Να μην εκδοθούν οι 5 φοιτητές στην Ιταλία

Φωτογραφία

Στο Εφετείο Αθηνών στις 7, 8 και 11 Γενάρη μεταφέρεται η μάχη για να μην εκδοθούν στις ιταλικές αρχές οι 5 διωκόμενοι φοιτητές που είχαν προσαχθεί στο Μιλάνο μία μέρα μετά τα επεισόδια στην πρωτομαγιάτικη διαδήλωση.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Οι 5 αγωνιστές είχαν οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ ανήμερα της Γενικής Απεργίας στις 12 Νοέμβρη, ύστερα από εισβολή της ΕΛ.ΑΣ. στα σπίτια τους, και είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών. 
Αν το Συμβούλιο κάνει δεκτό το αίτημα της εισαγγελίας του Μιλάνου, θα είναι η πρώτη φορά που θα εκδοθεί σε άλλη χώρα κατηγορούμενος-οι για πολιτική δράση, ανοίγοντας το δρόμο της πανευρωπαϊκής καταστολής και ποινικοποίησης του ίδιου του δικαιώματος στη διαδήλωση και την πολιτική διαμαρτυρία. Και μάλιστα από μια κυβέρνηση που αυτοαποκαλείται «αριστερή». Μέχρι τώρα, το ευρωένταλμα έχει ενεργοποιηθεί για σοβαρά ποινικά αδικήματα (σωματεμπορία, εμπόριο ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος κ.λπ.), ενώ ορισμένες χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία δεν το αποδέχονται. 
Εξαιτίας ενός ιταλικού νόμου –κατάλοιπο της περιόδου Μουσολίνι– οι 5 φοιτητές διώκονται για κακούργημα (μόνο και μόνο επειδή βρέθηκαν στο σημείο των διαδηλώσεων ενάντια στην παγκόσμια επιχειρηματική έκθεση EXPO 2015) και κινδυνεύουν με ποινές από 8 έως 15 χρόνια και με προφυλάκιση χωρίς χρονικό όριο! Η σοβαρότητα της υπόθεσης και η εμφανής πολιτική σκοπιμότητα που κρύβει από πίσω της οδήγησαν το εφετείο στο να εξετάσει την υπόθεση σε τρεις διαφορετικές συνεδριάσεις, με διαφορετικές συνθέσεις δικαστών. 
Η φρονηματική δίωξη των 5 νεαρών κατοίκων της Αγ. Παρασκευής έχει προκαλέσει μεγάλο κύμα συμπαράστασης στην Ελλάδα και διεθνώς. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, χιλιάδες υπογραφές και εκατοντάδες ψηφίσματα από σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, δημοτικά σχήματα, πανεπιστημιακούς, νομικούς, αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, απαιτούν να μην εκδοθούν στην Ιταλία και να πάψει κάθε δίωξη σε βάρος τους. Οι γονείς και οι συνήγοροι των 5 «εκζητούμενων» φοιτητών διοργάνωσαν την περασμένη εβδομάδα συνέντευξη Τύπου, απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική παρουσία κόσμου έξω από το Εφετείο Αθηνών τις μέρες των τριών συνεδριάσεων. 
Θεσσαλονίκη
Στην ίδια λογική τρομοκράτησης και στοχοποίησης όσων αρνούνται να υποταχθούν στην «κανονικότητα» μιας ζωής χωρίς εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, χωρίς δημοκρατικές ελευθερίες, εντάσσονται και οι συλλήψεις 2 φοιτητών στη Θεσσαλονίκη στις 18/12, λίγο πριν από το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο και αφού πρώτα είχαν δεχθεί απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ. 
Ο ένας από τους συλληφθέντες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα χωρίς την παρουσία δικηγόρου και η δίκη του (ύστερα από δύο αναβολές) ορίστηκε για τις 8 Φλεβάρη. Καθόλου τυχαίο ότι είχαν περάσει λίγες μέρες από την ομόφωνη αθώωση του φοιτητή για την κατηγορία της δήθεν εξύβρισης αστυνομικών σε περσινή πορεία στη Θεσσαλονίκη –οι αστυνομικοί που του έκαναν μήνυση πρόκειται να δικαστούν για σωματική βλάβη εναντίον του και για συκοφαντική καταμήνυση. 
Ο δεύτερος βρέθηκε τελικά στο νοσοκομείο με τραύμα στο κεφάλι, όπου είχαν μεταφερθεί και άλλα τρία άτομα από το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων. Στο ίδιο αυταρχικό πλαίσιο, αστυνομικές δυνάμεις έκλεισαν το δρόμο στην πορεία, απαγορεύοντάς της να φτάσει και να διαδηλώσει στο Αστυνομικό Τμήμα Δωδεκανήσου, όπου κρατούνταν οι δύο συλληφθέντες. 
Ήδη δεκάδες ψηφίσματα (φοιτητικών συλλόγων, συλλόγων εκπαιδευτικών ΠΕ και ΕΛΜΕ, δημοτικών και περιφερειακών κινήσεων κ.ά.) και εκατοντάδες υπογραφές εκλεγμένων σε συνδικαλιστικά και αυτοδιοικητικά όργανα, όπως και η Λαϊκή Ενότητα με ανακοίνωσή της, ζητούν την απόσυρση των κατηγοριών, καθώς και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων για τον αναίτιο ξυλοδαρμό των φοιτητών.
Η καταφυγή στον αυταρχισμό, ως εργαλείο εκφοβισμού και πειθάρχησης των «από κάτω», αποτελεί στρατηγική επιλογή της άρχουσας τάξης και των κυβερνήσεών της πανευρωπαϊκά. Παρά τις δημαγωγίες περί «δημοκρατίας», ίδια πολιτική ακολουθεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 
Μπροστά στην απειλή μιας διαρκούς κατάστασης «έκτακτης ανάγκης», δεν έχουμε άλλο όπλο: μαζί με τους αγώνες μας ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα, δυναμώνουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στα θύματα της κρατικής εκδικητικότητας.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία