Να μπλοκάρουμε τα Συμβούλια Διοίκησης

Φωτογραφία

Όλες οι προσπάθειες να διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης στις σχολές έχουν πέσει στο κενό, χάρη στις κινητοποιήσεις του μεγαλύτερου κομματιού της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η Διαμαντοπούλου ποντάρει στην εξεταστική περίοδο, ελπίζοντας να καμφθούν οι τις κινητοποιήσεις. Όμως το φοιτητικό κίνημα, μαζί με τα υπόλοιπα κομμάτια της εκπαίδευσης ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις και νίκες ενάντια στο νόμο το επόμενο διάστημα. Με αρχή το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 26 Γενάρη. Οι αποφάσεις της 2ης Παμπολυτεχνειακής Συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Γενάρη δείχνουν αυτήν την κατεύθυνση.

 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Μυρτώ Σιδέρη

Την περίοδο της εξεταστικής περιόδου διάλεξε η Διαμαντοπούλου και το επιτελείο της για τη διεξαγωγή των εκλογών στις σχολές για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης, περιμένοντας μάλλον την κάμψη των αγώνων που κατάφεραν να μπλοκάρουν μέχρι αυτή τη στιγμή το νόμο πλαίσιο.

Το προηγούμενο διάστημα όλες οι προσπάθειες τους, για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, έπεσαν στο κενό, καθώς βρήκαν απέναντι τους το μεγαλύτερο κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας, με τους πρυτάνεις να μην υπογράφουν τις διαπιστωτικές πράξεις και τους φοιτητές μαζί με τους εργαζόμενους και τους καθηγητές να μην επιτρέπουν στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής την είσοδο τους στα κτίρια.

Αντίστοιχα και στα ΤΕΙ, μόνο στα 4 από τα 14 ιδρύματα έχουν πραγματοποιηθεί εκλογές, αφού στα περισσότερα αναβλήθηκαν με κινηματικές παρεμβάσεις. Επιπλέον, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου οι εκλογές αναβλήθηκαν, με το επιχείρημα ότι εκκρεμεί η προσφυγή των πρυτάνεων για τη συνταγματικότητα του νόμου.

Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα το «πάγωμα» των διαδικασιών, τις παραιτήσεις μελών ή προέδρων των οργανωτικών επιτροπών, καθώς και τη συνεχή μεταφορά των ημερομηνιών, αφού το υπουργείο δεν μπορούσε να επιβάλει καμία προθεσμία. Στο διάστημα αυτό όμως το φοιτητικό κίνημα άρχισε σταδιακά να συγκροτείται ξανά, μαζί με τα υπόλοιπα κομμάτια της εκπαίδευσης. Μέσα στο επόμενο διάστημα λοιπόν και ενώ έχουν ήδη ανακοινωθεί κάποιες ημερομηνίες για τις εκλογές τόσο σε ΑΕΙ όσο και σε ΤΕΙ, η πανεπιστημιακή κοινότητα προετοιμάζεται με κινητοποιήσεις για συνεχόμενες νίκες απέναντι στο νόμο Διαμαντοπούλου.

Ήδη γίνονται προετοιμασίες για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που μέχρι στιγμής φαίνεται ότι θα είναι το πρώτο ΑΕΙ όπου θα προσπαθήσουν να γίνουν εκλογές Συμβουλίων. Τον τόνο δίνουν οι κινηματικές διαδικασίες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, όπου με πρωτοβουλία του Συλλόγου ΔΕΠ έχουν πραγματοποιηθεί δύο μεγάλες παν-πολυτεχνειακές συναντήσεις με συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Στη 2η –και ακόμα μαζικότερη– Παμπολυτεχνειακή Συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου, αποφασίστηκαν:

* Κοινές δράσεις μελών ΔΕΠ, εργαζομένων και φοιτητών και εκστρατεία ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας για την επιχειρούμενη κατεδάφιση του ελληνικού πανεπιστημίου.
* Συμμετοχή στο προγραμματιζόμενο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 26/1.
* Προγραμματισμός εκδήλωσης διαμαρτυρίας για την επόμενη εβδομάδα στο υπουργείο Παιδείας.
* Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την Παρασκευή 3/2/2012, ημέρα κατά την οποία εκδικάζεται η προσφυγή των πανεπιστημίων για τις αντισυνταγματικές διατάξεις του Ν. 4009/2011.
* Δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για την ενίσχυση των απολυμένων συναδέλφων.
* Αλληλεγγύη της Πολυτεχνειακής Κοινότητας στους εργαζόμενους της Ελληνικής Χαλυβουργίας και του τηλεοπτικού σταθμού Alter, καθώς και στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε πολυήμερες κινητοποιήσεις.
* Συγκρότηση Πρωτοβουλιών αγώνα για την προάσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και τη ματαίωση των εκλογών για τα Συμβούλια Διοίκησης.
* Συμμετοχή σε αντίστοιχες διασυλλογικές πρωτοβουλίες άλλων Ιδρυμάτων με στόχο τον καλύτερο συντονισμό δράσεων όλων των Πανεπιστημίων.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία