Να γκρεμίσουμε την Ευρώπη-Φρούριο!

Φωτογραφία

18 – 21 Μάρτη: Διεθνής κινητοποίηση ενάντια στο ρατσισμό

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Καθημερινά ξεδιπλώνεται ένα δεύτερο συγκλονιστικό κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που «εγκλωβίζονται» στην Ελλάδα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σπεύδουν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης όπου υπάρχουν πρόσφυγες, από τη Ρόδο ως την Ειδομένη. Δήμοι όπως του Ιλίου διαθέτουν χώρους για φιλοξενία των προσφύγων. Παρά τις απόπειρες της δεξιάς και των φασιστών να τους συκοφαντήσουν και να σπείρουν το φόβο στον ντόπιο πληθυσμό από τη Ρόδο και το Σχιστό ως τα Διαβατά της Θεσσαλονίκης με σταυρούς, γουρουνοκεφαλές και εμπρησμούς σε αποθήκες όπου συλλέγονται είδη αλληλεγγύης. Παρά τις δημόσια ανακοινωμένες «ελπίδες» αποτροπής τους από την Ελληνική κυβέρνηση: πως το ΝΑΤΟ θα αποτρέψει τις βάρκες των απελπισμένων που «δεν χωράνε», πολλαπλασιάζοντας τους θανάτους, στέλνοντάς τους από κει που ήρθαν και αναγκάζοντας την Τουρκία μετατραπεί εκείνη σε αποθήκη ψυχών. Παρά τις απειλές περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σέγκεν, την «αντικειμενική πραγματικότητα» του κλείσιμου των περασμάτων στην Ειδομένη και άλλα σημεία του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 66% των Ελλήνων νιώθει αλληλέγγυο στους πρόσφυγες και τους βοηθά όπως μπορεί. Το 58% δήλωσε στην έρευνα ότι βοήθησε ήδη τους πρόσφυγες προσφέροντας τρόφιμα (39%) ρούχα (31%) χρηματική βοήθεια (10%) και εθελοντική βοήθεια (4%).

 Αυτό το κίνημα της αλληλεγγύης είναι η πραγματική δύναμη που μπορεί να αμφισβητήσει και να ανατρέψει στην πράξη τους ρατσιστικούς σχεδιασμούς της Ευρώπης – Φρούριο. Να στείλει το ΝΑΤΟ πίσω από κει που ήρθε, να γκρεμίσει τους φράχτες και να ανοίξει διόδους ασφαλούς διέλευσης για τους πρόσφυγες. Να ακυρώσει το ξαναγέμισμα των παλιών στρατοπέδων συγκέντρωσης, τη δημιουργία νέων φυλακών και τις απελάσεις των μεταναστών χωρίς χαρτιά από την Ελληνική κυβέρνηση. Να επιβάλλει τη δημιουργία ανθρώπινων δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών για όσο χρειαστεί. Σε μια τέτοια στιγμή, οι διεθνείς κινητοποιήσεις που γίνονται τον Μάρτιο για αλληλεγγύη στα θύματα της φτώχειας και του πολέμου και αντίσταση στην Ευρώπη – Φρούριο, αποκτούν ιδιαίτερη αξία. Σε μια σειρά από πόλεις της Ελλάδας, όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κρήτη, το τετραήμερο 18 – 21 Μάρτη μπορούν και πρέπει να συγκεντρωθούν όλες οι δυνάμεις της αλληλεγγύης και της αντίστασης σε ένα ορμητικό ποτάμι. 
 Στην Αθήνα, οι συμμετοχές κοινωνικών φορέων όλων των ειδών για το τετραήμερο 18 – 21 Μάρτη μετά από κάλεσμα των αντιρατσιστικών και μεταναστευτικών οργανώσεων, έχουν ξεπεράσει τις 50. Στις κινητοποιήσεις καλούν δεκάδες σωματεία εργαζομένων: από την ΑΔΕΔΥ, την ΟΛΜΕ και την ΠΟΕ – ΟΤΑ, μέχρι πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα όπως των εργαζόμενων στο ξενοδοχείο Stanley και στο Δήμο Ζωγράφου, ή τις απλήρωτες καθαρίστριες του αμαξοστασίου του Ελληνικού. Από δήμους, όπως της Νέας Φιλαδέλφειας με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων τους, ως Λαϊκές Συνελεύσεις γειτονιών όπως της Νέας Σμύρνης και των Σεπολίων. LGBTQ ομάδες, κινήσεις δικαιωμάτων, αντιπολεμικές και αντιφασιστικές κινήσεις όπως ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας Πειραιά μας καλούν σε ένα μεγάλο αντιρατσιστικό συλλαλλητήριο το Σάββατο 19 Μάρτη στις 2 μ.μ. στην πλατεία Βικτωρίας και στην πορεία που θα ακολουθήσει στη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ. Την Παρασκευή 18 Μάρτη στη σχολή Καλών Τεχνών, από τις 5 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για το αντιφασιστικό κίνημα, τα LGBT δικαιώματα, την αντίσταση στον ολοκληρωτισμό του κράτους του Ερντογάν στην Τουρκία. Στις 7 μ.μ. ακολουθεί η κεντρική εκδήλωση με ομιλητές διεθνείς ακτιβιστές, αλληλέγγυους από ομάδες που δραστηριοποιούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας, συνδικαλιστές, πρόσφυγες και μετανάστες. Στις 10 μ.μ. θα γίνει συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και οικονομικής ενίσχυσης στις ομάδες αλληλεγγύης στα νησιά. Μέχρι στιγμής συμμετέχουν ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Μάνια Παπαδημητρίου, ο Ζερβουδάκης, οι Pink Tank, oι Encardia, o Mr Ηighway Band, o Παντελης ΜΚ, οι Τζιριμπαντ και μεταναστευτικά συγκροτήματα. Στις 21 Μάρτη σε πολλά σχολεία της χώρας θα γίνουν συζητήσεις εκδηλώσεις και δράσεις για την παγκόσμια μέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων με κάλεσμα της ΟΛΜΕ.
Εν’ όψει του τετραήμερου και μέχρι και τις 21 Μάρτη, σε όλη την Ελλάδα γίνονται εκδηλώσεις και δράσεις από αντιρατσιστικές οργανώσεις όπως η ΚΑΡ και το ΚΣΜ σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, που ανοίγουν την αντίσταση στο ρατσισμό της Ευρώπης – Φρούριο σε πόλεις, γειτονιές και σχολές. Γίνονται εξορμήσεις και αφισοκολλήσεις με τα ελληνικά και πολύγλωσσα υλικά των κινητοποιήσεων και  στήνονται μικροφωνικές σε πλατείες. Πολιτικοί φορείς της αριστεράς όπως η Λαϊκή Ενότητα οργανώνουν πολιτικές εκδηλώσεις και θεματικές συνελεύσεις για την αντίσταση στον πόλεμο και το ρατσισμό. Απέναντι στο ζοφερό κλίμα της εγκατάλειψης των οικογενειών προσφύγων που αναγκάζονται να περπατούν δεκάδες χιλιόμετρα στις εθνικές οδούς με βρέφη στην αγκαλιά, στις 18 – 21 Μάρτη αντιπαρατάσσουμε την κραυγή την κοινωνίας των από κάτω: Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι, να απελάσουμε το ρατσισμό, να γκρεμίσουμε την Ευρώπη – Φρούριο!

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία