Νέος γύρος εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων

Φωτογραφία

Αντίσταση στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Σ τα οδυνηρά μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο 3 ή σε αυτά που έχουν ονομαστεί «προληπτικά», για να διαχειριστεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση το επερχόμενο Μνημόνιο 3,5, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις πτυχές του αντιδραστικού προγράμματος οικονομικού-κοινωνικού μετασχηματισμού που εφαρμόζεται την τελευταία εξαετία, με στόχο να αντιμετωπιστεί η καπιταλιστική κρίση. 
Από τις εννέα ιδιωτικοποιήσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ πλασάριζε ως «αναγκαίο κακό» στις εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2015, ο λογαριασμός της υποχώρησης έχει ανέβει στις 11, ενώ οι δανειστές απαιτούν στο νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, εκτός από την πλήρη ανεξαρτησία της διοίκησής του, να ενταχθούν 27 φορείς-φιλέτα, επικαλούμενοι το ADP (Asset Development Plan) του ΤΑΙΠΕΔ όπως αυτό επικαιροποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015.
Η κυβέρνηση Τσίπρα φέρεται να έχει δεσμευτεί πως παράλληλα με την ολοκλήρωση μιας σειράς εκποιήσεων του δημόσιου πλούτου (ΟΛΠ, ΟΛΘ, αεροδρόμια, Ελληνικό κ.ά.) θα προχωρήσει σε έναν νέο γύρο εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων. Το υπερταμείο, το οποίο θα αποτελείται από πενταμελές εποπτικό συμβούλιο, με πρόεδρο εκπρόσωπο των «θεσμών» και σύνθεση που θα καθοριστεί κατά τα 3/5 από την κυβέρνηση και κατά τα 2/5 από την Κομισιόν και τον ESM, θα αθροίσει στα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ το ΤΧΣ (συμμετοχή στις τράπεζες), την ΕΤΑΔ (ακίνητα Δημοσίου) αλλά και μια σειρά κερδοφόρες ΔΕΚΟ: ανάμεσα σε αυτές τη ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τη ΔΕΗ.
Η υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας προωθείται μέχρι σήμερα μέσω του «αμαρτωλού» ΤΑΙΠΕΔ (δικαστικές διώξεις μελών του, στημένοι διαγωνισμοί, οι γνωστές σκανδαλώδεις συμβάσεις παραχώρησης όπως στην περίπτωση της COSCO, της Fraport κ.λπ.) με σκοπό το προϊόν της δραστηριότητάς του να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους. Παρά τους κυβερνητικούς κομπασμούς ότι στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού προβλεπόταν μέρος των εσόδων του Ταμείου να πηγαίνει στη χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων (12,50 δισ. από τον φιλόδοξο στόχο των 50 δισ.), στο προσχέδιο του νέου μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν που αποκάλυψε η ιστοσελίδα thepressproject ακόμα και αυτός ο όρος απουσιάζει! Το μόνο που αναφέρεται στο κείμενο είναι ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή του δανείου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), «ταΐζοντας» έτσι τη μαύρη τρύπα του χρέους.
Ο πρόεδρος-«μάνατζερ» του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, εξακολουθεί να περιφέρει στα κανάλια και σε δημόσιες εκδηλώσεις τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες για τα δήθεν «οφέλη» των επενδύσεων, προκαλώντας τη «δυσφορία» διαφόρων απολογητών της συστημικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζουν ότι ο τελευταίος υλοποιεί «ανεξάρτητο σχεδιασμό». Βέβαια, οι ίδιοι υπουργοί που δείχνουν προς τον Πιτσιόρλα έχουν προσχωρήσει ολοκληρωτικά στη σοσιαλφιλελεύθερη αφήγηση περί «καλών ιδιωτικοποιήσεων». Το αφήγημα αυτό –το Δημόσιο θα διατηρεί ένα (μειοψηφικό) πακέτο μετοχών δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, με προτεραιότητα την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και του φυσικού περιβάλλοντος– είναι σκέτη κενολογία. Οι φοροαπαλλαγές μεγαλομετόχων και οι άθλιες εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους είναι η πιθανότερη κατάληξη όταν η λειτουργία μιας επιχείρησης καθορίζεται από τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. 
Ελληνικό
Η περίπτωση του Ελληνικού είναι τυπικό δείγμα των δήθεν καλών ιδιωτικοποιήσεων. Το πρώην αεροδρόμιο και η παραλία του Αγίου Κοσμά χαρίστηκαν στη Lamda Development του ομίλου Λάτση σε εξευτελιστική τιμή (400 εκατ. ευρώ), με μια σειρά μεθοδεύσεις και μια διάτρητη σύμβαση, επί Σαμαρά. Η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης και όχι η ακύρωσή της, που αποτελούσε «σημαία» του ΣΥΡΙΖΑ στο μέτωπο κατά των ιδιωτικοποιήσεων, είναι η κυβερνητική επιλογή και σε αυτή την περίπτωση. 
Και για να μην έχει κανείς αμφιβολία πού θα καταλήξει και αυτή η επαναδιαπραγμάτευση, διάφοροι επιχειρηματικοί κύκλοι, μαζί με υπουργεία, την Περιφέρεια Αττικής, το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο κ.α. διοργάνωσαν φόρουμ στον Αστέρα Βουλιαγμένης (22/4) με τίτλο «Επενδύοντας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα», δηλαδή την ακτογραμμή 80 χλμ. που ξεκινάει από το ΣΕΦ και καταλήγει στο Σούνιο, θέλοντας να παρουσιάσουν τα σχέδια εκποίησης και δόμησης των τελευταίων ελεύθερων - δημόσιων χώρων του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού.
Έξω από την προκλητική σύναξη όμως βρέθηκαν και μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, καθώς και άλλων αντίστοιχων κινήσεων, που απέκλεισαν την κύρια είσοδο του Αστέρα, κάνοντας τους συμμετέχοντες να ξανασκεφτούν τη συμμετοχή τους. Έτσι έλαμψαν δια της απουσίας τους τόσο οι αρμόδιοι υπουργοί (πλην της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Ε. Κουντουρά, η οποία έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό και έφυγε), όσο και οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, του ΤΑΙΠΕΔ, της ΕΤΑΔ. Επίσης, δεν παρέστησαν οι περισσότεροι προσκεκλημένοι δήμαρχοι εκτός εκείνων του Π. Φαλήρου και του Ελληνικού - Αργυρούπολης. Λόγω της διαμαρτυρίας, όσοι βρέθηκαν τελικά στο ξενοδοχειακό συγκρότημα, αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν άλλη είσοδο, παρουσία των ΜΑΤ. Οπότε η φιέστα κατέληξε σε φιάσκο. Η συγκεκριμένη εκδήλωση, αποδεικνύει ότι υπάρχουν κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που αντιστέκονται επίμονα στο ξεπούλημα του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού και ότι το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση, δεν θα περάσουν εύκολα τα σχέδιά τους.
Απέναντι στα ιδεολογήματα της «ανάπτυξης» και της «ανταγωνιστικότητας», που δήθεν θα φέρουν δουλειές και καλύτερες παροχές, απέναντι στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου για να πληρωθούν οι τοκογλύφοι, το εργατικό-λαϊκό κίνημα και η Αριστερά έχουν τη δική τους διαχωριστική γραμμή: Αποκλειστικά δημόσιες επιχειρήσεις με κοινωνικό-εργατικό έλεγχο. Καμία ιδιωτικοποίηση, καμία εμπορευματοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των κοινωνικών αγαθών, είτε απευθείας είτε με «συμπράξεις». Επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο όλων των ΔΕΚΟ, ως ριζοσπαστικό μέτρο μείωσης της ανεργίας και εξυπηρέτησης των αναγκών της κοινωνίας, ως ταυτοτικό προγραμματικό στοιχείο της Αριστεράς.
Κάθε απόπειρα παράδοσης κοινωφελών επιχειρήσεων και δημόσιων χώρων στο ιδιωτικό κεφάλαιο θα μας βρει απέναντι. Με μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις, με ενωτικές και συντονισμένες κινηματικές/πολιτικές πρωτοβουλίες, έχουμε χρέος να μπλοκάρουμε τη συνέχιση του εγκλήματος που συντελείται στα χρόνια της μνημονιακής λεηλασίας. 
Σε αυτή την κατεύθυνση, στις 15/4, στην κατάμεστη αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα: «Καθεστώς Δανεισμού - 3ο Μνημόνιο - Νέο Υπερταμείο υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας», με διοργανωτές πανεπιστημιακούς, τον Σύλλογο Συνταξιούχων Δικηγόρων Ελλάδος, τη Νομική Επιτροπή Υπεράσπισης της Περιουσίας του Ελληνικού Λαού, την Πρωτοβουλία Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ (ΑΝΤΙ ΤΑΙΠΕΔ) και τα κινήματα κατά της πώλησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, του ΟΛΠ, των 14 αεροδρομίων, του Αστέρα Βουλιαγμένης κ.ά., που κατέληξε στη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου αγώνα για την αποτελεσματική υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία