Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Ο αγώνας των αναπληρωτών
Για ένα σχολείο των λαϊκών αναγκών 
και όχι των αγορών

Της Χριστίνας Παναγιωτίδου
 

Ο ι κινητοποιήσεις των αναπληρωτριών και αναπληρωτών, στις 26 και 27/8 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο Υπουργείο Παιδείας και Μακεδονίας-Θράκης, σήμαναν την αρχή του αγωνιστικού έτους. 
Η καινούργια σχολική χρονιά ξεκινά με μηδενικές προσλήψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία, καθώς και με τη χρήση των περσινών πινάκων κατάταξης για τους αναπληρωτές, το οποίο σημαίνει ότι μένουν εκτός πολλοί συνάδελφοι που πήραν το πτυχίο τους φέτος και άλλοι που για διάφορους λόγους δεν είχαν υποβάλλει αίτηση πέρυσι. Επίσης, η απόφαση αυτή συντελεί στο να χαθούν πολλοί μήνες προϋπηρεσίας για τους αναπληρωτές, καθώς δεν προσμετράται η φετινή χρονιά, όπως και ο Μάιος και ο Ιούνιος της προηγούμενης.
Ο λόγος ύπαρξης του σημερινού προβλήματος δεν είναι φυσικά η έλλειψη χρόνου, δικαιολογία που χρησιμοποιήθηκε από τη ΝΔ, αλλά έρχεται ως αποτέλεσμα του νόμου 4589/19 (Νόμος Γαβρόγλου) που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και κληροδοτήθηκε, διευκολύνοντας την υπάρχουσα κυβέρνηση στο δρόμο των απολύσεων και των αποκλεισμών.
Ουσιαστικά, αυτό που επιδιώκεται είναι να μεταφερθεί η ευθύνη της ανεργίας στους εργαζόμενους. Καθένας από μας θα είναι μια ατομική υπόθεση αναλόγως με τα πόσα πτυχία και διάφορες περγαμηνές θα έχει καταφέρει να εξασφαλίσει σε έναν ατελείωτο αγώνα, που ονομάζεται δια βίου μάθηση για μια θέση επισφαλούς εργασίας!
Η απαίτηση των εργαζομένων είναι άμεση πρόσληψη με γνώμονες το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Οι προηγούμενοι αγώνες έχουν δείξει τη δυναμική του κινήματος και θα συνεχιστούν με σκοπό την κατάργηση του νόμου που αποτελεί κυριολεκτικά ταφόπλακα για τα δικαιώματα όλων των εκπαιδευτικών και όχι μόνο των αναπληρωτών. Ουσιαστικά μας εισάγει σε ένα σύστημα συνεχόμενου ανταγωνισμού, σε ένα αέναο κυνήγι κριτηρίων χωρίς τέλος και στην απαξίωση και χρήση του εκπαιδευτικού ως αναλώσιμου είδους.
Οι άγριες νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιβάλουν ένα καινούργιο μοντέλο σχολείου-επιχείρησης, που θα έχει σκοπό την εξυπηρέτηση των κανόνων της αγοράς. Με αυτό το μοντέλο το σχολείο θα λειτουργεί «αυτόνομα», εισάγοντας την αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση μέσα στο σχολείο και τον ανταγωνισμό, με στόχο τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για να εξασφαλίζει ο εργαζόμενος ότι θα συνεχίσει να δουλεύει. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται σχολεία διαφορετικών ταχυτήτων και καταργείται ουσιαστικά η δημόσια παιδεία, διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες και φυσικά λειτουργεί αρνητικά ως προς τη μόρφωση των φτωχότερων παιδιών.
Στα νεοφιλελεύθερα όνειρα της νέας Υπουργού Παιδείας, κυρίας Κεραμέως, για «αυτονομία, εξωστρέφεια, ανταγωνισμό» σε όλες τις βαθμίδες, για τη δημιουργία του καινούργιου μοντέλου σχολείου-επιχείρησης και τη μεταμόρφωση του εκπαιδευτικού σε ανταγωνιστικό, αναλώσιμο προϊόν, το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να εμφανιστεί ενωμένο και δυνατό, συνεχίζοντας τους αγώνες του Μάρτη του 2018 και του Γενάρη του 2019, μέχρι την κατάργηση του νόμου 4589/19 και τον μαζικό διορισμό εκπαιδευτικών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Συνδικάτα και σωματεία μόνιμων και αναπληρωτών πρέπει να συνταχτούν ενωμένα και να παλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση.  
Στις 7 Σεπτέμβρη, στη διαδήλωση της ΔΕΘ, καλούμαστε, το εκπαιδευτικό κίνημα μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους γονείς και τους μαθητές, να διαδηλώσουμε και να απαιτήσουμε τα δικαιώματά μας για μια δωρεάν και δημόσια παιδεία, για μια σταθερή και μόνιμη εργασία, για την άμεση κατάργηση του νόμου του «προσοντολογίου» και την κατάργηση της εισαγωγής της ζούγκλας της αγοράς μέσα στην εκπαίδευση.

 

Η υγεία είναι δικαίωμα 
όχι εμπόρευμα

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να δείξει ούτε ίχνος ευαισθησίας απέναντι σε όσους έχουν ανάγκη περίθαλψης. Για να δείξεις ευαισθησία στην υγεία σημαίνει ότι θα χρηματοδοτήσεις τις δομές με χρήματα από την υπερφορολόγηση που έχει γίνει σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων τα προηγούμενα χρόνια. Τέτοια πρόθεση η κυβέρνηση δεν έχει. Στην πολιτική της λιτότητας λογοδοτεί η δήλωση Κικίλια «Δεν θα πληρώνουν πλέον οι έλληνες φορολογούμενοι τις υπηρεσίες που το ΕΣΥ παρέχει σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους». Τα λεφτά των ελλήνων φορολογούμενων δεν θα καταλήξουν δυστυχώς ούτε στο να χτιστούν νέα νοσοκομεία ή έστω σε μαζικές προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά στα υπάρχοντα δημόσια νοσοκομεία ή στην κάλυψη των ελλείψεων σε υλικά.
Ο στόχος της ρατσιστικής του δήλωσης ήταν να ανοίξει και στην υγεία τη συζήτηση: όσο πληρώνεις παίρνεις. Αν έχεις πολλά, θα είσαι καλύτερα και αν δεν έχεις φράγκο, την έβαψες. Υγεία για λίγους είναι αυτό που μας ετοιμάζουν, πατώντας πάνω σε όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε με αφορμή εγκύκλιο που αναφέρεται σε όσα έχει θεσπίσει για τους αλλοδαπούς στην υγεία ο ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία εφαρμόζονταν τα τελευταία χρόνια. Καθώς ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιτρέψει τη δωρεάν περίθαλψη σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Την ίδια ώρα ο νέος υπουργός Υγείας με τη σιωπή του έχει δώσει πλήρη κάλυψη στην τραμπούκικη συμπεριφορά που έδειξαν αστυνομικοί στην ψυχιατρική κλινική του Θριάσιου νοσοκομείου, όπου αντί να συμμορφωθούν όπως όφειλαν με τις υποδείξεις της επιμελήτριας Β΄-ψυχιάτρου Αφροδίτης Ρέτζιου, που είναι και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και να αποσύρουν τα όπλα τους από την κλινική που εφημέρευε και κυκλοφορούσαν σε αυτή πάνω από 30 ψυχικά πάσχοντες, επιχείρησαν να συλλάβουν την ψυχίατρο, αφού κάλεσαν και άλλους 5 συναδέλφους τους επίσης οπλισμένους για ενίσχυση. Ο υπουργός θα έπρεπε ήδη να είχε απαιτήσει την τιμωρία τους. Αντίθετα τους άφησε να προκαλούν με ανακοινώσεις, όπου κοροϊδεύουν την πολιτική, τη συνδικαλιστική και την ιατρική ταυτότητα της ψυχιάτρου.
Ατιμώρητο έχει αφήσει και τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας που ζητούσε από τους επικουρικούς του νοσοκομείου να κάνουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν θα κινηθούν εναντίον του, σε περίπτωση που δεν τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα, απειλώντας τους ότι, αν δεν κάνουν τις δηλώσεις, θα διακοπεί η σύμβασή τους. Τα προβλήματα υποστελέχωσης που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση στα νοσοκομεία δεν δείχνει την πρόθεση να τα καλύψει η σημερινή κυβέρνηση. Έτσι την Τρίτη 27 Αυγούστου έγινε κινητοποίηση στη Σάμο από το Σύλλογο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου του νησιού και το Εργατικό Κέντρο, με αίτημα την άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ και όλων των μονάδων υγείας του νησιού. Τέτοιους αγώνες καλά οργανωμένους θα χρειαστούμε το επόμενο διάστημα για να μπορέσουν να ανατραπούν τα σχέδια που θέλουν να δοθεί η δημόσια υγεία στα χέρια των ιδιωτών και να είναι εμπόρευμα αντί για δικαίωμα!

 

Απολύσεις και συνδικαλιστικές διώξεις στο Δήμο Καλαμάτας
Η ασυδοσία της δημοτικής αρχής στην Καλαμάτα δεν έχει όρια. Δεν φτάνει που πέταξαν 26 συμβασιούχους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Μεσσηνίας (ΔΕΥΑΜ) στο δρόμο, τώρα ετοιμάζονται να ασκήσουν διώξεις, καλώντας σε απολογία τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜ.
Μάλιστα η κλήση σε απολογία ήρθε μετά την ανακοίνωση για νέα κινητοποίηση των εργαζομένων την Τετάρτη 28 Αυγούστου με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το Μέγαρο Χορού της πόλης, όπου θα πραγματοποιείται η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Η κινητοποίηση γίνεται με το αίτημα να πάρουν το νέο Δημοτικό Συμβούλιο και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜ απόφαση που θα διευκολύνει τη δικαιοσύνη να εγκρίνει την επαναπρόσληψη των 26 απολυμένων συμβασιούχων της ΔΕΥΑΜ. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων έχουν αγκαλιαστεί και από άλλους εργαζόμενους της πόλης, με ψηφίσματα που έχουν εκδώσει το Εργατικό Κέντρο, το ΝΤ Μεσσηνίας ΑΔΕΔΥ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΕ Μεσσηνίας, η ΠΟΕ ΔΕΥΑ κ.ά.
Αντί λοιπόν η δημοτική αρχή να ικανοποιήσει το απλό αυτό αίτημα, καλεί σε απολογία τους συνδικαλιστές, γιατί τόλμησαν να περιφρουρήσουν την προηγούμενη απεργιακή τους κινητοποίηση. Οι εργαζόμενοι απάντησαν με ανακοίνωσή τους στην πρόκληση, τονίζοντας ότι «τέτοιες ενέργειες δεν μας φοβίζουν. Αντίθετα μας δυναμώνουν και μας πεισμώνουν περισσότερο να συνεχίσουμε».

 

 

Κατηγορία