Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Κινητοποίηση για τις τριετίες
Η κυβέρνηση και οι βιομήχανοι δεν έχουν την πρόθεση να αφήσουν τους εργαζόμενους να ανασάνουν. Όπως είναι γνωστό, ο ΣΕΒ έχει κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού, στο τμήμα που αφορά τις τριετίες. Τα αρπακτικά κάνουν ό,τι μπορούν για να μειώσουν το εισόδημα των εργαζομένων, καθώς επικαλούνται ότι η εγκύκλιος, που προέβλεπε την αύξηση των τριετιών, δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ και ότι η εγκύκλιος αυτή αλλάζει την ουσία του νόμου της κυβέρνησης Σαμαρά το 2013, όπου ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός ορίζεται ως μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς.
Η εκδίκαση ορίστηκε την Τετάρτη 9 Οκτώβρη και το ΜΕΤΑ καλεί σε κινητοποίηση έξω από το ΣτΕ, για να μην περάσουν τα σχέδια του ΣΕΒ και να παραμείνουν οι τριετίες ως μέρος του μισθού των εργαζομένων. Πρόκειται για μια κινητοποίηση που θα μπορούσε να είχε άλλο χαρακτήρα, αν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ και κατάθεσης του νομοσχεδίου για την αύξηση του κατώτατου μισθού η τότε κυβέρνηση είχε φροντίσει να αλλάξουν τόσο ο μνημονιακός νόμος του τότε (2013) και σημερινού υπουργού Εργασίας Βρούτση, όσο και ο νόμος του 2012 που πάγωνε τις τριετίες, την αναγνώριση δηλαδή της προϋπηρεσίας για τους εργαζόμενους.
Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να αφήσει καλά «οπλισμένους» τον ΣΕΒ και τους σημερινούς πολιτικούς τους εκπροσώπους σαν τον Βρούτση, μαζί με τον οποίο στοχεύουν να καταργήσουν όσα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις ισχύουν ακόμη. Αν μάλιστα κερδίσει την προσφυγή ο ΣΕΒ, κάτι που νομικά είναι το πιθανότερο, τότε κάθε εργαζόμενος που έπιασε δουλειά από τις 14 Φλεβάρη του 2012 και μετά θα χάσει από 65 ως 195 ευρώ το μήνα. Ακόμη και τότε όμως οι εργαζόμενοι θα χρειαστεί να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις, για να διεκδικήσουμε νέες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και αλλαγή του νόμου για τις τριετίες!

Τουριστικά κάτεργα στην Κρήτη

Μ έσα σε λίγες μέρες κι ενώ τα βασανιστήρια, που πέρναγε στο εστιατόριο γνωστού σεφ στην Κέρκυρα 19χρονος νεαρός που επέλεξε να κάνει την πρακτική του εκεί, παίρνουν το δρόμο για τις αίθουσες των δικαστηρίων, νέες αποκαλύψεις έρχονται, στην Κρήτη αυτή τη φορά, για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα εκεί τουριστικά κάτεργα, δηλαδή στα ξενοδοχεία της. Στα ξενοδοχεία που μάλιστα, όπως έγινε γνωστό με την κατάρρευση της Thomas Cook, κυρίως είχαν να φροντίσουν τον τελευταίο μήνα τουρίστες προερχόμενους από την εταιρεία που έβαλε λουκέτο.
Έτσι οι εργοδότες, για όποια κέρδη φοβόντουσαν ότι θα χάσουν, αποφάσισαν να εξοντώσουν τους εργαζομένους τους. Σε εστιατόριο ξενοδοχείου στην Ελούντα, ο σεφ ξέσπασε τα νεύρα του, χτυπώντας βάναυσα εργαζόμενο μέσα στην κουζίνα σε ώρα εργασίας. Το περιστατικό καταγγέλθηκε από το σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων του Αγίου Νικολάου Κρήτης.
Και όπως σύντομα αποδείχθηκε, δεν ήταν το μόνο.  Ακολούθησαν πολλές καταγγελίες για παρόμοια περιστατικά σε ξενοδοχεία και όχι μόνο. Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες του Σωματείου και του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, σε όλη τη διάρκεια της σεζόν τα ασθενοφόρα μάζευαν από τα ξενοδοχεία εργαζόμενες καμαριέρες και όχι μόνο που λιποθυμούσαν λόγω της υπερκόπωσης. Φτάσαμε στο σημείο εργαζόμενη, που έκανε στάση εργασίας έξω από το ξενοδοχείο, να απομακρυνθεί από τους άνδρες της ασφάλειας, πριν φτάσει στο σημείο επόπτης εργασίας.
Όπως φαίνεται, χρειάζεται μια αφορμή για να αποκαλυφθεί με τον πιο γλαφυρό τρόπο η μεσαιωνική βαρβαρότητα που επικρατεί στα κάτεργα του πολυδιαφημισμένου κατά τα άλλα ελληνικού τουρισμού ως ατμομηχανή της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με εργαζόμενους που όχι μόνο δεν αμείβονται όπως θα έπρεπε, όχι μόνο δεν έχουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αλλά είναι αναγκασμένοι να ανέχονται τα πάντα από τους εργοδότες, ακόμη και ξύλο!

 

Απόπειρα φίμωσης εκπαιδευτικών στη Λάρισα
Μ ε πρόστιμο περικοπής από το μισθό τους τιμωρήθηκαν 2 δάσκαλοι στο νομό Λαρίσης από τον προϊστάμενο της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λάρισας Ιωάννη Καψάλη. Το λάθος τους, σύμφωνα με τον Ι. Καψάλη, ήταν ότι τόλμησαν να ασκήσουν δημόσια κριτική σε αποφάσεις του ΠΥΣΔΕ Λάρισας. Έτσι ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Γεωργούσης, διευθυντής του ΓΕΛ Συκουρίου, τιμωρήθηκε με πρόστιμο ίσο με το 1/4 του μισθού του, την ανώτερη ποινή, επειδή άσκησε κριτική δια του Τύπου σε απόφαση του ΠΥΣΔΕ για τοποθέτηση διευθυντή με λανθασμένα μόρια σε σχολείο του νομού.
Επίσης ο εκπαιδευτικός και μέλος του ΠΥΣΔΕ Λάρισας Δ. Διονυσίου τιμωρήθηκε με πρόστιμο ίσο με το 1/8 του μισθού του, επειδή πριν τρεις περίπου μήνες αρθρογράφησε στον Τύπο, χαρακτηρίζοντας παράτυπη απόφαση του ΠΥΣΔΕ.
Οι ποινές στους δύο εκπαιδευτικούς αποτελούν αντιδημοκρατική πρόκληση, καθώς επιβλήθηκαν χωρίς καν να κληθούν σε απολογία, όπως προβλέπεται άλλωστε και από το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι μια εμφανής προσπάθεια να φιμωθεί όποιος έχει αντίθετη άποψη με τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και με την κυβέρνηση και αποτελεί συνέχεια της πολιτικής θεσμικής καταστολής, που προσπαθούν να επιβάλλουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις από το 2010 κι έπειτα στους χώρους εργασίας δημόσιους και ιδιωτικούς.
Γίνεται προσπάθεια να καταστρατηγηθούν νόμιμα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η απόφαση για τιμωρία των 2 εκπαιδευτικών έρχεται σε αντίθεση με τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων (άρθρο 45), που τους δίνει το δικαίωμα, όπως και σε κάθε δημόσιο υπάλληλο, να ασκούν κριτική σε πράξεις και αποφάσεις της διοίκησης, όπως αναφέρεται ρητά: «Η ελευθερία της έκφρασης των πολιτικών, φιλοσοφικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, όπως και των επιστημονικών απόψεων και της υπηρεσιακής κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής, αποτελεί δικαίωμα των υπαλλήλων και τελεί υπό την εγγύηση του Κράτους. Δεν επιτρέπονται διακρίσεις των υπαλλήλων λόγω των πεποιθήσεων ή των απόψεών τους ή της κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής».

 

Η κυβέρνηση τρέμει τους αγώνες μας!
Α μέσως μετά την απεργία που έκαναν η ΑΔΕΔΥ, Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμια σωματεία την Τετάρτη 2 Οκτώβρη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να κάνει δηλώσεις για να καλύψει τις σχέσεις του με την επονομαζόμενη μεσαία τάξη. Τους εμπόρους κυρίως μικρούς και μεγαλύτερους!
Δήλωσε λοιπόν ο πρωθυπουργός: «…για μία ακόμη φορά απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί…». Και άρα ότι δεν αποφασίζουν οι πλειοψηφίες για τη στάση των εργαζομένων. Παρότι δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο, οι δηλώσεις του αποδεικνύουν ότι η απεργία και οι κινητοποιήσεις ενάντια στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο είχαν τόση συμμετοχή, που στην κυβέρνηση δεν το περίμεναν!
Περίμεναν ότι το ΤΙΝΑ, που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε ισοπεδώσει το εργατικό κίνημα, αλλά απ’ ό,τι φάνηκε από τις κινητοποιήσεις υπάρχει μια κρίσιμη μάζα αγωνιστών έτοιμη να υπερασπιστεί βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων, όπως το δικαίωμα στην απεργία, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η μόνιμη και σταθερή δουλειά. Και σε αυτά τα θέματα ο αυτοματισμός, που προσπάθησε να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός, στρέφοντας τη μεσαία τάξη σε βάρος της εργατικής, δεν θα έχει αποτέλεσμα.
Και όχι μόνο δεν θα έχει αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα δείχνει αυτό που φοβάται και για το οποίο προετοιμάζεται η κυβέρνηση. Ότι τα μέτρα που προσπαθεί να περάσει θα αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερη εργατική αντίσταση, όλο και πιο πολλές απεργίες και διαδηλώσεις. Τρέμουν τους αγώνες μας και αυτό τον φόβο τους οι εργαζόμενοι οφείλουμε να τον κάνουμε εφιάλτη!

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία