Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Πανελλαδική στάση εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Π ανελλαδική στάση εργασίας πραγματοποιούν την Τετάρτη 5 Ιούνη οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Την απόφαση για την κινητοποίηση πήρε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κύριο αίτημα να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες πρόσληψης της 3Κ/2018. Να εκδοθούν άμεσα τα αποτελέσματα και να προσληφθούν οι επιτυχόντες.
Οι εργαζόμενοι στους δήμους ξεσηκώνονται καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μείνουν οι δήμοι χωρίς προσωπικό μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό θα σημαίνει τεράστια προβλήματα και καθυστερήσεις στην αποκομιδή των σκουπιδιών αλλά και οι ολοένα και πιο λιγοστοί εργαζόμενοι να δουλεύουν πιο εντατικοποιημένα. Οι περισσότερες δημοτικές αρχές δεν έκαναν το θέμα προεκλογική σημαία, βολεμένες με την ομηρία εκατοντάδων εργαζομένων και τάζοντάς τους ότι με αυτούς ως δημοτική αρχή θα παραμείνουν στη δουλειά.
Η πραγματικά μεγάλη ευθύνη όμως γι’ αυτή την κατάσταση είναι της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Τσίπρα γνωρίζει ότι εξαπάτησε τους εργαζόμενους-συμβασιούχους με παρατάσεις. Αυτούς που βγήκαν μαζικά στους δρόμους το καλοκαίρι του 2017 και με τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πρόσληψη 8166 εργαζομένων. Προσλήψεις που τελικά στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν αφορούσαν τους ίδιους, καθώς έμειναν εκτός διαγωνισμού. Η απάτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται με τον εμπαιγμό της αδικαιολόγητης καθυστέρησης έκδοσης των οριστικών αποτελεσμάτων για τους δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους του διαγωνισμού μέχρι και σήμερα. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η κυβέρνηση να μην επιτρέψει στη διοίκηση του ΑΣΕΠ να ανακοινώσει τα αποτελέσματα, γιατί γνωρίζει ότι αν αυτό γίνει οι εργαζόμενοι με τους προσωρινούς πίνακες της 3Κ θα απολυθούν άμεσα και δεν θέλει το κόστος αυτό σε προεκλογική περίοδο. Πολύ περισσότερο, το κόστος που θα σημάνει να μείνουν σκουπίδια στους δρόμους με τη ζέστη του καλοκαιριού και οι δήμοι χωρίς προσωπικό σε προεκλογική περίοδο.
Το ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί αν η κυβέρνηση, τηρώντας το σλόγκαν της προεκλογικής της καμπάνιας ως τώρα, εφάρμοζε στην πράξη το «ήρθε η ώρα των πολλών». Αφού ήρθε αυτή η ώρα, ας το πράξει με αποδείξεις και ας κρατήσει όλους τους συμβασιούχους στην εργασία τους, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αποδεδειγμένα. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα απειλεί ότι αν δεν ψηφιστεί θα έρθει η ΝΔ και θα καθυστερεί να τους προσλάβει υπηρετώντας την πολιτική 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο. Γεγονός πιθανό, μόνο που θα μπορούσε να αποφευχθεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ νοιαζόταν πραγματικά για τους πολλούς και όχι για λίγους και εκλεκτούς όπως οι ανώτατοι δικαστικοί.
Υπάρχει βέβαια και η άλλη όψη των συνεπειών της καθυστέρησης της δέσμευσης του πρωθυπουργού από τον περασμένο Γενάρη ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων. Ότι δίνει το δικαίωμα σε όσες δημοτικές αρχές το επιθυμούν να δώσουν τμήματα του έργου που πραγματοποιούν σήμερα σε ιδιώτες και αρπακτικά από επιχειρηματικούς ομίλους.
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη στάση εργασίας και να δώσουν μαζικό και αποφασιστικό «παρών» στη συγκέντρωση έξω από το κτίριο του ΑΣΕΠ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Να επιβάλουν με την κινητοποίησή τους τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την παραμονή στο Δημόσιο και στους δημότες των υπηρεσιών των δήμων.

 

Απολύθηκαν συμβασιούχοι στην Καλαμάτα

Τ ους νόμους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε ο δεξιός δήμαρχος της Καλαμάτας κ. Νίκας και λίγες μέρες πριν από τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών προχώρησε στην απόλυση 26 συμβασιούχων εργαζομένων από τη Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ). Η απόλυση των 26 συμβασιούχων έγινε παρότι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και κυρίως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Μάλιστα η δημοτική αρχή δεν δέχθηκε καν να συζητήσει ζήτημα παραμονής των συμβασιούχων στις θέσεις εργασίας τους, παρότι η νομική εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ κατέθεσε τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και νομική κάλυψη για την παραμονή των εργαζομένων και τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Οι εργαζόμενοι στις 30 Μάη πραγματοποίησαν κινητοποίηση την ώρα που ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ και δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί το Δ.Σ., αποκλείοντας το κτίριο όπου θα γινόταν η συνεδρίαση. Στα κρυφά και χωρίς να ειδοποιηθεί με νόμιμο τρόπο ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. αποφάσισαν την έγκριση των απολύσεων. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν ως και τη μέρα που η εφημερίδα μας πήγε στο τυπογραφείο.
Σημαντική παρακαταθήκη ο κοινός αγώνας μόνιμων και συμβασιούχων της ΔΕΥΑΚ που επιμένουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την τελική δικαίωση και την επιστροφή των 26 συμβασιούχων στη δουλειά. Αν τα καταφέρουν θα είναι μια σημαντική νίκη, ένα σημαντικό χτύπημα των πολιτικών λιτότητας που προσπαθούν να επιβάλουν σε όλο το Δημόσιο μεσαιωνικό καθεστώς εργασίας!

 

Απειλούν με απολύσεις οι ΜΚΟ

Ο ι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που ασχολούνται με το Προσφυγικό προχώρησαν σε μια πρωτοφανή ενέργεια επίδειξης ασυδοσίας, καθώς απειλούν με απολύσεις τους εργαζόμενους σε αυτές που αρνούνται να κάνουν εξώσεις στους πρόσφυγες. Το πρόβλημα προφανώς δεν ξεκίνησε αποκλειστικά από τους ίδιους τους εργοδότες.
Ήταν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η ίδια η κυβέρνηση που στις αρχές του περασμένου Μάρτη δημοσίευσε απόφαση η οποία προβλέπει τις πρώτες μαζικές εξώσεις προσφύγων που διαμένουν σε διαμερίσματα και camps χρηματοδοτούμενα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η κυβέρνηση βέβαια, παρά το ότι τα στελέχη της κόπτονται για τα αντιρατσιστικά αισθήματά τους, ουδεμία πρωτοβουλία πήρε ώστε να μη γίνουν αυτές οι εξώσεις. Αντίθετα, έχει αφήσει ανεξέλεγκτες τις ΜΚΟ να απειλούν με απόλυση τους εργαζόμενους σε αυτές.
Όπως καταγγέλλει το ΣΒΕΜΚΟ (Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ) «ζητούν από εμάς, τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους σε αυτές, να πραγματώσουμε τις εξώσεις, ενημερώνοντας τα υπό έξωση άτομα να εγκαταλείψουν τη στέγη τους και αξιολογώντας ποια από αυτά δικαιούνται ολιγόμηνη παράταση διαμονής. Με λίγα λόγια, απαιτούν από εμάς, τις/τους επισφαλώς εργαζόμενες/εργαζόμενους σε ΜΚΟ να συμβάλουμε με την εργασία μας στην περαιτέρω εξαθλίωση του προσφυγικού πληθυσμού και να οδηγήσουμε ανθρώπους στην αστεγία και τη φτώχεια. Όσες και όσοι από μας αρνούνται να υλοποιήσουν την απόφαση απειλούνται με απόλυση ή βλαπτικές μεταβολές». 
Είναι δεδομένο ότι οι εξώσεις και η περαιτέρω εξαθλίωση των προσφύγων δεν θα τελειώσουν σήμερα ή αύριο ή σε 30 μέρες. Οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ δείχνουν στην πλειοψηφία τους ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν σαν ρομπότ. Επιλέγουν να αγωνιστούν και να μην υποκύψουν στον μπαμπούλα της απόλυσης, στην εντατικοποίηση, την επισφάλεια στην εργασία τους και τις συνεχείς εργατικές παραβιάσεις από τους εργοδότες τους.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία