Νέοι-ες του ΣΥΡΙΖΑ: Συγκρότηση στις μάχες

Φωτογραφία

Οι νέοι-ες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται να πάρουν πρωτοβουλίες για να συνδεθούν σε πραγματικό και όχι μόνο σε συμβολικό επίπεδο με την οργή της νεολαίας

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Σεργίδου

 

Την Πέμπτη 14 Φλεβάρη, διμοιρία των ΜΑΤ επιτέθηκε σε αντιπροσωπεία των νέων του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν έξω από το γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Μέργου, για τις εξωφρενικές δηλώσεις του περί υψηλού κατώτατου μισθού.
Τα ΜΑΤ έριξαν χημικά, ξυλοκόπησαν, κλώτσησαν και έβρισαν ακόμα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο και μόνο επειδή τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για κάτι το αυτονόητο. Όπως απάντησαν οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή τους: «Σε μια χώρα που οι νέοι και οι νέες “απολαμβάνουν” μισθούς 500 ευρώ και η πλειοψηφία των εργαζομένων θα αναγκάζεται να παίρνει από σήμερα που λήγει η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων, γεγονός που σημαίνει ότι οι μισθοί θα καθορίζονται με υπουργική απόφαση από 1η Απρίλη, συνιστά πρόκληση ο ισχυρισμός ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι υπεραμειβόμενοι».
 
Επιθέσεις
Η συγκεκριμένη επίθεση είναι ένα ακόμα ξεκάθαρο μήνυμα από την πλευρά της κυβέρνησης προς οποιονδήποτε τολμά να αντιστέκεται. Η χυδαία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείχνει πως το σύστημα είναι αποφασισμένο να τσακίσει κάθε έννοια δημοκρατίας, προκειμένου να εφαρμόσει τα βάρβαρα μέτρα, ακόμα και αν χρειαστεί να φάνε και λίγο ξύλο κάποιοι βουλευτές της Αριστεράς. 
Η επίθεση στη νεολαία βέβαια δεν περιορίζεται μόνο σε επιθέσεις στους νέους του ΣΥΡΙΖΑ. Καθημερινά οι νέοι άνθρωποι βιώνουν τον εργασιακό μεσαίωνα, δουλεύουν με μισθούς πείνας για λίγες ώρες και ανασφάλιστα, όσοι βέβαια έχουν μείνει στην Ελλάδα και δεν έχουν μεταναστεύσει προκειμένου να επιβιώσουν.
Την ίδια στιγμή πολλοί φοιτητές βλέπουν τα πανεπιστήμιά τους να κλείνουν με το σχέδιο Αθηνά, ή συνεχίζουν να φοιτούν σε πανεπιστήμια που διαλύονται, αφού πλέον οι δαπάνες είναι ελάχιστες. Και βέβαια η νεολαία μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον όπου οι νέοι θεωρούνται ένοχοι, επειδή αμφισβητούν την υπάρχουσα πολιτική και οργίζονται σε ένα περιβάλλον όπου κινδυνεύουν να συλληφθούν και να βασανιστούν, επειδή έκαναν μια κατάληψη ή κατέβηκαν σε μια διαδήλωση. 
Σε αυτό το εφιαλτικό σκηνικό που στήνεται, οι νέοι-ες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται να πάρουν πρωτοβουλίες για να συνδεθούν σε πραγματικό και όχι μόνο σε συμβολικό επίπεδο με την οργή της νεολαίας. Δεν αρκούν τα συμβολικά χάπενινγκ, ούτε μόνο οι κεντρικές εμφανίσεις της νεολαίας.
 
Πρωτοβουλίες
Στα πανεπιστήμια χρειάζεται να στηθούν άμεσα επιτροπές και πρωτοβουλίες συμπαράστασης καθηγητών-φοιτητών, στους εργασιακούς χώρους να φτιαχτούν σωματεία, να αναπτυχθούν αγώνες ενάντια στις καθημερινές απολύσεις, στις γειτονιές επιτροπές ανέργων, στα σχολεία αντιφασιστικές επιτροπές. Είναι επείγον οι συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ να αγκαλιάσουν τη νεολαία και να την εντάξουν στις διαδικασίες τους. 
Για να γίνουν όλα αυτά, δεν χρειάζεται να κηρυχτεί κάποια έναρξη, ούτε είναι προϋπόθεση να συμφωνήσουμε ακριβώς στο ποιο θα είναι το οργανωτικό μοντέλο συγκρότησης των νέων του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο, συζητώντας για τη δομή των νέων του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να συζητάμε για το περιεχόμενο της πολιτικής μας και για το τι πρωτοβουλίες πρέπει να πάρουμε, ώστε να συνδεθούμε με τη νεολαία.
Έχοντας συμφωνήσει στα βασικά, δηλαδή στο ότι οι νέοι-ες του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τις δικές τους συνελεύσεις, συνεχίζουν να είναι μέλη και να δραστηριοποιούνται στις τοπικές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και έχοντας αποφασίσει ότι φτιάχνουμε κοινές συνελεύσεις φοιτητών-εργαζομένων στις σχολές, συνεχίζουμε κάνοντας τη δουλειά που έχει το μεγαλύτερο νόημα. Να εμπνεύσουμε και να κερδίσουμε τη νεολαία στον αγώνα για την αλλαγή της ζωής μας και για το γκρέμισμα αυτού του καταπιεστικού συστήματος. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία