Νέα από τους εργατικούς χώρους

Αβέβαιη η καταβολή μισθού: Μέσα στην αβεβαιότητα θα ζουν από εδώ και μπρος, όσον αφορά την καταβολή των μισθών τους, οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες της χώρας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με πρόσχημα το χτύπημα της γραφειοκρατίας, επιβάλλει να γίνεται η καταβολή των μισθών στις Περιφέρειες από τα τακτικά έσοδα των Περιφερειών, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), με ευθύνη δηλαδή των ίδιων των Περιφερειών και όχι όπως γίνεται έως σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Π. Κουρουμπλής γνωρίζουν την πραγματικότητα.
Γνωρίζουν ότι τα έσοδα των Περιφερειών είναι σε συνεχιζόμενη μείωση και ότι πολύ πιθανά σε λίγο καιρό η καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων θα είναι πρακτικά αδύνατη. Πιστοί όμως στη μνημονιακή τους μετάλλαξη, προχωρούν στην εφαρμογή του μέτρου. Ένα μέτρο που στόχο έχει να δημιουργήσει δημόσιους υπαλλήλους δύο και τριών ταχυτήτων (αν συνυπολογίσουμε και όσους δουλεύουν με επισφαλείς σχέσεις εργασίας στο Δημόσιο) ώστε να στηθεί ο μνημονιακός κρατικός μηχανισμός που θα είναι εύκολα διαχειρίσιμος από την κυβέρνηση και θα έχει την ευκολία να διευκολύνει την παραχώρηση αρμοδιοτήτων του κράτους στους ιδιώτες. Οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες χρειάζεται άμεσα να ξεκινήσουν τη μάχη ώστε η μισθοδοσία τους να επανέλθει στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Pizza Fun: μνημονιακό κάτεργο

Πρώην εργαζόμενοι της αλυσίδας Pizza Fun έχουν προχωρήσει σε σειρά αγωγών ενάντια στην εργοδοσία της γνωστής αλυσίδας. Οι αγωγές και οι καταγγελίες τους αποδεικνύουν ότι η εργοδοσία στην Pizza Fun είχε εξαντλήσει όλους τους νόμους που, προς τέρψη των εργοδοτών και σε βάρος των εργαζόμενων, έχουν ψηφιστεί μέσω των μνημονίων τα τελευταία 5,5 χρόνια. 
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, οι καταγγελίες αναδεικνύουν και τη σύγχρονη «έντιμη κομπίνα» πολλών επιχειρήσεων, που φτιάχνουν καταστήματα franchise και έτσι προχωράνε σε «νόμιμη» εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή.
Τι περιλάμβανε το μενού της ασυδοσίας; Απλήρωτη υπερεργασία και χωρίς την υποχρεωτική από το νόμο καταβολή για την εργασία τις Κυριακές, για τη νυχτερινή εργασία και φυσικά για επιδόματα. Και όλα αυτά ενώ οι συνθήκες εργασίας ήταν τραγικές. Οι πίτσες έπρεπε να παραδίδονται τάχιστα, ενώ στους εργαζόμενους ντελιβεράδες δεν δίνονταν ούτε άμεσα ούτε ποτέ μέσα ατομικής προστασίας και δεν πληρώνονταν τα καύσιμα και τα έξοδα συντήρησης οχήματος. Όλα αυτά δείχνουν ότι ακόμη και από αυτό που φαινόταν ως μεροκάματο η τελική του αξία ήταν πολύ μικρότερη.·
Το έργο «δούλεψε σαν σκλάβος και μη μιλάς» δεν τελείωνε σε αυτά. Η εργοδοσία έκανε εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή με τη μέθοδο της ημιανασφάλιστης εργασίας. Δηλώνοντας δηλαδή ότι το προσωπικό της απασχολείται πολύ λιγότερες ώρες από όσο δούλευε πραγματικά. Και ταυτόχρονα συνεχής εκφοβισμός των εργαζομένων, με την απειλή της ανεργίας, ώστε ο μισθός να συμπιεστεί και να φτάσει τελικά στο μνημονιακό καθεστώς των 3 ευρώ την ώρα με τα μισά ένσημα. Franchise καταστήματα που ανοιγόκλειναν και άλλαζαν ιδιοκτησία και διεύθυνση, αφήνοντας χρέη παντού, και απολύσεις με απλήρωτες αποζημιώσεις και μισθούς στους εργαζόμενούς τους. Μέχρι και υποχρέωση των εργαζομένων στο τηλεφωνικό κέντρο, που το διαχειριζόταν βεβαίως η μητρική εταιρεία, να βρίσκουν ιδιαιτερότητες πελατών σε σχέση με την απόδειξη και οι πίτσες στους υπόλοιπους να φτάνουν χωρίς απόδειξη με τη δικαιολογία ότι την ξέχασε ο διανομέας.
Τις παραπάνω καταγγελίες που υπάρχουν στη δικογραφία συμμερίζονται το πρωτοβάθμιο σωματείο ΣΒΕΟΔ (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου) και η Επιτροπή Εργαζομένων Pizza Fan (pizzafanworkers.wordpress.com).
Οι αθέμιτες εργοδοτικές πρακτικές και η εισφοροδιαφυγή έχουν σε αρκετές περιπτώσεις franchise καταστημάτων καταγγελθεί στο ΙΚΑ και στην Επιθεώρηση Εργασίας, ωστόσο δεν έχουν ακόμα επιβληθεί πρόστιμα.

 

Κατάληψη στην Coca-Cola

Και το εργοστάσιο που λειτουργούσε στο Βόλο η γνωστή πολυεθνική Coca-Cola Τρία Έψιλον είναι πια κλειστό. Οι εργαζόμενοι, προσπαθώντας να σώσουν τη δουλειά τους, έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του εργοστασίου. 
Η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι η διακοπή λειτουργίας γίνεται στο πλαίσιο «επενδυτικού προγράμματος» ύψους 24 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το οποίο η παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου του Βόλου και η δραστηριότητα των αποθηκευτικών χώρων της Κάτω Κηφισιάς θα ενσωματωθούν στις εγκαταστάσεις της στο Σχηματάρι.
Λεφτά υπάρχουν για επενδύσεις αλλά όχι πια για τους 86 εργαζόμενους του εργοστασίου στο Βόλο και ακόμη 60-70 εργολαβικούς εργαζόμενους και εξωτερικούς συνεργάτες που χάνουν τη δουλειά τους. Η εργοδοσία, για να δείξει ότι τους «σκέφτεται», τους πρότεινε ως τις 27 Νοέμβρη να αποφασίσουν αν θέλουν να αποχωρήσουν οικειοθελώς ή αν θέλουν να δουλέψουν στο Σχηματάρι με επιδότηση του ενοικίου τους. Το πρώτο μέτρο, η εθελούσια έξοδος, μπορεί να δώσει σε κάποιους μια προσωρινή οικονομική ανάσα αλλά δεν λύνει το πού θα δουλέψει, καθώς από τα μνημόνια και τα συνεχή λουκέτα εργοστασίων στη Μαγνησία η ανεργία έχει εκτοξευτεί. Το δεύτερο μέτρο, η επιδότηση ενοικίου για να μετακομίσουν στο Σχηματάρι, καλύπτει ελάχιστους εργαζόμενους, που δεν έχουν άλλες οικογενειακές υποχρεώσεις στο Βόλο και τα γύρω χωριά όπου μένουν τώρα.
Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την κατάληψη με 48ωρες κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν ομόφωνα στις τελευταίες γενικές τους συνελεύσεις, και την ώρα που η εφημερίδα μας πήγαινε στο τυπογραφείο πραγματοποιούσαν νέα γενική συνέλευση για να αποφασίσουν πώς θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

 

Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι με 5μηνα

Μέσα από μια πολύ μαζική σύσκεψη (2η Παναττική), όπου συμμετείχαν πάνω από 230 εργαζόμενοι στα 5μηνα των δήμων από 22 δήμους της Αθήνας και εκπρόσωποι από 7 σωματεία εργαζομένων στους ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι στα 5μηνα των δήμων αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Το ξεκίνημα αυτών των κινητοποιήσεων ήταν η συμμετοχή στη γενική απεργία της 12ης Νοέμβρη, αλλά δεν σταματάει εκεί. Την Πέμπτη 19 Νοέμβρη όσοι εργάζονται σε δήμους του Νομού Αττικής θα πραγματοποιήσουν μαζική συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Και οι κινητοποιήσεις τους θα κλιμακωθούν με την πανελλαδική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Τρίτη 24 Νοέμβρη.
Κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και ανά δήμο, με τελευταία αυτή που έγινε την Παρασκευή 13 Νοέμβρη από τους περίπου 60 εργαζόμενους με 5μηνα στο Δήμο Περιστερίου, διεκδικώντας από τη δημοτική αρχή να υλοποιήσει την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι στα 5μηνα δικαιούνται κανονική άδεια, αναρρωτικές άδειες και λοιπά δικαιώματα όπως και οι μόνιμοι υπάλληλοι στους ΟΤΑ. 
Η 2η Παναττική Σύσκεψη και από τη μαζικότητα της και από τη συζήτηση ανέδειξε ξεκάθαρα την ανάγκη συντονισμού και κοινής δράσης που χρειάζεται να υπάρξει μεταξύ των διάφορων πρωτοβουλιών αλλά και επιτροπών που έχουν φτιαχτεί ανά δήμο. Στη σύσκεψη συζητήθηκε φυσικά το ζήτημα της διεκδίκησης μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους. Ένα αίτημα που δεν είναι καθόλου παράλογο, αν αναλογιστούμε ότι υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την καλυτέρευση του επιπέδου όλων μας αλλά και της δημόσιας υγιεινής, όπως το πράσινο και η καθαριότητα, απασχολούν σε μεγάλο πια βαθμό και πολλές φορές και παράνομα, τους εργαζόμενους με πεντάμηνα.
Όταν οι 35.000 περίπου «ωφελούμενοι» φύγουν, πολλοί δήμοι δεν θα μπορούν να καλύψουν βασικές υπηρεσίες όπως οι παραπάνω αλλά και κάποιες κοινωνικές υπηρεσίες που απλά θα σταματήσουν να λειτουργούν, καθώς οι μνημονιακές επιλογές δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εκτός κι αν αυτό επιβληθεί από τους αγώνες. Ταυτόχρονα η μάχη για σταθερή και μόνιμη εργασία για τους 5μηνίτες είναι και μάχη ενάντια στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, που στους ΟΤΑ τείνουν να γίνουν ένα μεσαιωνικό καθεστώς καθώς περίπου το 40% και πλέον πια των εργαζομένων στους δήμους δεν δουλεύει με μόνιμη σχέση εργασίας.

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία