Να αποτρέψουμε την κατάρρευση της δημόσιας υγείας

Φωτογραφία

Ο ι δραματικές μνημονιακές περικοπές στο Δημόσιο έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα τις κοινωνικές παροχές. Από τα πρώτα θύματα της –τάχα– εξυγίανσης της δημόσιας διοίκησης είναι και οι υπηρεσίες υγείας, με αποτέλεσμα να απειλείται ανοιχτά πλέον η ζωή μεγάλου μέρους του πληθυσμού, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές (άνεργοι, ανασφάλιστοι, φτωχοί, μετανάστες).

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Διάλυση ΕΣΥ
Οι τελευταίες εξελίξεις αποτυπώνουν την εικόνα κατάρρευσης των νοσοκομείων και των υπόλοιπων υγειονομικών δομών. Μετά το κλείσιμο 13 νοσοκομείων (ΙΚΑ και ΕΣΥ) σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς και τη διαθεσιμότητα (πιθανή απόλυση δηλαδή) 1.665 υγειονομικών, την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία στενάζουν από την εγκληματική πλέον έλλειψη προσωπικού, ο υπό χρεωκοπία ΕΟΠΥΥ ετοιμάζεται να βάλει και αυτός «λουκέτο» στα ιατρεία του, οδηγώντας χιλιάδες χρήστες υπηρεσιών υγείας στα ιδιωτικά εργαστήρια.
Η κατάσταση διάλυσης του ΕΣΥ, παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση και τις περικοπές μισθών, έχει ήδη αυξήσει τον αριθμό των  ασθενών που απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς και επιχειρηματίες της περίθαλψης. Η μετατροπή ενός κοινωνικού αγαθού σε εμπόρευμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Παρά τις συνεχείς κινητοποιήσεις ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, τα σχέδια του Άδωνη και της τρόικας δεν έχουν μπλοκαριστεί. Παρ’ όλα αυτά οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες, που κρατάνε τη συνέχεια της εργατικής αντίστασης στο χώρο της υγείας, συνεχίζονται.

Την Παρασκευή 4/10, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Ευαγγελισμού, Πολυκλινικής, Δυτικής Αττικής, Πατησίων, Αμ. Φλέμινγκ, 7ου Νοσοκομείου ΙΚΑ, Σισμανόγλειου και Αγ. Σάββα, καθώς και αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.  Από όλες τις τοποθετήσεις στηρίχτηκαν ομόφωνα οι παρακάτω στόχοι πάλης:

* Να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα νοσοκομεία στα οποία εδώ και δυο μήνες σχεδόν έχει μπει λουκέτο.

* Να τοποθετηθούν εδώ και τώρα στις οργανικές τους θέσεις οι 1.665 υγειονομικοί που ήδη πάνω από 40 μέρες βρίσκονται στο απαράδεκτο καθεστώς της διαθεσιμότητας, δηλαδή υποχρεώνονται από την κυβέρνηση σε απραξία.

* Να ενισχυθούν με επείγοντα μέτρα τα νοσοκομεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, διαφορετικά δεν θα είναι δυνατή η λειτουργία τους.

* Να υπάρξει ΔΩΡΕΑΝ υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας σε όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα από ασφαλιστική κάλυψη και να καταργηθεί το νέο επαίσχυντο χαράτσι νοσηλείας των 25 ευρώ.

* Να μην καταργηθεί καμιά δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως προκύπτει από τα ήδη γνωστά σχέδια του υπουργείου Υγείας,  αντίθετα να ενισχυθεί η δημόσια και δωρεάν ΠΦΥ, γιατί αυτό υπαγορεύεται από τις ανάγκες του λαού.

Επίσης, στην ίδια σύσκεψη, αποφασίστηκε στάση εργασίας για την Παρασκευή 11 Οκτώβρη (7-11πμ) με συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη (9πμ) και πορεία στη Βουλή και στάση εργασίας την Τετάρτη 16 Οκτώβρη (11πμ έως τη λήξη της βάρδιας) και συγκέντρωση στις 12μμ στο υπουργείο Υγείας.

Οι συντονισμοί αυτοί είναι πολύτιμοι, τόσο στην κατεύθυνση της ενοποίησης των αιτημάτων και της ενίσχυσης των αγώνων, όσο και στο «ξεπέρασμα» της αδράνειας και της απογοήτευσης που τροφοδοτούνται από την στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Δωρεάν υγεία για όλους
Η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας είναι υπόθεση όλων μας. Η δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία, για όλους όσους ζουν και εργάζονται στη χώρα ή έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ιδιότητα, πρέπει να αποτελεί μόνιμη και βασική αιχμή της αντιπαράθεσης του κινήματος και της Αριστεράς απέναντι σε μια κυβέρνηση που προτιμάει να μην προσλαμβάνει νοσηλευτές, από το να φορολογήσει εφοπλιστές και τραπεζίτες.

Η ενίσχυση των πρωτοβουλιών που οργανώνουν οι εργαζόμενοι στην υγεία, οι μαζικές δράσεις ενημέρωσης σε κάθε γειτονιά για το τι σημαίνει η κατάρρευση του ΕΣΥ, οι αποκλεισμοί ταμείων ενάντια στα 25 ευρώ, είναι αναπόσπαστο μέρος της μάχης για την ανατροπή του Σαμαρά και των ανθρωποκτόνων πολιτικών της λιτότητας και της διάλυσης των δημόσιων αγαθών.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία