Νίκη στους εργολαβικούς των νοσοκομείων

Πρώτες υποχωρήσεις της κυβέρνησης, συνέχιση των διεκδικήσεων από τους εργαζόμενους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Συνεχώς και μεγαλύτερες είναι οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων απέναντι στο νόμο που τους αφήνει χωρίς δουλειά. Οι μαζικές εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις τους στο υπουργείο Υγείας αλλά και σε κάποια νοσοκομεία της επαρχίας έχουν αρχίσει να πιέζουν έντονα την κυβέρνηση.
Το υπουργείο Υγείας που δεν μπόρεσε ούτε με τα ΜΑΤ και το κλείσιμο της πόρτας του υπουργείου στις συγκεντρώσεις αυτές να αποφύγει τη συνάντηση με τις καθαρίστριες και τις τραπεζοκόμες των νοσοκομείων, υποχρεώθηκε να δώσει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τροπολογία με την οποία βελτιώνεται σημαντικά η μοριοδότηση των νυν εργαζομένων στους εργολάβους στα νοσοκομεία, για τις προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που θα γίνουν για τις θέσεις αυτές. Ταυτόχρονα, υπό τη γενική κατακραυγή για το ρατσιστικό αποκλεισμό των μεταναστριών εργαζομένων, στην τροπολογία αυτή, επιτρέπεται η συμμετοχή και αυτών στη διεκδίκηση των θέσεων.
Η θετική αυτή εξέλιξη δεν πρέπει να σταματήσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, καθώς δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή και δεν έχει πάρει ακόμη την έγκριση του ΑΣΕΠ. Επίσης από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα που θα έχουν τα νοσοκομεία, καθώς η πρόσληψη αυτού του προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που το αργότερο θα λήξουν στις 31/12/2018, θα διαιωνίσει το καθεστώς ομηρίας χιλιάδων εργαζομένων. Πρώτα ήταν όμηροι στον εργολάβο, τώρα, αν δεν συνεχίσουν τον αγώνα τους για να μονιμοποιηθούν, θα είναι όμηροι στα χέρια της κυβέρνησης ή και ξανά σε εργολάβους, καθώς ο νόμος 4430/2016 δίνει τη δυνατότητα η καθαριότητα, η σίτιση και η φύλαξη των νοσοκομείων να δίνεται σε εργολάβους μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ.
Η θέση μάλιστα του υπουργού Υγείας ότι για τις υπηρεσίες αυτές στα νοσοκομεία δεν χρειάζονται δημόσιοι υπάλληλοι, δείχνει τις γενικές προθέσεις της κυβέρνησης για τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής στα νοσοκομεία και στην υγεία γενικότερα, όπου οι ιδιώτες αναλαμβάνουν πια ολόκληρα τμήματα της δημόσιας υγείας έως την πλήρη ιδιωτικοποίησή της.
Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών έχει προτείνει να πραγματοποιηθεί σύσκεψη σωματείων στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις εργολαβίες καθώς και οργάνωση της απεργίας στις 15 Μάρτη. Καλεί επίσης τα σωματεία των νοσοκομείων να στηρίξουν, να οργανώσουν και να κλιμακώσουν αυτό τον αγώνα και τους εργολαβικούς εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 15 Μάρτη.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία