Φύλλο Νο 439-440 (28 Αυγούστου 2019)

Στη φετινή ΔΕΘ θα έχουμε μια πρόβα τζενεράλε, μια γενική δοκιμή για τις πολιτικές αντιπαραθέσεις της περιόδου που έρχεται.

«Ασφυξία από τον υπερ-τουρισμό» είναι ο τίτλος ενός άρθρου της ηλεκτρονικής έκδοσης της Καθημερινής, που μεταφέρει την εικόνα από τα νησιά των Κυκλάδων και ειδικά τη Σαντορίνη και ακριβώς σε διπλανό άρθρο πανηγυρίζει για το ρεκόρ σχεδόν 3 εκατομμυρίων αφίξεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, μόνο τον Ιούλιο. Στο πρώτο άρθρο αναφέρονται οι κίνδυνοι να «σταματήσει να είναι διεθνώς ελκυστική η Σαντορίνη», αν συνεχίσουν να κυκλοφορούν φωτογραφίες που δείχνουν στριμωγμένο κόσμο σε γραφικά σοκάκια.

Εδώ και τρεις μήνες, από τον Ιούνιο, το Χονγκ Κονγκ συγκλονίζεται από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις της ιστορίας του. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους, απεργούν και συγκρούονται βίαια με την αστυνομία. Συμμετέχουν εργάτες, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, υπάλληλοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, φοιτητές, μαθητές, μέχρι και πιλότοι της τοπικής αεροπορικής εταιρίας.

Η Χρυσή Αυγή παρουσιάζει εικόνα παραλυτικής κρίσης (διαδοχικά κλεισίματα γραφείων κλπ), μετά τις διαδοχικές εκλογικές ήττες και το σκηνικό αλληλοφαγωμάρας που επικρατεί, ενώ σύντομα τα στελέχη και η ηγεσία της θα ξαναβρεθούν απολογούμενα στις δικαστικές αίθουσες, καθώς η δίκη ξαναρχίζει μέσα στο Σεπτέμβρη.

Η καπετάνισσα Πία Κλεμπ έγινε γνωστή, όταν συνελήφθη στην Ιταλία του Σαλβίνι για διάσωση προσφύγων κι αντιμετωπίζει δίωξη για υποτιθέμενη συνεργασία με διακινητές. Η σοσιαλδημοκράτισσα δήμαρχος Παρισιού θέλησε να τη βραβεύσει και η άρνηση της Πία είναι η καλύτερη απάντηση στο ψευτοδίπολο «προοδευτικών ευρωπαϊστών» και «ακροδεξιών λαϊκιστών». Γράφει μεταξύ άλλων: «Κυρία Ινταλγκό, θέλετε να μου δώσετε ένα μετάλλιο για την αλληλέγγυα δράση μου στη Μεσόγειο… Την ίδια στιγμή, η αστυνομία σας κλέβει τις κουβέρτες από τους άστεγους που έχετε εξαναγκάσει να ζουν στον δρόμο, ενώ επιτίθεστε σε διαδηλώσεις και διώκετε άτομα που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. Θέλετε να μου δώσετε ένα μετάλλιο για πράξεις που πολεμάτε από τα δικά σας τείχη. Είμαι βέβαιη ότι δεν θα εκπλαγείτε που αρνούμαι το μετάλλιο της Πόλης του Παρισιού… Δεν χρειαζόμαστε μετάλλια. Δεν χρειαζόμαστε τις αρχές του κράτους να αποφασίζουν ποιος είναι «ήρωας» και ποιος είναι «παράνομος»...». Στο κλείσιμο υπενθυμίζει το σύνθημα που αφορά μια ολόκληρη περίοδο που ζούμε: «Χαρτιά και στέγη για όλους! Ελευθερία κίνησης και διαμονής!».

Πορτογαλία:
Μια απεργία οδηγών βυτιοφόρων, που διεκδικούσαν αύξηση του βασικού μισθού από 630 ευρώ στα 900 (κι αυτό σταδιακά, ως το 2022), έδειξε τα όρια του κυβερνητικού «προοδευτισμού» στην Πορτογαλία. Η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών (που στηρίζεται στην κοινοβουλευτική ανοχή του ΚΚ Πορτογαλίας και του Μπλόκο) μπορεί να αύξησε τον άθλιο κατώτατο μισθό, αλλά στύλωσε αμέσως τα πόδια μπροστά σε μια μαχητική διεκδίκηση, που επιδίωκε να «ξεχειλώσει» προς τα πάνω τις μισθολογικές αυξήσεις, σε επίπεδα αξιοπρέπειας. Δεν το συζητούσε καν, παρά μόνο κατασυκοφαντούσε τους «εγωιστές» (καθώς η απεργία ήταν πετυχημένη και τα πρατήρια άδειαζαν). Όταν δεν έπιασε η συκοφάντηση, η «προοδευτική» κυβέρνηση έδειξε τα δόντια της: Ο στρατός κινητοποιήθηκε ως απεργοσπαστικός μηχανισμός και κηρύχθηκε πολιτική επιστράτευση των απεργών, με ποινή απόλυσης και φυλάκισης ως 2 χρόνια για όποιον τολμούσε να συνεχίσει την απεργία…

Σε μια περίοδο που χτυπάνε πολλά περιβαλλοντικά καμπανάκια, το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε ο Αμαζόνιος ήταν εκκωφαντική καμπάνα.

Από τον Γενάρη μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (25/8) το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας έχει καταγράψει πάνω από 72 χιλιάδες πυρκαγιές, με τις μισές από αυτές να συμβαίνουν στα εδάφη του Αμαζονίου.