Νέα βόμβα στη Δημόσια Εκπαίδευση

Φωτογραφία

Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τα εκατοντάδες κενά στη Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δείχνουν πραγματικά το πρόσωπο της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνητικοί εταίροι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, βάζοντας σαν στόχο το ξήλωμα της Δημόσιας Εκπαίδευσης και της μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Πόλυ Σύριγγα Μανώλη, δασκάλα

Είναι σαφές ότι οι εργασιακές σχέσεις στο χώρο της εκπαίδευσης μπαίνουν σε μια περίοδο πρωτοφανούς και βίαιης επίθεσης. Οι διαθεσιμότητες στη Δευτεροβάθμια και η κατάργηση 52 ειδικοτήτων σε μια νύχτα δεν ήταν περιστασιακά γεγονότα με ημερομηνία λήξης.
Αυτή τη φορά την τιμητική της έχει η Πρωτοβάθμια και ειδικά ο κλάδος των Νηπιαγωγών. Στις 11 Σεπτεμβρίου δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για την Πράξη του ΕΣΠΑ με ονομασία «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας», το περίφημο καλοκαιρινό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας!

Σ’ αυτό περιλαμβάνονται προσλήψεις ανέργων συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που δύνανται να απασχοληθούν σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) και σε Κέντρα Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης (KEΔΔΥ).

ΟΑΕΔ
Oι ειδικότητες που μπορούν να απασχοληθούν στις παραπάνω μονάδες είναι νηπιαγωγοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, σχολικοί νοσηλευτές, ειδικό βοηθητικό προσωπικό, οδηγοί σχολικών λεωφορείων και συνοδοί… Και για όλους αυτούς αρμόδιος φορέας θα είναι ο ΟΑΕΔ, με πρώτο φορέα επιλογής –πιλότο– το δημόσιο νηπιαγωγείο!

Το πρόγραμμα έχει σύμβαση πρόσληψης για διάστημα 6,5 μηνών με αποζημίωση απο 427 έως 490 ευρώ το μήνα, η οποία αποδίδεται μετά τη λήξη του προγράμματος, με υπηρεσία που δεν υπολογίζεται ως συντάξιμη, με απασχόληση Χριστούγεννα και Πάσχα και με προσλήψεις που δε θα έχουν καμία σχέση με το υπουργείο Παιδείας, αλλά με τον ΟΑΕΔ, τους δήμους και τα προγράμματά τους.

Άμεσο αποτέλεσμα όλης αυτής της ανατριχιαστικής στοχοθεσίας είναι η απόπειρα κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών ενός μεγάλου μέρους του σημερινού δημόσιου νηπιαγωγείου που θα σημάνει την ανάδειξη μιας μεγάλης μερίδας νηπιαγωγών, που ξεπερνά το 30%, ως δήθεν πλεονασματικής, ώστε να ενταχθεί στα σχέδια της διαθεσιμότητας και των απολύσεων εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων.

Το success Story έχει και παράπλευρες απώλειες. Τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που η κυβέρνηση θέλει να πετάξει έξω από τη δημόσια εκπαίδευση μέχρι το τέλος του 2014. Ήδη ένας μικρός αριθμός νηπιαγωγών δουλεύει στην Κρήτη με βάση το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, εισάγοντας έτσι νέας μορφής προσλήψεις και εργασιακές σχέσεις, με πρόθεση γενίκευσής τους σε όλη την εκπαίδευση, αν δεν τους σταματήσουμε.

ΔΟΕ
Η επίσημη συνδικαλιστική ηγεσία της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ) μέχρι σήμερα δεν έχει βγάλει καμία επίσημη ανακοίνωση-καταγγελία, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την εξάρτησή της από τις πολιτικές επιταγές της κυβέρνησης του μνημονίου.

Δεν είναι δυνατό να διαλύεται το δημόσιο σχολείο και η μόνιμη εργασία και η ΔΟΕ να τηρεί σιγή ιχθύος…

Δεν είναι δυνατό, την ώρα που όλα αυτά γίνονται μέσα σε πρωτόγνωρο καθεστώς παρανομιών και αυταρχισμού, με τα στελέχη της διοίκησης να εκβιάζουν, να παραβιάζουν κάθε νομιμότητα και να προχωρούν σε όργιο απειλών, ρουσφετιών και παρανομιών, η ΔΟΕ να μην καλύπτει τους συναδέλφους και το δικάιωμα όλων μας σε σταθερή και μόνιμη εργασία.

Σε αυτό το ζοφερό εργασιακό περιβάλλον τα δικαιώματα δεν είναι δεδομένα. Σε αυτό το κράτος της πιο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης η εργατική τάξη βλέπει τις δημόσιες δομές και τα κοινωνικά αγαθά να συρρικνώνονται, να υποβαθμίζονται, να καταστρέφονται προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Ο δρόμος είναι ένας: αντίσταση και πάλη. Οφείλουμε σαν Αριστερά να ξαναθυμηθούμε την ιστορία μας και τις αγωνιστικές μας παραδόσεις: Την ιστορία του εργατικού κινήματος που έδωσε μαχητικούς αγώνες οι οποίοι υποχρέωσαν τις εκάστοτε εξουσίες να πάρουν πίσω μέτρα, και άλλοι αγώνες που κατέκτησαν δικαιώματα οι οποίοι και σκληροί ήταν και διάρκεια και κινδύνους είχαν, αλλά ακολούθησαν οργάνωση και σχέδιο.

Επίσης πρέπει να θυμηθούμε τις παραδόσεις των ενωτικών αγώνων. Παραδόσεις που μας επιτρέπουν να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα αγωνιστικό μαζικό  ρεύμα που μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και των πολιτικών που ακολουθεί.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία