Να καταργήσουμε οριστικά τα χαράτσια!

Φωτογραφία

Ο αγώνας για την κατάργηση του χαρατσιού της ΔΕΗ κλείνει ήδη 4 μήνες και συνεχίζεται σε πόλεις, χωριά, γειτονιές και χώρους εργασίας. Το επόμενο μεγάλο ραντεβού, η Παναττική συγκέντρωση στα γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη, δεν θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Μάρτη όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά, αλλά μεταφέρεται στις 6 Απρίλη. Να είμαστε όλοι εκεί!

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Παρά τις αλλεπάλληλες απειλές του Υπουργείου Οικονομικών για διακοπές ρεύματος (οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί), χιλιάδες νοικοκυριά αρνούνται ή δεν μπορούν να πληρώσουν το ληστρικό φόρο που επέβαλαν στα ακίνητα, ο οποίος γίνεται μόνιμος και πιθανότατα θα ενσωματωθεί σε έναν ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας.

Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα

Η πίεση του κινήματος ανυπακοής έχει οδηγήσει τη συγκυβέρνηση σε συνεχείς υποχωρήσεις και επέδρασε καταλυτικά στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θεωρεί παράνομη και αντισυνταγματική κάθε διακοπή ρεύματος σε περίπτωση που δεν έχει καταβληθεί το χαράτσι. Η εκβιαστική και εντελώς παράνομη πρακτική του Βενιζέλου να παίρνει τα χρήματα που καταβλήθηκαν μόνο για την πληρωμή της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και των τελών (ΕΡΤ, δήμος) και να τα διοχετεύει στην εξόφληση του χαρατσιού δεν φαίνεται να έχει μέλλον.

Ήδη το Πρωτοδικείο Καλαμάτας αποφάσισε για καταναλωτή που είχε προσφύγει στα δικαστήρια ότι «ορθώς και νομίμως εξόφλησε την ως άνω οφειλή του ως προς το ρεύμα, μη έχοντας δικαίωμα κανείς να θεωρήσει ότι η καταβολή του αυτή αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων που του είχε επιβληθεί σε προηγούμενο λογαριασμό», ενώ σε πολλά γραφεία της ΔΕΗ (όπως, π.χ., στο Παγκράτι), μετά από δυναμικές παρεμβάσεις επιτροπών κατοίκων και συνελεύσεων, εξακολουθούν να πληρώνονται οι λογαριασμοί χωρίς το χαράτσι.  

 
Μετά τις απανωτές μειώσεις μισθών, συντάξεων και την έκρηξη της ανεργίας, η αδυναμία πληρωμής όχι μόνο των χαρατσιών, αλλά και του ίδιου του λογαριασμού της ΔΕΗ, που συνεχώς αυξάνεται, αναβαθμίζουν αντικειμενικά την προτεραιότητα που θέτει κάθε συλλογικότητα που παλεύει ενάντια στα χαράτσια: να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα! Κάθε προσπάθεια να βυθίσουν στο σκοτάδι σπίτι ανέργου, χαμηλοσυνταξιούχου ή όποιου άλλου, είτε για το χαράτσι είτε για απλήρωτο λογαριασμό (ήδη πολύς κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του), θα πρέπει να αποτραπεί αποφασιστικά από ομάδες περιφρούρησης και επανασύνδεσης του ρεύματος, όπως έχει συμβεί ήδη σε δεκάδες περιπτώσεις.

Συντονισμός

Για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των πολλών και διαφορετικών δράσεων κατά των χαρατσιών, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16/3 στο ΕΚΑ σύσκεψη πρωτοβουλιών, επιτροπών και λαϊκών συνελεύσεων της Αττικής από τη Γλυφάδα, τη Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, το Αιγάλεω, τη Ν. Σμύρνη, τον Βύρωνα, του Ζωγράφου, το Μαρκόπουλο, τα Πατήσια κ.α. και της επιτροπής «Δεν χρωστάμε, Δεν πουλάμε, Δεν πληρώνουμε». Εκεί έγινε ένας πρώτος απολογισμός των μέχρι σήμερα δεδομένων, συζητήθηκαν ιδέες για το πώς θα ενισχυθούν οι προσπάθειες του κινήματος και αποφασίστηκε νέα Παναττική συγκέντρωση στα γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη, στις 30/3 και ώρα 6 μ.μ. (η συγκέντρωση μεταφέρθηκε για τις 6 Απρίλη).

 

Σε συνεννόηση με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, θα επιδιωχθεί δυναμική παρέμβαση στον πρόεδρο της επιχείρησης, ώστε να δεσμευτεί ότι δεν θα παίρνουν τα λεφτά που αντιστοιχούν στο ηλεκτρικό ρεύμα για να τα δίνουν στο χαράτσι, και έπειτα θα γίνει πορεία μέχρι το Υπ.Οικ., με αίτημα την κατάργηση του χαρατσιού. Θα ακολουθήσει μια πανελλαδική μέρα κοινής δράσης στις εφορίες μέσα στον Απρίλη, σαν προειδοποίηση στους προϊσταμένους των ΔΟΥ να μην τολμήσουν να δώσουν καμιά εντολή διακοπής, όπως ορίζει η νέα τροπολογία.

Τέλος, έγινε μια πρώτη διερευνητική κουβέντα για την απαραίτητη επέκταση της δράσης των επιτροπών και συνελεύσεων κατοίκων και σε άλλα περιεχόμενα (κατασχέσεις, εισιτήρια ΜΜΜ, ανεργία, δημόσια υγεία). 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία