Νέα από τους εργατικούς χώρους

ΟΤΑ - Αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις: Πιστοί στις επιταγές των μνημονιακών πολιτικών, πολλοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες προωθούν την ιδιωτικοποίηση μιας σειράς υπηρεσιών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Η συνήθης πρακτική είναι η συνεχής απαξίωση του προσωπικού, που δουλεύει σε υπηρεσίες όπως το πράσινο για παράδειγμα, με υποχρηματοδότηση και προσλήψεις ελάχιστου προσωπικού είτε εποχικού, είτε με ελαστικές σχέσεις εργασίας, που δεν μπορεί έτσι να καλύψει τις ανάγκες των δημοτών, με αποτέλεσμα να φαίνονται στα μάτια όλων ως μόνη λύση η ανάληψη αυτών των υπηρεσιών από τους ιδιώτες.
Κάπως έτσι έχει η κατάσταση και στο Δήμο Χερσονήσου στην Κρήτη, όπου η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε να παραχωρήσει και πάλι σε ιδιώτες την αποκομιδή και τη μεταφορά των απορριμμάτων του δήμου. Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, έπειτα από πρόταση-απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού Ηρακλείου Κρήτης, προκήρυξε 3ωρη στάση εργασίας για την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, από 09.00-12.00 (ημέρα και ώρα αποσφράγισης των προσφορών), για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ του νομού Ηρακλείου Κρήτης. Παράλληλα, διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 09.30 στο δημοτικό κατάστημα Γουρνών.
Η μαζικότητα της κινητοποίησης θα είναι καθοριστική για να αποτραπούν τα σχέδια της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά η ΠΟΕ-ΟΤΑ χρειάζεται άμεσα να προχωρήσει σε πιο ουσιαστικές δραστηριότητες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς η μάχη αυτή δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στους δήμους της Κρήτης, αφορά όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, αλλά και όλους μας, καθώς η ιδιωτικοποίηση αργά ή γρήγορα θα επιβάλει έξτρα χαράτσια στους δημότες για την αποκομιδή και τη μεταφορά των απορριμμάτων τους.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Όχι στη διαβούλευση για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας

Μέσα στον Οκτώβριο ξεκινάει η προετοιμασία κυβέρνησης-θεσμών για την έναρξη του διαλόγου για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας. Για τις επώδυνες αλλαγές που θα γίνουν δηλαδή σε βάρος των εργαζομένων, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα.
Το νέο μνημόνιο προβλέπει πως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δρομολογήσει διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, όπως οι ομαδικές απολύσεις και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η οργάνωση, οι όροι εντολής και τα χρονοδιαγράμματα της διαβούλευσης θα συμφωνηθούν με τους εκπρόσωπους των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM, ενώ συμβολή στη διαδικασία διαβούλευσης θα έχει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO).
Το τι θα πράξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το ξέρουμε ήδη. Πέρα από την ολική οπισθοχώρηση στο ζήτημα της αύξησης των μισθών, αλλά και στο ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, το μόνο που προβλέπει το υποτιθέμενο παράλληλο πρόγραμμα είναι θέματα που δεν θα θίγουν τους μεγαλοεργοδότες. Όπως για παράδειγμα η γενικώς και αορίστως αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), αλλά και η θεσμοθέτηση αποτελεσματικής δικαστικής και εξωδικαστικής προστασίας για τους μισθωτούς.
Χωρίς κονδύλια για προσλήψεις, αναβάθμιση του ΣΕΠΕ δεν μπορεί να γίνει, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό για να διενεργούνται οι έλεγχοι. Και οι προσλήψεις, όπως είναι γνωστό, απαγορεύονται! Επίσης η χρήση μορφών μεσολάβησης και διαιτησίας, με καταργημένες τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ουδεμία χρησιμότητα έχει για τους εργαζόμενους. 
Άλλωστε, όπως αναφέρεται στο 3ο Μνημόνιο, απαγορεύεται η επιστροφή σε πολιτικές προϋπάρχουσες των μνημονίων. Κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι και οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τα παζάρια κυβέρνησης-«θεσμών». Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι σκληροί και μαχητικοί αγώνες. Απεργίες και καταλήψεις.
Δεν υπάρχει φυσικά καμιά ψευδαίσθηση ότι η σημερινή ηγεσία της ΓΣΕΕ θα δώσει οποιαδήποτε μάχη για την προστασία των συμφερόντων μας. Το ΜΕΤΑ, το ΠΑΜΕ, οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους εργαζόμενους χρειάζεται άμεσα να πάρουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να προετοιμάσουν τον κόσμο για μια σειρά καθοριστικές μάχες με διάρκεια, που μπορούν να οδηγήσουν στην ανατροπή των μνημονίων και των προθέσεων των δανειστών και της νεοεκλεγμένης κυβέρνησης.

 

ΕΛΤΑ: Αδίστακτη διοίκηση

Στην περίπτωση των ΕΛΤΑ αποδεικνύεται ότι οι περισσότερες διοικήσεις δηλώνουν ανεύθυνες για την κατάρρευση των δημόσιων οργανισμών, παρότι φέρουν ακέραια την ευθύνη για την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών που τους ισοπεδώνουν.
Πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση των ΕΛΤΑ απέδειξε πόσο αδίστακτες είναι αυτές οι διοικήσεις. Ζήτησε από τους ταχυδρομικούς να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας και πως γνωρίζουν τους κινδύνους που προκύπτουν από τη φύση της δουλειάς τους. Επίσης, πως έχουν την υποχρέωση να χρησιμοποιούν τα μέσα που τους διατίθενται για την εκτέλεση του έργου τους σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και πως είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τα προβλεπόμενα μέσα ατομικής προστασίας που τους έχουν χορηγηθεί έναντι πιθανού εργατικού ατυχήματος κ.λπ., σύμφωνα με το ΦΕΚ 84/Ν.3859/2010.
Απαιτείται δηλαδή από τους εργαζόμενους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, ενώ η ίδια διοίκηση δεν έχει προχωρήσει ποτέ ως σήμερα στην κάλυψη των δικών της υποχρεώσεων, όπως είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ. Σε πολλές περιπτώσεις δεν χορηγούνται από τη διοίκηση ούτε τα μέσα ατομικής προστασίας των ταχυδρομικών, ενώ δεν γίνεται ούτε η αποκατάσταση των ζημιών και της φθοράς που προκαλείται από τη μακροχρόνια χρήση των μέσων που χρησιμοποιούν. Αν οι εργαζόμενοι υπογράψουν αυτές τις δηλώσεις και εφαρμόσουν κατά γράμμα τον κανονισμό εργασίας, τα μισά αυτοκίνητα των ΕΛΤΑ δεν θα κυκλοφορήσουν και ο οργανισμός θα καταρρεύσει, χάνοντας κέρδη.
Ίσως τελικά αυτός να είναι ο στόχος της διοίκησης, ώστε να πραγματοποιηθούν οι προσταγές των μνημονιακών νεοφιλελεύθερων πολιτικών για ιδιωτικοποίηση των δημόσιων ταχυδρομείων.

 

Ανεργία στα ύψη!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΕΔ (Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού), που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 21 Σεπτέμβρη, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Αύγουστο 2015 ανήλθε σε 815.434 άτομα. Από αυτά 456.285 (ποσοστό 55,96%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 359.149 (ποσοστό 44,04%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Κάτι που αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι οι πολιτικές των μνημονίων, που αναμένεται να εφαρμόσει και η καινούργια κυβέρνηση, φέρνουν ακόμη περισσότερη ανεργία.
Φυσικά οι άνεργοι δεν είναι μόνο τόσοι. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία) για τον μήνα Αύγουστο 2015 ανήλθε σε 130.703 άτομα. Από αυτούς 70.722 (ποσοστό 54,11%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 59.981 (ποσοστό 45,89%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.
Από όλους αυτούς ελάχιστοι είναι αυτοί που λαμβάνουν το πενιχρό επίδομα ανεργίας. Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για τον μήνα Αύγουστο 2015 (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανέρχεται σε 106.350, από τους οποίους οι 102.969 (ποσοστό 96,82%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 3.381 (ποσοστό 3,18%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων.
Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων 85.546 (ποσοστό 80,44%) είναι κοινοί, 3.061 (ποσοστό 2,88%) είναι οικοδόμοι, 3.381 (ποσοστό 3,18%) εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 1.191 (ποσοστό 1,12%) εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 13.027 (ποσοστό 12,25%) εκπαιδευτικοί και 144 (ποσοστό 0,14%) είναι λοιποί.

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία