Φύλλο Νο 373 (7 Δεκέμβρη 2016)

Η πολύμορφη κρίση στην ΕΕ επιμένει. Μετά τον Κάμερον, το χαστούκι του ιταλικού δημοψηφίσματος οδήγησε τον άλλοτε «αστέρα» των ευρωσοσιαλιστών, Μ. Ρέντσι, σε ταπεινωτική παραίτηση, ενώ εκκρεμεί η διάσωση των ιταλικών τραπεζών που μπορεί να πυροδοτήσει νέα κύματα διεθνούς αναταραχής. Ο συνοδοιπόρος του Ρέντσι και σύμμαχος του Τσίπρα, Φ. Ολάντ, αποχωρεί και αυτός από τη γαλλική προεδρία μέσα σε καθολική απαξίωση, χωρίς καν να διεκδικεί την επανεκλογή του.

Με την απόφαση που υπερψηφίστηκε από τις δυνάμεις της Αριστεράς στο 36ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, η απεργία της Πέμπτης 8 Δεκέμβρη μετατράπηκε σε γενική απεργία. Το ότι η απεργία αυτή υπερψηφίστηκε μόνο από τις δυνάμεις της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά. μικρότερες οργανώσεις και κόμματα) δείχνει τις πραγματικές προθέσεις των δυνάμεων του μνημονιακού μπλοκ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.) που δεν προχώρησαν στον προγραμματισμό της γενικής απεργίας νωρίτερα.

Ύστερα από την απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, ο κακότεχνος κυβερνητικός σκηνοθέτης ανέβασε ένα νέο επεισόδιο της σαπουνόπερας «διαπραγμάτευση με τους δανειστές».

ΚΡΥΦΟΣ ΘΑΥΜΑΣΤΗΣ:
Ο Μητσοτάκης, ενθαρρυμένος από την εικόνα των δημοσκοπήσεων και το σοβαρό προβάδισμα της ΝΔ, έχει θέσει ως στόχο την αυτοδυναμία, παρόλο που μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 στρέφεται κυρίως στην αποχή. Και για να το επιτύχει, μετά την περίφημη «συμφωνία αλήθειας» (ένα πρόγραμμα άγριων νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, με αιχμή τις φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο και την ισοπέδωση των κοινωνικών δαπανών) που προτείνει, κήρυξε και πάλι τον πόλεμο κατά του «λαϊκισμού»: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα που θα κερδίσει τους λαϊκιστές στο δικό τους γήπεδο», είπε χαρακτηριστικά. Μόνο που, από ό,τι φαίνεται, ο ίδιος υιοθετεί όλο και περισσότερο τα λαϊκιστικά, ρατσιστικά και αντιδραστικά χαρακτηριστικά των εκπροσώπων της «νέας (ακρο)Δεξιάς», που ενισχύεται διεθνώς. Δηλώνει «αντισυστημικός», επιχειρώντας να κοπιάρει τον Τραμπ, τρέχοντας παράλληλα να συναντηθεί με τον Ελληνοαμερικανό σύμβουλό του, Τζορτζ Παπαδόπουλο. Χαιρετίζει με ενθουσιασμό τη νίκη Φιγιόν και δηλώνει ότι τους ενώνει ο αγώνας κατά του «λαϊκισμού», προφανώς με όπλα τις γενναίες παροχές στην «επιχειρηματικότητα», τη διάλυση του δημόσιου τομέα και την επιβολή μιας ακραία συντηρητικής ατζέντας στα κοινωνικά ζητήματα, που αποτελούν βασικές απόψεις του δεξιού υποψήφιου για τη γαλλική προεδρία.

Μετά τη δημόσια καταγγελία του ΚΚΕ για συνακροάσεις ή υποκλοπή συνδιαλέξεων στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού, σε εξέλιξη βρίσκεται σχετική εισαγγελική έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ίχνη παρακολούθησης σε κομματικά γραφεία, αλλά και στον ΟΤΕ.

Μπορεί ένα οκτάχρονο κορίτσι να έχει άποψη για τη νομική κατοχύρωση των εταιρειών σε βάρος της δημοκρατίας; Ένα επτάχρονο να κατανοεί το φασιστικό φαινόμενο; Μπορεί η παιδικότητα να διαβάζει αντιρατσιστικές ανθρωπολογικές μελέτες, Έλιοτ και Ντοστογιέφσκι, εκλαϊκευμένη θεωρία υπερχορδών και κβαντομηχανική; Γίνεται γονείς και παιδιά να πάψουν τα «αθώα» ψέματα, να μην ντρέπονται τη διαπραγμάτευση του σεξ ή του θανάτου; Ο Captain Fantastic στήνει στην οθόνη μια σπιρτόζα κατάφαση.

Νομική:
Η άνοδος της ακροδεξιάς και του φασισμού είναι από τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα σήμερα. Αυτός είναι και ο λόγος που ως ΑΡΕΝ Νομικής αποφασίσαμε να κάνουμε τριήμερο αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό φεστιβάλ στις 13-14-15 Δεκέμβρη στη σχολή. Το φεστιβάλ θα έχει συζητήσεις για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και για την ισλαμοφοβία, καθώς και προβολή της ταινίας «Γη και ελευθερία», για τα 80 χρόνια από την ισπανική επανάσταση. Στο χώρο της νομικής εκείνες τις μέρες θα γίνουν θεατρικές παραστάσεις και θα υπάρχουν εκθέσεις φωτογραφίας και μεταναστευτικές κουζίνες. Είναι πολύ σημαντικό να στηριχθεί το φεστιβάλ και να σταλεί ένα μήνυμα ότι οι φασίστες δεν χωράνε στις σχολές μας.

Πριν από περίπου δεκαπέντε μέρες, ο Π. Καμμένος πρότεινε η Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής να συνεδριάσει στο Καστελόριζο ως μια συμβολική απάντηση στην «τουρκική προκλητικότητα». Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην Χρυσής Αυγής, διαφώνησαν σε ποικίλους τόνους. Ο Πάνος Καμμένος, ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω: οργάνωσε επίσκεψη της Επιτροπής στο Καστελόριζο. Και αφού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι δεν δέχτηκαν, στην επίσκεψη μετείχαν μονάχα η ηγεσία του υπ. Άμυνας (Καμμένος και Βίτσας) μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής. Ξέπλυμα δηλαδή των ναζί κανονικό. Αηδία και ντροπή.

Ντακότα:
Σπουδαία νίκη κερδήθηκε στο Standing Rock της Ντακότα, καθώς δεν δόθηκε τελικά άδεια να προχωρήσει ο αγωγός στα εδάφη των Ινδιάνων Σιου. Είχαν προηγηθεί εβδομάδες κινητοποιήσεων και σκληρή καταστολή. Το Standing Rock είχε μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη από το αμερικανικό κράτος. Αλλά στην καταστολή απάντησε η αλληλεγγύη. Στους καταυλισμούς έσπευσαν συλλογικότητες και μεμονωμένα άτομα από όλες τις ΗΠΑ. Εκπροσώπους έστειλαν 700 διαφορετικές ινδιάνικες φυλές. O καταυλισμός, αντί να διαλυθεί από το στρατό, επεκτεινόταν διαρκώς, ώσπου μετατράπηκε σε μια μικρή αυτοδιαχειριζόμενη πόλη. Στην πιο κρίσιμη κλιμάκωση της καταστολής, δύο χιλιάδες βετεράνοι του αμερικανικού στρατού έσπευσαν να υπερασπιστούν τους διαδηλωτές. Μια μέρα πριν λήξει το τελεσίγραφο εκκένωσης, οι Αρχές υποχρεώθηκαν να υποχωρήσουν, και η είδηση γιορτάστηκε με ένα λαϊκό πανηγύρι των Ινδιάνων και των αλληλέγγυων…

Οι αγορές όχι μόνο δεν έδειξαν να πανικοβάλλονται από το «βροντερό» ΟΧΙ στο ιταλικό δημοψήφισμα, αλλά το… χαιρέτισαν με εντυπωσιακή για τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών.

Σε συνθήκες υψηλής συμμετοχής (γύρω στο 67%), με ένα επιβλητικό ποσοστό κοντά στο 60% (και 81% στην νεολαία!), ο ιταλικός λαός είπε το δικό του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του Ρέντσι.

Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο Πράσινος υποψήφιος Φαν Ντερ Μπέλεν προπορευόταν με περίπου 7 μονάδες διαφορά (53,6% έναντι 46,4% του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ), ενώ αναμενόταν να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των 700.000 επιστολικών ψήφων και να μεγαλώσει η ψαλίδα.