Να εμποδίσουμε τον Μπαμπινιώτη να συνεχίσει το έργο της Διαμαντοπούλου

Φωτογραφία

Τη θέση της Διαμαντοπούλου στο Υπουργείο Παιδείας ανέλαβε ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Μπαμπινιώτης, ενώ η ίδια μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Μυρτώ Σιδέρη

Το προηγούμενο διάστημα η Διαμαντοπούλου βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση καθώς το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια που υποστήριξε με τόσο ζήλο κατέρρεε μέρα με τη μέρα από τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ οι μεταρρυθμίσεις της στα σχολεία προκάλεσαν ευρεία αποδοκιμασία τόσο από τους μαθητές όσο και από τους δασκάλους και τους γονείς. Το «καθήκον» αυτό αναλαμβάνει τώρα ο Μπαμπινιώτης, ο οποίος φέρεται και εξυμνείται σαν ο άνθρωπος που θα επαναφέρει την τάξη και θα διορθώσει ότι λάθη έχουν γίνει μέχρι τώρα επαναπροσδιορίζοντας το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα. Ο ίδιος μάλιστα τις τελευταίες μέρες δήλωσε ανάμεσα σε άλλα πως η εφαρμογή του νόμου πλαισίου είναι η τελευταία ευκαιρία για «συνευθύνη» στην επίλυση του μεγάλου θέματος της Ανώτατης εκπαίδευσης.

Ο νέος Υπουργός Παιδείας έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του νόμου πλαίσιο – ήδη από την ψήφισή του, κάνωντας λόγο για «θετικά σημεία» όπως η «ουσιαστική και πραγματική αυτοδιοίκηση», «η τάξη στα θέματα των φοιτητών» και «το θέμα του ασύλου». Παράλληλα, υποχωρώντας σε κάποιες από τις πιέσεις, σκοπεύει να κάνει κάποιες μικρές μεταρρυθμίσεις, που στην ουσία όμως δεν αλλάζουν το πνεύμα του νόμου. Αυτό που ουσιαστικά ισχύει είναι ότι ο Μπαμπινιώτης κάνει απλά μια διπλωματική και γεμάτη ελιγμούς αρχή προκειμένου να ρίξει τους τόνους των διαμαρτυριών του μεγαλύτερου κομματιού της εκπαιδευτικής κοινότητάς και να προχωρήσει στην εφαρμογή όσων δεν κατάφερε η Διαμαντοπούλου. Η πολιτική που σκοπεύει να επακολουθήσει είναι ακριβώς η ίδια με αυτή της πρώην Υπουργού, δηλαδή ο επαναπροσδιορισμός του εκπαιδευτικού συστήματος μεν αλλά με στόχο  την κατευθυνόμενη και στείρα γνώση που θα υπακούει στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων, την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Το προηγούμενο διάστημα μάλιστα είχε δημοσιευτεί στο Wikileaks ηλεκτρονική αλληλογραφία του Μπαμπινιώτη σύμφωνα στην οποία ο πρώην πρύτανης ανέλυε σε στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας τις αναταραχές που επικρατούν στα ελληνικά πανεπιστήμια το 2006-07 και γιατί δεν μπορούσε να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο της Γιαννάκου, εξηγώντας πως για αυτό ευθύνεται το γεγονός ότι «οι φοιτητές στην Ελλάδα είναι πολύ πολιτικοποιημένοι».

Συμβούλια Διοίκησης

Μέχρι στιγμής σε κανένα πανεπιστήμιο σε όλη την Ελλάδα (με εξαίρεση 3-4 ΤΕΙ) δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκλογών για την ανάδειξη εσωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης λόγω της παρεμπόδισης της διαδικασίας από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι ημερομηνίες αναβάλλονται συνεχώς, μέλη των οργανωτικών επιτροπών παραιτούνται ή σε κάποιες περιπτώσεις οι υποψήφιοι δεν είναι αρκετοί για να καλύψουν τις θέσεις και να προχωρήσει η διαδικασία. Σε αυτό το κλίμα λοιπόν, παραιτήθηκαν τα μέλη των οργανωτικών επιτροπών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κρήτης αλλά και του ΑΠΘ λόγω της «έκρυθμης κατάστασης» που επικρατούσε. Παράλληλα αναβλήθηκαν επ’ αόριστον οι εκλογές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, γεγονός που κάνει την Πάντειο τη μόνη σχολή με ημερομηνία εκλογών.

Οι αγώνες της πανεπιστημιακής κοινότητάς έχουν καταφέρει να μπλοκάρουν το νομοσχέδιο με επιτυχία και να τρομοκρατήσουν όλους αυτούς πού ζητάνε από τις νέες γενιές να υποταχτούν, να σταματήσουν να σκέφτονται ελεύθερα και να ονειρεύονται. Γι αυτό το λόγο είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τους αγώνες μας στα πανεπιστήμια μέχρι να καταργήσουμε αυτό το νόμο και να διεκδικήσουμε ένα πανεπιστήμιο για όλους.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία