Νίκη του κινήματος ενάντια στα χαράτσια: Παράνομη η διακοπή του ρεύματος

Φωτογραφία

Την Παρασκευή 2 Μάρτη, αργά το βράδυ, το ΣτΕ εξέδωσε την... πολυαναμενόμενη απόφαση, κρίνοντας σχεδόν ομόφωνα παράνομη και αντισυνταγματική τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση μη πληρωμής του χαρατσιού.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Αντώνης Σπανολιός

Η απόφαση αυτή είναι μία προφανής πρώτη νίκη του κινήματος άρνησης πληρωμής, που κατάφερε να υλοποιήσει τη δέσμευσή του πως «κανένα σπίτι δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα»!

Παρ’ όλα αυτά ο αγώνας για την οριστική απόσυρση-κατάργηση του χαρατσιού συνεχίζεται, αφού το ΣτΕ έκρινε αυτό καθ’ εαυτό το χαράτσι συνταγματικό, επειδή θεωρήθηκε έκτακτος και όχι μόνιμος φόρος. Ωστόσο, η απόφαση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης και αυτού του σκέλους, στην περίπτωση που στο μέλλον αποδειχθεί πως το χαράτσι αποκτά... μονιμότητα.

Μαζική ανυπακοή

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας βρήκε το κίνημα ενάντια στο χαράτσι σε πλήρη έξαρση. Σε όλους τους δήμους της χώρας, από τις γειτονιές της πρωτεύουσας μέχρι τις κωμοπόλεις και τα χωριά, υπάρχουν παντού συλλογικότητες πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι των ακινήτων. Αλλού με δημοτικές πρωτοβουλίες, αλλού με την απλή υποστήριξη των δήμων και αλλού χωρίς αυτή, χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν σε ένα χωρίς προηγούμενο μαζικότητας και δραστηριότητας κίνημα οικονομικής ανυπακοής.

Πλάι στους πολλούς, που δεν έχουν πια τίποτα να δώσουν, προστίθενται αυτοί που αντιλαμβάνονται την κοροϊδία περί δήθεν έκτακτου τέλους, που επαναλαμβάνεται απειλητικά σε κάθε νέο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και που έρχεται να αφαιμάξει τα τελευταία οικονομικά αποθέματά τους. Μαζί κι αυτοί που διαισθάνονται το άσκοπο της πληρωμής μέσα σε καταιγίδα μέτρων, που περιορίζουν ασφυκτικά ή εκμηδενίζουν το εισόδημα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολουμένων και των μικροεπιχειρηματιών.

Κοντά σ’ αυτούς κι εκείνοι που συνειδητοποιούν πλέον τη σκοπιμότητα των μέτρων και καταλαβαίνουν πως τα χαράτσια, όποια –ψευδεπίγραφη συνήθως– ονομασία και αν έχουν, με όποιο πρόσχημα και αν θεσπίζονται, όποιο και αν είναι το ύψος τους και ο τρόπος είσπραξής τους και με όποιες απειλές και εκβιασμούς και αν συνοδεύονται, δεν πρέπει να πληρωθούν.

Στο μεταξύ πλήθυναν οι κινητοποιήσεις των τοπικών κινήσεων που είτε μεμονωμένα, είτε σε συνεργασία δύο-τριών ή και περισσότερων μαζί, παρενοχλούν την «ομαλή ροή» των εισπρακτικών... εργασιών στα κατά τόπους καταστήματα της ΔΕΗ, όπως παρενόχλησαν αρκετές φορές και τους κατά τόπους εργολάβους, προειδοποιώντας τους να μην τολμήσουν να κόψουν το ρεύμα σε κανένα ακίνητο λόγω απλήρωτου χαρατσιού.

Τις τελευταίες ημέρες είδαμε καταστήματα της ΔΕΗ να δέχονται, μετά από πίεση του τοπικού κινήματος, την πληρωμή των λογαριασμών χωρίς χαράτσι στα ταμεία τους, αλλά να την αναστέλλουν λίγες μέρες μετά, μόλις η πίεση ατονούσε και μετά από «άνωθεν» εντολές.

Τροπολογία

Στις 14 Φλεβάρη η βουλή ψήφισε τροπολογία στο Νόμο 4024/11, στην οποία μεταξύ των άλλων ορίζεται πως οι διακοπές εκτελούνται «ύστερα από εντολή του υπουργείου Οικονομικών» και πως, όσον αφορά τις αιτήσεις για εξαίρεση, μείωση ή ευνοϊκότερο τρόπο πληρωμής, που υποβάλλονται στον Προϊστάμενο της ΔΟΥ, σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης, ο υπόχρεος μπορεί να ασκήσει ένσταση μέσα σε προθεσμία 2 μηνών, η οποία «εξετάζεται από τριμελή επιτροπή που συνιστάται στο υπουργείο Οικονομικών». Η τροπολογία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, στις 24 Φλεβάρη.

Ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές (Αθήνα, Άρτα, Κορυδαλλός κ.α.), ομάδες κατοίκων ζήτησαν δικαστικά –και στις περισσότερες περιπτώσεις κέρδισαν– ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ.

Σε σύγχυση, χάος με τις επαναληπτικές νομοθετικές ρυθμίσεις και στην ύπαρξη προηγούμενων απλήρωτων λογαριασμών και όχι στη μη πληρωμή του «χαρατσιού» απέδωσε τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της χώρας ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ηρούς Διώτη σχετικά με περιπτώσεις όπου υπήρξε διακοπή ηλεκτροδότησης, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρούσαν μεμονωμένα διακοπές σε επαγγελματικούς χώρους σε περιοχές της Αττικής (Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Βάρη). Όποιες από αυτές εντοπίστηκαν από ανθρώπους των επιτροπών, αντιμετωπίστηκαν ανάλογα.

Αγωνιστική συνέχεια

Νέα καθήκοντα λοιπόν αντιμετωπίζει το κίνημα ενάντια στα χαράτσια και νέες απαιτήσεις δημιουργούνται από την εξέλιξη της κατάστασης. Μέσα στο περιβάλλον αυτό, η Επιτροπή Σωματείων-Κινήσεων-Συνελεύσεων «Δεν χρωστάμε-Δεν πουλάμε-Δεν πληρώνουμε» καλεί σε νέα συνάντηση για το συντονισμό της δράσης ενάντια στα χαράτσια, την Παρασκευή 16 Μάρτη, στις 6:30 μμ, στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48 και Μάρνης).

Όπως υπογραμμίζεται στο κάλεσμα της Επιτροπής: «Χρειάζεται άμεσα: Να σταματήσουν οι απειλές διακοπών, να μπορούν να εξοφλούνται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ  χωρίς το χαράτσι, να αποσυνδεθεί η είσπραξή του από το λογαριασμό της ΔΕΗ και: Να καταργηθεί αυτό το χαράτσι, να μην περάσει η είσπραξή του στην εφορία, να σταματήσει η φοροληστεία του λαού».

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία