Να μπλοκάρουμε το νόμο-πλαίσιο

Φωτογραφία

Η μάχη ενάντια στην εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης συνεχίζεται στις σχολές, όπου η Διαμαντοπούλου επιστρατεύει εκβιασμούς, αλλά δεν έχει κατορθώσει να εφαρμόσει το νόμο μπροστά στις συνεχείς αντιστάσεις. Οι σύλλογοι ΔΕΠ προειδοποιούν με κινητοποιήσεις, οι διοικητικοί σε ΑΕΙ-ΤΕΙ έχουν μπει δυναμικά στον αγώνα, ενώ οι πρωτοβουλίες και επιτροπές φοιτητών-καθηγητών-εργαζομένων εξαπλώνονται. 

 

 

 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Δημήτρης Μπάρκας

Από αναβολή σε αναβολή προχωρούν τις εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης οι οργανωτικές επιτροπές που έχει στήσει το υπουργείο Παιδείας. Είτε μετά από κινηματικές παρεμβάσεις, είτε λόγω έλλειψης υποδομών, είτε ακόμα και με παραιτήσεις των υποψηφίων για τις θέσεις εσωτερικών μελών στο ΣΔ, σχεδόν πουθενά οι εκλογές δεν έχουν ολοκληρωθεί (με την εξαίρεση τεσσάρων επαρχιακών ΤΕΙ).

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην Α. Διαμαντοπούλου και τα υπόλοιπα στελέχη του υπουργείου, αφού αυτή η πρώτη φάση της διαδικασίας θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τα μέσα Νοέμβρη, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχαν καταθέσει.. Επιπλέον, στο μέτωπο που έχει ανοίξει η Σύνοδος των πρυτάνεων, εκκρεμεί το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας του νόμου, το οποίο θα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (η σχετική συνεδρίαση μεταφέρθηκε από τις 3/2 στις 2 Μαρτίου).

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση το επιτελείο της υπουργού προσπαθεί απεγνωσμένα να εκβιάσει τα ιδρύματα. Καθόλου τυχαία, επικαλούμενη μια παλιότερη, υποτιθέμενη παράβαση της Σχολής Καλών Τεχνών, «παραίτησε» τον τωρινό πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις. Αν και οι καθαιρέσεις ανακλήθηκαν, η ουσία ήταν ότι η Διαμαντοπούλου έδωσε το μήνυμα πως δεν θα διστάσει να φτάσει σε ακραία μέτρα, για να εφαρμοστεί ο νόμος.

Παρ’ όλα αυτά αναγκάστηκε να αποσύρει τους εκβιασμούς για διακοπή της χρηματοδότησης από το Φλεβάρη, μεταφέροντας την προθεσμία για την εκλογή των ΣΔ στα τέλη της άνοιξης και άρα διακοπή της χρηματοδότησης από τον Ιούνιο. Παράλληλα έχει διαρρεύσει στον Τύπο τροπολογίες που ετοιμάζει και αφορούν επιφανειακές αλλαγές στο νόμο (όπως ότι τα εξωτερικά μέλη του ΣΔ θα πρέπει να έχουν πτυχίο… ΑΕΙ ή ΤΕΙ!), με στόχο να αποφύγει την απόρριψή του ως αντισυνταγματικό.

Το μόνο σίγουρο για την υπουργό είναι ότι θα συνεχίσει να βρίσκει αντιστάσεις μέσα στα πανεπιστήμια. Η πανελλαδική συνάντηση συλλόγων ΔΕΠ επαναβεβαίωσε με ανακοίνωσή της τη διάθεση πανελλαδικής κινητοποίησης στο πρώτο πανεπιστήμιο όπου θα γίνει απόπειρα για διεξαγωγή εκλογών για τα ΣΔ.

Όμως δεν είναι η μόνη δύναμη που ξεπήδησε από τον ξεσηκωμό του Σεπτέμβρη. Οι διοικητικοί σε ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν μπει δυναμικά στον αγώνα με καταλήψεις κτηρίων, πράγμα αδιανόητο μέχρι πρόσφατα. Όμως από τα πιο ελπιδοφόρα σημάδια για την ανατροπή του νόμου είναι κυρίως οι πρωτοβουλίες και κοινές επιτροπές φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων, που έχουν εξαπλωθεί σε πολλά ιδρύματα.  

Αυτές τις μέρες που η μάχη για την ανατροπή των μνημονίων και την αποφυγή των νέων μέτρων θα κορυφώνεται, χρειάζεται ο κόσμος των πανεπιστημίων να βγει στους δρόμους, βάζοντας τη δική του σφραγίδα στον παλλαϊκό ξεσηκωμό. Έτσι μπορούμε (εκτός από την καθυστέρηση εφαρμογής) να πετύχουμε την ανατροπή του νόμου της Διαμαντοπούλου μαζί με την κυβέρνηση που προσπαθεί να τον εφαρμόσει.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία