Το πρόγραμμα του πολυχώρου «Κομμούνα»

Ο  πολυχώρος στην Ιουλιανού είναι πια γεγονός και το πρόγραμμα του χειμώνα ήταν εξαιρετικά πλούσιο, αποδεικνύοντας πόσο αναγκαία ήταν η ύπαρξη ενός τέτοιου χώρου, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπου οι άνθρωποι δεν συγκεντρώνονται συχνά για να κουβεντιάσουν.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Από παρουσιάσεις λογοτεχνικών βιβλίων μέχρι πάρτι και κινηματογραφικές βραδιές, ο χώρος υποδέχτηκε νεότερους και παλαιότερους φίλους και φίλες, κάνοντας σαφές από νωρίς το πολιτικό και πολιτιστικό στίγμα του. 
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στο σεμινάριο εισαγωγής στη μαρξιστική κριτική του καπιταλισμού με θέμα: «Διαβάζοντας τις θεωρίες του Μαρξ για τον καπιταλισμό και την εκμετάλλευση της εργασίας», που ξεκίνησε τον Φλεβάρη με εισηγητή τον οικονομολόγο Ηλία Ιωακείμογλου. Οι δύο κύκλοι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ προετοιμάζεται ήδη ο ο τρίτος κύκλος που περιλαμβάνει 3 ακόμα συναντήσεις: Σάββατο 1 Απρίλη, ώρες 18:00-21:00, Κυριακή 2 Απρίλη, ώρες 18:00-21:00, Τετάρτη 5 Απρίλη, ώρες 18:00-21:00. 
Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά πλούσιο και για τη συνέχεια: 
Στις 15 Μάρτη ο χώρος οργανώνει την πρώτη του καλλιτεχνική έκθεση, με το κτίριο να έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για να υποδεχθεί τον Μιχάλη Κουντούρη με τα σκίτσα του. Στα εγκαίνια της έκθεσης, που θα γίνουν την Τετάρτη 15 Μάρτη στις 19:30, θα μιλήσουν για το βιβλίο «Made In Europe» ο γνωστός σκιτσογράφος Soloup, ο δημοσιογράφος της Εφ.Συν. Γιώργος Σταματόπουλος και φυσικά ο ίδιος ο δημιουργός Μιχάλης Κουντούρης. Θα χαιρετίσει επίσης την εκδήλωση εκπρόσωπος του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μάρτη και έχει ήδη παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Στην έκθεση που θα παρουσιαστεί στην Κομμούνα, κάποια έργα εκτίθενται για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό. Αμέσως μετά ο χώρος θα προετοιμαστεί για να υποδεχτεί την παρουσίαση του λευκώματος «Στην Έρημο της Μνήμης» του φωτογράφου Δημήτρη Θεοδόση και του ποιητή Ζαχαρία Στουφή. Η ημερομηνία της εκδήλωσης (που αναβλήθηκε το Φλεβάρη) θα ανακοινωθεί σύντομα. 
Μία ακόμα εκδήλωση που δεν πρέπει να χάσουν οι φίλες και οι φίλοι της Κομμούνας, ιστορικοί, φοιτητές-τριες Ιστορίας αλλά και το ευρυτερο ενδιαφερόμενο κοινό, είναι η παρουσίαση του βιβλίου «Θουκυδίδης ή Ευσέβιος: Προτεσταντική ιστοριογραφία στη Γαλλία των θρησκευτικών πολέμων 1560-1600» (εκδόσεις Πόλις) του καθηγητή Ιστορίας στο ΕΚΠΑ, Κώστα Γαγανάκη, την Τετάρτη 22 Μαρτίου στις 19:30 μ.μ. Στο βιβλίο του ο συγγραφέας παρουσιάζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο άρχισε να διαμορφώνεται μια νέα αντίληψη για την ιστοριογραφία στη Γαλλία του 16ου αιώνα, μια νέα ιστορία που συγκρούστηκε μετωπικά με την κανονιστική καλβινιστική αντίληψη περί ιερής ιστορίας και συνιστά μια «ιστοριογραφική επανάσταση» που άνοιξε νέους δρόμους στην επιστήμη της Ιστορίας. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Χρυσάνθη Αυλάμη, ιστορικός (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Νίκος Κοκκομέλης, ιστορικός (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) και ο συγγραφέας του βιβλίου Κώστας Γαγανάκης. 
Εν τω μεταξύ η κινηματογραφική ομάδα Κομμούνα συνεχίζει τις προβολές ταινιών τα απογεύματα κάθε Πέμπτης στις 19:00. Στις 9/3, 16/3 και 23/3 παρουσιάζονται με τη σειρά οι ταινίες: «Οι ζωές των άλλων», «Μade in France» και «Welcome». 
Τέλος, μαζί με τα σεμινάρια μαρξιστικής οικονομίας, ο Απρίλης μάς φέρνει στο Ινστιτούτο στις 7 του μήνα και στις 19:00 το απόγευμα, τον Στάθη Κουβελάκη και την Ελένη Πορτάλιου σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Κομμούνα του 1871, τιμώντας έτσι και το όνομα του χώρου μας. 
Σας περιμένουμε, μαζί με ιδέες και προτάσεις για την οργάνωση συζητήσεων, σεμιναρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η Κομμούνα είναι όλων μας!

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία