Να ενώσουμε τις αντιστάσεις στο ρατσισμό

Φωτογραφία

18/12: Παγκόσμια Μέρα του Μετανάστη

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Τ ην ώρα που η αντιπροσφυγική κυβερνητική πολιτική απειλεί ανθρώπινες ζωές (βλ. σελ. 20) και η ακροδεξιά επιχειρεί να ανασυνταχτεί, οι δυνάμεις του κινήματος κρατούν ανοιχτό το «μέτωπο» με το ρατσισμό και το φασισμό, με μια σειρά δράσεις και πρωτοβουλίες, μικρότερες ή μεγαλύτερες.
Αλληλέγγυοι ακτιβιστές στηρίζουν τις διαμαρτυρίες των προσφύγων για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, από τη Μόρια μετά τον τραγικό θάνατο της 60χρονης και του εγγονού της μέχρι τη Μαλακάσα όπου έχουν εγκαταλειφθεί στη βαρυχειμωνιά. 
Στη Χίο, μια αντιφασιστική διαδήλωση αποτέλεσε μια πρώτη απάντηση στην προσπάθεια των νεοναζί να στήσουν έναν νέο «Άγιο Παντελεήμονα» στο νησί. 
Αντιφασιστικές δράσεις
Στην Αθήνα, στις 3 Δεκέμβρη, πάνω από 150 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καλογήρων και πραγματοποίησαν διαδήλωση στις περιοχές της Δάφνης και του Υμηττού για να κάνουν ξεκάθαρο ότι οι νεοναζί και το ρατσιστικό δηλητήριο δεν χωράνε στη γειτονιά της Δάφνης και τις γύρω περιοχές. Αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις (όπως η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», ΟΡΜΑ), κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς (ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ΟΚΔΕ κ.ά.) αλλά και συλλογικότητες και δημοτικές παρατάξεις (όπως η ΜΑΡΙΔΑ) κάλεσαν στη διαδήλωση με αφορμή την ερχόμενη δίκη ενός νεοναζί λόγω απρόκλητης επίθεσης στα γραφεία της δημοτικής παράταξης ΜΑΡΙΔΑ (Μαχόμενη Αριστερή Δύναμη Ανατροπής), πριν από 3 χρόνια. Επόμενο ραντεβού είναι η παρουσία στις 8 Δεκεμβρίου, στις 09.00 στο Γ’ Μονομελές Πταισματοδικείο της Ευελπίδων, ώστε να διασφαλιστεί η καταδίκη του νεοναζί και να μην περάσουν οι προσπάθειες τραμπουκισμού και εκφοβισμού ατιμώρητες.
Την ίδια μέρα υπάρχει αντιφασιστική κινητοποίηση στο Β’ Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, όπου θα εκδικαστεί η έφεση που άσκησαν οι (6 από τους 8) πρωτοδίκως καταδικασθέντες «Αυτόνομους Εθνικιστές» για την υπόθεση της Πανόρμου, όταν τον Γενάρη του 2010 η συμμορία νεοναζί είχε επιτεθεί σε αντιφασιστική συγκέντρωση στο μετρό Πανόρμου τραυματίζοντας αρκετούς συγκεντρωμένους.
Είχε προηγηθεί στις 29 Νοέμβρη η παρουσία αντιφασιστικών δυνάμεων στην εκδίκαση της επίθεσης της Χρυσής Αυγής με πέτρες, αβγά, γιαούρτια και άλλα συναφή, κατά τη διάρκεια περιοδείας του Αλέκου Αλαβάνου και του συνδυασμού «Ελεύθερη Αττική» στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2010 στον Άγιο Παντελεήμονα (η δίκη αναβλήθηκε για το Μάρτη).
Καθώς η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει καθυστερήσει σε τέτοιο βαθμό που κυκλοφορούν ελεύθεροι ο δολοφόνος Ρουπακιάς και οι προϊστάμενοί του, κατηγορούμενοι φασίστες και λοιποί χρυσαυγίτες προκαλούν με θράσος μάρτυρες κατηγορίας και αντιφασίστες μέσα κι έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου. Καθώς η ΧΑ επιχειρεί να ανασυνταχτεί, ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους, η καταδίκη των φασιστών στις παραπάνω δίκες έχει σήμερα ιδιαίτερη αξία.
Παράλληλα με τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, παράλληλα με τις δράσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, εκδηλώσεις και συζητήσεις επιχειρούν να συσπειρώσουν ένα αντιρατσιστικό δυναμικό και να ανοίξουν τον αναγκαίο διάλογο για το πώς απαντάμε στις προκλήσεις της περιόδου. Σε αυτήν την ανάγκη «λογοδοτεί» ο γύρος εκδηλώσεων της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» με θέμα «Αντίσταση στον πόλεμο κατά των προσφύγων και των φτωχών». Μετά τις επιτυχημένες εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αντίστοιχη συζήτηση οργάνωσε την 1η Δεκέμβρη η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» Πάτρας, με ομιλητές τη Μάνια Μπαρσέφσκι από το Τμήμα Δικαιωμάτων της ΛΑΕ και τον Χρήστο Σταυρακάκη από το Rproject.gr. Συζητήθηκε το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ρατσισμό που διαιρεί τα θύματα των πολέμων και του νεοφιλελευθερισμού, η πρόσφατη εκλογή του Τραμπ και η ανοδική τάση της εθνικιστικής ρητορείας, οι επιθέσεις στην Χίο. Επιπλέον έγινε ενημέρωση για τις συνθήκες διαβίωσης στο ξενοδοχείο του Ρίου στην Πάτρα όπου διαμένουν οι πρόσφυγες. Ακολούθησε κουβέντα αλλά και προτάσεις για πολλές δράσεις το επόμενο διάστημα. 
Η συμμετοχή σε όλα τα παραπάνω αναδεικνύει πως μια αρχική «μαγιά» αγωνιστών υπάρχει για να οργανωθεί η αντίσταση και στις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης αλλά και στην ακροδεξιά. Είναι αναγκαίο όλο αυτό το δυναμικό να συσπειρωθεί και να δράσει συντονισμένα, κάνοντας την αντιπαράθεση «κεντρικό» ζήτημα. 
Ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, με τα τραγικά γεγονότα στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και τη βαρυχειμωνιά να κάνει το αίτημα για ανθρώπινη στέγαση των προσφύγων ζήτημα κυριολεκτικά ζωής ή θανάτου, είναι επιτακτική η ανάγκη πολιτικών-κινηματικών πρωτοβουλιών που θα κατεβάσουν στο δρόμο τους αγωνιστές του αντιρατσιστικού κινήματος και της Αριστεράς και θα δώσουν έναν τόνο πολιτικής διεκδίκησης και αντιπαράθεσης με το ρατσισμό και το φασισμό. Μια καλά οργανωμένη διαδήλωση με την αναγκαία μαζικότητα, δυστυχώς δεν ήταν εφικτή σε αυτήν τη φάση.
Ημερίδα της ΛΑΕ
Επιδιώκοντας να συγκεντρωθεί το αναγκαίο δυναμικό αγωνιστών, να συζητήσει την κατάσταση αλλά και τις αναγκαίες δράσεις που πρέπει να προχωρήσουν, με αφορμή και την παγκόσμια μέρα του μετανάστη, η ΛΑΕ οργανώνει ημερίδα «ενάντια σε φτώχεια, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ρατσισμό» στις 17 Δεκέμβρη, στη Νομική Σχολή Αθηνών. 
Στη συζήτηση «Ιμπεριαλισμός, πόλεμοι, προσφυγιά και Ευρώπη-φρούριο» θα μιλήσουν οι Ταχίρ Αλιζαντά (αφγανική κοινότητα), Νίκος Χουντής (ευρωβουλευτής ΛΑΕ), Δημήτρης Σαραφιανός (ΠΓ ΛΑΕ), Μαρία Μπόλαρη (ΠΣ ΛΑΕ), Παύλος Αντωνόπουλος (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και θα συντονίζει η Χριστίνα Κανελλοπούλου (ΛΑΕ Δικηγόρων).
Στη συζήτηση «Η Αντιπροσφυγική/αντιμεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας και το κίνημα αλληλεγγύης» θα μιλήσουν οι Ανρί Κασόγκο (Action Kngo), Θανάσης Κούρκουλας (ΚΑΡ - Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑΕ), Στράτος Γεωργούλας (πανεπιστημιακός), Γιώργος Μανιάτης (Δίκτυο), Αντώνης Σιγάλας (ακτιβιστής ΛΟΑΤ κοινότητας), Βασίλης Παπαστεργίου (δικηγόρος) και θα συντονίζει η Μάνια Μπαρσέφσκι (ΠΣ & Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑΕ).
Αυτή η ημέρα οφείλει (και μπορεί) να λειτουργήσει ως ένα πρώτο βήμα για την οργάνωση των αναγκαίων κινηματικών πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία