Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Συνέντευξη με τον Λευτέρη Κιοσέογλου, πρόεδρο του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στη SIDENOR
«Δεν θέλουν να μας επιστρέψουν όσα χάσαμε στα χρόνια της κρίσης!»

Οι εργαζόμενοι στη χαλυβουργία SIDENOR βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τις 7 Ιουνίου. Με στάσεις εργασίας (6 φορές μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο) διεκδικούν την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Ο πρόεδρος του σωματείου εξηγεί στην «Εργατική Αριστερά» τους λόγους για τους οποίους κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι. Τη συνέντευξη πήρε ο Θοδωρής Πατσατζής.
 

Στις 30/4/2019 έληξε η ΣΣΕ που ίσχυε στην επιχείρηση. Γιατί αρνείται η εργοδοσία να υπογράψει νέα ΣΣΕ;
Η εργοδοσία επικαλείται τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα, τους δασμούς που έχει επιβάλει ο Τραμπ, οι οποίοι έχουν προκαλέσει υπερσυσσώρευση προϊόντος στη λεκάνη της Μεσογείου. Υπερσυσσώρευση που, όπως λέει η εργοδοσία, υπάρχει λόγω του άνισου ανταγωνισμού ειδικά από την Τουρκία (χαμηλό κόστος) και τη στασιμότητα της ελληνικής αγοράς. Πάνω απ’ όλα αυτά υπάρχει ο βασικότερος λόγος. Δεν θέλει να επιστρέψει με τίποτα λίγα από όσα χάθηκαν στα χρόνια της κρίσης στους εργαζόμενους (γιατί πού θα ξαναβρεί τέτοια ευκαιρία!). Επίσης επικαλείται έλλειψη ρευστότητας, πράγμα που δεν ισχύει μιας και πήρε επιμήκυνση για τα δάνειά της για 6 χρόνια και η έδρα της βρίσκεται εδώ και χρόνια στο Λουξεμβούργο, άρα επιτυγχάνει χρηματοδότηση από τράπεζες του εξωτερικού κι έχει περάσει και τα crash test της Pricewaterhouse που έλεγξε τις ελληνικές χαλυβουργίες.
Πόσες μισθολογικές απώλειες είχατε από την εφαρμογή της προηγούμενης ΣΣΕ;
Οι συνολικές απώλειες στο εισόδημα των εργαζομένων αγγίζουν ακόμα και το 35% από το 2009. Η ΕΣΣΕ, που είναι σε ισχύ από το 2013, ήταν το κερασάκι στην τούρτα, με μείωση 15%! 
Εκτός από τις αυξήσεις στους μισθούς έχετε άλλα αιτήματα που πρέπει να ικανοποιεί η καινούργια ΣΣΕ;
Απαιτούμε διετή σύμβαση με 6%+8% αύξηση και αναπροσαρμογή της κλίμακας του μηνιαίου πριμ παραγωγής. Επίσης επίδομα βάρδιας 130 ευρώ και μισθό νεοεισερχόμενου ανάλογο της επικινδυνότητας και της επιβάρυνσης στην υγεία που προκαλεί η εργασία σε χαλυβουργία. Οι νεοεισερχόμενοι στη δουλειά μέχρι σήμερα παίρνουν 650 ευρώ! Και φυσικά διεκδικούμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την πρόληψη των ατυχημάτων.
Γιατί αποφασίσατε ομόφωνα να μην σας καταβληθεί (λόγω των κινητοποιήσεων) το πριμ παραγωγής για τον Μάη;
Η άρνηση του πριμ αφαίρεσε από την εργοδοσία το όπλο που πλασάρει όλα τα χρόνια, ότι δηλαδή οι όποιες αυξήσεις θα προκύψουν μέσα από αυτό, πράγμα το οποίο εύκολα μανιπουλάρεται και ρυθμίζεται από αυτούς και φυσικά δεν έχει διαφάνεια, μιας και δεν δέχονται επιτροπή έλεγχου του από τους εργαζόμενους όπως είχε αποτυπωθεί επίσημα στην ΣΣΕ που έληξε τον Απρίλιο και ποτέ δεν εφάρμοσαν! 
Έχετε συμπαράσταση στον αγώνα σας από άλλα σωματεία ή φορείς;
Μέχρι τώρα έχουμε δεχθεί ανακοινώσεις συμπαράστασης από το ΜΕΤΑ, το ΠΑΜΕ και τις υπόλοιπες παρατάξεις του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), πλην της ΠΑΣΚΕ, μιας και ο πρόεδρος του ΕΚΘ δεν εμφανίστηκε, ούτε έχει βγάλει δελτίο τύπου. Επίσης από την ΠΟΕΜ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου), από το Συνδικάτο 
Μετάλλου Μακεδονίας-Θράκης, το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής κ.ά. 
Θα συνεχίσετε τις κινητοποιήσεις;
Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αγγίζει τα όρια του απόλυτου και το κλίμα αγωνιστικότητας και διεκδίκησης είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η συνοχή των συναδέλφων είναι αξιοθαύμαστη, κάτι που δείξαμε και με την άρνηση να πληρωθούμε το πριμ παραγωγής. Με βάση τη συμμετοχή και την αποφασιστικότητά μας η απόφαση του Δ.Σ. και των εργαζομένων είναι να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις και να αγωνιστούμε μέχρι τέλους, μέχρι να νικήσουμε!

 

Απεργία ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα!
Την Τετάρτη 19 Ιούνη οι εργαζόμενοι σε επισιτισμό-τουρισμό σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κέρκυρα απεργούν. Απεργούν ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα που, ειδικά το καλοκαίρι, μετατρέπεται κυριολεκτικά σε ανθρωποφαγική που τρώει εργαζόμενους. Χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν ατελείωτες ώρες, πολλές φορές από το πρωί ως το βράδυ και μέσα σε καύσωνες, χωρίς σταματημό και στην μεγάλη τους πλειονότητα χωρίς δικαιώματα, ενώ σημαντικό ποσοστό αυτών των εργαζομένων, όπως έχουν αποδείξει όλοι οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας), δουλεύουν ανασφάλιστοι. Τα ωρομίσθια της πείνας κυριαρχούν στα 3 ευρώ.
Βασικός λόγος της κατάστασης αυτής είναι η έλλειψη Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), ειδικά στις επιχειρήσεις εστίασης και στα φαστφουντάδικα. Και βέβαια το μνημονιακό καθεστώς που έχει επιβληθεί και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να γίνονται αδίστακτοι και να αυξάνουν τις απαιτήσεις τους.
Τα πανηγύρια του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια για αύξηση του τουρισμού πατάνε πάνω στη στυγνή εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζομένων και κυρίως νέων ηλικιακά. Τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων αυξάνονται τα τελευταία χρόνια χάρη στο ξεζούμισμα των εργαζομένων τους. Με χαρακτηριστικό το παράδειγμα στο νησί της Κω, όπου μετά το μεγάλο σεισμό τον Ιούλη του 2017 αντί να δοθεί ρεπό και κάποιες μέρες άδειας σε εργαζόμενους που βίωσαν το σοκ του σεισμού, αυξήθηκαν οι ώρες εργασίας για να αποκατασταθούν οι ζημιές σε μπαρ και ξενοδοχεία για να μη φύγουν οι τουρίστες. Οι εργοδότες είναι ίδιοι σε όλη την Ελλάδα γιατί τους ίδιους νόμους εκμεταλλεύονται.
Ταυτόχρονα τα προβλήματα και οι απαράδεκτες σχέσεις εργασίας, που κυριαρχούν, επιδεινώνονται, καθώς δεν υπήρξαν προσλήψεις νέου προσωπικού στο ΣΕΠΕ και δεν έγινε τίποτα για να ανοίξουν όσα καταστήματα της Επιθεώρησης Εργασίας είχε κλείσει η ΝΔ στην προηγούμενη κυβερνητική της θητεία με τη μέθοδο της συγχώνευσης.
Στην απεργία της Τετάρτης είναι σημαντικό να κυριαρχήσουν αιτήματα που συμπεριλαμβάνουν όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο. Από σερβιτόρους μέχρι ντελιβεράδες και από μάγειρες μέχρι ρεσεψιονίστ. Με κύριο αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ σε κάθε κλάδο, αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους και μείωση των ωρών εργασίας.

 

Ρατσιστική δίωξη σε δασκάλα

Α παράδεκτη και απόλυτα ρατσιστική είναι η ενέργεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Βαθέος Σάμου να καταθέσει μήνυση σε βάρος δασκάλας, που ασκεί τα καθήκοντά της στο νησί. Η δασκάλα στοχοποιήθηκε από το συγκεκριμένο σύλλογο (στον οποίο, ως φαίνεται από την πράξη του, ανθεί η ρατσιστική προπαγάνδα ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες), επειδή «τόλμησε» να πράξει το αυτονόητο, δηλαδή να υπερασπιστεί τις θέσεις που έχουν εκφράσει ο τοπικός Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών και η ΟΛΜΕ για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.
Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι απλά εκτελεστικά όργανα του θεσμικού ρατσισμού που εκπέμπει η κυβέρνηση, ούτε στρατιωτάκια που θα εκτελούν αδιαμαρτύρητα ό,τι γουστάρει ο σύλλογος γονέων ενός σχολείου. Αντίθετα το σχολείο και η λειτουργία του είναι υπόθεση όλων, από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, ως τους γονείς και τις καθαρίστριες, όταν αυτό αφορά την ανάπτυξη ιδεών ελευθερίας, ισονομίας στη μόρφωση, υπεράσπισης εργατικών δικαιωμάτων, αλληλεγγύης και ισότητας, προστασίας της διαφορετικότητας.
Η αγωγή που κατατέθηκε σε βάρος της δασκάλας, με απαίτηση μάλιστα αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ, είναι μήνυμα που λέει ότι στον πόλεμο εναντίον των ιδεών της δεξιάς και της ακροδεξιάς, η θεσμική ενσωμάτωση στα μνημόνια που ακολούθησε και στην παιδεία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τίποτα δεν έχει να προσφέρει. Αντίθετα, αυτό που θα χρειαστεί είναι μαζικοί αγώνες με τα συνδικάτα κυρίαρχα, να παλεύουν ενάντια στη λιτότητα, το ρατσισμό και το φασισμό. Τέτοιοι αγώνες οφείλουν να είναι οι απεργίες που χρειάζεται να κηρύξουν η τοπική ΕΛΜΕ και η ΟΛΜΕ, αλλά και η ΑΔΕΔΥ σε συμπαράσταση προς τη δασκάλα και απαιτώντας την αθώωσή της, αλλά και το κύμα αλληλεγγύης με ψηφίσματα που χρειάζεται να παρθούν σε κάθε σωματείο και Ομοσπονδία.

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία