Νέο μισθολόγιο σκληρής λιτότητας στο Δημόσιο

Σκληρή λιτότητα για τους πολλούς με πάγωμα των μισθών, σύνδεση του μισθού με την αξιολόγηση και προνόμια για λίγους και εκλεκτούς προβλέπει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που ετοιμάζεται να ψηφίσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πιστή στην πλήρη υποταγή στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα του 3ου Μνημονίου.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Η πόρτα της κατάψυξης ανοίγει για να διατηρήσει στάσιμους τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ακυρώνοντας το ξεπάγωμα των μισθών από 1/1/2016, μέχρι να έρθει η ανάπτυξη. Δηλαδή ποτέ. Σε συνδυασμό με τη φοροεπιδρομή και την ακρίβεια, η λιτότητα θα γίνεται συνεχώς σκληρότερη και η πραγματική αξία του «παγωμένου» μισθού των δημόσιων υπαλλήλων θα μειώνεται συνεχώς. 
Την ίδια ώρα που χαρίζονται συνεχώς λεφτά στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση και στους βιομήχανους μέσω επιχορηγήσεων, οι δημόσιοι υπάλληλοι, που χρόνια τώρα ήταν ο κύριος χρηματοδότης πολλών μικρών εμπορικών καταστημάτων, θα οδηγηθούν σε εξαθλίωση, με αποτελέσματα οδυνηρά. Οι ίδιοι θα κινδυνεύσουν πιθανόν να χάσουν τα σπίτια τους, αλλά ταυτόχρονα θα έχουμε περισσότερα λουκέτα σε καταστήματα, με συνέπεια  και λιγότερες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. 
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και τα μεγάλα ΜΜΕ εντείνουν την ψεύτικη προπαγάνδα τους. Η πρώτη μιλάει για προστασία των μισθών και υποτιθέμενες μελλοντικές αυξήσεις, αποκρύπτει τη συνέχεια του παγώματος επ’ αόριστον, τη μείωση των μισθών στους νεοπροσλαμβανόμενους και την αύξηση μέσω επιδομάτων στα επιτελικά στελέχη. Τα μεγάλα ΜΜΕ, με τους καλοπληρωμένους παρουσιαστές στα δελτία, μιλάνε για δήθεν αυξήσεις στο Δημόσιο. 
Η αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι βασικοί μισθοί υπολείπονται από τους αντίστοιχους του προηγούμενου μισθολόγιου-φτωχολόγιου του 2011. Σύμφωνα με τις νέες κλίμακες βασικών μισθών που προβλέπονται από το νέο ενιαίο μισθολόγιο, οι συνολικές ονομαστικές μεικτές αποδοχές των περισσοτέρων δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν κατά 50 έως και 224 ευρώ τον μήνα από την 1η Ιανουαρίου 2016. Tα ποσά των μειώσεων αυτών δεν θα αφαιρεθούν από τις αποδοχές των υπαλλήλων, αλλά θα διατηρηθούν ως «προσωπική διαφορά».
Αυξήσεις θα έχουμε για γενικούς και ειδικούς γραμματείς, προϊστάμενους οργανικών μονάδων και υπαλλήλους με λίγα χρόνια υπηρεσίας, οι οποίες προκύπτουν από την επανακατάταξη σε κλιμάκια και είναι της τάξης των 80-120 ευρώ που θα αποδοθούν… σε βάθος τετραετίας με δόσεις. Το πάγιο αίτημα για αυξήσεις στους μισθούς, με πρώτο βήμα την επανακατάταξη στα μισθολογικά κλιμάκια που είχαν παγώσει από το 2011, δεν υλοποιείται. 
Αντίθετα, προβλέπεται διετές «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων που προκύπτουν από τις νέες κλίμακες βασικών μισθών. Δηλαδή, μέχρι τις 31/12/2017 δεν επιτρέπεται καμία αύξηση βασικού μισθού λόγω συμπλήρωσης του απαιτούμενου χρόνου μετάβασης στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο, αλλά παραμονή στο ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο και άρα στον ίδιο βασικό μισθό.
Οι μισθολογικές ωριμάνσεις προβλέπεται να ενεργοποιηθούν εκ νέου από την 1/1/2018, αλλά από τη στιγμή που θα γίνει αυτό, η διετία 2016-2017, κατά την οποία θα έχει ισχύσει το «πάγωμα» των ωριμάνσεων, δεν θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των ωριμάνσεων, δηλαδή δεν θα προσμετράται στον χρόνο προϋπηρεσίας κάθε υπαλλήλου για την κατάταξή του σε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο.
Το νέο μισθολόγιο συνδέεται με την αξιολόγηση και προβλέπει επιδόματα και bonus για τους «άριστους», με στόχο τη φαγωμάρα μεταξύ των εργαζομένων στο δημόσιο, καθώς οι «άριστοι» θα είναι μια μικρή προνομιακή κάστα με ιδιαίτερα συμφέροντα –κοντά στην κρατική εξουσία και αποκομμένη από τη μάζα των δημόσιων υπαλλήλων– που θα συμβάλλουν στη μετατροπή των δημοσίων υπηρεσιών σε μεσαιωνικά πρότυπα εντατικοποίησης και πειθαρχίας, όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι και όλοι μας χρειάζεται να απαντήσουμε στην πρόκληση. Σε κάθε χώρο του Δημοσίου χρειάζεται να οργανωθούν συνελεύσεις και δράσεις ενημέρωσης των εργαζομένων με στόχο να οργανωθεί η αντίσταση στο νέο μισθολόγιο και η ανυπακοή στην αξιολόγηση, να συντονιστεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας, για να μην περάσει κανένα μνημονιακό μέτρο, για να ανατρέψουμε τη λιτότητα.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία