Φύλλο Νο 329 (4 Φλεβάρη 2015)

Της σύνταξης...

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημείο ανατροπής: ο κόσμος της κοινωνικής αντίστασης στην Ελλάδα, οι εργατικές και λαϊκές δυνάμεις, ανατρέποντας την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου απαιτούν ξήλωμα της μνημονιακής βαρβαρότητας, την αντιστροφή των πολιτικών διαρκούς λιτότητας.

Πολιτική θύελλα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Οι επιλογές της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές δέχονται αυστηρή κριτική

Λαϊκή εντολή να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις της ΔΕΘ

«Πάση θυσία» έξοδος από τη λιτότητα

Μια «από τα κάτω» εκλογική καμπάνια

Τα αποτελέσματα των υποψηφίων του Κόκκινου Δικτύου

Μεροληπτικά...

Η ταξική ψήφος του Ποταμιού: Σωστά παραπονέθηκε ο σοσιαλδημοκράτης Σουλτς στον Τσίπρα, επειδή ο τελευταίος προτίμησε τους δεξιούς ΑΝΕΛ και όχι το σοσιαλδημοκρατικό (δηλ. αριστερό) Ποτάμι. Το κόμμα του Στ. Θοδωράκη φρόντισε να δικαιώσει τον Σουλτς, παίρνοντας τα μεγαλύτερα ποσοστά του πανελλαδικώς στις παραδοσιακές εργατογειτονιές της Αθήνας: Ψυχικό 13,6%, Φιλοθέη 13,5%, Εκάλη 11,7%... Είναι μετά να μη θυμώνει ο Σταύρος που δεν μπήκαν στην κυβέρνηση οι αριστεροί «αγωνιστές» Λυκούδης, Θεοχάρης, Ψαριανός και Λυμπεράκη;

Λένε ότι... «Η αύξηση του βασικού μισθού θα πλήξει τις επιχειρήσεις»

Δεν είναι καθόλου έτσι. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα προκαλέσει αύξηση της ζήτησης.

Η νέα κυβέρνηση και τα συνδικάτα

Ήδη οι μεγαλοεργοδότες έχουν αρχίσει να οργανώνονται και στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα δεχθούν έτσι απλά την επαναφορά των συμβάσεων και του κατώτατου μισθού.

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ανάκληση απόλυσης: Με παράσταση διαμαρτυρίας, έξω Μετά από μαζική συγκέντρωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, που έγινε την Παρασκευή 30 Νοέμβρη, η εργοδοσία της «Quality Call Sales», γνωστή ως QCS ΙΚΕ, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανάκληση απόλυσης εργαζομένου της. Έτσι σταμάτησε μια ακόμη εργοδοτική αυθαιρεσία, καθώς η απόλυση έγινε από την εταιρεία με την αιτιολογία ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ήταν αντιπαραγωγικός. Η απόλυση αυτή ήταν άλλη μια προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων, που δεν πέρασε. Ειδικά στα τηλεφωνικά κέντρα διαφόρων εταιρειών, που πολύ συχνά δουλεύουν ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, η κατάσταση θυμίζει μεσαίωνα.

Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους: Ας ξεκινήσουμε το μέλλον…

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ελεύθερη, ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση σε ένα νέο ΕΣΥ, αν δεν ξηλωθεί όλο το αμαρτωλό σύστημα στη δημόσια υγεία.

Ο νομισματικός πόλεμος, η Ευρωζώνη και η ελληνική «ανταρσία»

Πρέπει να στηριχτούμε στους πραγματικούς μας συμμάχους: τις εκατοντάδες χιλιάδες της Πουέρτα ντελ Σολ που διαδήλωσαν με ελληνικές σημαίες και σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, τα κινήματα και την Αριστερά της Ευρώπης, που έχουν ήδη κινητοποιηθεί για να μας προσφέρουν την αλληλεγγύη που χρειαζόμαστε.

Επισπεύδεται η προετοιμασία του «έντιμου συμβιβασμού»;

Αν η αποδέσμευση από το μνημόνιο και η έξωση της τρόικας εξελιχθούν σε «αντικατάστασή» τους από θεσμούς και μηχανισμούς που δεν αμφισβητούν τον πυρήνα του δημοσιονομικού ζουρλομανδύα της Ευρωζώνης αυτό θα προκαλέσει ιδεολογικοπολιτική δοκιμασία για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα αφήσουμε να υποχωρήσει η πολιτική της αντιλιτότητας;

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης με «κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» Γ. Βαρουφάκης, παραλαμβάνοντας το υπουργείο του, επέλεξε να κάνει και μιαν ιδεολογική διακήρυξη. Δήλωσε ότι «είμαστε υπέρ του λιτού βίου...».

Όχι Πρόεδρο της Δεξιάς ή της Κεντροδεξιάς

Οι φήμες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δ. Αβραμόπουλο (ή και τον... Κ. Καραμανλή!) πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Ενισχύουν τις αμφιβολίες που δημιούργησε στις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις η επιλογή της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ και αποδυναμώνουν την πολιτική δυναμική του εγχειρήματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Εκλογικά αποτελέσματα της «άλλης» Αριστεράς: Κοινός αγώνας τώρα!

Με οριακή αύξηση των εκλογικών τους ποσοστών, ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ ουσιαστικά κινήθηκαν ξανά σε «χαμηλές πτήσεις», πληρώνοντας την αδιέξοδη-σεχταριστική πολιτική γραμμή των ηγεσιών τους.

Εβδομήντα χρόνια από τη Συμφωνία της Βάρκιζας

Επανάληψη των ιστορικών λαθών σημαίνει επανάληψη της ήττας

Οι νεοναζί της ΧΑ και η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Μία εβδομάδα μετά την ιστορική πολιτική νίκη της Αριστεράς στις εκλογές, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής επιχείρησαν να επιβεβαιώσουν την ισχύ τους με πανελλαδική κινητοποίηση για την επέτειο των Ιμίων, το Σάββατο 31 Γενάρη στην Αθήνα.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Αντιφασιστική συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς τη βουλή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Ιανουαρίου, με αφορμή το κάλεσμα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής για την επέτειο των Ιμίων. Χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στο αντιφασιστικό κάλεσμα, ξεπερνώντας τους 5.000 οι διαδηλωτές σύμφωνα με τις πληροφορίες. Αντίθετα, οι χρυσαυγίτες μετά βίας συγκέντρωσαν 1.000 άτομα. Η αντιφασιστική διαδήλωση ενάντια στην ετήσια παρέλαση των νεοναζί «για τα Ίμια» το 2008 είχε χτυπηθεί με απίστευτη αγριότητα από τα ΜΑΤ. Προσπαθήσαμε πάλι πέρσι να αντιπαρατεθούμε στους νεοναζί, αλλά βρήκαμε απέναντί μας την κρατική καταστολή (αναίτια επίθεση με χημικά, συλλήψεις, τραυματισμούς). Φέτος, σε μια πορεία χωρίς παρουσία δυνάμεων καταστολής, χιλιάδες αντιφασίστες έδειξαν ότι η πόλη μας ανήκει και πως χωρίς κρατικές πλάτες οι φασίστες είναι ανύπαρκτοι.

Κυβέρνηση και κόμμα: o κίνδυνος της σύγχυσης και κάποιες προτάσεις

Αν δεν υπάρξει κινητοποίηση των «κινημάτων βάσης» και ιδίως του εργατικού κινήματος, η φυσιολογική και εμμενής ροπή είναι η προσαρμογή προς την κυρίαρχη αστική γραμμή. Συνεπώς, χρειάζεται μια πολιτική γραμμή ανεξαρτησίας του αριστερού κυβερνητικού κόμματος από το αστικό κράτος.

Και όμως γυρίζει

Τουρκία: Στις 29 Γενάρη, 15.000 μεταλλεργάτες από 22 διαφορετικά εργοστάσια κατέβηκαν σε απεργία στην Τουρκία. Μετά τη μεγάλη επιτυχία, που πάγωσε την παραγωγή την πρώτη μέρα, η κυβέρνηση ανέστειλε με διάταγμα την απεργία ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια»! Το δικαίωμα αυτό το έχει η κυβέρνηση με βάση νόμο που εγκρίθηκε μετά το πραξικόπημα του 1980. Συνδικαλιστής δήλωσε πως «όποιος πιστεύει πως αφαιρώντας το απεργιακό δικαίωμα θα εξασφαλίσει εργασιακή ειρήνη κάνει λάθος». Ελπίζουμε να το εννοεί...

Μαύρη επέτειος στην Αίγυπτο

Η επέτειος των 4 χρόνων από την αιγυπτιακή επανάσταση της 25ης Γενάρη σημαδεύτηκε από τη βάρβαρη καταστολή. Στις κινητοποιήσεις που έγιναν από τις 23 ως τις 26 Γενάρη, δολοφονήθηκαν 27 άνθρωποι, συνελήφθησαν 2 δημοσιογράφοι και 500 διαδηλωτές ή περαστικοί. Η Διεθνής Αμνηστία ισχυρίζεται πως οι «έρευνες» που κάνουν οι Αρχές, ως απάντηση στη διεθνή κατακραυγή, είναι οργανωμένη απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών των δυνάμεων καταστολής.

Σ. Αραβία: Ο θάνατος του σκοταδιστή μονάρχη που αγάπησε η Δύση

Όλοι οι δυτικοί ηγέτες θρήνησαν το θάνατο του βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας. Οι Σαούντ μπορεί να είναι σκοταδιστές που αποκεφαλίζουν κόσμο, αλλά είναι «οι δικοί μας σκοταδιστές» που αποκεφαλίζουν κόσμο».

Άνεμος ελπίδας στη διεθνή Αριστερά

Κάθε συγχαρητήριο μήνυμα κουβαλά μαζί του την εντολή «να γίνει κάπου η αρχή». Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να μη διαψεύσει αυτές τις ελπίδες