αντιστάθηκαν και φέτος στις διαδικασίες «αξιολόγησης» και συσπειρώθηκαν στα σωματεία τους, δηλώνοντας ότι δεν θα συναινέσουν στην αξιολόγησή τους, παρά την ουσιαστική απουσία/απραξία της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ και των ομοσπονδιών με αντίστοιχες ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ). 
Η συντριπτική πλειοψηφία των Δημοσίων Υπαλλήλων, είτε αντέχει να αντιστέκεται, είτε υποκύπτει στους εκβιασμούς της κυβέρνησης, έχει κατανοήσει το βαθύ νόημα και τους στόχους αυτής της «αξιολόγησης», που δεν είναι άλλοι από το να φορτώσει τις ευθύνες της διάλυσης του Δημοσίου στους ίδιους τους βεβαρημένους εργαζόμενους, να προωθήσει τον ανταγωνισμό, τη διαίρεση και την ανθρωποφαγία μεταξύ συναδελφισσών και συναδέλφων, να τιμωρήσει όσες και όσους δεν πρωτοστατούν με ζήλο στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών κυβέρνησης και κεφαλαίου, στις ιδιωτικοποιήσεις των ίδιων των υπηρεσιών τους, στη λειτουργία, εντέλει, του Δημοσίου με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, προς όφελος των λίγων και όχι των πολλών, όπως τόσο υποκριτικά διαφημίζει στα προεκλογικά της spot η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 
Η συνδικαλιστική Αριστερά οργανώνει την απεργία-αποχή και από τη φετινή «αξιολόγηση» και υπενθυμίζει τους στόχους της και τους αγώνες που απαιτούνται, για να σταματήσει η κοροϊδία της κυβέρνησης και η υποβάθμιση του Δημοσίου, για να αποκτήσουμε ένα Δημόσιο που να καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες και όχι να γεμίζει τις τσέπες των επιχειρηματιών ιδιωτών, φίλων είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της ΝΔ.

 

Εργατικό έγκλημα στο Πέραμα

Εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε τη Δευτέρα 20 Μάη στο ιδιωτικό ναυπηγείο «Άτλας», στο Πέραμα. Το θανατηφόρο συμβάν έγινε όταν ένας 45χρονος μετανάστης από τη Ρουμανία, μέλος ιδιωτικού συνεργείου, από αδιευκρίνιστη αιτία έπεσε από ύψος τεσσάρων μέτρων, ενώ τοποθετούσε σκαλωσιά στη θαλαμηγό «Ε & Ε» σημαίας νήσων Μάρσαλ, η οποία ξηλώθηκε. Ο 45χρονος μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του. Την προανάκριση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Λιμεναρχείο Περάματος.
Το εργατικό έγκλημα, όπως καταγγέλλουν σωματεία του κλάδου, μόνο τυχαία δεν έγινε. Είναι το δεύτερο που γίνεται στην επιχείρηση –συνεργείο Μπαϊρακτάρης στα Ναυπηγεία Περάματος. Ο άτυχος εργάτης έχασε τη ζωή του, γιατί, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία, και πάλι δεν είχαν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Οι καταγγελίες είναι πολλές, αλλά τα αυτιά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν κλειστά. Γιατί, αν ακούσουν, θα πρέπει να επέμβουν. Και αν επέμβουν, θα πρέπει να θίξουν τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και των εφοπλιστών. Τα κέρδη των παραπάνω όμως 4 χρόνια τώρα είναι και από αυτή την κυβέρνηση στο απυρόβλητο.
Ο μόνος δρόμος για να σταματήσουν τα εργατικά εγκλήματα είναι η συλλογική δράση των εργαζομένων και οι αγώνες τους. Αγώνες που χρειάζεται να ενταθούν και να μαζικοποιηθούν για να διεκδικήσουν την κατοχύρωση των μέτρων ασφαλείας και τον ουσιαστικό έλεγχο των εργασιακών συνθηκών.

 

Κυλιόμενες 24ωρες απεργίες στη ΔΕΠΑ
Κ ινητοποιήσεις διαρκείας με κυλιόμενες 24ωρες απεργίες ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ). Τις κινητοποιήσεις αποφάσισαν το Σωματείο Εργαζομένων στον τομέα του Φυσικού Αερίου-Υποστήριξη ΔΕΠΑ (ΣΕΦΑ-ΔΕΠΑ) και το σωματείο ΕΝΕΡ-ΔΕΠΑ. 
Οι κυλιόμενες 24ωρες απεργίες ξεκίνησαν από τη Δευτέρα 20 Μάη και ενώ είχαν προηγηθεί προειδοποιητικές 4ωρες στάσεις εργασίας στις 8 και 9 Μάη. Τη Δευτέρα 20 Μάη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στη ΔΕΠΑ και ακολούθησε διαμαρτυρία και έξω από το Σταθμό Ανεφοδιασμού Λεωφορείων Φυσικού Αερίου στα Άνω Λιόσια. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν κινητοποιήσεις στα κεντρικά της ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) και στο υπουργείο Ενέργειας.
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την προσπάθεια να ιδιωτικοποιηθεί όλο και περισσότερο η ΔΕΠΑ και απαιτούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς και μετατροπή των συμβάσεων των 170 περίπου εργολαβικών εργαζομένων, που είναι εδώ και μια εικοσαετία σε ομηρία, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, με ταυτόχρονη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους. Την κινητοποίηση στηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας. Ταυτόχρονα κατηγορούν την κυβέρνηση και τον υπουργό Γ. Σταθάκη ότι τους κοροϊδεύει και δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του από τον περασμένο Μάρτη, για μονιμοποίηση όλου του εργολαβικού προσωπικού, καθώς αναγνώριζε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

 

Δημοσιογράφοι Δημοσίου: Ποιες αυξήσεις;
Σε πολλά ΜΜΕ έγινε λόγος για αυξήσεις στους δημοσιογράφους που εργάζονται στο Δημόσιο (ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΓΕΕ, Δημοτικοί Σταθμοί) με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Πρόκειται για συνειδητό ψεύδος. Η νέα ΚΥΑ προβλέπει αυξήσεις μόνο για τους πρωτοεισερχόμενους. Αλλά στο Δημόσιο… δεν υπάρχουν πρωτοεισερχόμενοι, αφού έχουν παγώσει οι προσλήψεις εδώ και καιρό. Ακόμη και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ όπου γίνονται κατ’ εξαίρεση προσλήψεις, απλώς προσλαμβάνονται (και δικαίως) κάποιοι από τους ανθρώπους που δούλευαν στο Πρακτορείο με μπλοκάκι για πάρα πολλά χρόνια –άρα δεν κατατάσσονται σε κλιμάκιο πρωτοεισερχόμενων. 
Η ΚΥΑ προβλέπει απλώς ξεπάγωμα των ωριμάνσεων, όπως ισχύει εδώ και καιρό στο υπόλοιπο Δημόσιο. Μόνο που… δεν ισχύει ακριβώς το ξεπάγωμα. Ενώ η ΚΥΑ περιλαμβάνει αναλυτικό πίνακα με τα κλιμάκια των αποδοχών ανά έτος προϋπηρεσίας, στο τέλος πληροφορεί ότι αυτά που βλέπουμε δεν ισχύουν, καθώς αφαιρούνται δύο έτη, δηλ. η περίοδος 1/1/16 έως 31/12/17. Ο λόγος; Η φιλεργατική κυβέρνηση είχε ψηφίσει στο πλαίσιο των μνημονίων για εκείνη την περίοδο όχι πάγωμα, αλλά κατάργηση των ωριμάνσεων κι έτσι, μας λένε, δεν μπορεί να προσμετρήσει εκείνο το διάστημα εργασίας στη μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων –ακόμη και στο μακρινό μέλλον. 
Η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ (συμμαχία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ.) πανηγυρίζει για το κουτσουρεμένο ξεπάγωμα των ωριμάνσεων, λες και υπέγραψε νέα συλλογική σύμβαση με αυξήσεις (την ίδια στιγμή απεργάζεται, ως αντάλλαγμα σε αυτή την ΚΥΑ, την αύξηση του ωραρίου των δημοσιογράφων του Δημοσίου).
Λόγοι για πανηγυρισμούς δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση θεσμοθέτησε αυτό που η ίδια ήθελε, έπειτα από… μυστικές διαπραγματεύσεις με την ΕΣΗΕΑ. Στην πραγματικότητα οι ετήσιες αποδοχές των δημοσιογράφων στο Δημόσιο παραμένουν κατά μέσο όρο 60% πιο κάτω από το επίπεδο αποδοχών που προέβλεπε η τελευταία συλλογική σύμβαση προ μνημονίων, το 2009. Και πώς αλλιώς μπορούσε να γίνει άλλωστε; Οι κατακτήσεις προϋποθέτουν συνελεύσεις, κινητοποιήσεις, συναδελφικότητα με τον ιδιωτικό τομέα, απεργίες. Τίποτα δεν χαρίζεται.

 

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία