Νέα από τους εργατικούς χώρους

Η CPS (Central Parking System), εταιρεία που εδρεύει στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, συνεχίζοντας την προκλητική της στάση προχώρησε σε μονομερή μείωση του μισθού των μελών του ΔΣ κατά 30%, παρότι τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων αρνήθηκαν να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις ντροπής που τους πρότεινε η εταιρεία. Στην αυθαίρετη στάση της εταιρείας το ΔΣ του σωματείου απάντησε με εξώδικο και στις 8 του Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας. Εκεί η εταιρεία κλήθηκε να συμμορφωθεί με το νόμο γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα της επιβληθούν πρόστιμα. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργοδότες επικαλέστηκαν λόγους ηθικής. Προφανώς αναμένουμε τη συμμόρφωση της εργοδοσίας, αν και στην Ελλάδα συνήθως επιτρέπονται στους εργοδότες οι μονομερείς ενέργειες και οι εκβιασμοί.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Νέα αξιολόγηση Μητσοτάκη-τρόικας: Κανένας εργαζόμενος να μην εξαπατηθεί

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση, μετά την πρώτη ήττα της στο ζήτημα της αξιολόγησης, όπου κάτω από την καθολική αντίδραση των εργαζομένων στο Δημόσιο αναγκάστηκε να την αποσύρει, επανέρχεται με ένα… νέο σχέδιο, καθώς αλλάζει ο τρόπος, όχι όμως και οι στόχοι.
Οι ποσοστώσεις αντικαθίστανται από τους στόχους που θα πρέπει να πιάνει ο κάθε εργαζόμενος ατομικά. Δηλαδή να σε κρίνουν από το αν έβγαλες ως εργαζόμενος σε κάποιο ταμείο 5 ή 10 συντάξεις τον τελευταίο μήνα, χωρίς να εξετάζεται η ουσία των υποθέσεων που έχεις αναλάβει, αλλά μόνο η ποσότητα.
Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επιμένει στη διαίρεση των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες. Με μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη για λίγους και εκλεκτούς και με τη διαρκή απειλή μετακινήσεων-διαθεσιμοτήτων-απολύσεων για τους εργαζόμενους και κλεισίματα για τις υπηρεσίες, που δεν θα πιάνουν δήθεν τους στόχους των Μητσοτάκηδων και των τροϊκανών.
Σύμφωνα με το περίγραμμα του νέου συστήματος, το ποσό που θα διατίθεται κάθε χρόνο για μισθολογικές και βαθμολογικές προαγωγές θα προσδιορίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με βάση τη γενικότερη δημοσιονομική κατάσταση. Και ακριβώς λόγω του ελεγχόμενου, αλλά και αυστηρά περιορισμένου αριθμού μισθολογικών προαγωγών, δημιουργείται ευνοϊκό πεδίο για τον έλεγχο της δημόσιας διοίκησης από κομματικούς-πελατειακούς μηχανισμούς.
Όλοι οι εργαζόμενοι και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες πρέπει να αφήσουμε και τη νέα αξιολόγηση στα χαρτιά. Μας αφορά όλους, καθώς προσεγγίζει το ζήτημα της προσφοράς υπηρεσιών από το δημόσιο με βάση την ποσότητα και όχι την ποιότητα. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο πρέπει άμεσα, και χωρίς να περιμένουν το αν θα γίνουν εκλογές, να οργανώσουν συνελεύσεις ενημέρωσης, περιοδείες και δράσεις, ώστε να πετύχουν την επανασυσπείρωση όλων των εργαζομένων ενάντια και στη νέα αξιολόγηση.

 

Εκλογές Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: Νίκη της Συσπείρωσης! Νίκη της Αριστεράς!

Την Κυριακή 14/12/2014 πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) πανελλαδικά, σε μια περίοδο που η μνημονιακή επίθεση λιτότητας καλά κρατεί.
Η αυξανόμενη ανεργία αφορά και τους αρχιτέκτονες, με τα εργασιακά δικαιώματά τους να καταπατώνται πλήρως στον ιδιωτικό τομέα και τη μαύρη εργασία να διογκώνεται, με την απορρύθμιση του εργασιακού πλαισίου στο δημόσιο με περικοπές και με πλήθος πρόσφατους νόμους που ευτελίζουν και κατακερματίζουν το επάγγελμα (ρυθμίσεις των αυθαιρέτων, ελεγκτές δόμησης, ενεργειακοί επιθεωρητές).
Οι διαμορφωμένες έως σήμερα πλειοψηφίες στη διοίκηση του ΣΑΔΑΣ τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ των «σωσμένων» του επαγγέλματος, που επωφελούνται από την κρίση και δεν μερίμνησαν για τα προβλήματα των εργαζόμενων-πληττόμενων αρχιτεκτόνων, αυτών που εξοβελίζονται από το επάγγελμα και οδηγούνται στη φτώχεια ή και στη μετανάστευση.
Οι ίδιες πλειοψηφίες επεχείρησαν να εκχωρήσουν βίαια τις θεσμικές αρμοδιότητες όσο και τα περιουσιακά στοιχεία του συλλόγου σε ανεξέλεγκτες εταιρικές δράσεις, με ενέργειες που αποτράπηκαν το προηγούμενο διάστημα με τη σύμπραξη πολλών δυνάμεων της Αριστεράς.
Σε αυτές τις εκλογές, σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές ακόμα και για την ίδια την επιβίωση του συλλόγου, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκαν ενιαία και πιο συγκροτημένες από προηγούμενες φορές, σε κοινό ψηφοδέλτιο με τη «Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων», σε συνεργασία και με άλλες αριστερές δυνάμεις και ανένταχτο κόσμο.
Τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητα για ενότητα της Αριστεράς σε ριζοσπαστική κατεύθυνση, σε κάθε επιστημονικό σύλλογο, εργασιακό χώρο και γειτονιά, αλλά και τη δυναμική. Η Συσπείρωση ήρθε πρώτη δύναμη για την Αντιπροσωπεία στην Περιφέρεια Αττικής και στο Τμήμα Αττικής, με διπλασιασμό σχεδόν των δυνάμεών της. Η παράταξη της Δεξιάς, που βρισκόταν στην πρώτη θέση, έπεσε στη δεύτερη. Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, με μειωμένα κατά πολύ ποσοστά, έμειναν στις τελευταίες θέσεις.
Εύα Παπατζανή, 
αρχιτέκτονας-μηχανικός

 

Μισθοί πείνας

Με μισθούς πείνας, που δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ, αμείβονται τουλάχιστον  56.000 εργαζόμενοι, σε θέσεις ελαστικής απασχόλησης, οι οποίοι έπιασαν δουλειά το 2014. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος καταγραφής προσλήψεων «Εργάνη», του υπουργείου Εργασίας. Με τέτοιες κακοπληρωμένες και επισφαλείς θέσεις εργασίας προκύπτει η οριακή μείωση στους δείκτες της ανεργίας, που τον μήνα Σεπτέμβριο έφτασε –επισήμως– το 25,7%. Εμφανίστηκε πεσμένη κερδοφορία για τους εργοδότες; Υπάρχει λύση. Ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, ώστε να τονωθεί το ποσοστό του κέρδους. Αυτή είναι η περίφημη «σταθερότητα» που διατυμπανίζει ο Σαμαράς, οι αξιωματούχοι τις ΕΕ και τα δημοσιεύματα των καθεστωτικών ΜΜΕ.  

 

Υπηρεσιακά συμβούλια των εργαζομένων στους ΟΤΑ Θεσσαλονίκης: μήνυμα ανατροπής

Μήνυμα ανατροπής έστειλαν οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) του νομού Θεσσαλονίκης. Η «Συνεργασία Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης», που υποστηρίχθηκε από τις δυνάμεις της ΑΣΚ-ΟΤΑ/ΜΕΤΑ Θεσσαλονίκης, πήρε την πρώτη θέση στις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια των μονίμων, αλλά και των εργαζομένων αορίστου χρόνου, με ποσοστά 45,1% και 47,5% αντίστοιχα.
Στις εκλογές δεν ενισχύθηκαν μόνο τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ (ΔΑΣ) που πήραν τη δεύτερη θέση στους μόνιμους και την τρίτη στους αορίστου χρόνου, με ποσοστά 32,40% και 22,63%, αντίστοιχα. Είναι μια μεγάλη νίκη της Αριστεράς, στην οποία οι εργαζόμενοι του κλάδου στρέφονται μαζικά, περιμένοντας να επιβάλουν την ενότητα στον κλάδο με αύξηση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, για να υπερασπιστούν τα δίκια τους, να σταματήσουν τις απολύσεις διαθέσιμων και να επιβάλουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Σε κλαδικό επίπεδο η οπισθοχώρηση της πρώην ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ (Συνδικαλιστική Ανατροπή), που έχει την πλειοψηφία στην Ομοσπονδία, είναι ένα μήνυμα προς την συγκεκριμένη παράταξη ότι ο απεγκλωβισμός από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό δεν μπορεί να μένει μόνο στα λόγια και να κλείνει αγώνες, αλλά οργανώνοντας πραγματικά από τα κάτω τις αντιστάσεις στον κλάδο.
Πολιτικά το μήνυμα είναι ακόμη σαφέστερο. Οι εργαζόμενοι αναθέτουν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Το ζητούμενο είναι οι δυνάμεις της Αριστεράς πια να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα, οδηγώντας τους εργαζόμενους σε διαρκή αγώνα για την οριστική ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και σε αγώνα για την τελική εκπλήρωση των αιτημάτων τους από μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία