Νέα από τους εργατικούς χώρους

Κάτω τα χέρια από τα λιμάνια: Με συμμετοχή 100% στην απεργία ολοκληρώθηκε η 48ωρη απεργία των ναυτεργατών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, τη Δευτέρα 2 και την Τρίτη 3 Νοέμβρη, ύστερα από απόφαση της ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού). Τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τρίτη οι ναυτεργάτες μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα πλοία και στον ΟΛΠ και με τη στήριξη συμπαραστατών από κόμματα της Αριστεράς περιφρούρησαν την κινητοποίησή τους με συγκεντρώσεις στο λιμάνι.
Το μεσημέρι της Δευτέρας 2 Νοέμβρη ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας από την ΠΝΟ και την ΠΕΝΕΝ. Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού δεν ήταν ο μόνος λόγος για τον οποίο απέργησαν οι ναυτεργάτες. Οι μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της κυβέρνησης Τσίπρα οδηγούν στην πλήρη εξαθλίωση και την ανεργία τους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους σε εμπορικά και επιβατηγά πλοία.
Το ασφαλιστικό τους ταμείο, το ΝΑΤ, έχει ουσιαστικά διαλυθεί, ενώ με τα τελευταία μνημονιακά μέτρα κατεδαφίζεται και το ΚΕΑΝ (Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών). Ταυτόχρονα με την αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των πληρωμάτων των επιβατηγών πλοίων που εκτόξευσε τις απολύσεις και την ανεργία στον κλάδο, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα των ναυτεργατών, που έχουν να αντιμετωπίσουν και όλα τα υπόλοιπα μέτρα (φοροεπιδρομή, χαράτσια, ΕΝΦΙΑ κ.ά.).

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Αγώνας για την κυριακάτικη αργία

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκαν ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Στην Αθήνα είχαμε 3 συγκεντρώσεις ξεχωριστές, κάτι που όσο συνεχίζεται αποδυναμώνει τον αγώνα των εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου. Πιο δυναμική ήταν η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης. 
Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας στις 11 π.μ. και διαμαρτυρήθηκαν για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Με πανό και συνθήματα «Ποτέ δουλειά την Κυριακή» και «Δεν δουλεύω - Δεν ψωνίζω» πραγματοποίησαν πορεία στην Τσιμισκή, καθώς και παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από μεγάλο πολυκατάστημα. Διεκδίκησαν το δικαίωμά τους στην κυριακάτικη αργία, ζητώντας από την κυβέρνηση να απαγορεύσει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και να κατοχυρώσει νομικά την Κυριακή ως αργία.
Δραστηριότητες υπήρξαν και σε κάποιους μεγάλους δήμους της Αθήνας. Όπως της Λαϊκής Ενότητας στο Περιστέρι που καλούσε τους εργαζόμενους της περιοχής να συμμετέχουν στη χθεσινή απεργία αλλά και στη γενική απεργία στις 12 Νοέμβρη και καλούσε τους εμπόρους της περιοχής να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους.
Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές έχει κυρίως θύματα τους εργαζόμενους. Πέρα όμως από την πλήρη απώλεια εργατικών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, υπάρχει και η απώλεια θέσεων εργασίας και για τους εργαζόμενους και για τους εμπόρους, καθώς τα καταστήματα της γειτονιάς δεν ευνοούνται από τη λειτουργία τους την Κυριακή. Από την ως σήμερα εφαρμογή του μέτρου οι μόνοι τζίροι που έχουν ανέβει είναι αυτοί των πολυχώρων όπως τα malls και των άλλων εκπτωτικών χωριών. Αντίθετα για τα μικρά καταστήματα φέρνει μόνο επιπλέον έξοδα και τα οδηγεί μαζί με το σύνολο των μνημονιακών πολιτικών ένα βήμα πιο κοντά στο λουκέτο και σε απώλεια των θέσεων εργασίας που υπάρχουν.

 

Wind: Προς κινητοποιήσεις

Σε αδιέξοδο δείχνουν να καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις του συλλόγου εργαζομένων στη Wind (ΠΑΣΕ-Wind) με την εργοδοσία της επιχείρησης για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Η εργοδοσία επιμένει στο να μειωθούν οι μισθοί για τους νεοπροσλαμβανόμενους και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει μειώσεις μισθών και σε εργαζόμενους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για περισσότερα χρόνια. Οι εργαζόμενοι με πολυετή εργασία στη Wind αποτελούν αυτήν τη στιγμή τον νούμερο ένα στόχο της εργοδοσίας για απολύσεις, οι οποίες έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται όπως και η παραχώρηση διαφόρων εργασιών σε εργολάβους.
Οι εργαζόμενοι στη γενική τους συνέλευση αποφάσισαν ότι δεν δέχονται μειωμένους μισθούς για τους νεοπροσλαμβανόμενους που μόνο στόχο έχουν τη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων και το άνοιγμα του δρόμου για νέες απολύσεις παλαιότερων εργαζομένων. Δεν δέχονται επίσης τον αποχαρακτηρισμό επιδομάτων που προτείνει η εργοδοσία αλλά και την κατάργηση του ενός ρεπό μετά τη λήξη του χρόνου επιφυλακής στο τμήμα TNS.
Με βάση αυτά, εξουσιοδότησαν το ΔΣ του σωματείου να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και μια σειρά ακόμη δράσεις, όπως ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού και των ΜΜΕ καθώς και υποστήριξη και αλληλεγγύη από την Επιτροπή Αλληλεγγύης, σωματεία, συλλογικότητες, φορείς και συνελεύσεις γειτονιών.

 

Επί ποδός πολέμου ο «Αγγελιοφόρος»!

Την Πέμπτη 29/10 έγινε η Γενική Συνέλευση των τριών Ενώσεων (ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΠΗΕΘ, ΕΤΗΠΤΘ) στις οποίες ανήκουν οι υπό απόλυση εργαζόμενοι στον «Αγγελιοφόρο» της Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή και αλληλέγγυων, όπως αγωνιστές της ΕΡΤ3 ή της ΒΙΟΜΕ. (...)
Οι 110 εργαζόμενοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου μετά την προχτεσινή ανακοίνωση της εργοδοσίας (οικογένειες Μπακατσέλου, Μπόμπολα, Ψυχάρη) ότι η εφημερίδα πρόκειται να κηρύξει πτώχευση. Η πτώχευση έρχεται ως επιστέγασμα της αντεργατικής στρατηγικής της εργοδοσίας, που τα τελευταία χρόνια έχει απολύσει το περισσότερο προσωπικό (270 απολύ-σεις και «εθελούσιες»), έχει αφήσει τους εναπομείναντες απλήρωτους από το Γενάρη, ενώ τρομοκρατεί με μηνύσεις κι όσους αντέδρασαν (βλέπε και σχετική ανακοίνωση ΠΟΕΣΥ, 29/10). Στη ΓΣ εκτιμήθηκε ότι η πτώχευση είναι μάλλον άλλο ένα εργοδοτικό κόλπο. Αφενός επειδή η επιχείρηση έχει αποψιλωθεί από κεφάλαια και χρήματα το προηγούμενο διάστημα, ώστε το «κουφάρι» που απομένει να πλειστηριαστεί πιθανότατα να μην μπορεί να ικανοποιήσει τις εργατικές απαιτήσεις ούτε καν για τα δεδουλευμένα, πόσο μάλλον για τις αποζημιώσεις. Αφετέρου, επειδή αν η δικαστική απόφαση αποδοχής της πτώχευσης εκδοθεί μετά τις 31/12/2015 θα ισχύσει η προτεραιότητα των τραπεζών επί των περιουσιακών στοιχείων της πτωχευμένης επιχείρησης και οι εργαζόμενοι δεν θα πάρουν... δεκάρα τσακιστή! Αυτό σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου τον Ιούλιο! Σημειωτέον ότι, όπως παρατήρησαν πολλοί συνάδελφοι, η διοίκηση του «Αγγελιοφόρου» έχει συμμετοχή στις εν λόγω τράπεζες! Άρα με αυτόν τον τρόπο τα ανωτέρω «τζάκια» βρήκαν τρόπο να έχουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν τζάμπα για μήνες και μετά να βάζουν λουκέτο μεταφέροντας τα κεφάλαιά τους από τη μία τσέπη στην άλλη, χωρίς να δίνουν λογαριασμό και χρήματα στους «δουλοπάροικους» που βγάζουν όλη τη δουλειά. (...)
Πέρα από τις δικαστικές προσφυγές των εργαζομένων, την τακτική που θα ακολουθήσουν σε αυτές και το αν θα βγουν ή όχι σε επίσχεση, πρέπει να είναι σαφές, όπως τονίστηκε σε τοποθετήσεις συνδικαλιστών και μη, ότι τα θύματα του Μπακατσέλου και του Μπόμπολα πρέπει να βγούνε και στο δρόμο. Γι’ αυτό ακούστηκαν ιδέες που περιλάμβαναν από περιφρούρηση των υποδομών του «Αγγελιοφόρου», παραστάσεις διαμαρτυρίας, μέχρι συμπόρευση με άλλους αγωνιζόμενους χώρους. (...)
Η κινητοποίηση του «Αγγελιοφόρου» μπορεί να αποτελέσει άλλο ένα ρυάκι που θα ενωθεί σε ένα μεγαλύτερο αντιμνημονιακό εργατικό ρεύμα. Πολύ περισσότερο που η διεκδίκηση κατάσχεσης και αυτοδιεύθυνσης της εφημερίδας από τους ίδιους τους εργαζόμενους (ιδέα που κυκλοφορεί) δεν είναι απλή υπόθεση, παρεμποδίζεται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο (έγκριση δικαστηρίου για αναγκαστική λειτουργία) και προϋποθέτει συγκρούσεις και συμπαράσταση, όπως έχει αποδείξει η ιστορία και της ΒΙΟΜΕ και της ΕΡΤ3. (...)

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία