Να μην ξανασηκώσουν κεφάλι οι νεοναζί

Φωτογραφία

Τρία χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Τρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος το Σεπτέμβρη από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι. Από τότε μέχρι σήμερα η κινητοποίηση του μαζικού κινήματος, η γενικευμένη λαϊκή κατακραυγή και οι αποκαλύψεις για τη δολοφονική δράση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, οδήγησαν στην ποινική δίωξη και στην έναρξη της δίκης της ναζιστικής οργάνωσης για τα εγκλήματά της που κοντεύει ήδη τον ενάμιση χρόνο. Τα τάγματα εφόδου αποσύρθηκαν με εντολή άνωθεν, οι ρατσιστικές επιθέσεις μειώθηκαν αισθητά και για μεγάλο χρονικό διάστημα επιχειρήθηκε από την ηγεσία των νεοναζί να προσποιούνται το νόμιμο πολιτικό κόμμα που ουδεμία σχέση έχει με τραμπουκισμούς. Ακόμα και οι εκφοβιστικές προκλήσεις των νεοναζί εντός της δικαστικής αίθουσας ήταν πιο.. .εξευγενισμένες για να μην αποκαλύψουν σε ευρύτερα ακροατήρια το πραγματικό τους πρόσωπο. 
Φασιστικές προκλήσεις 
Το τελευταίο διάστημα, η διάχυτη απογοήτευση από τη μνημονιακή διαχείριση της κυβέρνησης Τσίπρα, καθώς και η ξενοφοβική ισλαμοφοβική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδηγεί σε εκλογική άνοδο ακροδεξιών κομμάτων σε χώρες της ΕΕ, έχουν κάνει τους νεοναζί να εντείνουν τις δημόσιες προκλήσεις τους επιχειρώντας να καρπωθούν τμήμα της αγανάκτησης και της απελπισίας των μικροαστικών και εξαθλιωμένων στρωμάτων της κοινωνίας. Έχουν ξαναρχίσει τα σόου της τζάμπα μαγκιάς προς το μνημονιακό πολιτικό προσωπικό εντός της Βουλής και πυκνώνουν οι φασιστικές εκδηλώσεις μίσους από το Βίτσι και τις Θερμοπύλες έως τοπικές φασιστικές εκδηλώσεις που επιχειρούν να προβάλλουν διαδικτυακά. Σε «προνομιακές» για την ακροδεξιά περιοχές όπως οι Γαργαλιάνοι της Μεσσηνίας ιδρύουν δήθεν «Αγροτοκτηνοτροφικούς Συνεταιρισμούς», ενώ παρίστανται σε τοπικές εθνικές εορτές, θρησκευτικούς εορτασμούς και χουντοσυνάξεις επιχειρώντας να επανανομιμοποιήσουν τη δημόσια παρουσία τους. «Δράση» που ολοένα και συχνότερα συνοδεύεται από τραμπουκισμούς μέρα μεσημέρι: στη δίκη της Χρυσής Αυγής νεοναζί επιχείρησε να μπει στη δικαστική αίθουσα με μαχαίρι, ο Μπαρμπαρούσης συνοδεία μπράβων ξυλοφόρτωσε στο Αγρίνιο αστυνομικό μέσα στο καφενείο που σύχναζε γιατί «τόλμησε» να του κάνει παρατήρηση για μια προσπέραση, ενώ στον Ασπρόπυργο Πακιστανοί μετανάστες δέχτηκαν επίθεση αμέσως μόλις επέστρεψαν στο σπίτι τους αφού κατέθεσαν μήνυση για προηγούμενο ξυλοδαρμό στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Μετά τις αστυνομικές επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων στέγασης προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, ακολούθησε φασιστική βομβιστική επίθεση στα Εξάρχεια στην κατάληψη της οδού Νοταρά. Στη Χίο, τη Λέσβο και τη Λέρο τους προηγούμενους μήνες οι νεοναζί εκμεταλλεύτηκαν την πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων που έχουν επιβάλει ΕΕ και κυβέρνηση για να στήσουν τοπικές οργανώσεις και μάλιστα διοργάνωσαν ρατσιστικές κινητοποιήσεις με την ανοχή έως σύμπλευση τοπικών δημοτικών παραγόντων. Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν τώρα στην Κρήτη όπου εμφανίζονται ως υποστηρικτές των ξενοδόχων που διαμαρτύρονται για την μελλοντική «διατάραξη της τουριστικής δραστηριότητας» από τη δημιουργία προσφυγικών στρατοπέδων στο νησί.
Δυσκολίες 
Η επιχείρηση επανεμφάνισης του «στιβαρού» προσώπου της Χρυσής Αυγής, σκοντάφτει ωστόσο σε προφανείς δυσκολίες: τα τάγματα εφόδου δεν είναι δυνατόν να επανασυγκροτηθούν εν μέσω της δίκης με πολλούς πρωτοκλασάτους τραμπούκους να κάθονται ήδη στο εδώλιο του κατηγορουμένου και η δίκη να βρίσκεται σε εξέλιξη με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τουλάχιστο άλλον ένα με ενάμιση χρόνο. Τα αντανακλαστικά της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες είναι ακόμα ισχυρά σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, ενώ η ισλαμοφοβική προπαγάνδα δεν έχει ριζώσει στην ελληνική κοινωνία όπως σε κεντροευρωπαϊκές χώρες. 
Παρότι ακόμα δεν υπάρχει τόσο ισχυρός αριστερός εναλλακτικός πόλος που θα μπορούσε να συσπειρώσει τη διάχυτη λαϊκή αγανάκτηση από τα μνημονιακά μέτρα λιτότητας του Τσίπρα, η αντιμνημονιακή ριζοσπαστική αριστερά στην Ελλάδα παραμένει ισχυρός παίκτης που μπορεί να κινητοποιεί στους δρόμους πολλές χιλιάδες κόσμου. Αν οι φασιστικές προκλήσεις ενταθούν, οι νεοναζί θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά της πλειοψηφίας της κοινωνίας και πάλι, σε γειτονιές, πόλεις και χωριά. Παρ’ όλα αυτά η φασιστική αποθράσυνση δεν πρέπει να υποτιμηθεί καθόλου, ιδιαίτερα την περίοδο διάψευσης των προσδοκιών του κόσμου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε σπιθαμή κερδισμένου εδάφους για τους νεοναζί θα δυσκολεύει την κοινωνική περιθωριοποίησή τους εκ των υστέρων. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, η μαζικότητα των διαδηλώσεων στις 10 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ και οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις γύρω από τη φετινή επέτειο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, έχουν ξεχωριστή σημασία.
Κινητοποιήσεις 
Μια σειρά από συνδικάτα, φορείς και αντιρατσιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» προετοιμάζουν αντιφασιστικές διαδηλώσεις και εκδηλώσεις με αφορμή τη δολοφονία του Π. Φύσσα και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές βρίσκονταν σε εξέλιξη συσκέψεις φορέων για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και ο συντονισμός των δυνάμεων. Οι φετινές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις θα χρειαστεί να έχουν αναβαθμισμένο το αντιρατσιστικό και αντιμνημονιακό στίγμα για να επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών απέναντι στις πολιτικές που μας χτυπούν όλους μαζί και καθέναν ξεχωριστά. Για τα συνδικάτα, για το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες καθώς και για τη ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική αριστερά, ο φετινός Σεπτέμβρης θα χρειαστεί να γίνει αφετηρία εκκίνησης της αντεπίθεσης στα μέτρα Τσίπρα-ΕΕ, με στόχο την ανατροπή του κλίματος απογοήτευσης που έχει ακολουθήσει την προδοσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η ισχυροποίηση και η αποτελεσματικότητα της αντίστασης στη λιτότητα και την ανεργία καθώς και η ενίσχυση της ριζοσπαστικής Αριστεράς αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα περιθωριοποίησης της φασιστικής απειλής που μπορεί να αποτρέψει το πολιτικό ψάρεμα στα θολά νερά από τα ορφανά του Χίτλερ.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία