Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

8 Ιούνη: Και οι εκπαιδευτικοί στο δρόμο του αγώνα!

Στις 8 Ιούνη οι εργαζόμενοι στα δημόσια σχολεία κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία με στόχο την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών της παιδείας και της υγείας, καθώς η κινητοποίηση θα είναι κοινή με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ 24ωρη απεργία πραγματοποιούν την ίδια μέρα και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ. Αιχμή των κινητοποιήσεων είναι οι περικοπές σε προσωπικό και κονδύλια που οδηγούν σε διάλυση τα σχολεία και τα νοσοκομεία της χώρας. 
Συγκεκριμένα για την εκπαίδευση, βασικό αίτημα των απεργιακών κινητοποιήσεων είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Οι εξαγγελίες του υπουργείου για μείωση των ωρών της σχολικής μέρας σε δημοτικά και γυμνάσια «εξοικονομούν», δηλαδή απολύουν, περίπου 7.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Οι διδακτικές ώρες των μαθημάτων μειώνονται υποβαθμίζοντας την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς τους μαθητές και δημιουργείται τεχνητά πλεονάζον προσωπικό, που είναι και ο πραγματικός στόχος των μεταρρυθμίσεων. 
Οι νεοφιλελεύθερες αλλαγές, κάτω από το μανδύα «της αναβάθμισης του ρόλου του σχολείου» και του «εθνικού διαλόγου για την παιδεία»,  συγκεκριμενοποιούν απόλυτα τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προς τους δανειστές για περικοπές, απολύσεις, « εξοικονόμηση» πόρων από τα δημόσια αγαθά. 
Ας τους χαλάσουμε τα σχέδια με τη μαζική συμμετοχή μας στην 24ωρη απεργία, χτίζοντας ένα κοινό μέτωπο ενάντια στη διάλυση της δημόσιας παιδείας και υγείας τώρα, ενάντια στην απαξίωση και το ξεπούλημα δημόσιων αγαθών!

ΥΓ.: Ο «δαίμων του τυπογραφείου» χτύπησε την εφημερίδα μας στην τελευταία πρόταση του άρθρου μας για τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ στο προηγούμενο φύλλο μας (ΕΑ 361 σελ. 9), όπου προστέθηκε η πρόταση: «Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να υπάρχει τελικά συμμετοχή της ΟΛΜΕ στον Εθνικό Διάλογο», η οποία δεν ήταν μέρος του άρθρου.

 

Νίκη των καθαριστριών
Να μπει τέλος στο καθεστώς των εργολάβων! 

Μετά τον πολύμηνο αγώνα τους, οι καθαρίστριες και οι καθαριστές των λεωφορείων της ΟΣΥ εξοφλήθηκαν και ανέστειλαν την επίσχεση εργασίας τους. 
Η εργολαβική εταιρία «Λινκ Απ», που έχει αναλάβει το έργο του καθαρισμού των λεωφορείων της ΟΣΥ, χρωστούσε (ανάλογα το αμαξοστάσιο) μισθούς 2-5 μηνών στους 110 εργαζόμενους που απασχολεί, παρά το γεγονός ότι κάθε μήνα εισπράττει 140.000 ευρώ από τη σύμβαση με το κράτος. Στη συντριπτική πλειοψηφία των καθαριστριών η εταιρία δίνει μισθό 450 ευρώ για 6ωρη, νυχτερινή, βαριά και ανθυγιεινή εργασία. Ο μισθός που θα έπρεπε να δίνεται, σύμφωνα με το νόμο, είναι τουλάχιστον 680 ευρώ. Επιπλέον, η «Λινκ Απ» χρωστάει δώρα, επιδόματα κ.ά., ενώ δεν παρέχει στις/στους εργαζόμενους ατομικά μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες, ρούχα και παπούτσια εργασίας), ούτε επαρκή καθαριστικά μέσα. Αντίθετα, το «ξεζούμισμα» των εργαζομένων έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που ο εργολάβος αναγκάζει τις καθαρίστριες να καθαρίζουν –κάθε βράδυ– μεγαλύτερο αριθμό λεωφορείων από ό,τι ορίζει ο νόμος. 
Όπως σε πλήθος άλλες περιπτώσεις παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας από τις εργολαβικές εταιρίες, το υπουργείο Μεταφορών δεν κήρυξε τον εργολάβο έκπτωτο –όπως θα μπορούσε από τον εποπτικό του ρόλο εφόσον δεν τηρούνταν τα συμφωνηθέντα– ούτε προχώρησε σε απευθείας συμβάσεις με τις ίδιες τις καθαρίστριες. Λύση για την οποία είχε μιλήσει δημόσια (ΕΡΤ-18/5) ο Χ. Σπίρτζης: «στις δημόσιες συγκοινωνίες θα εφαρμοστεί αυτό που γίνεται στα νοσοκομεία, δηλαδή, ατομικές συμβάσεις, με πλήρη δικαιώματα». 
Βέβαια, οι ατομικές συμβάσεις έργου, που προωθεί η κυβέρνηση στις υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης των δημόσιων νοσοκομείων, το μόνο που στοχεύουν είναι στο να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία, συνεχίζοντας την «παράδοση» του φθηνού εργατικού δυναμικού που επέβαλαν οι εργολάβοι στα νοσοκομεία. Για κανονικές προσλήψεις ούτε λόγος…
Αγωνιστές συνδικαλιστές και οργανώσεις της Αριστεράς συμπαραστάθηκαν έμπρακτα στον αγώνα των καθαριστριών, μέχρι την οριστική δικαίωσή τους. 
Η υπόθεση επαναφέρει στο προσκήνιο το χρόνιο πρόβλημα με τις εργολαβίες στο Δημόσιο και το απαράδεκτο καθεστώς που έχει δημιουργηθεί με την ανοχή όλων των κυβερνήσεων (και του ΣΥΡΙΖΑ… που θα «έβαζε τέλος» στις εργολαβίες): ιδιωτικές εταιρίες  που καταπατούν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, εκφοβίζουν εργαζόμενους, αντλούν μεγάλα κέρδη από την υπερεκμετάλλευσή τους και κοστίζουν πολύ ακριβότερα –έως και 40%– σε σχέση με τις απευθείας δραστηριότητες του Δημοσίου. 
Η λύση είναι μία και είναι πραγματικά «κόκκινη γραμμή» για το εργατικό κίνημα και την Αριστερά. Κατάργηση των εργολαβιών και επανάκτηση όλων των λειτουργιών που ιδιωτικοποιήθηκαν από το Δημόσιο, με την προκήρυξη μόνιμων και σταθερών οργανικών θέσεων.

 

Αριστερή Συνεργασία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων
Μια αχτίδα ελπίδας στη μονότονη επικράτηση της δεξιάς στην ΠΟΓΕΔΥ

Στο συνέδριο της ΠΟΓΕΔΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία ΓΕωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων), η παράταξή μας Αριστερή Συνεργασία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, που δημιουργήθηκε από την ΑΚΙΓΔΥ των γεωπόνων και την Αυτόνομη Δημοκρατική Συνεργασία των δασολόγων, κατέλαβε τη 2η θέση, με 2 έδρες στο ΔΣ της Ομοσπονδίας. Είναι η παράταξη που στήριξε και το ΜΕΤΑ Δημόσιου Τομέα. 
Είναι μια ευχάριστη, ελπιδοφόρα και υποσχόμενη εξέλιξη μέσα στο ζοφερό τοπίο της απόλυτης επικράτησης της ΔΑΚΕ (8 στις 13 έδρες, από 6 που είχε πριν) και της παράδοσης, και «επισήμως» πλέον, της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στους «ατόφιους» συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ (1 έδρα), αφού τόσο στο πρωτοβάθμιο σωματείο των γεωπόνων (ΠΕΓΔΥ), όσο και στην Ομοσπονδία, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε πρώην(;) ΠΑΣΚίτες!
Στην ουσία, οι 4 έδρες, που είχε την προηγούμενη περίοδο η ΠΑΣΚΕ, μοιράστηκαν στη ΔΑΚΕ (2) και στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (1), ενώ στην ορίτζιναλ ΠΑΣΚΕ απέμεινε 1 έδρα.
Η κοινή παράταξη που παλιότερα είχαμε με το ΣΥΡΙΖΑ, στο ΔΣ της ΠΟΓΕΔΥ διέθετε 2 έδρες. Το ΚΚΕ είχε και παρέμεινε στη 1 έδρα. Για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, η ΔΑΚΕ εξέλεξε 3 αντιπροσώπους και η δική μας παράταξη 1.
Η νέα παράταξη, που καταφέραμε να φτιάξουμε, είναι αποτέλεσμα αγωνιστικής, ενωτικής, αριστερής και αντιμνημονιακής διάθεσης στον πολύπαθο χώρο των συνδικάτων.
Όπως γράφαμε και στη διακήρυξή μας: «Αυτή την ώρα είναι αναγκαία, περισσότερο από ποτέ, η ύπαρξη και στον κλάδο μας μιας συλλογικότητας με αριστερή, ενωτική κατεύθυνση για την ανατροπή, που θα συσπειρώνει του εργαζόμενους χωρίς όρους κυβερνητικού συνδικαλισμού και  χωρίς την παλιά, καθεστωτική συνδικαλιστική γραφειοκρατία.
Χρειαζόμαστε μια κοινωνική συμμαχία αντίστασης στα μνημόνια με μοναδικό παρονομαστή: κοινή δράση των εργαζομένων-μικρομεσαίων αγροτών, χωρίς συντεχνιασμούς απέναντι σε άλλες εργασιακές ομάδες, για να μην εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά, για να λειτουργήσουμε ως γεωτεχνικοί Δημόσιοι Υπάλληλοι στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου και την προστασία του περιβάλλοντος».

Κατερίνα Γιαννούλια

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία