Φύλλο Νο 329 (4 Φλεβάρη 2015)

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημείο ανατροπής: ο κόσμος της κοινωνικής αντίστασης στην Ελλάδα, οι εργατικές και λαϊκές δυνάμεις, ανατρέποντας την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου απαιτούν ξήλωμα της μνημονιακής βαρβαρότητας, την αντιστροφή των πολιτικών διαρκούς λιτότητας.

Η ταξική ψήφος του Ποταμιού:
Σωστά παραπονέθηκε ο σοσιαλδημοκράτης Σουλτς στον Τσίπρα, επειδή ο τελευταίος προτίμησε τους δεξιούς ΑΝΕΛ και όχι το σοσιαλδημοκρατικό (δηλ. αριστερό) Ποτάμι. Το κόμμα του Στ. Θοδωράκη φρόντισε να δικαιώσει τον Σουλτς, παίρνοντας τα μεγαλύτερα ποσοστά του πανελλαδικώς στις παραδοσιακές εργατογειτονιές της Αθήνας: Ψυχικό 13,6%, Φιλοθέη 13,5%, Εκάλη 11,7%... Είναι μετά να μη θυμώνει ο Σταύρος που δεν μπήκαν στην κυβέρνηση οι αριστεροί «αγωνιστές» Λυκούδης, Θεοχάρης, Ψαριανός και Λυμπεράκη;

Ήδη οι μεγαλοεργοδότες έχουν αρχίσει να οργανώνονται και στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα δεχθούν έτσι απλά την επαναφορά των συμβάσεων και του κατώτατου μισθού.

Ανάκληση απόλυσης: Με παράσταση διαμαρτυρίας, έξω Μετά από μαζική συγκέντρωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, που έγινε την Παρασκευή 30 Νοέμβρη, η εργοδοσία της «Quality Call Sales», γνωστή ως QCS ΙΚΕ, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανάκληση απόλυσης εργαζομένου της. Έτσι σταμάτησε μια ακόμη εργοδοτική αυθαιρεσία, καθώς η απόλυση έγινε από την εταιρεία με την αιτιολογία ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ήταν αντιπαραγωγικός. Η απόλυση αυτή ήταν άλλη μια προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων, που δεν πέρασε. Ειδικά στα τηλεφωνικά κέντρα διαφόρων εταιρειών, που πολύ συχνά δουλεύουν ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, η κατάσταση θυμίζει μεσαίωνα.

Πρέπει να στηριχτούμε στους πραγματικούς μας συμμάχους: τις εκατοντάδες χιλιάδες της Πουέρτα ντελ Σολ που διαδήλωσαν με ελληνικές σημαίες και σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, τα κινήματα και την Αριστερά της Ευρώπης, που έχουν ήδη κινητοποιηθεί για να μας προσφέρουν την αλληλεγγύη που χρειαζόμαστε.

Αν η αποδέσμευση από το μνημόνιο και η έξωση της τρόικας εξελιχθούν σε «αντικατάστασή» τους από θεσμούς και μηχανισμούς που δεν αμφισβητούν τον πυρήνα του δημοσιονομικού ζουρλομανδύα της Ευρωζώνης αυτό θα προκαλέσει ιδεολογικοπολιτική δοκιμασία για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι φήμες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δ. Αβραμόπουλο (ή και τον... Κ. Καραμανλή!) πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Ενισχύουν τις αμφιβολίες που δημιούργησε στις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις η επιλογή της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ και αποδυναμώνουν την πολιτική δυναμική του εγχειρήματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Μία εβδομάδα μετά την ιστορική πολιτική νίκη της Αριστεράς στις εκλογές, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής επιχείρησαν να επιβεβαιώσουν την ισχύ τους με πανελλαδική κινητοποίηση για την επέτειο των Ιμίων, το Σάββατο 31 Γενάρη στην Αθήνα.

Αντιφασιστική συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς τη βουλή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Ιανουαρίου, με αφορμή το κάλεσμα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής για την επέτειο των Ιμίων. Χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στο αντιφασιστικό κάλεσμα, ξεπερνώντας τους 5.000 οι διαδηλωτές σύμφωνα με τις πληροφορίες. Αντίθετα, οι χρυσαυγίτες μετά βίας συγκέντρωσαν 1.000 άτομα. Η αντιφασιστική διαδήλωση ενάντια στην ετήσια παρέλαση των νεοναζί «για τα Ίμια» το 2008 είχε χτυπηθεί με απίστευτη αγριότητα από τα ΜΑΤ. Προσπαθήσαμε πάλι πέρσι να αντιπαρατεθούμε στους νεοναζί, αλλά βρήκαμε απέναντί μας την κρατική καταστολή (αναίτια επίθεση με χημικά, συλλήψεις, τραυματισμούς). Φέτος, σε μια πορεία χωρίς παρουσία δυνάμεων καταστολής, χιλιάδες αντιφασίστες έδειξαν ότι η πόλη μας ανήκει και πως χωρίς κρατικές πλάτες οι φασίστες είναι ανύπαρκτοι.

Αν δεν υπάρξει κινητοποίηση των «κινημάτων βάσης» και ιδίως του εργατικού κινήματος, η φυσιολογική και εμμενής ροπή είναι η προσαρμογή προς την κυρίαρχη αστική γραμμή. Συνεπώς, χρειάζεται μια πολιτική γραμμή ανεξαρτησίας του αριστερού κυβερνητικού κόμματος από το αστικό κράτος.

Τουρκία: Στις 29 Γενάρη, 15.000 μεταλλεργάτες από 22 διαφορετικά εργοστάσια κατέβηκαν σε απεργία στην Τουρκία. Μετά τη μεγάλη επιτυχία, που πάγωσε την παραγωγή την πρώτη μέρα, η κυβέρνηση ανέστειλε με διάταγμα την απεργία ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια»! Το δικαίωμα αυτό το έχει η κυβέρνηση με βάση νόμο που εγκρίθηκε μετά το πραξικόπημα του 1980. Συνδικαλιστής δήλωσε πως «όποιος πιστεύει πως αφαιρώντας το απεργιακό δικαίωμα θα εξασφαλίσει εργασιακή ειρήνη κάνει λάθος». Ελπίζουμε να το εννοεί...

Η επέτειος των 4 χρόνων από την αιγυπτιακή επανάσταση της 25ης Γενάρη σημαδεύτηκε από τη βάρβαρη καταστολή. Στις κινητοποιήσεις που έγιναν από τις 23 ως τις 26 Γενάρη, δολοφονήθηκαν 27 άνθρωποι, συνελήφθησαν 2 δημοσιογράφοι και 500 διαδηλωτές ή περαστικοί. Η Διεθνής Αμνηστία ισχυρίζεται πως οι «έρευνες» που κάνουν οι Αρχές, ως απάντηση στη διεθνή κατακραυγή, είναι οργανωμένη απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών των δυνάμεων καταστολής.

Όλοι οι δυτικοί ηγέτες θρήνησαν το θάνατο του βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας. Οι Σαούντ μπορεί να είναι σκοταδιστές που αποκεφαλίζουν κόσμο, αλλά είναι «οι δικοί μας σκοταδιστές» που αποκεφαλίζουν κόσμο».