Νέα από τους εργατικούς χώρους

Προς απολύσεις στις τράπεζες: Στις 15 Ιανουαρίου ξεκινάνε οι πολύ δύσκολες φέτος συζητήσεις μεταξύ της ΟΤΟΕ (Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας) και των τραπεζιτών για τη νέα συλλογική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων. Οι συζητήσεις θα γίνουν με φόντο την εντατικοποίηση των ρυθμών ώστε να υλοποιηθούν τα πλάνα αναδιάρθρωσης των τραπεζών για το 2016. Πλάνα που οφείλουν να υλοποιήσουν οι τραπεζίτες με βάση την τελευταία μνημονιακή συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει, δηλαδή.
Οι τραπεζίτες και εξασφάλισαν ρευστό για τις τράπεζές τους, και θα αναγκάσουν χιλιάδες υπαλλήλους τους να πιουν το πικρό ποτήρι της εξόδου από την εργασία τους. Στόχος της μείωσης του κόστους και κατά συνέπεια της μείωσης προσωπικού είναι, υποτίθεται, να ξαναγίνουν οι τράπεζες κερδοφόρες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Capital.gr, στα νέα πλάνα αναδιάρθρωσης που κατέθεσαν οι τράπεζες στην DGComp έχουν προβλέψει μείωση του προσωπικού τους κατά 5573 θέσεις μέχρι τα τέλη του 2017. Από την Τράπεζα Πειραιώς, που κατέχει τα θλιβερά πρωτεία στη σχετική λίστα, θα απολυθούν 2900. Ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα με 1500 απολύσεις, η Eurobank με στόχο να κάνει 1000 απολύσεις και η Alpha Bank με 173. Σε Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank η μείωση προσωπικού θα γίνει και μέσω των θυγατρικών τους, ενώ για την Εθνική προβλέπεται ότι οι μειώσεις θα γίνουν μόνο από την τράπεζα.
Οι περισσότερες των απολύσεων θα γίνουν μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου και κάποιες λίγες μέσω συνταξιοδοτήσεων. Μέσω εθελούσιων εξόδων το προσωπικό των τραπεζών έχει μειωθεί κατά 20.000 άτομα από το 2009 μέχρι και το 2014. Έτσι, από 4160 καταστήματα και 64.150 άτομα προσωπικό το 2009, το 2014 οι τράπεζες είχαν 43.500 εργαζόμενους και δίκτυο 2.516 καταστημάτων. Με βάση τη σκληρή γραμμή τραπεζιτών και θεσμών, εκτιμάται ότι στα νέα προγράμματα που θα ετοιμάσουν οι τράπεζες το bonus για την αποχώρηση θα είναι σχεδόν στο ήμισυ των προγραμμάτων του 2013 και του 2014. Υπενθυμίζεται ότι στα προγράμματα αυτά, οι εργαζόμενοι για να αποχωρήσουν έφταναν να λαμβάνουν μέχρι και 45 μισθούς, ενώ διατηρούσαν για μια διετία προνομιακά ασφαλιστικά προγράμματα και συνέχιζαν να έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων τους με προνομιακά επιτόκια.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

ΕΤΕΡ: Συγκέντρωση συμπαράστασης

Η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ) καλεί την Παρασκευή 8 Γενάρη σε συγκέντρωση συμπαράστασης, στα Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων στην Αθήνα, στον πρώην πρόεδρο της ΕΤΕΡ και εκ των ιδρυτών της, Δημήτρη Καμαρινόπουλο. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο πρώην πρόεδρος της ΕΤΕΡ διώκεται ύστερα από μήνυση ενός φυγόδικου, του πρώην ιδιοκτήτη του FLASH 96, που έχει μηνύσει τον Δ. Καμαρινόπουλο για δυσφήμηση ανώνυμης εταιρείας μέσω των ανακοινώσεων του σωματείου το 2011.
Ανακοινώσεις και κινητοποιήσεις που είχε πραγματοποιήσει η ΕΤΕΡ ενάντια στη σωρεία απολύσεων που γίνονταν στον ραδιοφωνικό σταθμό. Μετά τη σωρεία διώξεων εκπαιδευτικών για συνδικαλιστική δράση, τους τελευταίους μήνες του 2015, άλλη μια συνδικαλιστική δίωξη έρχεται να αποδείξει ότι οι εργοδότες, εκμεταλλευόμενοι και τα μνημονιακά μέτρα που έχουν ψηφιστεί από το 2010 και μετά, θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ποινικοποιήσουν τους συνδικαλιστικούς αγώνες. Για να εκφοβίσουν και να σταματήσουν τελικά τους εργαζόμενους, που εδώ και πεντέμισι χρόνια μάχονται για να ανατρέψουν τις μνημονιακές πολιτικές που έχουν αυξήσει την εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία σε όλους σχεδόν τους χώρους δουλειάς.
Οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου και όλοι μας χρειάζεται να παραβρεθούμε στη συγκέντρωση, αποδεικνύοντας ότι η ταξική αλληλεγγύη και η δράση μας μπορεί να τους σταματήσει.

 

Δράσεις του Δικτύου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσσαλονίκης

 

Πριν από τρία χρόνια δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη δομή. Ο λόγος; Όλοι εμείς που κουτσοπορευόμαστε ανάμεσα στην εργασιακή επισφάλεια και την ανεργία, συχνά με τον διαρκή φόβο της απόλυσης και χωρίς κάποιο εργατικό σωματείο να μας στηρίζει ή ακόμα πιο συχνά ως ανακυκλούμενοι άνεργοι, «ωφελημένοι» από προγράμματα ΟΑΕΔ και ξανά άνεργοι, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το εν λόγω Δίκτυο. 
Μακριά από τις αδυναμίες του παραδοσιακού συνδικαλισμού (γραφειοκρατία, αναποτελεσματικές κινητοποιήσεις κ.ά.), λειτουργούμε αμεσοδημοκρατικά μέσα από την ανοικτή προς όλους συνέλευσή μας που διεξάγεται κάθε δεκαπενθήμερο, με εναλλαγή κάθε φορά του εισηγητή-συντονιστή και σεβασμό σε όλες τις απόψεις. Λέγοντας προς όλους, εννοούμε κάθε άνεργο και επισφαλώς εργαζόμενο που αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της συλλογικής διεκδίκησης έναντι του ατομικού δρόμου, είτε αυτός αφορά την άεργη απομόνωση στο σπίτι είτε την ολοκληρωτική πειθάρχηση στις ορέξεις του εκάστοτε εργοδότη.
Πιο συγκεκριμένα, το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων έχει συζητήσει και έχει δράσει για μια σειρά ζητημάτων όπως είναι η ελεύθερη μετακίνηση ανέργων στη Θεσσαλονίκη. Όπως είναι γνωστό, η πόλη μας διαθέτει ένα μόνο μεταφορικό μέσο, τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, τα εισιτήρια των οποίων κυμαίνονται μεταξύ 1,00 ευρώ για μια μονή μετακίνηση και 2 ευρώ για 4 μετακινήσεις εντός 2 ωρών. Το εξοργιστικό βρίσκεται στο γεγονός ότι οι ίδιες τιμές ισχύουν και για τους ανέργους, δηλαδή για ανθρώπους (όπως οι περισσότεροι από μας) που διαθέτουν μηδενικό εισόδημα! Όπως είναι φυσικό, αυτό καθιστά σχεδόν απαγορευτική τη μετακίνηση ανέργων στη Θεσσαλονίκη, όταν στην Αθήνα για παράδειγμα των πολλών και πιο σύγχρονων μέσων αυτοί μετακινούνται δωρεάν. Εδώ μπαίνει η δική μας δράση, που εδώ και δύο χρόνια, μέσω των αγώνων που δίνουμε, πιέζουμε τη διοίκηση του ΟΑΣΘ και αυτή διαγράφει κάθε μήνα τα τυχόν πρόστιμα που επιβάλλονται στην πιο ασθενή οικονομικά κατηγορία, έχοντας ήδη φτάσει τα 300 πρόστιμα. Μάλιστα, έχουμε λάβει τη ρητή δέσμευση του οργανισμού αλλά και της σημερινής κυβέρνησης ότι αναζητούνται κονδύλια για τη θεσμοθέτηση της ελεύθερης μετακίνησης. Ωστόσο, η πείρα των τριών τελευταίων ετών μάς διδάσκει ότι δεν θα εφησυχάσουμε μέχρι την οριστική κατοχύρωση του δικαιώματός αυτού.
Αυτή είναι όμως μόνο μία από τις πολλές δράσεις που πραγματοποιούμε. Ταυτόχρονα, έχουμε συμμετάσχει σε σειρά κινητοποιήσεων όπως αυτές που ζητούν τα δεδουλευμένα απλήρωτων εργαζομένων ή που αντιστρατεύονται την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Επίσης, έχοντας βαθιά επίγνωση των αιτιών της σημερινής ανεργίας αλλά και της σκληρής εκμετάλλευσης που βιώνουν οι επισφαλώς εργαζόμενοι, συμμετέχουμε και σε απεργίες-διαδηλώσεις εναντίων των μνημονιακών πολιτικών που παράγουν και αυξάνουν ακόμα και σήμερα τα παραπάνω φαινόμενα.
Έχουμε επίγνωση ότι οι δράσεις μας μπορεί να μην αποτελούν από μόνες τους λύση στην αδικία και την ανισότητα που παράγει το υπάρχον οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Εντέλει όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα οριστικής διάλυσης του καπιταλισμού και την αντικατάστασή του από ένα νέο σύστημα ισότητας, αλληλεγγύης και πραγματικής δημοκρατίας. Ωστόσο, σε καιρούς συνεχών ηττών, η δική μας δομή έχει ήδη καταφέρει κάποιες άμεσες υλικές νίκες στον εργασιακό και «ανεργιακό» τομέα, δίνοντας χώρο συμμετοχής σε νέο κυρίως κόσμο που, αν και φοβικός απέναντι στην οργανωμένη πάλη, συμμετέχει στις δράσεις μας, αναγνωρίζοντας ότι μόνο με συνεχείς αγώνες και επιμονή μπορούν να κερδηθούν σήμερα τα στοιχειώδη, μα αύριο τα πάντα.

Παντελής Απότσος
 

 

 

«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ»: 66 μέρες στον αγώνα

Εξήντα έξι μέρες κλείνει ο αγώνας που κάνουν οι 42 πρώην εργαζόμενοι στην «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» στο Ηράκλειο Κρήτης. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να επανέλθουν στις θέσεις εργασίας που είχαν όταν απολύθηκαν, με τους όρους εργασίας που είχαν ως τότε.
Ήταν 2 Νοεμβρίου 2015. Τότε άλλαξε ο διαχειριστής του εργοστασίου και η εταιρεία «Waste Solutions», που ανέλαβε ύστερα από διαγωνισμό, τους ανακοίνωσε ότι απολύονται. Στην πρώτη του συνάντηση με το σωματείο, ο νέος διαχειριστής του έργου διαβεβαίωσε ότι θα ανανεώσει τις συμβάσεις όλων των παλαιών εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι αυτοί αμείβονταν με βάση την παλιά Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), δηλαδή με κατώτερο μισθό 751 ευρώ και με κλιμάκωση προς τα πάνω. Πολύ γρήγορα ο θησαυρός έγινε άνθρακας.
Πατώντας πάνω στους μνημονιακούς νόμους που δυστυχώς εξακολουθεί να τηρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η νέα εργοδοσία απέλυσε όλους τους παλιούς εργαζόμενους και προσέλαβε νέους με βάση τον κατά πολύ χαμηλότερο μισθό των 586 ευρώ που προβλέπει η νέα ΕΓΣΣΕ. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα και παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας, με μηνύσεις, επεμβάσεις της αστυνομίας και προσπαθώντας να στρέψει τους νέους εργαζόμενους σε βάρος των παλιών, ο αγώνας τους άντεξε και συνεχίζεται.
Βοηθητική σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η στάση των νέων εργαζομένων να μην ακολουθήσουν την παραίνεση της εργοδοσίας και άρα να μην έρθουν σε κόντρα με τους απολυμένους συναδέλφους τους. Κυρίως όμως η μαζική συμπαράσταση από άλλα σωματεία, φορείς και οργανώσεις του νομού, παρά τη στάση της κυβέρνησης υπέρ της εργοδοσίας. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί η... νομιμότητα. Δηλαδή τα συμφέροντα της εταιρείας, που «νόμιμα», με βάση τους νόμους των μνημονίων, προσέλαβε εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Ήδη στην πόλη έχουν οργανωθεί δύο μαζικά συλλαλητήρια συμπαράστασης στους απολυμένους, οι οποίοι δεν πτοούνται και συνεχίζουν τον αγώνα τους. 

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία