Νέα από τους εργατικούς χώρους

ΔΕΘ 2015 - Διαδήλωση ενάντια στο Μνημόνιο 3: Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις διοργανώνουν οι δύο μεγάλες εργατικές συνομοσπονδίες, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Αντίστοιχα σε κινητοποιήσεις καλούν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς.
Το ότι οι συγκεντρώσεις για τα εγκαίνια της ΔΕΘ τυχαίνει να πραγματοποιούνται μόλις λίγες μέρες μετά την ψήφιση του Μνημονίου 3 από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και λίγες μέρες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές, τους δίνει ιδιαίτερα αντικυβερνητικό χαρακτήρα, παρότι ο κύριος υπεύθυνος για την επιλογή της κυβέρνησης και πρώην πια πρωθυπουργός Α. Τσίπρας δεν θα είναι παρών. Οι εργαζόμενοι που θα συμμετάσχουν στη διαδήλωση θα διαδηλώσουν ενάντια στις περικοπές των συντάξεων, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τη διάλυση της δημόσιας παιδείας και υγείας, ενάντια στη φορολογική επιδρομή σε βάρος των μη εχόντων και εξαθλιωμένων στρωμάτων της κοινωνίας που προβλέπει το νέο μνημόνιο.
Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, για την οργάνωση των κινητοποιήσεων –ούτε φέτος θα είναι κοινή– προγραμματίζονται συσκέψεις από σωματεία και ομοσπονδίες που καλούν στη διαδήλωση. Όπως και να έχει, είναι σημαντικό να δοθεί με έμφαση το μήνυμα στην όποια νέα κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν θεωρούν τελειωμένη τη μάχη για τη μη εφαρμογή του μνημονίου και θα αντισταθούν σθεναρά μέχρι την ανατροπή του.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

ΕΤΕ: Οι εργολαβίες ζουν και βασιλεύουν

Οι εργολαβίες, που η κυβέρνηση Τσίπρα θα τις έστελνε στο πυρ το εξώτερον, ζουν και βασιλεύουν. Ειδικά στην Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ), όπως καταγγέλλει και ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤ), οι εργολάβοι έχουν στήσει πάρτι.
Τελευταίο κρούσμα η ανάθεση ενός τμήματος του «έργου» του τηλεφωνικού κέντρου σε εξωτερική εταιρεία, παρότι η ΕΤΕ διαθέτει ήδη τις υποδομές και την τεχνογνωσία για να φέρει εις πέρας τον αυξημένο φόρτο. Ενώ λοιπόν και εργαζόμενοι υπάρχουν που θα μπορούσαν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, και οι πόροι υπάρχουν για να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για να καλυφθεί πλήρως το συγκεκριμένο πόστο, η τράπεζα επιλέγει να δώσει τμήμα του «έργου» σε εξωτερική εταιρεία, παίζοντας με τα λεφτά που θα πληρώσουμε όλοι από τη νέα φορολογική επιδρομή που το Μνημόνιο 3 προβλέπει.
Δεύτερος βασικός στόχος το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς είναι πασίγνωστο ότι οι εργολάβοι έχουν καθιερώσει εργασιακό μεσαίωνα στις εταιρείες τους, μοντέλο που όλες οι τράπεζες αλλά και οι καπιταλιστές θέλουν να επιβληθεί και στον δημόσιο τομέα. Πρόσφατα είχαν γίνει γνωστές οι μέθοδοι που έχει καθιερώσει η εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει τη φύλαξη της ΕΤΕ, Alpha Aspis Security. Δεν χορηγεί αποδείξεις μισθοδοσίας. Η εν λόγω εταιρεία δεν έχει δώσει στους εργαζόμενους αντίγραφο της σύμβασης εργασίας και τους υποχρέωσε να υπογράψουν ότι έχουν ήδη εξαντλήσει όλη την κανονική τους άδεια για το 2015 και δεν έχουν πλέον καμία απαίτηση από την εταιρεία ενώ δεν έχουν πάρει καμία ημέρα άδειας. Επίσης δεν πληρώνει την προσαύξηση για τη νυχτερινή εργασία, την εργασία του Σαββάτου, της Κυριακής, των αργιών, δεν δίνει αποδείξεις πληρωμής και ένα μέρος της αμοιβής δίνεται με «μαύρα».

Σε ιδιώτες παρόχους η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Σε επιστροφή στις παλιές άθλιες για τη δημόσια υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πρακτικές του γραβατωμένου φασίστα Άδωνι Γεωργιάδη οδηγεί το 3ο μνημόνιο που ψηφίστηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους συνοδοιπόρους της (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι). Στο κείμενο του Μνημονίου 3 αναφέρεται ρητά ότι οι ελληνικές Αρχές «ως προαπαιτούμενο, δεσμεύτηκαν να επαναφέρουν προηγούμενα βασικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας», καθώς και «να συνεχίσουν τη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας».
Παρακάτω γίνεται πολύ σαφέστερο ώστε να προχωρήσει το στόχο για να κλείσουν οι δομές δημόσιας υγείας και να αλωνίζουν οι ιδιώτες καρχαρίες: «Για την αξιολόγηση των επιδόσεων των παρόχων ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης, τόσο των δηµόσιων όσο και των ιδιωτικών, ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να συλλέγει και να δημοσιεύει τα σχετικά στοιχεία σε µηνιαία/τριµηνιαία βάση. Μέχρι τον Ιούνιο του 2016, οι Αρχές θα εκπονήσουν εκτίµηση της ικανότητας του δηµόσιου τοµέα ανά περιφέρεια και ανά ειδικότητα και θα τη χρησιµοποιήσουν για να επανεξετάσουν την ανάγκη για ανάθεση σε ιδιωτικούς παρόχους ανά περιφέρεια».
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πρέπει να προετοιμαστούν έγκαιρα για να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση. Με γύρες ενημέρωσης εκ νέου όλων των εργαζομένων, με συνελεύσεις που θα καταδικάζουν στο σύνολό του το Μνημόνιο 3, με κλιμακούμενες κινητοποιήσεις που θα αποφασίζονται στις συνελεύσεις, με συμμετοχή στις επιτροπές του ΟΧΙ που μπορεί να λειτουργούν στις έδρες των νοσοκομείων και την κοινή από εκεί πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις συνολικά.
Άλλωστε δεν θα λείψουν τα προβλήματα και πριν από τον Ιούνιο του 2016. Το νέο μισθολόγιο πείνας και κυρίως η αδυναμία λειτουργίας ολόκληρων κλινικών λόγω έλλειψης γιατρών, νοσηλευτών ή υλικών θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Πρόσφατο παράδειγμα το κλείσιμο της γυναικολογικής κλινικής του νοσοκομείου Λιβαδειάς, όπου παρά την αδυναμία κάλυψης όλων των ημερών του μήνα από τους γυναικολόγους γιατρούς, την έλλειψη αυτή κάλυπταν για τις στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες οι μαίες του τμήματος. Ο υπουργός υγείας και η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ οδήγησαν με τις ενέργειές τους στο να μην παρέχονται ούτε αυτές οι υπηρεσίες στις γυναίκες της Βοιωτίας, ενώ κινδυνεύουν και άλλα τμήματα του νοσοκομείου με ανάλογες αποφάσεις, όπως το μικροβιολογικό εργαστήριο.

 

Προς λουκέτο η Sovel;

Σε διαθεσιμότητα ως τις 15 Σεπτέμβρη έθεσε τους 350 εργαζόμενούς της η εργοδοσία της «Sovel Ελληνική Εταιρεία Επεξεργασίας Χάλυβος ΑΕ». Η «Sovel Ελληνική Εταιρεία Επεξεργασίας Χάλυβος ΑΕ» είναι θυγατρική εταιρεία του ομίλου Βιοχάλκο και η δικαιολογία που επικαλείται για τις 350 διαθεσιμότητες είναι τα capital controls και οι παρενέργειες που προκάλεσαν.
Η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι εξαιτίας των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές προκλήθηκε καθυστέρηση εισαγωγών πρώτης ύλης (scrap) από τις ΗΠΑ, με συνέπεια να μην έχουν οι εργαζόμενοι πρώτη ύλη για να δουλέψουν στην εργοστασιακή μονάδα στον Αλμυρό Μαγνησίας. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά, οδήγησε στην απόφαση για αναστολή λειτουργίας της Sovel. Η απόφαση αυτή της εταιρείας δεν μπορεί να αναγνωσθεί, παρά τους αντίθετους δικούς της ισχυρισμούς, ως προσωρινό μέτρο. Και αυτό γιατί η Sovel έχει δείξει με τη στάση της ως τώρα ότι το λιγότερο που την ενδιαφέρει είναι το αν θα έχουν οι εργαζόμενοι δουλειά.
Άλλωστε, αμέσως μετά την ανακοίνωση τον Ιούλιο, πριν από έναν μήνα δηλαδή, της ΣΙΔΕΝΩΡ, εταιρείας που ανήκει και η Sovel, για τη συγχώνευσή της με τη Βιοχάλκο, ακολούθησαν 15 απολύσεις εργαζομένων στη Sovel. Επίσης, αρκετό καιρό πριν και στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, η εταιρεία επέβαλε ατομικές συμβάσεις εργασίας σε όλο το προσωπικό της με μειώσεις μισθών 15%. Και τότε η εργοδοσία, όπως και τώρα με τις διαθεσιμότητες, μιλούσε για προσωρινό μέτρο το οποίο έγινε μόνιμο.
Στην περίοδο της κρίσης είναι συχνό το φαινόμενο των «συγχωνεύσεων», και η πάγια τακτική των καπιταλιστών για να έχουν έξτρα κέρδη είναι σε τέτοιες περιπτώσεις οι απολύσεις εργαζομένων. Ακόμη όμως κι αν δεν απολυθούν και οι 350 εργαζόμενοι, υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν οι θέσεις εργασίας, καθώς από κάπου πρέπει να «βγουν» τα 10 εκατ. ευρώ που πριν από λίγο καιρό η εταιρεία «επένδυσε» για την ποιοτική επεξεργασία του χάλυβα, μειώνοντας το χρόνο της παραγωγικής διαδικασίας καθώς και το ενεργειακό κόστος.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία