Νέα από τους εργατικούς χώρους

Εθνική Τράπεζα συμφερόντων: Σε παραμάγαζο συμφερόντων παραγόντων έχει μετατραπεί προεκλογικά η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), όπως καταγγέλλει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΤΕ (ΔΑΣ-ΕΤΕ). Η ΔΑΣ-ΕΤΕ κατηγορεί τη διοίκηση της τράπεζας για αυθαιρεσίες, με τις οποίες προσπαθούν να προλάβουν την επερχόμενη κυβερνητική αλλαγή. Έτσι προχωρούν σε αλλεπάλληλες τοποθετήσεις και προαγωγές με παντελώς άγνωστα τα κριτήρια και διαδικασίες fast track, που αφορούν «λίγους» και «εκλεκτούς». Επίσης υπάρχει μπαράζ προσλήψεων ειδικών συνεργατών, γκόλντεν μπόις με μισθούς 7 χιλιάδων ευρώ, την ώρα που η πολιτική που υπηρετεί η διοίκηση της ΕΤΕ είναι η μείωση μισθών στους υπαλλήλους της. Η δε έλλειψη προσωπικού είναι τέτοια, ώστε οι μέρες οφειλόμενης άδειας από το 2014 δεν θα δοθούν αλλά θα πληρωθούν, λεφτά για προσλήψεις ημετέρων υπάρχουν.
Η ΔΑΣ-ΕΤΕ κατηγορεί τη διοίκηση της ΕΤΕ ακόμη και για παροχές χρηματοδότησης σε συγκεκριμένους οικονομικούς παράγοντες, «οι οποίες προφανώς ανταποκρίνονται σε προεκλογικές διευθετήσεις. Ταυτόχρονα, μαθαίνουμε για το πάρτι που γίνεται με τις προμήθειες υλικών, εξοπλισμού, “εορταστικού στολισμού”, επικοινωνιακών εκδηλώσεων, λογισμικού κ.λπ.». Για όλους αυτούς τους λόγους η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αν και εφόσον προκύψει από τις εκλογές, θα πρέπει άμεσα να διατάξει ελέγχους και να επιβληθούν οι κυρώσεις όπου χρειάζεται, και κυρίως θα πρέπει να προχωρήσει σε προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, δείχνοντας την πόρτα της εξόδου στα γκόλντεν μπόις, και στην οργάνωση της λειτουργίας της ΕΤΕ με τρόπο που να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του προγράμματος της ΔΕΘ, οι ανάγκες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Μαχαιριά στην πλάτη

Τα μαχαιρώματα στην πλάτη εργαζομένων που διεκδικούν έστω και δικαστικά τα δικαιώματά τους συνεχίστηκαν από την απερχόμενη μνημονιακή συγκυβέρνηση, ακόμη και λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Το υπουργείο Εργασίας σε αγαστή συνεργασία με τη διοίκηση του ΙΚΑ εξέδωσαν εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο, με την οποία καλούνται όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ να απορρίψουν κάθε υπό εκκρεμότητα «Δήλωση απασχόλησης - καταγγελιών» των παλαιότερα εργαζομένων σε προγράμματα Stage, με την αιτιολογία «να εξασφαλιστεί η ενιαία αντιμετώπισή τους» και εφόσον δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Με αυτό τον τρόπο απάντησε στα αιτήματα που έχουν καταθέσει οι πρώην εργαζόμενοι σε προγράμματα Stage για να κατοχυρώσουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και κυρίως τα ένσημά τους. Ο Βρούτσης και ο Σπυρόπουλος (διοικητής του ΙΚΑ) προσπαθούν με αυτή την εγκύκλιο να προκαταβάλλουν αποφάσεις των αρμοδίων τμημάτων των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ σε βάρος των εργαζομένων. Η κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αποκαταστήσει αυτή την αδικία άμεσα και να κατοχυρώσει όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα (ένσημα, προϋπηρεσία κ.λπ.) όσων εργάστηκαν σε αυτά τα προγράμματα.

 

Δαφνί: Νέα νίκη της Αριστεράς

Με νέα άνοδο των δυνάμεων της Αριστεράς και δεύτερη νίκη μετά το θρίαμβο στις περσινές εκλογές για το ΔΣ του συλλόγου, πραγματοποιήθηκαν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθήνας (ΨΝΑ-Δαφνί) οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο επερχόμενο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Υπενθυμίζουμε ότι στις εκλογές για το ΔΣ του συλλόγου είχε πάρει 5 έδρες η ΡΙΖΑΨΥ (ΣΥΡΙΖΑ που κατέβαινε για πρώτη φορά σε εκλογές του σωματείου), 3 έδρες το ΠΑΜΕ και 1 έδρα η ΑΡΣΥ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΕΚ). Πρώτη δύναμη στις εκλογές για αντιπροσώπους στην ΠΟΕΔΗΝ αναδείχθηκε το ΠΑΜΕ (5 από 4 έδρες και 244 από 210 ψήφους), στη δεύτερη θέση ήρθε η ΡΙΖΑΨΥ, που και σε αυτές τις εκλογές κατέβηκε για πρώτη φορά και σημείωσε σημαντική επιτυχία, παίρνοντας 230 ψήφους και 4 έδρες, ενώ στην τρίτη θέση ισοψήφησαν η ΑΡΣΥ (2 έδρες, όσες είχε, και 89 από 83 ψήφους) και η ΔΑΚΕ (2 έδρες). Η άνοδος της ΔΑΚΕ στην ουσία είναι πτώση για τους εκφραστές των μνημονιακών πολιτικών, αν λάβουμε υπόψη ότι η ΠΑΣΚΕ δεν συμμετείχε αυτήν τη φορά στις εκλογές και μαζί την προηγούμενη φορά είχαν 5 έδρες (4 η ΠΑΣΚΕ και 1 η ΔΑΚΕ).

 

Απόλυση λόγω κοινωνικών φρονημάτων

Συγκέντρωση υπέρ ανάκλησης της απόλυσης του γυμνασιάρχη της Σχολής Μωραΐτη, Γιώργου Θαλάσση, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Γενάρη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΠΥΣΔΕ, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αγία Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας κρινόταν η νομιμότητα της απόλυσης. Είναι η δεύτερη προσπάθεια να απολυθεί ο Γιώργος Θαλάσσης, που είναι κεντρικός μάρτυρας στην υπόθεση Γρηγορόπουλου, η οποία σε λίγες μέρες θα αρχίσει να εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό. Η πρώτη φορά που είχε γίνει προσπάθεια να απολυθεί ήταν πριν από δύο χρόνια, όταν είχε προβεί σε δήλωση στήριξης του Νίκου Ρωμανού. Η απόφαση του ΠΥΣΔΕ θα γίνει γνωστή τις επόμενες μέρες.

 

Μνημονιακή απόφαση

Μία από τις τελευταίες μνημονιακές αποφάσεις, με την οποία δικαίως παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους 3 μήνες 16 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές του Δήμου Πάτρας, πήρε ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στην ουσία με αυτή την απόφαση, που αρνείται την υπογραφή των ενταλμάτων πληρωμής των 16 εργαζομένων, ο επίτροπος διατάζει και την απόλυσή τους, με άμεση συνέπεια να μείνουν χωρίς προσωπικό βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ κ.ά. κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα στους δημάρχους της Αριστεράς να μην ασκούν κοινωνική πολιτική. Το μήνυμα πρέπει να λάβει και η κυβέρνηση της Αριστεράς, ότι η εφαρμογή της πολιτικής της θα χρειαστεί σύγκρουση και με τη δικαστική εξουσία.

 

Απολύσεων συνέχεια

Τα μνημονιακά μέτρα για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα εφαρμόζονται στο έπακρο από τους μεγαλοεργοδότες ακόμα και λίγες μέρες πριν από την κυβερνητική αλλαγή. Το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη, η φαρμακευτική εταιρεία Αstra-Zeneca προχώρησε στην απόλυση 38 ιατρικών επισκεπτών. Αυτές οι απολύσεις έρχονται να προστεθούν στις 80 που έκανε η ίδια εταιρεία πέρυσι. Φυσικά η μέθοδος είναι πια πολύ γνωστή. Είναι αυτή της «οικειοθελούς αποχώρησης». Λίγες μέρες αργότερα η Chipita, η μεγαλύτερη βιομηχανία στη Βιομηχανική Περιοχή της Λαμίας, προχώρησε στην απόλυση 17 εργαζομένων. Πρόσχημα της απόλυσης η μείωση της παραγωγής. Στην πραγματικότητα οι απολύσεις έγιναν ώστε να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι και να μη συνδράμουν στην προσπάθεια που γίνεται ώστε να φτιαχτεί σωματείο.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία