Νέα από τους εργατικούς χώρους

Απολύσεις στη «Mellon Technologies»:
Η «Mellon Technologies» απέλυσε 13 ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχαν δεχθεί μειώσεις ως και 50% στους μισθούς τους. Η εταιρεία προχώρησε στις απολύσεις, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ), χωρίς κανένα κριτήριο.
Οι λόγοι απόλυσης που επικαλείται η εργοδοσία είναι για γέλια: «καθυστερείς 5 λεπτά το πρωί» ή «έκανες λάθη πριν 8 μήνες». Χαρακτηριστικά απολύθηκε εργαζόμενος, 12 χρόνια στην εταιρεία, που είχε υποστεί μείωση μισθού από την 1η Δεκεμβρίου (από τα 880 στα 540 ευρώ). Επίσης απολύθηκε εργαζόμενη που είναι και η ίδια και ο σύζυγός της καρκινοπαθείς. Μάλιστα, όταν άλλη απολυμένη εργαζόμενη προσπάθησε να διαμαρτυρηθεί στο διευθυντή της επιχείρησης για την απόλυσή της, αυτός διέταξε την ασφάλεια του κτιρίου να την πετάξει έξω με τις κλοτσιές.
Οι 13 απολυμένοι εργαζόμενοι δούλευαν από 6 ως και 12 χρόνια στον τραπεζικό τομέα, αρχικά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και μετά στη Eurobank.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Εκλογές στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Οι εκλογές του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) πραγματοποιήθηκαν στις 6-7-8 Δεκέμβρη σε Αθήνα, Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο και Λάρισα. Στο φόντο του αντεργατικού τοπίου που ήδη έχει διαμορφωθεί από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την υλοποίηση του 3ου Μνημονίου, βάζει εκ νέου στο στόχαστρο τους μηχανικούς και τεχνικούς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα των νέων μέτρων είναι η κατάργηση της δυνατότητας επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας, που θεσπίστηκε στην προηγούμενη θητεία της σημερινής συγκυβέρνησης, καθώς και η καταστροφή των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ λόγω της εμπλοκής του στην τράπεζα Αττικής και την ανακεφαλαιοποίησή της. Σε αυτό το φόντο, το ΣΜΤ έδωσε όλο το προηγούμενο διάστημα μια σειρά από μάχες, με σημαντικότερες εκείνες ενάντια στην απόλυση της εγκύου συναδέλφου από τη MIGATO και την απεργιακή φρουρά στη ΜΕΤΚΑ μετά την απόλυση συναδέλφου από εργοτάξιο. 
Ο «Ριζοσπαστικός Χώρος Τεχνικών» συνέβαλε αποφασιστικά στις παραπάνω κινητοποιήσεις. Εν όψει εκλογών απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε συναδέλφους και σχήματα του σωματείου, με σκοπό τη συγκρότηση ενός ενωτικού μετώπου για την κοινή δράση εντός του σωματείου και τη μαζικοποίησή του σε μεγαλύτερη μερίδα συναδέλφων. Η ανταπόκριση που υπήρξε, έδωσε τη δυνατότητα κοινού εκλογικού κατεβάσματος με τη Συνεργασία Αριστερών Τεχνικών, με αιτήματα την εναντίωση στην κυβέρνηση και τις πολιτικές των δανειστών, την κατοχύρωση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και την υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, ενώ το κάλεσμα στις υπόλοιπες δυνάμεις παραμένει ανοιχτό.
Σε ό,τι αφορά τα πανελλαδικά αποτελέσματα για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΜΤ, οι «Ριζοσπαστικός Χώρος Τεχνικών-Συνεργασία Αριστερών Τεχνικών» συγκέντρωσαν 221 ψήφους και 1 έδρα, η Αριστερή Πρωτοβουλία 671 ψήφους και 4 έδρες, η ΕΣΑΚ (παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ) 452 ψήφους και 2 έδρες, ενώ η ΕΡΓΑΣ-Ταξική Πορεία 27 ψήφους. Συνολικά η συμμετοχή αυξήθηκε από 1.168 ψηφίσαντες σε 1.377, ενώ αύξηση σε ψήφους σημείωσαν όλες οι δυνάμεις, με την κατανομή εδρών στο ΔΣ να παραμένει σταθερή.
Στα αποτελέσματα για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σημειώθηκε αντίστοιχη συνολική αύξηση των ψηφισάντων (από 957 στους 1.099), με τον «Ριζοσπαστικό Χώρο Τεχνικών- Συνεργασία Αριστερών Τεχνικών» να συγκεντρώνει 3 έδρες στο ΕΚΑ (από 2 που κατείχε μέχρι σήμερα), την «Αριστερή Πρωτοβουλία» 7 έδρες και την ΕΣΑΚ 5 έδρες. Τα αποτελέσματα των εκλογών –μέσω της αύξησης των εγγραφών νέων μελών και της αύξησης των ψηφισάντων– αλλά και η προοπτική της ενωτικής δράσης με τις ριζοσπαστικές δυνάμεις του σωματείου, θέτουν τις βάσεις, αλλά και θετική προοπτική για τις μάχες που ανοίγονται μπροστά μας.

Εύα Παπατζανή, Γιάννος Γιαννόπουλος, 
μηχανικοί, μέλη του 
Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
 
 

Κινητοποίηση των εργαζομένων στις Περιφέρειες
Την πρώτη τους κινητοποίηση, με εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία, πραγματοποίησαν, την Παρασκευή 11 Δεκέμβρη, οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες. Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το παρών στη συγκέντρωση έδωσαν και εργαζόμενοι από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και αρκετοί γεωτεχνικοί.
Σημαντική ήταν η στάση της ομοσπονδίας των γεωτεχνικών (ΠΟΓΕΔΥ), καθώς και της ομοσπονδίας μηχανικών του δημοσίου (ΠΟ-ΕΜΔΥΔΑΣ), που πραγματοποίησαν σε ένδειξη αλληλεγγύης επίσης εικοσιτετράωρη απεργία, καθώς πολλοί γεωτεχνικοί και μηχανικοί εργάζονται στις Περιφέρειες. Ήταν μια στάση που χρειάζεται να επανέλθει στις συνήθειες του συνδικαλιστικού κινήματος.
Οι υπάλληλοι των Περιφερειών απαιτούν να ακυρωθεί η τροπολογία για την καταβολή της μισθοδοσίας τους από πόρους των Περιφερειών (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους–ΚΑΠ), που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2016. Όπως τονίζουν, σε περίπτωση εγγραφής του κονδυλίου μισθοδοσίας στον προϋπολογισμό των περιφερειών, θα περικοπούν επιδόματα και άλλες παροχές, και θα μειωθεί η ήδη περιορισμένη οικονομική δυνατότητα των περιφερειών για άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Οι εργαζόμενοι ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Π. Κουρουμπλή, για να επαναλάβουν την απαίτησή τους να συνεχιστεί η καταβολή της μισθοδοσίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

«Πενταμηνίτες»: αγώνας για παραμονή στη δουλειά

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι με πεντάμηνες συμβάσεις στην κοινωφελή εργασία των δήμων. Την Τετάρτη 9 Δεκέμβρη, πάνω από 500 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν για πολλοστή φορά στο υπουργείο εργασίας, διεκδικώντας να παραμείνουν στη δουλειά (η συντριπτική πλειοψηφία των συμβάσεων λήγει το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκέμβρη), με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα.
Τη συγκέντρωση, που είχε καλέσει το Συντονιστικό Εργαζομένων στην Κοινωφελή Εργασία, κάλυψε την τελευταία στιγμή και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στους δήμους. Ακολούθησε την Παρασκευή 11 Δεκέμβρη νέα σύσκεψη του συντονιστικού, όπου εκφράστηκε η αγωνία των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, καθώς οι μέρες που θα θεωρούνται ακόμη εργαζόμενοι τελειώνουν.
Οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις τους, παρά το ότι είναι μαζικές και μαχητικές, δεν έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Από τη μια έχουν να αντιμετωπίσουν την απαράδεκτη στάση της ηγεσίας Μπαλασόπουλου στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, που ξεχνάει ότι, αν φύγουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι από τους δήμους, οι μόνιμοι συνάδελφοί τους θα επωμιστούν ένα τεράστιο βάρος για να μπορούν να φέρουν σε πέρας τη λειτουργία όλων των εργασιών στους δήμους. Από την άλλη έχουν να καταφέρουν να ξεπεράσουν κακές συνήθειες της συνδικαλιστικής ηγεσίας, που δεν κρατάει σε ενότητα τον αγώνα τους.
Υπάρχει και η αντίστοιχη πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ μέσω του Συντονιστικού ΟΤΑ Αττικής. Σωστά το Συντονιστικό Εργαζομένων στην Κοινωφελή Εργασία αποφάσισε να συμμετέχει στην κινητοποίηση που καλούσε το συντονιστικό του ΠΑΜΕ την Τρίτη 15 Δεκέμβρη. Ο κοινός αγώνας θα είναι καθοριστικός στην προσπάθεια των εργαζομένων να δικαιωθεί. 
Το μπαλάκι πλέον είναι ξεκάθαρα στα χέρια της ΠΟΕ-ΟΤΑ και των παρατάξεων της Αριστεράς. Όποιες κινητοποιήσεις κι αν αποφασίσουν από εδώ και μπρος τα συντονιστικά ή οι κατά δήμο επιτροπές των πενταμηνιτών, αυτές πρέπει να στηριχθούν και να γίνουν αγώνας όλων των εργαζομένων στους δήμους. Είτε είναι καταλήψεις των δημαρχείων, είτε συγκεντρώσεις.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ χρειάζεται να προχωρήσει σε σειρά συνελεύσεων για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, καλώντας να οργανωθούν από κοινού με τους μόνιμους εργαζόμενους και τους άλλους συμβασιούχους στους δήμους, να γίνουν καταλήψεις, στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας στα δημαρχεία, με κατάληξη 24ωρη πανελλαδική απεργία και νέο γύρο κινητοποιήσεων μέσα από συνελεύσεις, αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία