Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

«Λευκή Νύχτα» ίσον μαύρες μέρες

Το Σάββατο 25 Ιουνίου, ο Δήμος Ιλίου διοργανώνει, για τέταρτη φορά, μία «Λευκή Νύχτα». Τα καταστήματα δηλαδή θα μείνουν ανοιχτά όλο το 24ωρο. Οι «Λευκές Νύχτες» που πραγματοποιούν έστω και περιοδικά ορισμένοι δήμοι της χώρας, όπως και η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, δεν έχουν τα αποτελέσματα που επικαλούνται οι εμπνευστές τους.
Δεν σώζουν δηλαδή τους μικρούς εμπόρους, των οποίων τα μαγαζιά φυτοζωούν από τη σκληρή λιτότητα των μνημονίων, δηλαδή το τσεκούρι στους μισθούς και τις συντάξεις, την άγρια φορολόγηση των μισθωτών και των συνταξιούχων, την ανεργία. Αντίθετα αυξάνει τις μαύρες μέρες για τους εργαζόμενους. Την ελαστική και εξοντωτική εργασία των εργαζομένων ιδιαίτερα στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.
Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση του Ιλίου, όπως καταγγέλλει η τοπική ΕΛΜΕ (Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας), η «Λευκή Νύχτα» διοργανώνεται χωρίς ειδική άδεια από την περιφέρεια, με στόχο τα ωράρια-λάστιχο, ξεκινώντας από το εμπόριο, να εξαπλωθούν σε όλους τους κλάδους. Στην ίδια ανακοίνωση καλούν τους συναδέλφους τους και όλους τους εργαζόμενους της περιοχής να γυρίσουν τις πλάτες τους στις σχετικές φιέστες και να υπερασπιστούν την Κυριακάτικη Αργία και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Η Γ’ ΕΛΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στο Ίλιον να ακολουθήσουν το παράδειγμα αγωνιστών σε άλλους δήμους της χώρας, που αντέδρασαν με κινητοποιήσεις. Στη Γλυφάδα, το Μαρούσι, το Περιστέρι, την Καλαμάτα, τη Λιβαδειά, τη Θέρμη Θεσσαλονίκης, τη Νέα Σμύρνη, όπου και ακυρώθηκε στις 13/2/16 από τους εργαζόμενους.

 

Σε πλειστηριασμό το «Athens Ledra»

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, το ξενοδοχείο «Athens Ledra» βγαίνει σε πλειστηριασμό, την Τετάρτη 13 Ιουλίου. Η ανακοίνωση έγινε μετά την τριμερή συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, εκπρόσωπος της εργοδοσίας του ξενοδοχείου και εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου, στο οποίο η εργοδοσία έβαλε λουκέτο την 1η του Ιούνη, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Οι εργαζόμενοι εκτός από το φάσμα της ανεργίας το οποίο αντιμετωπίζουν μετά το λουκέτο στο ξενοδοχείο, διεκδικούν και την καταβολή των δεδουλευμένων 5 μηνών, που τους χρωστάει η εταιρεία.
Συνεχίζοντας τον αγώνα τους, την Τετάρτη 22 Ιούνη πραγματοποιούν συγκέντρωση στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου και πορεία έως την Ακρόπολη, με ταυτόχρονη ενημέρωση των πολιτών και των τουριστών.
Εκτός του αγώνα για την καταβολή των δεδουλευμένων, οι εργαζόμενοι είναι πια εξαγριωμένοι και με την κυβέρνηση που τους κοροϊδεύει, χύνοντας μάλιστα κροκοδείλια δάκρυα συμπαράστασης προς αυτούς. Την ώρα που οι υποσχέσεις για έκτακτο οικονομικό βοήθημα ύψους 1.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ έχουν μείνει υποσχέσεις, χωρίς να έχει γίνει καμιά ενέργεια από το υπουργείο Εργασίας, την ώρα που καθυστερεί και η διαδικασία για τη χορήγηση του επιδόματος επίσχεσης από τον ΟΑΕΔ, το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι από το ίδιο μετερίζι με τους εργαζόμενους θα αντιμετωπίσει την αναλγησία της ιδιοκτήτριας εταιρείας.

 

Καθεστώς οι ελαστικές σχέσεις εργασίας

Η κυβέρνηση, με μπόλικη θριαμβολογία από πλευράς του υπουργείου Εργασίας, ανακοίνωσε τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», σύμφωνα με τα οποία η ροή της μισθωτής απασχόλησης για τον Μάη του 2016 φαίνεται να έχει θετικό ισοζύγιο. Το υπουργείο στην ανακοίνωση τονίζει ότι η ανεργία δεν έχει νικηθεί, αλλά υπάρχουν σαφή στοιχεία ανάκαμψης, καθώς το πρώτο πεντάμηνο του έτους το ισοζύγιο διαμορφώνεται στις 201.056 νέες θέσεις εργασίας, ενώ ειδικά για το μήνα Μάιο ήταν θετικό κατά 76.591 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 230.965, ενώ οι αποχωρήσεις σε 154.374.
Πράγματι αξιοθαύμαστη προσπάθεια συγκάλυψης της αδιέξοδης πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση. Αφού όμως θέλουν να χρησιμοποιούν τα νούμερα, ας δούμε όλη την πραγματικότητα. Δηλαδή τι αφορούν αυτές οι νέες θέσεις εργασίας. Το ίδιο το σύστημα «Εργάνη» αποκαλύπτει ότι η ανάκαμψη, την οποία επικαλείται η κυβέρνηση, δεν ισχύει. Τουλάχιστον για τους εργαζόμενους. Τα στοιχεία του αναφέρουν πως, το ίδιο διάστημα για το οποίο θριαμβολογεί η κυβέρνηση, ο 1 στους 2 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται σε καθεστώς ελαστικής σχέσης εργασίας. Συγκεκριμένα: το 49,64% εργάζεται με πλήρη απασχόληση και το υπόλοιπο 50,36% με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με μερική δηλαδή ή εκ περιτροπής απασχόληση.
Καλό είναι να λες ότι χτυπάς την ανεργία, αλλά καλύτερο και σωστότερο είναι να λες ότι την χαϊδεύεις με πεντάμηνα και οχτάμηνα προγράμματα και συμβάσεις, με μπλοκάκια, με αύξηση της 4ωρης και γενικά της ολιγόωρης εργασίας, της ενοικιαζόμενης και εποχικής Εργασίας. Και λίγες μέρες αργότερα το υπουργείο εργασίας δέχθηκε νέο χαστούκι από την ΕΛΣΤΑΤ που κάνει λόγο για αύξηση της ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2016 στο 24,9% από 24,4%. Μνημόνια και λιτότητα ισούνται με μαθηματική ακρίβεια με αύξηση της ανεργίας, αλλά και με αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Αυτό τον δρόμο υπηρετεί πιστά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

Καθυστερούν τη διαδικασία για ΣΣΕ στην ΕΡΤ

Έχουν συμπληρωθεί τρία χρόνια από το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Το λουκέτο δηλαδή που είχε προσπαθήσει να επιβάλει η κυβέρνηση Σαμαρά στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Έχει συμπληρωθεί επίσης ένας χρόνος και πλέον επαναλειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Της ΕΡΤ. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η διοίκηση, που έχει ορίσει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες που προέβλεπε η επαναλειτουργία της. Αντίθετα όμως νέες σκιές «μαύρου» υπάρχουν στον ορίζοντα μέσα από προφάσεις και δικαιολογίες που εφευρίσκει η διοίκηση της ΕΡΤ για τη σύναψη νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ).
Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής της διοίκησης της ΕΡΤ είναι να μένουν στον αέρα η πλήρης διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Τις ευθύνες της διοίκησης της ΕΡΤ αναδεικνύει με επιστολή τους προς το διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπη Ταγματάρχη και τον πρόεδρο του ΔΣ Διονύση Τσακνή το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Θέτει, επίσης, ενώπιον των ευθυνών της τη διοίκηση της ΕΡΤ για τις μονομερείς βλαπτικές μεταβολές σε βάρος των εργαζομένων, γεγονός που επισημαίνουν και σε ανακοίνωσή τους οι νεοεκλεγείσες εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Όπως τονίζεται στην επιστολή: «Η ρητή διάταξη του Ν.4324/2015 (άρθρο 14) προβλέπει, από της δημοσίευσής του στο ΦΕΚ, την αναβίωση των συμβάσεων των συναδέλφων (εργασιακές σχέσεις, ειδικότητες, χρόνος απασχόλησης, κώδικας δεοντολογίας κ.ά.)». Προβλέπει δηλαδή την αναβίωση των συμβάσεων των εργαζομένων ως αφετηρία για την ολοκλήρωση της σχετικής υποχρέωσης για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις –με σκοπό τη σύναψη ΣΣΕ– με βάση το κείμενο και τους όρους της τελευταίας ΣΣΕ, πριν από τη μεταλλαγή της ΕΡΤ σε ΝΕΡΙΤ.
Η διοίκηση της ΕΡΤ, με πρόσχημα την «ισχύουσα κατάσταση» ως τώρα, άλλους όρους από αυτούς τους δέχεται και άλλους όχι, χωρίς να διευκρινίζει από πού, από πότε, αλλά και πώς υφίσταται αυτή η «ισχύουσα κατάσταση», που αορίστως επικαλείται. Φαίνεται ότι για την κυβέρνηση και τη διορισμένη από αυτή διοίκηση, η σημερινή δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν είναι τελικά συνέχεια της αρχικής ΕΡΤ. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη η προϋπηρεσία όσων εργαζομένων δεν δούλεψαν από το κλείσιμο της ΕΡΤ ως την επαναλειτουργία της, από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Απρίλιο του 2015.

 

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία