Να αποτρέψουμε την εφαρμογή του νόμου!

Φωτογραφία

Οι πανεπιστημιακοί συνεχίζουν το συντονισμό μέσω των συλλόγων, ενώ η συζήτηση στην Γ΄ Πανελλαδική Συνάντησή τους (8/10) κινήθηκε προς την αποτροπή οποιασδήποτε εφαρμογής το νόμου πλαισίου.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Τίνα Ζορμπαλά

Παράλληλα υπήρξαν πρωτοπορίες που πρότειναν απεργία μαζί με τις φοιτητικές καταλήψεις, ειδικά στη γενική απεργία στις 19/10. Ο σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου βρίσκεται σε πενθήμερη απεργία (10-14/10). H Τίνα Ζορμπαλά,  γραμματέας του Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ με το ΔΙΚΤΥΟ Πανεπιστημιακών γράφει για την αντίσταση στο νόμο.

 

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο: Σύσσωμοι οι πολιτικοί εκφραστές του αστικού μπλοκ εξουσίας ψήφισαν ένα νόμο στη Βουλή, τον οποίο όμως η πανεπιστημιακή κοινότητα αρνείται να εφαρμόσει. Το κλίμα αντίστασης καθόρισαν κυρίως οι φοιτητικές καταλήψεις. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η πλειοψηφία των πρυτάνεων δεν υπέγραψε τις διαπιστωτικές πράξεις ορισμού των πενταμελών επιτροπών για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου Ιδρύματος (ΣΙ) και η Σύνοδος των Πρυτάνεων χαρακτήρισε ομόφωνα την όλη εκλογική διαδικασία θεσμική εκτροπή.

Για να αντιμετωπίσει τη γενικευμένη αντίδραση, την εκλογική διαδικασία για το ΣΙ προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας, όπως φαίνεται από τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή! Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση επιμένει στην πλήρη κατάλυση του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου.

Μετά από τους εκβιασμούς και τις απειλές για αναστολή της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, ακολουθούν οι αυταρχικές δηλώσεις για συγχώνευση των πανεπιστημίων που δεν συμμορφώνονται. Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση εκτρέπεται θεσμικά. Εκτρέπεται, γιατί φοβάται όχι μόνο την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Αντίθετη με την πολιτική της εξαθλίωσης, της εξόντωσης και της πλήρους κατεδάφισης εργασιακών δικαιωμάτων και σχέσεων, μισθών και συντάξεων είναι η πλειοψηφία των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων και της νεολαίας, που αντιδρούν με δυναμικούς τρόπους, καταλαμβάνοντας υπουργεία, υπηρεσίες, πανεπιστήμια, σχολεία, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Μπροστά μας, μέσα στα πανεπιστήμια έχουμε τώρα να δώσουμε τη μάχη για να αποτρέψουμε αυτή την καθοριστική για την εφαρμογή του νέου νόμου εκλογική διαδικασία. Με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων συλλόγων φοιτητών, διδασκόντων και διοικητικών και με συντονισμένες μαζικές δράσεις οφείλουμε να αποτρέψουμε μια διαδικασία που συνιστά θεσμική εκτροπή!

Μπροστά στο φόβο της ανάπτυξης ενός κινήματος ανυπακοής και μη συμμόρφωσης στην πολιτική της κυβέρνησης και της Τρόικα, η κυβέρνηση καταλύει το Σύνταγμα. Έξω από τα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές έχουμε να δώσουμε την ίδια μάχη με απεργίες και καταλήψεις, για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και την πολιτική της.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία