Φύλλο Νο 435 (5 Ιούνη 2019)

Της σύνταξης...

Η ευρωκάλπη της 26ης Μάη αποτύπωσε την πολιτική κρίση στην Ευρώπη.

Νέα κατάσταση – νέα καθήκοντα

Μετά τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Τα εκλογικά αποτελέσματα και η Αριστερά

Τα εκλογικά αποτελέσματα ήταν αρνητικά για την Αριστερά σε όλες τις εκδοχές της. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι όταν μέσα στις πλατιές εργατικές και λαϊκές μάζες δεν πνέει ο άνεμος της ελπίδας αλλά διαδίδεται η αίσθηση της ήττας, αυτό έχει αρνητικές συνέπειες για όλα τα ρεύματα και τις απόψεις που –έστω σε τελευταία ανάλυση– στηρίζονται στην κινητοποίηση και στη διαθεσιμότητα ενός ευρύτερου κόσμου.

Η κρίση της ΛΑΕ

Οι εκλογές ήταν για τη ΛΑΕ μια συντριπτική πολιτική ήττα. Όχι μόνο δεν κατόρθωσε να αντλήσει από τη δεξαμενή της αγανάκτησης απέναντι στον Τσίπρα, αλλά έχασε και μεγάλο μέρος της επιρροής που είχε στο ξεκίνημά της, το 2015: Πήρε 0,56% (από 2,86% το Σεπτέμβρη του ’15) και 31.180 ψήφους (από 155.242 ψήφους).

Το πανόραμα της ευρω-κάλπης

Οι ευρωεκλογές έχουν μια ιδιαιτερότητα. Είναι άθροισμα διαφορετικών εκλογικών αναμετρήσεων που συνήθως έχουν χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» για την κυβέρνηση σε κάθε χώρα, και συχνά η εμφάνιση μιας τάσης σε κάποιες χώρες αναιρείται σε κάποιες άλλες. Με αυτό ως δεδομένο, προκύπτει ωστόσο μια «μεγάλη εικόνα», που φωτίζεται από κάποιες εξελίξεις σε σημαντικά μεγάλα κράτη-μέλη.

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Μαζικές κινητοποιήσεις στην Τράπεζα Πειραιώς

Καμιά απόλυση, καμιά απόσχιση

Η ΒΙΟΜΕ ανήκει στους εργάτες της!

Τ ην Πέμπτη 13 Ιούνη ξεκινούν και πάλι οι πλειστηριασμοί των οικοπέδων όπου στεγάζεται το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ. Οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν με μειωμένη τιμή εκκίνησης, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος να καταδικαστεί το εργοστάσιο να γίνει μπάζα και παλιοσίδερα.

Ο «Μάης των μαζών» το 1989 στην Κίνα

Το κίνημα της Πλατείας Τιενανμέν

Ένα παγκόσμιο κίνημα ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Η  κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα που επηρεάζει άμεσα τις ζωές μας.

Ενάντια στις εξορύξεις, αγώνας για ζωή

Προκαλεί εντύπωση ότι στην κορύφωση της κλιματικής κρίσης, η «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να παραχωρήσει ένα μεγάλο τμήμα της επικράτειας σε πετρελαϊκές εταιρείες για εξορύξεις.

Για μια ριζοσπαστική παρέμβαση στο Pride

Πενήντα χρόνια μετά την εξέγερση του Στόουνγολ –τη στιγμή γέννησης του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, το φετινό Pride γίνεται με τίτλο «Ο δρόμος έχει την δική μας ιστορία».

«Οι βασίλισσες μέλισσες τσιμπάνε άσχημα»*

*τίτλος της Daily News σε ρεπορτάζ από τα γεγονότα του Στόουνγολ. Οι Βασίλισσες αναφέρονται στις βασίλισσες ντράγκ (drag queens) της ΛΟΑΤΚΙ+ κουλτούρας.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019: Η ελπίδα στα ριζοσπαστικά, ενωτικά σχήματα της Αριστεράς

Η  τριπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, αναμφίβολα αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα για τις δυνάμεις της Αριστεράς, ιδιαίτερα στο «κεντρικό» πεδίο των Ευρωεκλογών.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Ρεπορτάζ της DailySabah, μεταφέροντας μαρτυρίες τριών μεταναστών και δημοσιεύοντας σχετικές φωτογραφίες, αποκαλύπτει τα βασανιστήρια στα οποία υπόκεινται μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν τον Έβρο: Ξυλοδαρμοί με γκλοπς, πυροβολισμοί με πλαστικές σφαίρες, ηλεκτροσόκ, γδύσιμο και κατάσχεση υπαρχόντων κλπ. Τα βασανιστήρια εξελίχθηκαν κατά την κράτησή τους και συνεχίστηκαν ακόμα και μέσα στις βάρκες που τους «επαναπροωθούσαν» άμεσα. Άλλη μια εξοργιστική καταγγελία ανάμεσα στις δεκάδες (από ΜΜΕ, από ΜΚΟ, από μεταναστευτικές οργανώσεις) όλα αυτά τα χρόνια. Κι αυτή αναπάντητη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της με τη γραμμή να παραμένει «οι ελληνικές Αρχές αρνούνται να σχολιάσουν» μέχρι τέλους. Και θα έχει το θράσος να ζητήσει ψήφο από κόσμο με αντιρατσιστικές ευαισθησίες «για να μην έρθει ο Κούλης»;

Η κρίση της Χρυσής Αυγής

Τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν σοκ για την ηγεσία και τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Βρετανία: Ήττα για Τόρις και Εργατικούς, κενό πραγματικής Αριστεράς

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το Κόμμα του Brexit πρώτευσε στις ευρωεκλογές με 30%, παρότι είχε διάρκεια ζωής μόλις μερικών εβδομάδων. Δεύτεροι ήρθαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 19,8%, τρίτοι και καταϊδρωμένοι οι Εργατικοί με 14%, τέταρτοι οι Πράσινοι με 11,8%, ενώ το κυβερνητικό δεξιό κόμμα των Τόρις γνώρισε τη μεγαλύτερη συντριβή της ιστορίας του καθώς έμεινε στο 8,9%.

Και όμως γυρίζει

Σαουδική Αραβία: Τρεις διαδοχικές σύνοδοι (αραβικών κρατών, μουσουλμανικών κρατών κλπ) έγιναν μέσα σε λίγες μέρες στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας. Μετά το σαμποτάζ σε πετρελαιαγωγά πλοία στον Κόλπο (το Ιράν αρνείται κάθε συμμετοχή) και την επίθεση με drones σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σ. Αραβία (ανέλαβαν την ευθύνη οι Υεμένιοι αντάρτες Χούθι, που μάχονται ενάντια στη βάρβαρη σαουδαραβική επίθεση στη χώρα τους) ο βασιλιάς Σαλμάν επιχειρεί να χτίσει ένα «αραβικό μέτωπο απέναντι στην ιρανική απειλή» και κατόρθωσε να σύρει πίσω όλα τα καθεστώτα (εκτός του Ιράκ που καταψήφισε και του Κατάρ που διαφοροποιήθηκε κατόπιν εορτής δηλώνοντας τη διαφωνία του με τις αποφάσεις). Η προσπάθεια των Σαούντ συμπίπτει με την κλιμάκωση των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος πλέον και όσων συνεχίζουν να προμηθεύονται ιρανικό πετρέλαιο. Η εγκληματική κι επικίνδυνη προσπάθεια απομόνωσης-στραγγαλισμού του Ιράν προχωράει…

Διάλογος για τη μετεκλογική εικόνα σε Ισπανικό Κράτος και Ευρώπη

Ανακοίνωση της οργάνωσης Αντικαπιταλίστας