Νέοι-νέες ΣΥΡΙΖΑ: Πανελλαδική Συνδιάσκεψη 19-22 Δεκέμβρη

Φωτογραφία

Ο δρόμος για τη συγκρότηση είναι στρωμένος με αγκάθια

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Σεργίδου

Η πραγματικότητα είναι ότι η συγκρότηση των Νέων ΣΥΡΙΖΑ προς το παρόν απασχολεί μια μικρή ομάδα συντρόφων, στο συντονιστικό νέων (ένας από κάθε συνιστώσα, τάση, άποψη) που σχεδόν καθημερινά συζητάνε και διαφωνούν για μια σειρά οργανωτικίστικων ζητημάτων, αφήνοντας τα σημαντικά ζητήματα εκτός συζήτησης.

Λέγοντας σημαντικά ζητήματα εννοούμε το με ποια πολιτική θα πλησιάσουμε και θα εμπνεύσουμε τη νεολαία, πώς θα εξιδεικευτεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των νέων εργαζομένων, ανέργων, αλλά και το πώς η νεολαία δεν θα αποκοπεί από τις οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ και τις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τη ζωή της τοπικής κοινωνίας.

Αντίθετα όλη η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την εκλογική διαδικασία της συνδιάσκεψης. Φυσικά και αυτά τα ζητήματα έχουν τη σημασία τους, αλλά το πρόβλημα προκύπτει, όταν αφήνουμε απ’ έξω όλα τα υπόλοιπα.

Συνελεύσεις
Σε μια σειρά από πόλεις και γειτονιές το επόμενο διάστημα θα γίνουν συνελεύσεις νέων, σε κάποιες περιπτώσεις ιδρυτικές. Αυτές οι συνελεύσεις αφορούν τις περισσότερες φορές τα οργανωμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και ελάχιστους ανένταχτους. Αν έχουν κάποια αξία αυτές οι συνελεύσεις δεν είναι για να επαναληφθεί  η οργανωτική συζήτηση που γίνεται κεντρικά, αλλά να γίνει καταρχήν πολιτική συζήτηση (ανατροπή της κυβέρνησης, κυβέρνηση της Αριστεράς) και μια ειλικρινής εξέταση για το τι σημαίνει παρέμβαση στους χώρους της νεολαίας.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να υπάρξει σχεδιασμός για το πώς η νεολαία θα συντονίσει τη δράση της με αυτή των τοπικών συνελεύσων ΣΥΡΙΖΑ. Το χειρότερο για τη νεολαία θα είναι να κλειστεί σε μια εσωστρεφή διαδικασία ενόψει της συνδιάσκεψης και να οργανώσει συνελεύσεις απωθητικές για έναν νέο εργαζόμενο, άνεργο, μαθητή. Σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτοσκοπός να σπείρουμε σε κάθε γειτονιά οργανώσεις των 5 και των 7 ανθρώπων απλά για να εκλέξουμε αντιπροσώπους.

Πριν παρθεί η απόφαση για την ίδρυση μιας συνέλευσης θα πρέπει να εξετάζονται οι προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, σε μια επαρχιακή πόλη όπου η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει 50 εγγεγραμμένα μέλη με ενεργά τα 5-10, μια ξεχωριστή συνέλευση νέων απλά αποδυναμώνει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και στην Αθήνα, αν σε ένα Δημοτικό Διαμέρισμα δικαιολογημένα υπάρχουν δύο συνελεύσεις των 150 μελών, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ιδρυθούν και δύο οργανώσεις Νέων των 7 μελών η κάθε μία, αλλά μόνο μία η οποία θα συζητάει τα πιο ειδικά θέματα και θα συνεχίσει να συνδέεται και με τη δουλειά των οργανώσεων μελών.

Πολιτικό πλαίσιο
Είναι λάθος η άποψη που λέει ότι δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε όλη την πολιτική συζήτηση που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τη νεολαία την αφορούν μόνο τα νεολαίστικα ζητήματα. Οι μνημονιακές πολιτικές, η άνοδος του φασισμού, το πώς θα σταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε όλα αυτά, το αν θα έχει έναν καθαρό ριζοσπαστικό λόγο που θα συγκρούεται και θα αμφισβητεί ευθέως το χρέος και την ευρωζώνη, αφορούν πολύ τη νεολαία. Τα νεολαίστικα ζητήματα έχουν άμεση σχέση με τη ζωή της εργατικής τάξης συνολικά.

Σε σχέση με το πολιτικό πλαίσιο, το Κόκκινο Δίκτυο στη νεολαία με τις συμβολές του, αλλά και όντας μέσα στην Αριστερή Πλατφόρμα, θα δώσει τη μάχη για ένα ανατρεπτικό, ριζοσπαστικό πλαίσιο που θα βάζει στο κέντρο την πολιτική. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα δημοσιεύσουμε αυτά τα κείμενα που θα αποτελούν και κομμάτι του προσυνεδριακού διαλόγου.

Επιπλέον, επειδή μέχρι στιγμής έχουν προκύψει μεγάλες διαφωνίες για μικρά σχετικά ζητήματα και στο εσωτερικό της νεολαίας ΣΥΝ, καλό είναι, εκεί που υπάρχουν διαφωνίες, να ξεδιπλωθούν τα πραγματικά πολιτικά και οργανωτικά σχέδια του καθένα επί της ουσίας και όχι επί της διαδικασίας.

Διπλή ένταξη
Όσον αφορά τον τρόπο συγκρότησης δεν θα πάψουμε να επαναλαμβάνουμε ότι το πιο σοβαρό ζήτημα από όλα είναι να εξασφαλιστεί ο τρόπος με τον οποίο η νεολαία θα συμμετέχει και θα αποφασίζει για τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε τοπικό επίπεδο. Η νεολαία ΣΥΝ προτείνει διάφορους εκλογικούς τρόπους σύνδεσης της νεολαίας με το κόμμα, παρουσιάζοντας αυτούς τους τρόπους ως νεωτερισμούς, αφού η ίδια δεν τους είχε στην οργάνωσή της.

Επίσης δεν χάνει ευκαιρία να παραδέχεται, όπως και όλοι, ότι πράγματι χρειάζεται η νεολαία να βρίσκεται πιο κοντά στο κόμμα. Το οργανωτικό κείμενο που προτείνεται, συνδέει τη νεολαία μόνο εκλογικά με το κόμμα (ψήφος σε ζητήματα που αφορούν αυτοδιοικητικές, βουλευτικές, ευρωεκλογές κλπ) και δεν προτείνει κανέναν τρόπο με τον οποίο η νεολαία θα παίρνει μέρος στις υπόλοιπες αποφάσεις.

Το επιχείρημα ότι η διπλή ένταξη θα πλήξει την αυτονομία της νεολαίας δεν ισχύει, αφού μια σειρά από κόμματα της κομμουνιστικής Αριστεράς στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, έχουν διπλή ένταξη για όλα ή κάποια μέλη τους. Η αυτονομία για την αυτονομία δεν είναι σοβαρό πολιτικό επιχείρημα. Σαφώς χρειάζονται ξεχωριστές διαδικασίες, όργανα κλπ, αλλά δεν υπάρχει κανένας σοβαρός πολιτικός λόγος να μην συνδέονται οι νέοι μιας γειτονιάς με τους εργαζόμενους.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεσμοθετηθεί τουλάχιστον μια κοινή συνελευσιακή διαδικασία νέων μαζί με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ  μια φορά το μήνα ανα γειτονιά.

Σχολές και εργασιακοί χώροι
Στις σχολές θα πρέπει να θεσμοθετηθεί κοινή συνέλευση φοιτητών και εργαζομένων. Από τη στιγμή που τα ζητήματα του χώρου καλύπτονται από τις φοιτητικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, στις σχολές ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποτελείται από τα μέλη του στη σχολή ή στο ίδρυμα. Αυτό που ενώνει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ηλικία, αλλά ο κοινωνικός τους χώρος. Πολύ περισσότερο όταν αυτό αφορά έναν εργατικό χώρο.

Το να ιδρυθούν συνελεύσεις νέων δασκάλων ή νέων δημοσιογράφων αποτελεί διάσπαση των εργαζομένων. Δεν μπορούμε να χωρίζουμε τους εργαζόμενους σε έναν κλάδο σε νέους και γέρους. Όλοι είναι κομμάτι της εργατικής τάξης, έχουν κοινά συμφέροντα και πρέπει να παλεύουν μαζί.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί και σε ζητήματα που αφορούν τον τρόπο που θα γίνει η εκλογική διαδικασία της συνδιάσκεψης. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί το δικαίωμα με κατέβασμα όποιων απόψεων θέλουν, με ξεχωριστή λίστα σε όλες τις διαδικασίες και τα όργανα, να γίνει μια διαδικασία συνδιάσκεψης που δεν θα θυμίζει πανηγύρι με ένα τεράστιο σώμα χειροκροτητών, αλλά με ένα σφικτό σώμα αντιπροσώπων που θα μπορέσει να συζήτησει πολιτικά, με ένα μέτρο σταυροδοσίας που δεν θα δίνει την απόλυτη πλειοψηφία σε όποια άποψη έχει τους περισσότερους σύνεδρους κλπ.

Λειτουργία
Επίσης πολύ σημαντικό είναι να διασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των τάσεων, απόψεων και συνιστωσών σε όλα τα όργανα και να μην υπάρξει προσπάθεια αποκλεισμού.

Το ζήτημα πάντως δεν είναι να προχωρήσουμε όπως όπως για να συγκροτήσουμε μια νεολαία ΣΥΡΙΖΑ χωρίς στοιχειώδεις συνεννοήσεις. Χρειάζεται χρόνος και με αυτή την έννοια είναι πολύ πρόχειρη η οργάνωση μιας συνδιάσκεψης σε ένα μήνα, με όλα τα ζητήματα ανοιχτά.

Ως ΔΕΑ εκφράζουμε δημόσια τον προβληματισμό μας και τις επιφυλάξεις μας και για τον τρόπο που προχωράει η διαδικασία μέχρι τα τώρα και για το γεγογός ότι για άλλη μια φορά οργανώνονται εκδηλώσεις και διαδικασίες χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων (π.χ. εκδήλωση Νέων ΣΥΡΙΖΑ και Ινστιτούτου Πουλαντζά στο Γκάζι).

Συμμετέχουμε στη διαδικασία συγκρότησης νεολαίας στο βαθμό που διατηρείται ένα στοιχιώδες πολιτικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε και στις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή νέων ανθρώπων σε αυτά τα πολύ σημαντικά κύτταρα πολιτικής και δράσης του κόμματος.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία