Νέα από τους εργατικούς χώρους

Πρωτιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς: Με άνοδο σε ψήφους και έδρες για τις δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέων Δ.Σ. στις 5 ΕΛΜΕ του νομού Θεσσαλονίκης. Συνολικά οι ΣΥΝΕΚ παίρνουν στα 5 Δ.Σ. 11 έδρες, από 9 που είχαν στις εκλογές του 2013, και 1.318 ψήφους από 1.058. Οι καθηγητές του νομού Θεσσαλονίκης έδειξαν με την ψήφο τους ότι επιθυμούν τη συνέχιση των αγώνων μέχρι την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων, που έχει διαλύσει τη δημόσια παιδεία. Γι’ αυτό το λόγο στράφηκαν μαζικά στο ψηφοδέλτιο των ΣΥΝΕΚ, ενώ άνοδο κατέγραψαν και οι Παρεμβάσεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) με 709 ψήφους από 660 το 2013 και 7 έδρες από 4 που είχαν. Αντίθετα πτώση, εξαιτίας της σεχταριστικής πολιτικής του, καταγράφει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, η Αγωνιστική Συσπείρωση, που χάνει 53 ψήφους (794 από 847 το 2013) και 1 έδρα (7 από 8 που είχε πέρσι). Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που εκπροσωπούν τις μνημονιακές πολιτικές διατήρησαν τις ψήφους τους, αφού η άνοδος της ΔΑΚΕ κατά 56 ψήφους ισοσκελίζεται από αντίστοιχη πτώση της ΠΑΣΚ, ενώ χάνουν 1 έδρα (9 και 3 από 9 και 4 που είχαν αντίστοιχα), ενώ πτώση καταγράφουν με εξαίρεση την Α΄ ΕΛΜΕ και οι υπόλοιπες δυνάμεις που συμμετείχαν στις εκλογές.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Άγρια καταστολή

Με όργιο καταστολής από τα ΜΑΤ, με άγριο ξύλο και 7 συλλήψεις αντιμετωπίστηκαν οι κινητοποιήσεις εργαζομένων ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, την Κυριακή 28 Δεκέμβρη. Οι συγκεντρωμένοι απεργοί και συμπαραστάτες έξω από το βιβλιοπωλείο Ιανός δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από την αστυνομία. Στο χώρο της επίθεσης έγιναν οι πρώτες 2 προσαγωγές εργαζομένων, ενώ η μανία των δυνάμεων καταστολής ήταν τόση, που έφτασαν στο σημείο να προσαγάγουν και δύο περαστικούς που τυχαία βρέθηκαν έξω από τον «Ιανό» εκείνη την ώρα. Οι υπόλοιπες 3 προσαγωγές γίνανε στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως, όπου ακολούθησε συγκέντρωση που απαιτούσε την άμεση απελευθέρωση των πρώτων τεσσάρων προσαχθέντων. Και αυτή η συγκέντρωση αντιμετωπίστηκε βίαια από τα ΜΑΤ. Στο πλευρό των απεργών και των συλληφθέντων βρέθηκε η βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Μπόλαρη που, μαζί με εκπροσώπους του Συλλόγου Βιβλίου- Χάρτου Αττικής, κατήγγειλαν την αστυνομική βία κατά των συγκεντρωμένων και απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Σε δήλωση της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στο παρά πέντε της πτώσης της, η κυβέρνηση αφήνει ως υστερόγραφο τον βασικό τρόπο “νομιμοποίησης” της αντεργατικής πολιτικής της. Την καταστολή κάθε κινητοποίησης, όπως σήμερα στον “Ιανό” και τις Σκουριές. Το καθεστώς της άγριας λιτότητας και του αυταρχισμού φτάνει στο τέλος του. Ήταν ο τελευταίος τους σπασμός».

Απολύσεις χωρίς τέλος

Σειρά μαζικών απολύσεων έγιναν αμέσως μετά την πτώση της μαύρης συγκυβέρνησης. Πρώτη στη σειρά των εργοδοτών που συνεχίζουν τις μαζικές απολύσεις η εργοδοσία των σουπερμάρκετ Αρβανιτίδης, που απέλυσε μαζικά εργαζομένους από τα καταστήματά της στην Πιερία. Η εργοδοσία, «Carrefour Μαρινόπουλος», συνεχίζει την τακτική των προηγούμενων ιδιοκτητών. Δηλαδή τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία -οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι μέχρι και δύο μήνες-, αλλά και τις μεγάλες μετακινήσεις, με τους εργαζομένους να υποχρεώνονται, για να μην απολυθούν όπως άλλοι συνάδελφοί τους, να πηγαίνουν για δουλειά από την Πιερία στη Λάρισα, στο Βόλο κ.α.
Τη σκυτάλη και πάλι παραμονή Πρωτοχρονιάς πήρε η εργοδοσία του ξενοδοχείου Πόρτο Καρράς που πραγματοποίησε 46 απολύσεις, ενώ συνολικά από τις 28 Νοέμβρη έχει φτάσει τις 78 απολύσεις εργαζομένων. Η σφοδρότητα της επίθεσης της εργοδοσίας είναι τέτοια που απειλεί ευθέως τους εργαζομένους να μην εγγράφονται στο σωματείο, ενώ καλεί και όσους είναι μέλη να υπογράψουν άμεσα υπεύθυνη δήλωση ότι αποχωρούν από αυτό για να μην απολυθούν.

Στους ιδιώτες η μεταφορά ασθενών από τα νησιά

Αν δεν πληρώσεις, πεθαίνεις

Στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο παρέδωσε τη μεταφορά ασθενών από τα νησιά ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο γνωστός για τις «τσεκουράτες» πράξεις του ακροδεξιός υπουργός, μέσω του νόμου 4316/2014 για την άνοια («Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις»). 
Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προσπάθησε ακόμη και την τελευταία στιγμή να δείξει πόσο στυγνή ήταν απέναντι στον φτωχόκοσμο που μένει στα νησιά και πόσο απλόχερα μοίραζε ευκαιρίες για κέρδη σε μεγαλοκαρχαρίες. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 60 αυτού του νόμου: «Επιτρέπεται η λειτουργία ταχύπλοου σκάφους για υγειονομική μεταφορά ασθενών, έπειτα από άδεια που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου εφόσον υποβληθεί και βεβαίωση του ΕΚΑΒ ότι το συγκεκριμένο σκάφος πληροί τις προδιαγραφές που θέτει το ΕΚΑΒ όσον αφορά στον υγειονομικό του εξοπλισμό και στη χωροταξία του. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Ναυτιλίας και Αιγαίου καθορίζονται περαιτέρω λεπτομέρειες για τη λειτουργία και εκμετάλλευση των ταχύπλοων σκαφών μεταφοράς ασθενών».
Την ίδια ώρα που το ΕΚΑΒ υποστελεχώνεται και δεν έχει επαρκές προσωπικό, την ίδια ώρα που η υποχρηματοδότηση της υγείας για χάρη των τοκογλύφων δανειστών και των τραπεζιτών αφήνει ακόμη και χωρίς βενζίνη τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, οι μεγαλοκλινικάρχες και οι μεγαλοεργολάβοι της υγείας θα μπορούν να δημιουργήσουν πλωτά νοσοκομεία για τη μεταφορά των ασθενών. Και οι κάτοικοι των νησιών αν θέλουν να ζήσουν θα υποχρεούνται να πληρώσουν αδρά, αν τους έχουν μείνει λεφτά στην τσέπη από τη φοροεπιδρομή και τις άλλες επιπτώσεις που τα μνημόνια έχουν φέρει στη ζωή τους. 
Πεδίο δόξης λαμπρόν για την κυβέρνηση της Αριστεράς και τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη. Να πάρει πίσω το νόμο, να κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ και να χρηματοδοτήσει την υγεία, ώστε και περισσότερα νοσοκομεία και κέντρα υγείας να γίνουν στα νησιά, και να εξοπλιστεί ο στόλος του ΕΚΑΒ με τρόπο ώστε αν και εφόσον χρειάζεται μεταφορά ασθενούς αυτό να γίνεται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και ταχύτητα για τη ζωή του, βάζοντας πραγματικά τις ανάγκες των ανθρώπων πάνω από τα κέρδη των καπιταλιστών και των δανειστών.

«Ελευθεροτυπία» τέλος;

Σε διαθεσιμότητα έθεσε η εργοδοσία τους 165 εργαζομένους της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», οι οποίοι μάλιστα ήταν 10 μήνες απλήρωτοι. Η διαθεσιμότητα έγινε γνωστή με έγγραφο που θυροκολλήθηκε στο κτίριο της οδού Μίνωος, κτίριο το οποίο έχει κλείσει με λοκάουτ απέναντι στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι έκαναν μήνυση κατά της διοίκησης για τη μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο Αυτόφωρο οι ιδιοκτήτες της εφημερίδας «Τρίτη Όψη ΑΕ», που ελέγχεται από το δικηγόρο και πρόεδρο του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου Χάρη Οικονομόπουλο.

 

 

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία