Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ανάκληση απόλυσης: Με παράσταση διαμαρτυρίας, έξω Μετά από μαζική συγκέντρωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, που έγινε την Παρασκευή 30 Νοέμβρη, η εργοδοσία της «Quality Call Sales», γνωστή ως QCS ΙΚΕ, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανάκληση απόλυσης εργαζομένου της. Έτσι σταμάτησε μια ακόμη εργοδοτική αυθαιρεσία, καθώς η απόλυση έγινε από την εταιρεία με την αιτιολογία ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ήταν αντιπαραγωγικός. Η απόλυση αυτή ήταν άλλη μια προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων, που δεν πέρασε. Ειδικά στα τηλεφωνικά κέντρα διαφόρων εταιρειών, που πολύ συχνά δουλεύουν ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, η κατάσταση θυμίζει μεσαίωνα.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Μάχη για να μην περάσει η απόλυση εγκύου από τη «MIGATO ΑΕ»

Με παραστάσεις διαμαρτυρίας στο κεντρικό κατάστημα της «MIGATO ΑΕ» στην Ερμού, το απόγευμα της Τρίτης 3 Φλεβάρη και το πρωί της Τετάρτης 4 Φλεβάρη στην επιθεώρηση εργασίας στην Ηλιούπολη όπου είναι προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης από την εταιρεία.
Η εργοδοσία στη «MIGATO ΑΕ» προχώρησε σε απόλυση εργαζόμενης, μόλις η ίδια ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της, με ξεκάθαρο στόχο να τρομοκρατήσει τις υπόλοιπες εργαζόμενες στην επιχείρηση, αλλά και όλους τους εργαζόμενους σε αυτή.
Η απολυμένη εργαζόταν ως τεχνικός στην εταιρεία, με δελτίο παροχής υπηρεσιών και αναγκάστηκε να υπογράψει τη λύση της σύμβασής της, όταν η εταιρεία της ανακοίνωσε ότι θα έπρεπε να υπογράψει άλλη σύμβαση με αλλαγή των όρων εργασίας. Μετά όμως από την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης η εταιρεία επικαλέστηκε οικειοθελή αποχώρηση της ίδιας της εργαζόμενης. 
Τέτοια φαινόμενα κοροϊδίας και εξαπάτησης εργαζομένων δεν πρέπει και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από το συνδικαλιστικό κίνημα. Ήδη δεκάδες σωματεία έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στον αγώνα που γίνεται από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών για την ανάκληση της απόλυσης. Σε κινητοποίηση θα πρέπει να καλέσουν άμεσα για το συγκεκριμένο ζήτημα τόσο το ΕΚΑ όσο και η ΓΣΕΕ, καθώς δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο απόλυσης εγκύου εργαζόμενης.
Τέλος ξεκάθαρη θέση πρέπει να πάρει και η νέα ηγεσία του υπουργείου εργασίας, προχωρώντας άμεσα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, του ΟΜΕΔ, αλλά και προσλήψεις στο σώμα επιθεωρητών εργασίας για να ελεγχθούν άμεσα οι συνθήκες εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Θεσπίζοντας επίσης σκληρές κυρώσεις και χρηματικά πρόστιμα σε όσους εργοδότες παρανομούν ή αρνούνται να εφαρμόσουν τους νόμους.

Κινητοποιήσεις στα «Ιανός»

Στην πρώτη γραμμή των απολύσεων, μαζί με άλλα πολυκαταστήματα, βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τα βιβλιοπωλεία «Ιανός». Σειρά απολύσεων έχει πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες, με πιο πρόσφατο κρούσμα το λουκέτο στο κατάστημα της οδού Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη που οδήγησε στο να χάσουν τη δουλειά τους 2 εργαζόμενοι και άλλοι 2 στο κεντρικό κατάστημα της ίδιας πόλης, στην Αριστοτέλους. Μάλιστα η μία από αυτές έγινε γιατί ο εργαζόμενος αρνήθηκε να υπογράψει μετατροπή της σχέσης εργασίας του από πλήρη σε μερική απασχόληση. Στόχος της εργοδοσίας, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, είναι στη θέση όσων απολύονται να προσληφθούν εργαζόμενοι με voucher. Ταυτόχρονα καταγγέλλουν το μεσαίωνα που επικρατεί στα βιβλιοπωλεία «Ιανός», όπου η εργοδοσία φόρεσε ακόμη και μηχανάκια σκάνερ στους εργαζόμενους και εκτός από απολύσεις μεταθέτει συνέχεια τους εργαζόμενους. Σε απάντηση ο Σύλλογος Εργαζομένων Βιβλίου-Χάρτου καλεί την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και την Πέμπτη 29 Γενάρη, έξω από το πολυκατάστημα «Public» στην Κέρκυρα, ενάντια στην απόλυση 5 εργαζομένων. Άλλη μια κερδοφόρα αλυσίδα που τα κέρδη της δεν σημαίνουν ανάπτυξη, αλλά απολύσεις και εργασιακό μεσαίωνα για τους εργαζόμενους.

Επιστράτευση τέλος!

Με θετικό τρόπο ξεκίνησε τη θητεία της η νέα ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, καθώς, μετά από αίτημα της, υπογράφηκε από τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα η άρση της πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων στη ΔΕΗ και στις θυγατρικές της εταιρείες ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Η επιστράτευση είχε πραγματοποιηθεί από τη μαύρη συγκυβέρνηση Σαμαρά τον Ιούλιο του 2014. Η απόφαση είναι πολύ σημαντική, καθώς συνοδεύεται και από την απόφαση να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν πλέον ανεμπόδιστα να αγωνιστούν για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας τους, αλλά και, αν χρειαστεί, ενάντια στη συνέχεια της ιδιωτικοποίησης.

Μειώσεις μισθών

Τα μνημονιακά μέτρα για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα εφαρμόζονται στο έπακρο από τους μεγαλοεργοδότες ακόμα και λίγες μέρες πριν από την κυβερνητική αλλαγή. Το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη, η φαρμακευτική εταιρεία Αstra-Zeneca προχώρησε στην απόλυση 38 ιατρικών επισκεπτών. Αυτές οι απολύσεις έρχονται να προστεθούν στις 80 που έκανε η ίδια εταιρεία πέρυσι. Φυσικά η μέθοδος είναι πια πολύ γνωστή. Είναι αυτή της «οικειοθελούς αποχώρησης». Λίγες μέρες αργότερα η Chipita, η μεγαλύτερη βιομηχανία στη Βιομηχανική Περιοχή της Λαμίας, προχώρησε στην απόλυση 17 εργαζομένων. Πρόσχημα της απόλυσης η μείωση της παραγωγής. Στην πραγματικότητα οι απολύσεις έγιναν ώστε να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι και να μη συνδράμουν στην προσπάθεια που γίνεται ώστε να φτιαχτεί σωματείο.

 

Παράσταση διαμαρτυρίας

Με παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από υποκατάστημα της αλυσίδας «Todaylicious» στη Θεσσαλονίκη, απάντησε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) στην απόλυση εργαζόμενης από το κατάστημα. Η εργαζόμενη απολύθηκε, γιατί συμμετείχε στη γενική απεργία της 27ης Νοέμβρη. Στα πλαίσια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας.

Norman Atlantic

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για τις συνθήκες ελέγχου στα οχηματαγωγά πλοία και για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο Norman Atlantic, πραγματοποίησε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συνδικάτων Εργατοϋπαλλήλων Μεταφοράς (ΠΟΣΕΜ), το Σάββατο 31 Ιανουαρίου. Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στην προβλήτα Α’ του λιμανιού Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν συγγενείς των θυμάτων, οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων και συμπαραστάτες. Συγκινημένοι όλοι, άφησαν τριαντάφυλλα στην επιφάνεια της θάλασσας, τιμώντας τη μνήμη των νεκρών, με την ευχή να βρεθούν οι αγνοούμενοι, 35 μέρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς. Η ΠΟΣΕΜ διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι οι αρχές συνεχίζουν να μην πραγματοποιούν επαρκείς ελέγχους στα πλοία που μεταφέρουν βαρέα οχήματα.

Άκυρες οι απολύσεις στα Τσιμέντα Χαλκίδας

Με απόφαση που πήρε την Παρασκευή 30 Γενάρη το Πρωτοδικείο Χαλκίδας, κρίνονται άκυρες οι απολύσεις 117 εργαζομένων στα «Τσιμέντα Χαλκίδας». Απολύσεις που πραγματοποίησε η ιδιοκτήτρια εταιρεία των «Τσιμέντων Χαλκίδας», η πολυεθνική «Lafarge», από τον Απρίλιο του 2013 ως και τον Ιούλιο του 2014. Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για την ακύρωση των απολύσεων και άλλων εργαζομένων, καθώς η εργοδοσία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να απολύει κάθε μήνα το 5% των εργαζομένων στα «Τσιμέντα Χαλκίδας». Και αυτό παρά το γεγονός ότι πριν δύο χρόνια είχε απορριφθεί το αίτημα που είχε καταθέσει, ζητώντας να τις επιτραπούν ομαδικές απολύσεις.

 

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία