Φύλλο Νο 379 (8 Μάρτη 2017)

Της σύνταξης...

Για άλλη μια φορά, οι περίφημες «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνθλίβονται από τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών.

«ΕΕ-Φρανκενστάιν τζούνιορ»: Η διατήρηση μιας Ένωσης μέσω του κατατεμαχισμού της

Το μανιφέστο των 4 υπέρ μιας «Ευρώπης πολλών ταχυτήτων» ως προσαρμογή στη μη αναστρέψιμη πορεία αποσύνθεσής της

Από το απατηλό «τέλος της λιτότητας» στο μπλοκάρισμα της διαπραγμάτευσης...

Η  κατευθυνόμενη ευωχία περί τέλους της «λιτότητας» διήρκεσε όσο και όλα τα μνημονιακά «θαύματα»: μερικές μέρες.

Μεροληπτικά...

ΑΥΤΗ ΜΑΣ ΕΛΕΙΠΕ... Μετά το «τέλος» της λιτότητας και τον ερχομό (για πολλοστή φορά) της... ανάπτυξης, η κυβέρνηση προανήγγειλε και τη ραγδαία μείωση της ανεργίας και μάλιστα μέσω δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα. Το σχέδιο που παρουσίασε η Ρ. Αντωνοπούλου στους δανειστές μιλά για δημιουργία 100.000-150.000 θέσεων (κοινωφελούς) εργασίας το χρόνο την τριετία 2018-2020. Η χρηματοδότηση του φιλόδοξου προγράμματος, ύψους 3 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να προέλθει από την Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico. Τη στιγμή που η θηλιά των προηγούμενων κρατικών δανείων βυθίζει την κοινωνία στην ανεργία, οι μαθητευόμενοι μάγοι της κυβέρνησης εκλιπαρούν ακόμα ένα γνωστό τοκογλύφο (σε συνεννόηση με την ΕΕ), φουσκώνοντας το λογαριασμό του δημόσιου χρέους. Σε αντίθεση με τα δάνεια του ΔΝΤ, όσο πιο φτωχή είναι μια χώρα, τόσο πιο ευνοϊκές οι συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορεί να δανειστεί από την Παγκόσμια Τράπεζα. Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, η Ελλάδα δικαιούται μόνο δάνεια με μη ευνοϊκούς όρους, τα οποία πρέπει να επιστραφούν μέσα σε 12-15 χρόνια. Πολιτικές ανακύκλωσης της ανεργίας και μάλιστα με νέο πρόγραμμα πανάκριβου δανεισμού. Τον τερμάτισαν το «ρεαλισμό» εκεί στο Μαξίμου.

Ασφαλιστικό: Νέος γύρος σφαγιασμού

Όταν τον Μάη του 2016 η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφιζε το νομοσχέδιο-έκτρωμα του Κατρούγκαλου, η μόνιμη επωδός των στελεχών του υπουργείου Εργασίας ήταν ότι «το Ασφαλιστικό έκλεισε». Σε λιγότερο από έναν χρόνο, κυβέρνηση και δανειστές ετοιμάζουν ακόμα έναν γύρο επίθεσης στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων μας.

Το πρόγραμμα του πολυχώρου «Κομμούνα»

Ο  πολυχώρος στην Ιουλιανού είναι πια γεγονός και το πρόγραμμα του χειμώνα ήταν εξαιρετικά πλούσιο, αποδεικνύοντας πόσο αναγκαία ήταν η ύπαρξη ενός τέτοιου χώρου, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπου οι άνθρωποι δεν συγκεντρώνονται συχνά για να κουβεντιάσουν.

Λένε ότι... Η 8η Μάρτη είναι -γενικά κaι αφηρημένα- «μέρα γιορτής»

Η 8η Μάρτη επιχειρεί να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα «τι συνιστά γυναικεία χειραφέτηση;». Τι σημαίνει μια γυναίκα να είναι πραγματικά ελεύθερη.

Η Αριστερά και οι πολιτικές συμμαχίες

Ο κόσμος μας δέχεται μιαν επίθεση καθοριστικής σημασίας. Οργανώνοντας τη μετάβαση προς το Μνημόνιο 4, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θεσμοθετεί απλώς την υπερλιτότητα.

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Τα μνημόνια διαλύουν την υγεία

15/3: Απεργία και πανελλαδικό συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία - Στάση εργασίας για την Αττική

Νίκη στους εργολαβικούς των νοσοκομείων

Πρώτες υποχωρήσεις της κυβέρνησης, συνέχιση των διεκδικήσεων από τους εργαζόμενους

8 Μάρτη: Διεθνής απεργία γυναικών

Λεπτή κόκκινη γραμμή

Οι μαθητές αντιδρούν στην κατάργηση των επαναληπτικών Πανελλαδικών!

Ήταν γνωστό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιμένοντας στο δρόμο της λιτότητας και των μνημονίων, δεν θα άλλαζε κάτι ουσιαστικό στο χώρο της παιδείας συγκριτικά με τους προκατόχους της. Αυτό όμως που προκαλεί έκπληξη είναι το ότι φαίνεται διατεθειμένη να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, εντατικοποιώντας περισσότερο την καθημερινότητα των μαθητών. Τελευταία πράξη στο έργο της κυβέρνησης αποτέλεσε το μέτρο της κατάργησης των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων. Πρόκειται για ένα μέτρο που λειτουργεί τιμωρητικά για τους μαθητές και τους αφαιρεί ακόμη και τη δυνατότητα να αρρωστήσουν.

Συγκρότηση θεματικής Nεολαίας ΛΑΕ

Πλούσιος προβληματισμός που πρέπει να γίνει γόνιμος

Νέα από τις σχολές

Νομική Αθήνας: Για άλλη μια φορά στο ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου η ΠΚΣ προσπάθησε να «κόψει» κείμενο για τις κινητοποιήσεις για την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μάρτη. Η αιτιολογία ήταν ότι αυτές οι κινητοποιήσεις δεν βοηθούν στο προχώρημα του αγώνα των γυναικών και ότι αποπροσανατολίζουν το κίνημα. Το κείμενο όμως τελικά υπογράφτηκε απ’ όλες τις δυνάμεις της φοιτητικής Αριστεράς κι έτσι ο ΦΣ Νομικής μέσα από το ΔΣ του στηρίζει τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί από πλήθος οργανώσεων για τις 8 Μάρτη. Ο ΦΣ Νομικής με απόφαση του ΔΣ του θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας σε μια εκδήλωση όπου οι προσκεκλημένοι του πάνελ αντικατοπτρίζουν τις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις που έχουν επιχειρηθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση την τελευταία δεκαετία. Γαβρόγλου, Φίλης, Διαμαντοπούλου, Φορτσάκης, Ρεπούση, Αθανασιάδης και Λιάκος κάθονται στο ίδιο τραπέζι με αφορμή την έκδοση «Από Παιδείας άρξασθαι. Έκθεση του εθνικού και κοινωνικού διαλόγου για την Παιδεία» στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Πλήθος φοιτητικών συλλόγων έχει πάρει αποφάσεις προκειμένου να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στη συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία μόνο απαρατήρητη δεν περνάει.

Ο Φλεβάρης του 1917 στη Ρωσία

Η απρόσμενη επανάσταση

Βία και τρομοκρατία στη Νέα Φιλαδέλφεια

Επανάληψη των γεγονότων του 2014 φαίνεται πως αντιμετωπίζει και πάλι η κοινωνία της Νέας Φιλαδέλφειας. Με αφορμή το ζήτημα της ανέγερσης του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, μια ομάδα φερόμενων οπαδών αναστατώνει την περιοχή δημιουργώντας κλίμα βίας και τρομοκρατίας απέναντι σε εκπροσώπους του δήμου αλλά και σε συλλογικότητες της περιοχής.

Ανάχωμα στη φασιστική απειλή

Η Χρυσή Αυγή και τα συγγενικά της ακροδεξιά μορφώματα επιχειρούν να ανασυνταχθούν και να επανακάμψουν στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Την ίδια ώρα, όμως, οι δυνάμεις του κινήματος και της Αριστεράς επιχειρούν να φράξουν το δρόμο στη φασιστική απειλή και να απομονώσουν τους δήθεν «αντισυστημικούς» τραμπούκους, που πασχίζουν να ριζώσουν σε κοινωνικούς χώρους και γειτονιές.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Ανήκουστες πρακτικές στο EASO στη Mόρια Λέσβου: πρόσφυγας διακόπτει συνέντευξη ασύλου Α’ βαθμού για να εξασφαλίσει νομική συμβουλευτική και …τιμωρείται γι’ αυτό. Ενημερώνεται για την ημερομηνία και ώρα της συνέχισης της συνέντευξής του επιτόπου, δηλαδή τον βλέπουν και του λένε «έλα μέσα για συνέντευξη». Φυσικά δεν προλαβαίνει όχι μόνο να διασφαλίσει την νομική – συμβουλευτική προετοιμασία που ήθελε, αλλά ούτε καν την παράσταση δικηγόρου στην ίδια την συνέντευξη!

Και όμως γυρίζει

Νότια Κορέα: Στη Νότια Κορέα κορυφώνεται η πολιτική σύγκρουση. Εν αναμονή της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου για το αν θα επικυρωθεί η ανατροπή της προέδρου Παρκ, το κίνημα που απαιτεί την πτώση της (με τα συνδικάτα να παίζουν κεντρικό ρόλο) οργάνωσαν μια ακόμα διαδήλωση «ενός εκατομμυρίου». Ακολούθησε κινητοποίηση των οπαδών της προέδρου (περίπου 200.000) οι οποίοι έφτασαν να ζητούν πραξικόπημα για να αποτραπεί η καθαίρεση, ενώ ο δικηγόρος της Παρκ προειδοποιεί πως αν το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώσει την καθαίρεση, «θα χυθεί αίμα»...

Κρίσιμος ανεμοδείκτης οι ολλανδικές εκλογές

Οι εκλογές στην Ολλανδία (15 Μάρτη) δείχνουν να αποκτούν περισσότερη σημασία για τη διεθνή πολιτική σκηνή, από ό,τι για τις πολιτικές εξελίξεις στην ίδια τη χώρα.

Ιράκ-Συρία: Κουβάρι ανταγωνισμών και στο στόχαστρο πάντα οι άμαχοι

Τ ο «πολεμικό ρεπορτάζ» υπήρξε ιδιαίτερα πυκνό σε Ιράκ-Συρία το τελευταίο διάστημα. Στη Συρία, το Ισλαμικό Κράτος έχασε εκ νέου τον έλεγχο της Παλμύρας από τις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ, όπως και την Αλ Μπαμπ (το τελευταίο του οχυρό στη βόρεια Συρία) από υποστηριζόμενες από την Τουρκία αντάρτικες δυνάμεις. Παράλληλα, στο Ιράκ, είναι σε εξέλιξη η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, που επικεντρώνεται στο δυτικό τμήμα της πόλης (το ΙΚ είχε ήδη χάσει το ανατολικό έπειτα από πολύμηνες μάχες).

Καρλ Μαρξ: Η ιστορία της ζωής του

Πρόλογος του Πέτρου Τσάγκαρη στην έκδοση του βιβλίου