Να κλείσουν τα κολαστήρια του «Ξένιου Δία»

Φωτογραφία

Με καταστολή και διώξεις επιχειρούν οι αστυνομικοί να καταστείλουν την απεργία πείνας που έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες εκατοντάδες μετανάστες που κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως της Αμυγδαλέζας και της Κορίνθου.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Στην Αμυγδαλέζα, μετανάστες έγκλειστοι καταγγέλλουν πως από την απεργία πείνας κάποιοι από τους απεργούς πείνας έπεσαν λιπόθυμοι σε κάποια κελιά. Οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να ειδοποιήσουν τους γιατρούς, ενώ κάποιοι τους έβριζαν. Την Τρίτη 9/4 το πρωί έβγαλαν έναν μεγάλο αριθμό μεταναστών και τους ανάγκασαν να στέκονται μπροστά από τα σύρματα για 7 ολόκληρες ώρες.

Πιθανόν να μην είναι τυχαίο πως όλα αυτά γίνονται λίγες μέρες πριν τις 20 Απρίλη, οπότε θα δικαστούν αστυνομικοί κατηγορούμενοι για ξυλοδαρμό μέσα στην Αμυγδαλέζα, η δίκη των οποίων έχει αναβληθεί ήδη δύο φορές...

Κόρινθος
Χειρότερη κατάσταση επικρατεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου. Όπως καταγγέλλει η Αντιρατσιστική-Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου, η αγανάκτηση βράζει εδώ και καιρό. Κακομεταχείριση, άθλιο φαγητό, καταγγελίες για κύκλωμα εκμετάλλευσης για παροχή νομικής βοήθειας, κρύο, καμία παροχή σε ρούχα-παπούτσια (παρά μόνο μέσω των εθελοντικών προσφορών) και κυρίως καμία ενημέρωση για το πότε θα βγουν.

Τις τελευταίες μέρες συγκεκριμένα, έχουν σημειωθεί περιστατικά όπου με την παραμικρή αφορμή η αστυνομία ψεκάζει με χημικά μέσα στους κλειστούς θαλάμους, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική επί ώρες και επικίνδυνη.
Μετανάστες έχουν απειλήσει να αυτοκτονήσουν, ενώ την Τετάρτη 3/4 το πρωί, όταν τους ανακοινώθηκε ότι θα κρατηθούν για άλλο ένα τρίμηνο, 65 κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας.

Κάποιος από αυτούς χτυπήθηκε από αστυνομικό, όταν αρνήθηκε να πάρει φαγητό, και έτσι ξεκίνησαν επεισόδια, που αντιμετωπίστηκαν από την αστυνομία με βία, δακρυγόνα μέσα στους θαλάμους και κανόνια νερού.

Στο τέλος συνέλαβαν σαράντα επτά (47) μετανάστες, κυρίως αφγανικής καταγωγής, στους οποίους έχουν φορτώσει κατηγορίες μέχρι και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης!

Αντιδράσεις
Ήδη αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις έχουν πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις έξω από τα στρατόπεδα της Κορίνθου και της Αμυγδαλέζας, με αίτημα να κλείσουν τα κολαστήρια του «Ξένιου Δία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν εκδώσει ανακοινώσεις καταγγελίας των απάνθρωπων συνθηκών που επικρατούν στα στρατόπεδα, ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επισκεφθεί επανειλημμένα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Συνδικάτα νοσοκομειακών γιατρών έχουν πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Αμυγδαλέζα για να ελέγξουν τις συνθήκες υγιεινής.

Παρ’ όλα αυτά ο Δένδιας και τα μεγάλα ΜΜΕ τηρούν σιγή ιχθύος, επιχειρώντας να αποκρύψουν τις καταγγελίες. Μετά από τα επικοινωνιακά «σόου» των επισκέψεων του υπουργού μαζί με κάμερες στα απάνθρωπα λεγόμενα «κλειστά κέντρα φιλοξενίας», που στόχο έχουν να «πειστούν» οι έγκλειστοι να επιστρέψουν «εθελοντικά» στις πατρίδες τους, οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης έρχονται για άλλη μια φορά στην επιφάνεια.

Ήρθε η ώρα να συγκροτηθεί ένα ευρύτατο μέτωπο αγώνα από κάθε κοινωνικό και πολιτικό φορέα που δεν ανέχεται την ύπαρξη και λειτουργία των σύγχρονων Νταχάου. Για να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να σταματήσουν τα πογκρόμ του «Ξένιου Δια».

Για να δημιουργηθούν ανοικτοί ξενώνες φιλοξενίας αστέγων (ντόπιων και μεταναστών-προσφύγων), αντί για στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Για να δοθεί άσυλο σε κάθε πρόσφυγα που βρίσκεται στη χώρα, για νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται εδώ, για ελεύθερη μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων εντός της ΕΕ.

Για να σταματήσουν οι «εθελοντικές επιστροφές» ανθρώπων που κρατούνται και εκβιάζονται από τους ανθρωποφύλακες του κ. Δένδια.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία