Μαζικές κινητοποιήσεις στην Τράπεζα Πειραιώς

Φωτογραφία

Καμιά απόλυση, καμιά απόσχιση

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Η εργοδοσία στην Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην πώληση των κόκκινων δανείων (RBU) σε κερδοσκοπικά funds. Η πρόθεση αυτή έχει φέρει οργή και αγανάκτηση στους 1200 εργαζόμενους της τράπεζας στη σχετική υπηρεσία. Οργή και αγανάκτηση που εξελίσσεται σε χείμαρρο κινητοποιήσεων την τελευταία εβδομάδα.
Κατ’ αρχάς, είναι δεδομένο ότι όσοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους θα κυνηγηθούν ακόμη πιο άγρια κινδυνεύοντας να χάσουν σπίτια και αυτοκίνητα. Οι εταιρείες διαχείρισης που ενεργούν για λογαριασμό των funds που θα πάρουν τα κόκκινα δάνεια θα επιδιώξουν να βγάλουν το μέγιστο κέρδος στο ελάχιστο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, στον αέρα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι της τράπεζας που δουλεύουν στα RBU. Και αυτό γιατί η νέα εταιρεία θα φέρει και μεταβολή του προσώπου του εργοδότη.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, διά στόματος Αλ. Φλαμπουράρη, έφτασε στο εξευτελιστικό σημείο να ζητάει από τους εργαζόμενους να την ψηφίσουν για να ανακληθούν οι απολύσεις που γίνονται επί των ημερών της. Επί της ουσίας είναι συνυπεύθυνη με την εργοδοσία της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς είναι αυτή που με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση εκχώρησε τις συστημικές τράπεζες στο διεθνές κερδοσκοπικό κεφάλαιο.
Τα παραπάνω μαζί με τη μεγάλη κινητικότητα που υπήρξε στα RBU της Πειραιώς ήταν αυτά που οδήγησαν τους εργαζόμενους στο να αποφασίσουν την πραγματοποίηση των πολυήμερων κινητοποιήσεων. Δεν είναι απλό να βλέπεις συναδέλφους σου να μετακινούνται σε καταστήματα ή σε Κεντρικές Διευθύνσεις και ταυτόχρονα η εργοδοσία να τηρεί σιγή ιχθύος για το μέλλον τους. Πολύ περισσότερο όταν η ίδια η εργοδοσία αναφέρει για πρώτη φορά τα RBU σε ανακοίνωσή της στις 23 Μάη.
Οι εργαζόμενοι απαιτούν την προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, καθώς γνωρίζουν ότι μεταφορά του έργου σε άλλες εταιρείες σημαίνει μείωση του προσωπικού, όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένα σε αντίστοιχες κινήσεις άλλων εταιρειών. Επίσης, σε τέτοια περίπτωση θα απολέσουν την ιδιότητα του τραπεζοϋπαλλήλου. Αυτή η αποφασιστική απαίτηση είναι που τους οδηγεί στο να προχωρούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στη Λάρισα, και στο Ηράκλειο, και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας. 
Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων παραμέρισε και τις όποιες διαβεβαιώσεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών ότι οι εργαζόμενοι προστατεύονται από την κλαδική σύμβαση που έχει υπογράψει η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). Οι εργαζόμενοι δεν θα δεχθούν καμία απόλυση και καμία απόσχιση. Δεν θα δεχθούν καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, γιατί γνωρίζουν ότι αν περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας για όσους δουλεύουν στα RBU τότε είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν μαύρες μέρες για όλους τους εργαζόμενους στην τράπεζα.
Η Αγωνιστική Κίνηση Τράπεζας Πειραιώς είχε καταθέσει πρόταση να ξεκινήσουν νωρίτερα οι κινητοποιήσεις. Από το Φλεβάρη για την ακρίβεια. Οι υπόλοιπες δυνάμεις του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ), με βασική ευθύνη των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ που ηγούνται του ΣΕΤΑΠ, το αρνήθηκαν. Τώρα όμως υποχώρησαν στην πίεση των εργαζομένων φοβούμενοι ότι θα χάσουν ψήφους στις εκλογές του ΣΕΤΑΠ που θα γίνουν την Κυριακή 10 Ιούνη.
Τουλάχιστον μη βοηθητική ήταν και η στάση της ηγεσίας της ΟΤΟΕ που αγνόησε το αίτημα για κοινή συνεδρίαση όλων των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην Τράπεζα Πειραιώς και ύστερα από πολλή πίεση αποφάσισε να προκηρύξει απεργία μόνο στα RBU. Ενώ για την Τετάρτη 29 Μάη δεν είχε προκηρύξει απεργία. Οι καθυστερημένες αντιδράσεις των πλειοψηφιών σε Σύλλογο και Ομοσπονδία είναι αυτές που έχουν οδηγήσει στην απόσχιση κλάδους όπως η φύλαξη και κυρίως η καθαριότητα. Ήταν αυτές οι ηγεσίες που οδήγησαν τις καθαρίστριες και τους φύλακες σε κακοοργανωμένες και προσχηματικές κινητοποιήσεις και τελικά πολλούς από αυτούς στη συμμετοχή στην εθελουσία έξοδο που τους πρότεινε η εργοδοσία. Τώρα επιλέγουν να μην ενώσουν τους εργαζόμενους της τράπεζας ώστε ο αγώνας τους να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικός.
Υπό την πίεση των μαζικών κινητοποιήσεων, το Δ.Σ. του ΣΕΤΑΠ, στη συνεδρίασή του την Κυριακή 2 Ιούνη, εκτός από τη συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισε να γίνει κοινή συνεδρίαση των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην Τράπεζα Πειραιώς.
Οι εργαζόμενοι, με Γενικές Συνελεύσεις που θα πραγματοποιούνται καθημερινά στις 11 στο κτίριο της Λεωφόρου Μεσογείων, θα αποφασίζουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Η συμπαράσταση όλων μας είναι το λιγότερο που μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτό τον αγώνα. Που αν δεν είναι νικηφόρος θα προκαλέσει πολλά δεινά σε όλους μας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία